Skocz do zawartości
IGNORED

otachan czy zwykły foo_out_asio.dll?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, czy Wy sobie jaja robicie? Jakość dźwięku zależna od systemu plików, od kabla IDE itp ? Dajcie spokój. Może jeszcze napiszecie, że gdy sąsiad miał kota zamiast psa to bas z foobar'a był lepszy...

Gość rochu

(Konto usunięte)

thomaz, 18 Lut 2008, 18:44>

>Ja szczerze mowiac juz zygam od tego foobara , mam o wiele fajniejsze odtwarzacze pod linuxem.

Nie musisz się zatem udzielać w tym wątku. Poczujesz się lepiej.

>W linuxie nie trzeba (ciach)

Tutaj nie rozmawiamy o Linuxie. Nie po to zakładałem wątek aby mieć tutaj wojny systemowe.

Chcesz pogadać o audio pod Linuxem - załóz nowy wątek

>U mnie wzmacniacz stoi okolo metr od komputera , ale przeciez z komputra wydobywa sie niezle

>promieniowanie elektromagnetyczne(ciach)

Kup komputerowi nowy i dobry zasilacz. Od razu mu przejdzie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

_Kuba_, 18 Lut 2008, 18:44>

>dobra, to inaczej, co daje niskie opóźnienie karty używanej jako player, źródło czy jak tam chcesz,

>bo rozumiem, że nie robisz na tej karcie muzyki ani nie realizujesz dźwięku

Dane na przetwornik trafiają na czas, jiiter jest mniejszy.

Jeżeli ktoś jest ciekawy - chetnie zaprezentuje jaki wpływ ma latencja na jakośc dzwieku w moim systemie.

>Kup komputerowi nowy i dobry zasilacz. Od razu mu przejdzie.

Dobrze zeby to tylko zasilacz promieniowal , z tego co wiem to chyba procesor najbardziej.

Nie da sie calkowicie wyeliminowac zaklocen z zasilacza , jak tak to daj mi link do takiego

zasilacza skoro tak twierdzisz.Monitor tez mam wymienic na nie promieniujacy?

Za te pieniadze juz wole kupic dobry dac niz bawic sie w ta cala wymiane.

thomaz

>Za te pieniadze juz wole kupic dobry dac niz bawic sie w ta cala wymiane.

Ależ proszę bardzo, opisz to w innym wątku, na pewno nie będziemy Ci w tym przeszkadzać i pisać tam o promieniujących monitorach i takim tam takich. To Twój wybór i bardzo go szanujemy.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>Ależ proszę bardzo, opisz to w innym wątku, na pewno nie będziemy Ci w tym przeszkadzać i pisać tam

>o promieniujących monitorach i takim tam takich. To Twój wybór i bardzo go szanujemy.

Chcialem tylko wiedziec jak kolega rochu pozbyl sie zaklucen z komputera , mam na mysli promieniowanie z dyskow

procesora zasilacza badz monitora.Za bardzo sie na tym nie znam i chcialem wiedziec.

Wtyczki to chyba pikus w porownaniu z tymi zakloceniami.

Czytam ten watek od dłuzszego czasu traktując go jako hiper rozrywkę.

Tylu głupot dawno nie czytałem.

========

Pytanie

>>dobra, to inaczej, co daje niskie opóźnienie karty używanej jako player, źródło czy jak tam chcesz, bo rozumiem, że nie robisz na tej karcie muzyki ani nie realizujesz dźwięku

i odpowiedź

>Dane na przetwornik trafiają na czas, jiiter jest mniejszy.

=====

To co powyżej tak mnie rozśmieszyło, że aż musiałem podzielić się wrażeniami.

Latencja nie ma żadnego znaczenia w przypadku uzywania karty jako źródło dźwięku. Nie ma żadnego znaczenia czy dane popłyną 20 milisekund po wcisnięciu guzika "play" czy też po 2 milisekundach od wciśnięciu guzika "play". To tak jakby się zastanawiać czy wynik dodawania 2+2 będzie inny jeśli czas reakcji na wciśnięcie guzika w kalkulatorze wydłuży się bądź skróci.

