Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Tak ,ale ja pytałem o konkrety - jaką np.płytę główną do takiej płaskiej obudowy, jaki zasilacz,

jaka karta itp.

Oprogramowanie mam od mydelniczki - SqueezeCenter (pilot) , server podłączę pod LCD także mam normalnego Windowsa z np. Foobarem, KMPlayer .

Zastanawiam się tylko jak sterować tym (np.Bittorentem) z zewnątrz - zdalnie,ale to też chyba można...

Chcę mieć niemalże to samo co w QNAPie i więcej ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Na przykład:

obudowa - SilverStone Lascala LC-10 Black - 459 zł

zasilacz - Tagan Easycon TG430-U15 430W - 260 zł

płyta główna - Gigabyte GA-945GCMX-S2 - 129 zł

procesor - Intel Pentium Dual Core E2200 2,2GHz, 1MB L2 Cache, 800MHz FSB- 230 zł

pamieci - Kingston DDR II 1GB 667MHz CL5 KVR667D2N5/1G - 52 zł x2

Można oczywiście taniej, mozna lepiej. Jak kto lubi.

jak pamięci to lepiej wziaść GoodRAM'a, mają takie same kości (często i płytki pcb) co kingston, albo lepsze, gwarancja w przypadku padnięcia trwa 1 tydzień (!) a i cena niższa... obecnie kingston to produkt budrzetowy...

z zasilaczy polecam Seasonic'i i Corsair'y (robione u Seasonic'a), polskie NeoTec'i tez są bardzo dobre, stestowałem wieele marek zasilaczy, wiele ich modeli i kilka zdań sobie wyrobiłem na temat zasiłek...

płytę główna w tej cenie ciężko lepszą wziaść, ważne żeby miała odsunietę gniazda pci od pci-e... wiadomo...

źle się wyraziłem, gwarancja dożywotnia u GoodRAMa, a czas oczekiwania po wysyłce na gwarancje trwa 1 tydzien ;) u innych od 2tyg wzwyż... w każdym razie polecam polskie kostki...

rochu, zasilaczy Tagana nie polecam..awaryjne są. Lepsze są BEQuiet i wspomniane Seasonic.

Piszę o nich bo są naprawdę ciche co mysle jest bardzo ważne w music serwerze

A na świecie robi się to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jeśli chodzi o sterowanie to np. tak:

Ukryta Zawartość

Składaczom natomiast polecam zapoznać się z taką płytą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - istnieje też wersja w pełni chłodzona pasywnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Mam trzy Tagany, przy czym jeden z nich chodzi 24/7 od półtora roku i jest OK.

Są ciche, bardzo ciche.

W w moim pc do odtwarzania muzyki mam pasywnie cłodzonego Silverstona. Bardzo dobry niesłyszlany zalilacz, nie mniej wytwarza sporo ciepła i trochę kosztuje.

Zastanawiam się czy obudowa do Media Center czy serverowa ?

Do muzyki mam wyświetlacz od mydelniczki, a do DVD itp. TV LCD ,więc wystarczy normalny komputer z dobrym (zmienionym zasilaniem ) i nie dużą obudową ;-) ;-)

W M.C najwięcej kosztuje obudowa, a sumie najmniej istotna - poza wyglądem ....

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kup taka obudowę jaka Ci pasuje.

Ważne aby była w miarę obszerna żeby powietrze miało jak krążyć bo wtedy możesz zrezygnować z części wiatraków wewnątrz obudowy bądź zmniejszyć im obroty. A to oznacza ciszę.

Ja moim salonowcu mam obudowę Silverstona Temjin 05 czyli typową obudowę typu tower. Buda może duża ale jakoś znika w pomieszczeniu gdy ją postawic w gdzieś kącie obok mebla.

Teraz jest całkowicie niesłyszalna.

rochu=>

wydziwiam bo jestem niezdecydowany - do tej pory robiłem w laptopach........

Obudowy media sporo kosztują, a nie mają praktycznie żadnego znaczenia poza wizualnym,

przejrzałem parę to ok.600-800zł-szkoda kasy ;-(

Jest wersja taka jak mówisz ,czyli nie eksponowania servera....

