Skocz do zawartości
IGNORED

Xindak A-06 czy Reloop 210?

Navi

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w wyborze. Jako że nie mam możliwości porównania w/w wzmacniaczy a zostałem jak zwykle "obdarowany" prośbą o zakup dla kolegi. Człowiek przesiada się z ampli Denona AVR1706 na jakąś integrę (tylko nowa wchodzi w grę). Muza różna, źródło DCD700AE, kolumny Monitor Audio Bronze BR2. A może coś innego do 2000 zł?

https://www.audiostereo.pl/topic/40328-xindak-a-06-czy-reloop-210/

Spieszę z pomocą, a raczej z opisem wrażeń:) Miałem u siebie w domu A-06 przez 3 dni. Grał razem z CD 06 i moimi monitorami B&W 601. Chciałem kupić ten zestaw Xindaka, ale jednak wybrałem Reloopa:) Moim zdaniem stosunek cena/jakość jest przygniatający na korzyść Reloopa. Sprawdza się w KAŻDYM rodzaju muzyki: od Madonny, przez Stańko, po Behemotha;) Moim uchem kopie Xindaka w d... i wywala przez okno - tak było w moim domu:))) Chętnie służę jeszcze jakimiś przemyśleniami, jeśli trzeba;)

Navi

Niedawno kupowałem Xindaka A06 i C06 dla szwagra. Zestaw gra z KEF'ami Q5. Wg mnie - jeśli ktoś lubi dużo "mięsa", żywą muzykę, ale niezbyt "przeźroczystą" i neutralną - to ten Xindak będzie dla niego idealny. Niestety nie miałem możliwości porównania Reloopa - nie słuchałem go. Xindak wg mnie "podbarwia" trochę pasmo, ale robi to bardzo dyskretnie i przyjemnie. To naprawdę kawałek dobrej roboty niemiecko-chińskiej...

Pozdrawiam i życzę dobrych wyborów

"Niestety" trzeba posłuchać i dopiero wtedy wybrać. Dla mnie Xindak sobie plumkał, a Reloop grał mocno, potężnie, dynamicznie (TAK LUBIĘ) już na godz. 8 i podejrzewam, że nie będzie miał problemów z wysterowaniem większości kolumn. W tej chwili mój wzmak jest na tuningu, po którym dopiero ma pokazać swoje możliwości. Ja poprostu uznałem, że nie dam 1,5 kzł za klocek, bo mogę dać 2x mniej i będę bardziej zadowolony, a jeszcze zostanie mi kasy na zmianę kolumn:)

No i oczywiście zależy do jakiej muzyki ma być wzmacniacz. Napisałem, że Reloop sprawdzi się w każdej i to jest prawda, ale chyba najlepiej radzi sobie z rockiem i jego pochodnymi. Tu pokazuje pełnię swoich możliwości, a Xindak wg mnie był w tej "dziedzinie" słabiutki. Zresztą, ja poczytałem przez 1 miesiąc internet, wypisałem sobie firmy, które mnie interesują (wszystkie znane do 3,5 kzł), a potem przez 4 miesiące "zamęczałem" się odsłuchami, jeździłem po połowie Polski i kupiłem:)

No jesli ma byc namacalnie i klimatyczne to lampka jak najbardziej i z MA zagra bardzo dobrze.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

a moze taki Xindak (MT-3), tylko w recenzjach mowia by tylku uzywac trybu pentody, bo na triodach duzo jego zalet sie chowa. Cena oficjalna 2799zł. Wyglada to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

tak ale przedział cenowy nie ten :(

Myślałem o A-06 bo gra dość ciepło, jednak wiele osób chwali Reloopa stąd to moje wahanie. Gdyby to był sprzęt dla mnie też inaczej bym to rozegrał, pewnie już szukałbym Baltlaba...

Nie ma żadnego znaczenia, że ktoś chwali albo gani, bo gdybym ja kierował się "chwaleniem", wylądowałbym pół roku temu z DENONEM w domu i płakał do dziś. Trzeba słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać!!! Nie ma wyjścia, inaczej będą kłopoty:( Dla mnie osobiście Xindak nie ma klimat, owszem fajnie gra, jest naturalny, ale nic poza tym - wyprany z emocji. Takie są moje subiektywne odczucia, ktos inny usłyszy dokładnie coś przeciwnego.

z tym sluchaniem to swieta racja:)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>"tak ale przedział cenowy nie ten :("

W przedziale cenowym do 2000 zł (taki prog podales w watku) mozna znalezc sporo ciekawych wzmacniaczy lampowych. jesli ma byc nowy z gawrancja to chociazby:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu 100zł ponad budzet.

>"Myślałem o A-06 bo gra dość ciepło"

Kazdy z powyzszych zagra cieplej z wieksza plastycznaoscia z wieksza dusza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Skiba chyba niestety doznał jakiś traumatycznych przeżyć z Xindakiem!!!!!!!

Navi chce wzmacniacz do "jazzu, bluesa i klasyki, rocka raczej będzie mało". Xindak A 06 w tym przedziale cenowym to bardzo dobre rozwiązanie!!!!

