Skocz do zawartości
IGNORED

STARE LAMPOWE RADIA

szakunec

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...

Dla poszukiwaczy opisow i schematow starych lampowych sprzetow :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Witam wszystkich

mojego Telefunkena Opus 2430 dopadła usterka - padło trafo sieciowe - może ktoś orientuję się jakie są parametry tego trafa, chodzi mi głównie o napięcia uzwojeń wtórnych, przypuszczam że pewnie jedno to 6,3V ok. 3A a drugie ponad 200V ale właśnie ile dokładnie. Za każdą pomoc będę wdzięczny - jeśli nikt nie będzie znał parametrów to może ktoś wie w jakich radiach telefunkena jest takie samo trafo albo np. zna kogoś kto podjąłby się przezwojenia takiego trafa albo jeszcze lepiej ma takie na zbyciu :)...

• 3 lata później...

Cześć.

Odkopuję temat w celu przedstawienia mojego lampowca Nordmende Othello 55 3DR.

Jest to model zbudowany w 1954r na sezon 1955. Oznaczenie 3D oznacza, że posiada zestaw głośnikow zamontowanych na przedniej i bocznych ściankach, które mają dodawać dźwiękowi przestrenności. Oczywiście radio jest monofoniczne.

Głośniki są cztery: niskotonowy i wysokotonowy na przedniej ściance + szerokopasmowe na bocznych.

Radio posiada 7 lamp (EC92 EC92 ECH81 EF85 EM34 EABC80 EL84).

Zakres UKF jest charakterystyczny dla niemieckich produktów z tamtej epoki (88-100 MHz)

Dla fal średnich i długich można regulować szerokosć odbieranego pasma.

UKF i fale średnie / długie mają osobne skale. Dodatkowo jest jeszcze trzecia dla stacji lokalnych, strojona osobną gałką.

Ukryta Zawartość

Radio wymagało nieco napraw mechanicznych, czyszczenia, smarownia, wymiany linek. Wymieniłem także kondensatory elektrolityczne i papierowe (ktoś napisał w tym wątku o przydźwięku - trzeba szybciutko wymienić kondensatory w zasilaczu). Zestroiłem na nowo tunre UKF.

Jakość dźwięku zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Na nowo odkryłem przyjemność słuchania radia. Tuner FM spisuje się doskonale, zarówno w konkurencji czułości jak i selektywności oferuje poziom więcej niż bardzo dobry jak na odsłuch stacji lokalnych.

Dźwięk jest wspaniały, z konkretnym basem i bardzo przyjemną średnicą. Radia tego słucham na codzień i nie traktuję w kategoriach zabytku a sprzętu do normalnego słuchania muzyki.

post-25949-0-59109600-1393499759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Cześć.

Dorzucam kolejne radio, w nadziei, że ktogoś to interesuje.

Tym razem przedstawiam Blaupunkta Rivierę 2440 z sezonu 1957/58.

Kostrukcja jest bardzo charakterystyczna dla tamtego okresu. Mamy 7 lamp (ECC85 EF89 ECH81 EF89 EM80 EABC80 EL84), dwa owalne głośniki szerokopasmowe na przedniej ściance i dwa okrągłe średnio - wysokotonowe na bocznych (czyli system "3D"). Oczywiście nadal jest to konstrukcja monofoniczna.

Głośniki boczne mozna odłączyć odpowiednim przyciskiem. Jest standardowa regulacja tonów wysokich i niskich.

Jedna skala jest dla UKF oraz druga dla fal długich, średnich i krótkich. Strojenie tych zakresów odbywa się dwoma osobnymi gałkami. Podczas odbioru fal krótkich skala UKF zamienia się w precyzyjne dostrajanie częstotliwości, wspaniały wynalazek, umozliwiający wyłapanie słabiutkich stacji.

Radio zaskakuje czułością i selektywnością zarówno na UKF jak i falach krótkich. Mimo braku możliwości regulacji tych parametrów można próbować bawić się w amatorski DX (odbiór dalekich stacji). Wyniki porównywalne są z wysokiej klasy współczesnymi tunerami, których uzywałem do podobnych eksperymentów. Fale krótkie pracują fenomenalnie. Funkcja precyzyjnego dostrajania sprawia, że nasłuchiwanie stacji z antypodów staje się prawdziwą przyjemnością.

Blaupunkt jest moim zdecydowanym faworytem w dziedzinie mozliwości odbioru stacji.