Latencja związana z protokołem ASIO ma znaczenie wówczas kiedy pracujemy z sekwencerami, klawiaturą sterującą, instrumentami wirtualnymi itp. Przykładowo duża latencja (opóżnienie) powoduje, że przy wciśnięciu klawisza na keybordzie (klawiaturze sterującej) dźwięk pojawia się ze zbyt dużym opóźnieniem i dośc cięzka jest synchronizacja materiału już zawartego w sekwencerze z materiałem nagrywanym. Latencja owa nie ma nadal związku z jakością dźwięku.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Promieniowane dysków ?

Dyski wcale nie poromieniuja. W dodatku ich obudowa dosc dobrze pochłania wszelkie promieniowanie, rozproszone pola - bo musi i jest na potencjale masy.

Odziwo mimo bardzo zaawansowanych układów dysków, driverów silnika zakłócenia tez nie sa za wysokie.

Kumpel sprawdzał niedawno oscyloskopem.

Gość rochu

(Konto usunięte)

thomaz, 18 Lut 2008, 20:20>

>Chcialem tylko wiedziec jak kolega rochu pozbyl sie zaklucen z komputera , mam na mysli

>promieniowanie z dyskow

Prosze bardzo.

Na procesorze góra aluminium i mosiadzu - Thermaltake BigTyphoon

Dysk w metalowej obudowie - Scythe Quiet Drive

Zasilacz - cały praktycznie jest jednym aluminiowym radiatorem czyli jednym słowem SilverStone NIGHTJAR 300W

Tak wiec w samej obudowie jest już kupa żelaztwa, a sama obudowa to SilverStone Temjin Serie TJ-05

Mozna powiedzieć dobre i drogie czesci, gdyby nie...

Gdyby nie to, że ten komputer przez dwa miesiące leżał (i działał) zmontowany bez obudowy na desce obok wzmacniacza i żadnej anomalii nie dało sie usłyszeć : )

yayacek,

>Latencja nie ma żadnego znaczenia w przypadku uzywania karty jako źródło dźwięku.

yayacku, widzisz jest tylko jeden problem - mogę temu swobodnie zaprzeczyć zarówno prezentując to na sprzęcie domowym jak i studyjnym. To bardzo wyraźnie słychać. Jeśli praktyka przeczy teorii, to teoria jest zła. To nie są rzeczy ani wielkości z gatunku podkładki antywibracyjne czy śpiewające kable, zapewniam.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>Mozna powiedzieć dobre i drogie czesci, gdyby nie...

>Gdyby nie to, że ten komputer przez dwa miesiące leżał (i działał) zmontowany bez obudowy na desce obok wzmacniacza i żadnej anomalii nie dało sie >usłyszeć : )

Tez tak myslalem poki nie wylaczylem monitora i stwierdzilem wyrazna poprawe dzwieku.

Wplywu zaklocen z obudowy nie mam jak sprawdzic gdyz jak wylacze komputer to nie bede mogl nic posluchac.

Nie wiedzialem ze radiatory eliminuja zaklocenia z procesora.

Ja myślę, ze zakłócenia z promieniowania (procesora, zasilacza itp) to mit.

Może chodzi tutaj o problemy które były na starszych płytach głównych, gdzie źle zaprojektowany chip mostka powodował zakłócenia z procesora i innych urządzeń PCI, pamiętam nawet, ze wychodziły jakieś łatki do chipów VIA które eliminowały (nie zawsze skutecznie) trzaski.

yayacek od razu widać, że się nie znasz i nie wiesz o czym piszesz.

Naprawdę sprawa wyląda tak:

jak jest dłuższe opóźnienie, to znaczy, że bufor w pamięci jest dłuższy. Czyli bity w tym buforze dłużej leżą czekając aż karta je odczyta przez DMA lub zostaną wysłane prez USB czy kto co tam ma.

Natomiast jak bufor jest krótki, to bity leżą w buforze najwyżej np. 2 milisekundy.

Dzięki temu nie zdążą się zestarzeć. Nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, że im dłużej taki bit jest ustawiony w pamięci tym jest gorszej jakości, bo ulatniają się z niego elektrony na skutek kwantowego efektu tunelowania.