Jak już pisałem, nie mam możliwości posłuchania ani jednego ani drugiego a podróże za "dźwiękiem" odpadają ze względu na brak czasu. Dlatego myślałem o "bezpiecznym" zakupie A-06 lub Reloopa. Człowiek zdaje się na mnie a ja nie znam tych wzmaków, jedynie słyszałem opinie o nich a lampy dla nie swojego ucha nie chcę ryzykować.

mztv, 20 Lut 2008, 16:09

Traumę to ja przeżyłem jak Górniakowa śpiewała hymn Polski;) A Xindaka wspominam miło... i tyle. Navi chodziło o bezpośrednie porównanie i wrażenia, więc ich dostarczyłem. Chcę tylko jeszcze raz podkreślić, że wszelkie porady i rekomendacje to o kant d... można rozbić w konfrontacji organoleptycznej z upatrzonym sprzętem:)

no przestańcie reelop 210 czyli to samo co kiedys było sprzedawane jako KODA KD-260 nigdy nie zagra tak szerokim pasmem .Ma moc i dynamikę ale ,gra obciętym pasmem . Wokal na nim jest strasznie wysunięty do przodu ,przed instrumenty .Troche to nienaturalne ,albo ja sie mylę ????

masz 100% racje, nic nie zastąpi odsłuchu ale do muzy jazz, klasyka itp. zdecydowanym faworytem jest Xindak.

Chociaż umnie leci industrial/gore grind i xindak robi wrażenie!!!!!

Przypomne, że w systemie nie gra sam wzmak, on jest jego częścią!!!!!!!!!

Mam okazję słuchać Xindaka często - i rzeczywiście - do jazzu, klasyki i spokojniejszych gatunków Xindak się naprawdę nadaje; co do rocka - nie jestem o tym przekonany - wg mnie za bardzo nie pasuje

kerikawon, 20 Lut 2008, 17:12

Nie, żebym się czepiał, ale co wg Ciebie jest wzorcem naturalności? Bo nie chodzi o to, czy Ty sie mylisz, czy nie, ale o to, że to Twoje subiektywne odczucia i nic poza to. Naturalna to chyba jest tylko cisza, ale dźwięki za każdym razem są odbierane przez nas inaczej, a szczególnie przez osoby, które już kilkanaście lat słuchają i słuchają, i słuchają... i jest fajnie;)

kerikawon ma racje.ta koda ,reloop czy jak zwał wydaje sie dobrym wzmakiem jak sie nic innego nie słuchało wartosciowego.Ze mna tak było i mi sie podobało kiedys.Po tunningu ten wzmak ma lepsze wysokie i troche cieplej ale bez masy i żaru dzwiek.

Grundig High Fidelity

mzawek, 20 Lut 2008, 21:22

>kerikawon ma racje.ta koda ,reloop czy jak zwał wydaje sie dobrym wzmakiem jak sie nic innego nie

>słuchało wartosciowego.

Nie mam zamiaru bronić Reloopa, bo nie o to tu chodzi. Ale przepraszam Cię bardzo - czytaj dokładnie to, co ktoś wcześniej napisał. Przytoczę więc mój wcześniejszy wpis: "Zresztą, ja poczytałem przez 1 miesiąc internet, wypisałem sobie firmy, które mnie interesują (wszystkie znane do 3,5 kzł), a potem przez 4 miesiące "zamęczałem" się odsłuchami, jeździłem po połowie Polski i kupiłem:)". Gdybym miał "0" doświadczenie, nawet bym tu nie próbował "beknąć";), a co dopiero opisywać swoje wrażenia, które mogą zaważyć na czyjejś przyszłości:)

skiba

ten reloop jest podobno na lepszych czesciach niz KODA czy CONRAD. To moze byc inny wzmacniacz zupełnie niz ten co ja znam...No ale nafaszerowałem go lepszymi kondami i Buurbrownami tego chinczyka.W sumie jak jestes zadowolony to najwazniejsze.Ja w kazdym razie sprzedaje jak ktos kupi...

Grundig High Fidelity

Dodajmy, że kerikawon akurat może nie być (ale nie musi oczywiście) jako człowiek z Polpaku obiektywny ( Polpak jest dystrybutorem xindaka). Jak to mówią "źle być sędzią w swojej sprawie" (dla sprawy oczywiście;))

>Nie ma czegoś takiego jak obiektywizm, a tym bardziej na forum;) ))

Natomiast jak koledzy słusznie zuwazyli reloop Koda Czy Konrad ,budowa jest ta sama a częsci sa toczka w toczke takie same na płytach . To samo beznadziejne głebokie sprzężenie zwrotne które obcina dół i robi cos z góra niewłaściwego .Co prawda pamiętam znakomity test z pisma hi fi i muzyka KODA KD -260 gdzie dostała całe 5 gwiazdek .ale to nie zmienia mojego zdania o charakterze prezentacji dzwieku w tej konstrukcji .Xindak ao6 nie ma takiego kopa ale pasmem szerszym gra bezapelacyjnie .Zresztą sądze że przede wszystkim jednak odsłuch musi zdecydowac a nie nasze zdanie .Jeden lubi brunetki, inny rude ,trzeci tylko blondynki ......

• 2 lata później...

Witam serdecznie!

Pozwoliłem sobie odświeżyć stary temat gdyż teraz właśnie ja jestem na etapie wyboru niedrogiego wzmaka i po długiej lekturze moimi faworytami są xindak A 06 i Relop 210. Jak wszyscy wiemy nic nie zastąpi odsłuchu stąd moje pytanie gdzie w Katowicach lub okolicy jest możliwośc bezpośredniego porównania tych 2 wzmacniaczy? Może ktoś jeszcze stał przed podobnym wyborem, porównywał i może się podzielić wrażeniami? Jestem również otwarty na inne propozycje do 1000 PLN. Może ktoś ma coś ciekawego na zbyciu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.