Dźwięk wydobywający się z radia jest inny niż z opisywanego poprzednio Nordmende. Mimo podobnej konstrukcji wzmacniacza, z powodu zastosowania innego zestawu głośników (dwa szerokopasmowe zamiast nisko- średniotonowego + wysokotonowego) otrzymujemy dźwięk zdecydowanie lżejszy, bez wielkiego basiska, ale jednocześnie chyba bardziej naturalny. Oczywiście także jest w nim wiele lampowego "ciepła".

Trwałość konstrukcji jest rewelacyjna. Wymieniłem jedynie część kondensatorów, ale był to zabieg profilaktyczny, ponieważ na oryginalnych elementach radio pracowało bardzo ładnie. Dodatkowo przeprowadziłem renowację obudowy i wymieniłem kabel zasilajacy.

Ukryta Zawartość

post-25949-0-19725100-1395391819_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Blaupunkt zagościł na dłużej w moim pokoju i odkryłem kilka ciekawostek.

1. Jest regulacja selektywności zintegrowana z pokrętłem regulacji wysokich tonów. Linka łączy pokrętło z nastawną cewką w jednym z filtrów. Okazało się, że linka się przetarła i trzeba było ją wymienić.

2. Jest ciekawy efekt podbicia niskich tonów oraz podbicia wysokich

3. Radio podłączone do przyzwoitej aneny oraz uziemienia spisuje się rewelacyjnie na falach krótkich

Przyzwyczaiłem się do jego brzmienia i bardzo je polubiłem. Lampowy wzmacniacz połączony z głośnikami w otwartej obudowie oferuje przepiękny dżwięk.

• 8 miesięcy później...

Przedstawiam dzisiaj kolejne fascynujące radio lampowe, Loewe Opta Bella, model na rok 1958

bella_2710w_23313.jpg

Radyjko jest niewielkie, mniej więcej o połowę mniejsze niż standardowe lampowe radia z lat pięćdziesiątych, o których pisałem w poprzednich postach. Początkowo podejrzewałem, że z tego tytułu konstrukcja będzie uproszczona. Po zdjęciu tylnej ścianki spotkała mnie niespodzianka. Jest to pełnoprawna konstrukcja, upchana w miniaturowej obudowie. Osiągnięte ten efekt dzięki trzem sztuczkom:

- elementy mechaniczne takie jak gałki, napęd skali, potencjometry są odpowiednio pomniejszone

- jest tu tylko jeden niewielki w dodatku głośnik z dość płaskim koszem

- elementy elektroniczne są umieszczone bardzo ciasno w wielu warstwach

Cała reszta jest "pełnowymiarowa". Mamy standardowy zestaw lamp (ECC85, ECH81, EF89, EABC80, EL84, EZ80), 6 obwodów AM i 10 FM, osobne skale AM i FM sterowane wspólną gałką ze sprzęgłami.

Radio będzie stanowić spore wyzwanie w przypadku naprawy. Gęstość upakowania elementów w połączeniu z montażem przestrzennym utrudnia mocno pracę. Standardowa wymiana kondensatorów zajęła mi sporo czasu z lupą i pęsetą.

Dźwięk oczywiście jest znacznie lżejszy niż w większych, wielogłośnikowych konstrukcjach, ale nadal bardzo przyjemny. Odbiór na FM (do 101MHz) jest znakomity nawet przy użyciu wewnętrznej anteny. Radyjko wcale nie musi służyć w kuchni, można go spokojnie używać do poważniejszych odsłuchów.

Więcej informacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Dzisiaj przedstawiam Wam, drodzy forumowicze, prawdziwą wisienkę na lampowym torcie, amplituner Saba Stereo 1.

Firma Saba była producentem urządzeń radiowych wysokiej klasy i takim właśnie jest dzisiejszy eksponat. Model ten był produkowany w sezonach 65 (wersja sri16) oraz 65-67 (nieco odświeżona sri18). Kosztował prawie 600 marek, więc mniej więcej dwie dobre pensje.

Urządzenie posiada lampowy tuner AM i FM, lampowy wzmacniacz stereofoniczny (!!!) oraz półprzewodnikowy dekoder stereo, dzięki czemu można na nim słuchać współcześnie nadawanych audycji stereofonicznych. Zakres UKF sięga do ok 104 MHz, więc brakuje jeszcze trochę górnego pasma, ale jest lepiej niż w radiach z lat pięćdziesiątych, gdzie skala kończyła się na 101 Mhz.