Normalny komputer z zmienionym zasilaniem z płytą z zintegrowaną grafiką i kartą dźwiękową

(nie interesuje mnie kino domowe- i tak nie miałbym gdzie tego ustawić;-)

Jest to wersja elastyczna, bardziej mnie interesuje takie wyważenie pomiędzy wydajnością ,

a cichym i ciągłym chodzeniem - w końcu to ma być server !!

I tu prosiłbym o jakieś sugestie w co uderzyć ..........

W pewnym sensie staram się trzymać wersji QNAPa - tylko bez wieszającego się QNAPA ;-)

Był u mnie swego czasu znajomy fascynujący się kinem domowym - posłuchał i stwierdził ,

że mam w domu dużo lepszy dźwięk z dwóch głośników-stereo, niż on u siebie z kilku w swoim kinie domowym - "słuchaliśmy film" ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ta jest dośc spora ale ma duzo mijsca wewnatrz:

http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=7428

Ta wydaje się najbardziej optymalna:

http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=7876

Ta z kolei jest mniejsza i łatwiej jaa gdzie upchnąć:

http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=7425

Wszytskie z nich ogladałem w realu bardzo ładnie się prezentują.

Do nabycia u bezpośredniego importera:

http://www.4max.pl/

gutek, a czemu nie gotowego "biurowca"? Z założenia ciche, bez zbędnego wypasu, niewielkie obudowy (szczególnie w wersjach slim desktop), przystosowane do chodzenia non-stop miesiącami (jak to w biurach bywa - ludziom się nie chce ich włączać i wyłączać).

Wydasz z tysiaka na np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dysk z muzyką podepniesz po USB w kieszeni za 3 dychy i masz z bani. Nawet jak Ci wingroza zeżre dysk systemowy, to muzo-teka bezpieczna.

A te świecidełka typu media-center zostaw wielbicielom świecidełek. IMO szkoda na to kasy, pomijam już w większości festyniarski wygląd, bo to kwestia gustu.

Ukryta Zawartość

z music-serwerami to jest wnerwiająca sprawa ! Osobiscie zainwestowałbym w cd/hdd player jako np. 2 zródło ale oferta jest licha i ma ceny mocno przesadzone. 2 msc temu kupiłem nagrywarke dvd z 160 GB HDD za 330 E ( cena regularna ) Oczywiście cd nie przegram na dysk bo blokada . Gdyby zamiast czytnika dvd był cd , wyjscia wizyjne zamienic na dodotakowe audio mielibysmy za rozsądną kase sympatyczny player z biblioteką dzwiękową na 200-250 CD w postaci pcm lub bardzo dużo mp3 i wma . Ale po co !? Polityka firm mnie roz....

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

rochu ->

Moim zdaniem nie ma sensu pchać się w obudowy standardu ATX.

Duże to, nieporęczne, a i tak najprawdopodobniej w środku znalazłaby się płyta standardu mATX.

Jeśli chodzi o obudowy to ja polecam firmę Antec, przykładowo NSK2480, NSK3480 (mATX)

Ukryta Zawartość

Większość z nich dołączony ma już zasilacz. Są to dobre, ciche zasilacze – jednak jeśli ktoś szuka coś ultra cichego (niesłyszalnego) to raczej do wymiany.

Ukryta Zawartość

Snajper=>

"festyniarski wygląd" strzał w dziesiątkę ;-) Obojętnie ile wydasz nie uciekniesz od tego - takie wypasione kasztany ;-) przeglądam i coraz mniej mi się podobają ,przecież za ok.900-1500zł kupię normalny funkcjonalny komputer ,który w sprawach audio i video i P2P potrafi wszystko ;-) ;-)

Wróciliśmy do punktu wyjścia , taki pecet ma jedną wielką zaletę jak coś się zepsuję to kupię następny......

Pociągnie wszystko ,procesor dwu rdzeniowy , 2GB RAMu do tego Squeezebox z swoim wyświetlaczem i pilotem.

Połączę to kablem po D-sub pod TV LCD(mam obecnie tak laptopa pod Samsunga 37")obraz doskonały.

Wydaję mi się, że trzeba zainwestować w zasilacz - tu nie można oszczędzać !

Tak terroryzuję ,pewnie złoże sobie sam tego peceta z troszkę lepszą płytą itp.

Jakie podzespoły mają wpływ na ciągłe chłodzenie ,jak pozbyć się wiatraków na korzyść pasywnego chłodzenia.... ???