Taki zwietrzały bit to wiadomo. Gorsza scena, gorsza definicja i konturowość basu, dźwięk nie chce wychodzić z kolumn, ogólny brak detali.

>

>Co to za monitor?

Zwykly kineskopowy sony , pewnie dlatego , no ale lcd tez nie da sie ukryc promieniują zwlaszcza te tanie.

Jak postawisz kolo tego komputera radio to nie ma zaklocen?

Gość rochu

(Konto usunięte)

OK Panowie.

Zainstalowałem, chociaż nie bez pewnych bółow a potem posłuchałem nieco.

Core Duo (czy jak tam sie to zwie) E4300 nie podkręcany, 2 GB RAM, HD 250 GB, Lynx Two B.

Windows Vista Home Premium, programy Foobar2000 9.4, Xmplayer, XXHighend. 44,1 KHz, 16 bit.

XXHighend słuchałem tylko na level 2 ponieważ level 3 jest płatny. Wykop, duuuuża dynamika i bałagan na scenie.

Program okropny do obsługi i kaprysny. Ma jednak potencjał. Na pewno spokojnie sie mu przyjrzę.

Foobar - dobrze, bardzo dobrze ale to nie ten sam Foobar którego mam pod XP. spokojny i nieco zbyt poukładany. Doskonała w porównaniu z XP trójwymiarowość.

Nie miałem dostepu do pliku z charakterystyka pomieszczenia więc nie porównałem pracy convolera.

Xmplayer(ustawienia WASPI - opisywane powyżej w tym watku).

Zdziwienie, gra to na prawde z przytupem, nieco większy kontur wokół muzyków, wiecej powietrza, za głosnikami otwiera sie wielka przestrzeń, takiej sceny nie doświadczyłem pod XP.

Generalnie wszystkie programy pod Vista dość podobnie grały pod wzgledem barwy i miały wyrównane pasmo.

Nie mniej uciekło wiele smaczków i wybrzmień które da się słyszeć na Foobarze pod XP, ubyło nieco blasku.

Najgorsze - trzaski pojawiające się co kilka minut. Tak więc obsługa karty w Vista nie idzie tak gładko jak w XP.

No nieźle. Bawic się w odsłuchy systemów operacyjnych.

Chyba jestem już niespełna rozumu ; )

Co byście powiedzieli na jakiś grupowy odsłuch XP c/a Vista c/a Linux?

hihihi no to ciekawie ;]

Zmiana systemu operacyjnego i już takie zmiany, heh.

Wartoby dorzucić do porównania jeszcze maca ;p

A jak wypada dźwięk na linuksie, to jestem bardzo ciekaw - pod tym kątem nie ruszałem tego systemu...

Ciekawo z jakich systemów korzystają w studiach nagraniowych.

>A jak wypada dźwięk na linuksie, to jestem bardzo ciekaw - pod tym kątem nie ruszałem tego

>systemu...

Linux jest bardziej do zastosowan serwerowych , nie sadze zeby ktos odczul roznice miedzy linux a foobar

z asio.Moim zdaniem linux to znakomity system jako serwer dzwieku sterowany np z palmtopa badz laptopa.

Wystarczy np zwykly mocp , ktory dziala na konsoli i moze byc odpalany przez ssh badz inny klon na paltopa.

->rochu

Co do różnic pomiędzy systemami operacyjnymi, wav a takim samym FLAC to czytałem ostatnio na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dokładnie nie pamiętam niestety gdzie wpisy gościa którego zadziwiły różnice kiedy odtwarzał wav i ten sam plik z FLAC, myślał długo mierzył aż wymierzył sobie widmo zakłóceń wnoszonych do sieci przez kompa podczas odtwarzania jednego i drugiego okazało się że są inne i w sumie takie wyjaśnienie różnic mu wystarczyło, wiem dziwne i możliwe.

Gwarantuje Ci że docelowo będziesz miał kartę zewnętrzną i jakiś masterclock a komp będzie służył tylko za źródło danych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.