Zestaw lamp jest nietypowy: ECC85 ECH81 EAF801 ECC83 EMM803 i 2xECLL800. Te ostatnie to trudno dostępne i kosztowne lampy Lorenz. Każda zawiera triodę i dwie tetrody pracujące w konfiguracji push-pull. Moc takiego układu to imponujące 8W na kanał.

Amplituner posiada dwa wejścia (do gramofonu i magnetofonu) zrealizowane na okrągłych gniazdach DIN, do których można podłączyć współczesny odtwarzacz cd lub komputer i cieszyć się cyfrowym dźwiękiem. Są także dwa gniazda głośnikowe stereo (din kropka-kreska) oraz jedno mono.

Na szczególną uwagę zasługuje budowa skali z ogromną szybą i białymi napisami na tle wykonanym z ciemnego sukna o wyraźnej fakturze. Całość wraz z prostą obudową pokrytą matowym lakierem prezentuje się bardzo schludnie i skromnie. Sytuacja zmienia się wieczorem. Skala podświetlona jest dwoma żarówkami, natomiast napisy świecą przepięknym błękitem. Efekt powala na kolana. Skala jest futurystyczna i ciężko od niej oderwać wzrok. Napisy wydają się zawieszone w powietrzu. Niestety efekt nie chciał się dobrze uwiecznić na zdjęciu.

Odbiór FM jest na najwyższym poziomie. Wysoka czułość sprawia, że nawet antena wewnętrzna wystarcza do słuchania wszystkich lokalnych stacji z doskonałą jakością. Strojenie AM jest trochę zbyt mało precyzyjne jak dla mnie. Tutaj niestety drobny minus.

Kolejne zaskoczenie to jakość dźwięku. Nie posiadam fabrycznych głośników, więc podłączyłem amplituner do moich kolumn, w miejsce wzmacniacza tranzystorowego. Radio gra fenomenalnie. Jest lampowe ciepło, rewelacyjne wysokie tony i ciekawostka, gigantyczny i doskonale brzmiący bas. Nie sądziłem, że moje kolumny potrafią zejść aż tak nisko, w rejony zarezerwowane dla subwooferów. Kiedy trzeba mogą porządnie zatrząść kanapą, kiedy nie trzeba nie ma zbędnego buczenia. Trochę mnie to zaskoczyło, ponieważ dotychczasowy wzmacniacz (dual mono, 120W na kanał, ponad trzydzieści amperów prądu, które mógł wpompować w głośniki) nie zapuszczał się tak nisko. Mam wrażenie, że oferował za to nieco lepszą kontrolę, tutaj także tragedii nie ma.

Amplituner niestety obnaża dramatycznie gorzej zrealizowane nagrania, nie ma tutaj pudrowania niedostatków, jest za to kawał porządnego, neutralnego brzmienia.

Drugie zestawienie to połączenie z owalnymi, dużymi (26cm) głośnikami szerokopasmowymi wydobytymi z radioli Grundiga i pracującymi w odgrodach. Dla wielu słuchaczy może być to zestaw marzeń, ze względu na wspaniałe wyrównanie w całym pasmie i brak podkolorowań. Także tutaj ilość basu z odgrody może robić wrażenie. Jakość nadal także wyśmienita.

Ostatnia kwestia to poziom głośności ze wzmacniacza o mocy 8W. Nawet z niezbyt skutecznymi kolumnami powinno to wystarczyć każdemu do codziennego słuchania. Dyskoteki może nie da się urządzić, ale do praktycznie każdego rodzaju muzyki wystarcza.

Amplituner sprawdza się w moim systemie na tyle dobrze, że wzmacniacz tranzystorowy trafił do szafy...

Ukryta Zawartość

post-25949-0-63212200-1431977308_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich ostatnio stałem się właścicielem radia Quelle Senator. Radio wylicytowane na Allegro jako kompletne niesprawdzone za 100 zł z przesyłką. Jak odebrałem przesyłkę nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać - radio przeszło kilka dobrych remontów mieszkań (całe pochlapane farbą emulsyjną, brud z co najmniej 20 lat, na obudowę ktoś odkładał chyba gorące garnki z obiadem). Po krótkim załamaniu nerwowym wziąłem się do roboty - wymontowałem środek i wyniosłem obudowę do piwnicy że by nie straszyła, po odkurzeniu wymyłem skalę doczyściłem pokrętła i nagle szok wszystkie lampy przemierzyłem u znajomego elektronika 100% sprawne i w oryginale zresztą reszta radia także nawet żaóweczki świecące stare Philipsy - koszt naprawy wnętrza to 8 zł spray do potencjometrów, 15 zł kabel sieciowy (był obcięty), wtyczka anteny na bazarze 2 zł. Gorzej było z obudową - brud wgryziony bardzo głęboko - zdecydowałem się na lekkie przeszlifowanie, preparat przeciwgrzybiczy i lakierobeicę kolor ciemny palisander. Efekt końcowy bardzo zadowalający radio gra wyśmienicie i współpracuje z polskim gramofonem Daniel efekty na załączonych zdjęciach - czasami trochę czasu oraz kilka złotych i mamy uciechę z słuchania i oglądania super sprzętu