Może można bez wiatraków ? Mam w QNAPie dysk 750GB i nie ma wiatraka !?

gutekbull, 23 Kwi 2008, 12:06

>Może można bez wiatraków ? Mam w QNAPie dysk 750GB i nie ma wiatraka !?

No, dobra. Widzę, że idziesz w komputerowy pasywny hajend. ;) To ja bym zrobił tak:

1) Zasilacz pasywny, albo chociaż półpasywny (czyli wentyl się włącza tylko, jak musi, w pozostałym czasie nie działa): ze 400 PLN pewnie trza będzie wydać, może i więcej.

2) Obudowa odpowiednio przewiewna (miałem do niedawna Cooler Master'a Centurion 5, ażurowa przednia ścianka - świetny dostęp powietrza): ze 250-300 PLN.

3) RAM 1GB (pod WinXP do zastosowani audio/video/mydelniczko w zupełności wystarczy): 80-100 PLN.

4) Procek z obniżonym taktowaniem plus duuuuży radiator z heat-pipe'm: z 500-600 PLN.

5) Płyta główna jakakolwiek, byle z pasywnie chłodzonym mostkiem północnym i onboardową grafiką: 200-250 PLN.

6) Dysk 2,5" (bo cichszy i chłodniejszy) 40-60GB na system i soft: 100-120 PLN. Wersja fullwypas: do dysku obudowa chłodząco-wyciszająca Scythe Quiet Drive (wtedy dysk 2,5" montuje się w tę obudowę i w slot 3,5"): 130 PLN.

7) Obudowa USB na dysk 750GB: 30-100 PLN.

8) Karta wifi (chyba że przeciągniesz kabel od kompa do mydelniczki): 100 PLN.

2k wychodzi, jak by nie liczyć.

Ale, szczerze mówiąc, większych przewag nad biurkowcem z mojego linka powyżej nie widzę... Trochę wyższa moc (w zależności od zastosowanego procka) ale i 2x większa kasa. NO i wymiary znacznie większe, nawet jeśli w mini-tower wejdziesz (a ze względu na chłodzenie bardziej właściwe wydaje sie midi-tower)...

Przemyśl wszystko na spokojnie. :)

Moim zdaniem pozbycie się wentylatorów to nie jest najlepszy pomysł w przypadku standardowych płyt głównych. Cichych wentylatorów nie brakuje. Przykładowo

Ukryta Zawartość

efektywny, na maksymalnych obrotach cichy, dodatkowo ma potencjometr do regulacji obrotów więc można ustawić wedle wrażliwości słuchu. Wentylatory najlepiej mocować przy użyciu gumowych kołków.

Ukryta Zawartość

Tak się zastanawiam czy nie warto pociągnąć zarzuconego kilka stron wcześniej przez kogoś pomysłu. A może by tak MacMini?

Plan i koszty:

- Mac Mini Core Duo (lub Core 2 Duo) - 1200-1500zł

- Zewnętrzny dysk twardy na FireWire lub USB w zależności od pojemności. 1000CD w kompresji bezstratnej zmieści się na 500GB. Jeśli ma być ładnie, w salonie, to na przykład:

-- taki LaCie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

lub

-- taki (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - 650zł.

- Do tego jakiś mały monitor (jeśli tylko do odtwarzania muzyki) lub większy monitor albo podłączyć do telewizora jeśli także do multimediów. Chociażby coś takiego:

--

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 650zł.

Koszty:

Mak - 1500zł

Dysk - 650zł

Monitor - 650zł

--------------

Razem: 2800zł

I nie dość, że mamy świetny serwer muzyczny, to jeszcze pełnoprawny komputer (akurat używam Maka więc w moim przeświadczeniu lepszy od PC. Ale co ważne w tym zastosowaniu to: szybki i stabilny jak skała). Przez co żadnego kombinowania że przy reinstalacji (nieznane większości makowców słowo) trzeba od nowa muzykę przegrywać. Pliki można zgrywać bezpośrednio na dysk (bo przecież Mak ma napęd), nie trzeba nic przez sieć przenosić. Sprzęt budzi się w 2-3sekundy, także nie trzeba długo czekać zanim odtworzymy muzykę.

No i są możliwości zmiany - np. dokupienia drugiego dysku, zewnętrzenej karty dźwiękowej jeśli komuś nie bardzo pasuje ta w Maku i jego wyjście np. optyczne do ew. zewnętrzenego DACa.

No i Mak ma pilota w zestawie. I iTunes, który jest świetnym odtwarzaczem. A jeśli ma jeszcze ładniej i mniej komputerowo to wszystko wyglądać, to na Maku jest jeszcze FrontRow dostępny pod pilotem (także żadna klawiatura ani myszka nie będzie potrzebna na co dzień, bo komputer można budzić, usypiać i korzystać z multimediów przy użyciu samego pilota). A FrontRow w akcji wygląda mniej więcej tak:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam :)

To, co powyżej napisałem to mój plan na przyszłość. Może się sprawdzi. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha, a jeśli ktoś nie chce się bawić w używki tylko chce iść do salonu i kupić, to Mak Mini kosztuje w tym momencie 2099zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Snajper=>

daj przykłady takiego zasilacza zarówno tego pasywnego jak i półpasywnego tylko nie za 1000zł ;-) - wiem ,że sa takie i pewnie droższe ;-)Jest sporo firm na rynku - nie wiem ,która robi solidnie i nie drogo?

"4) Procek z obniżonym taktowaniem plus duuuuży radiator z heat-pipe'm: z 500-600 PLN.

5) Płyta główna jakakolwiek, byle z pasywnie chłodzonym mostkiem północnym i onboardową grafiką: 200-250 PLN."

Daj przyklady - ja będę szukał godzinami.

Sieć mam pociągiętą kablem do routera - wole kabel

RAM 2GB bo chcę postawić BitTorrenta na noc ;-)

4) Procek z obniżonym taktowaniem plus duuuuży radiator z heat-pipe'm: z 500-600 PLN.

U mnie pracuje DualCore E2140 + radiator Thermalrighta (Ultra-90 bodajże). Daje to całkowicie pasywne chłodzenie przy potężnej wydajności (procesor jest podkręcony o ponad 100%). Obudowa ma nawiew 90mm i wyciąg 120mm (albo odwrotnie, teraz nie pamiętam), zasilacz 120mm. Reszta chłodzona pasywnie (płyta, karta grafiki).

Panowie przeżywacie dylematy jak ja kilka lat temu. Klasyczny pecet nie nadaje się do pracy non stop jako serwer muzyki i klient torrentów. Grzeje się, jest głośny i pożera dużo prądu. Ciekawe dlaczego nikt nie zainteresował się rozwiązaniem typu Psile które podałem wcześniej. Procesor można chłodzić pasywnie, zasilacz jest zewnętrzny podobny jak w notebooku. Sterowanie można załatwić przy pomocy iMON-a do którego podałem link i voila. A torrenty... torrenty to niech sobie router ściąga ;)

Cooger=> nie będę przerabiał tego co już mam.

Router dopiero co kupiłem D-Link DIR-655 ;-(

Chce zostać pod Windows XP Pro.

U mnie w pracy zwykły pecet chodzi 4 rok bez wyłączania !!

A po 4 latach to ja mogę nowego kupić za ok.1200zł ;-) - i to jest najtańsze - najprostsze rozwiązanie !!! Ja chcę to tylko trochę uszlachetnić ;-)

Karta graficzna powinna obok D-sub mieć wyjście HDMI .

Zarówno Psile (bo to w sumie prawie zwykły komputer... gdyby nie to że prawie bezgłośny) jak i iMON współpracują z Windowsem (co więcej soft iMON-a nie działa pod Linuxem). A co do routera to... nie mówię że tak masz robić, ja tak po prostu wolę.

Może to ci pomoże, tak wygląda mój "music serwer".

Stoi sobie to razem ze sprzętem audio, podłączone do amplitunera, pre i końcówki mocy oraz do 42"LCD i panelu lcd w drugim pokoju. Oglądam na nim DivX, DVD, HD, słucham muzy, i nawet czytam to forum, prawdziwy MCE i co najważniejsze praktycznie niesłyszalny. A i do tego pilocik, klawiatura i mysz wszystko bez kabli, tylko teraz poluje na jakąś naprawdę dobra kartę muzyczną do stereo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego 2Gb Dual ramu i 320gb dysk, ale to już według uznania :)

mam nadzieję że pomogłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.