Jeszcze gramofon Daniel

Ukryta Zawartość

post-58442-0-84716700-1432375329_thumb.jpg

post-58442-0-20442400-1432375334_thumb.jpg

post-58442-0-71220700-1432375522_thumb.jpg

post-58442-0-31863100-1432375529_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj przedstawiam Wam, drodzy forumowicze, prawdziwą wisienkę na lampowym torcie, amplituner Saba Stereo 1.

Firma Saba była producentem urządzeń radiowych wysokiej klasy i takim właśnie jest dzisiejszy eksponat. Model ten był produkowany w sezonach 65 (wersja sri16) oraz 65-67 (nieco odświeżona sri18). Kosztował prawie 600 marek, więc mniej więcej dwie dobre pensje.

Urządzenie posiada lampowy tuner AM i FM, lampowy wzmacniacz stereofoniczny (!!!) oraz półprzewodnikowy dekoder stereo, dzięki czemu można na nim słuchać współcześnie nadawanych audycji stereofonicznych. Zakres UKF sięga do ok 104 MHz, więc brakuje jeszcze trochę górnego pasma, ale jest lepiej niż w radiach z lat pięćdziesiątych, gdzie skala kończyła się na 101 Mhz.

Zestaw lamp jest nietypowy: ECC85 ECH81 EAF801 ECC83 EMM803 i 2xECLL800. Te ostatnie to trudno dostępne i kosztowne lampy Lorenz. Każda zawiera triodę i dwie tetrody pracujące w konfiguracji push-pull. Moc takiego układu to imponujące 8W na kanał.

Amplituner posiada dwa wejścia (do gramofonu i magnetofonu) zrealizowane na okrągłych gniazdach DIN, do których można podłączyć współczesny odtwarzacz cd lub komputer i cieszyć się cyfrowym dźwiękiem. Są także dwa gniazda głośnikowe stereo (din kropka-kreska) oraz jedno mono.

Na szczególną uwagę zasługuje budowa skali z ogromną szybą i białymi napisami na tle wykonanym z ciemnego sukna o wyraźnej fakturze. Całość wraz z prostą obudową pokrytą matowym lakierem prezentuje się bardzo schludnie i skromnie. Sytuacja zmienia się wieczorem. Skala podświetlona jest dwoma żarówkami, natomiast napisy świecą przepięknym błękitem. Efekt powala na kolana. Skala jest futurystyczna i ciężko od niej oderwać wzrok. Napisy wydają się zawieszone w powietrzu. Niestety efekt nie chciał się dobrze uwiecznić na zdjęciu.

Odbiór FM jest na najwyższym poziomie. Wysoka czułość sprawia, że nawet antena wewnętrzna wystarcza do słuchania wszystkich lokalnych stacji z doskonałą jakością. Strojenie AM jest trochę zbyt mało precyzyjne jak dla mnie. Tutaj niestety drobny minus.

Kolejne zaskoczenie to jakość dźwięku. Nie posiadam fabrycznych głośników, więc podłączyłem amplituner do moich kolumn, w miejsce wzmacniacza tranzystorowego. Radio gra fenomenalnie. Jest lampowe ciepło, rewelacyjne wysokie tony i ciekawostka, gigantyczny i doskonale brzmiący bas. Nie sądziłem, że moje kolumny potrafią zejść aż tak nisko, w rejony zarezerwowane dla subwooferów. Kiedy trzeba mogą porządnie zatrząść kanapą, kiedy nie trzeba nie ma zbędnego buczenia. Trochę mnie to zaskoczyło, ponieważ dotychczasowy wzmacniacz (dual mono, 120W na kanał, ponad trzydzieści amperów prądu, które mógł wpompować w głośniki) nie zapuszczał się tak nisko. Mam wrażenie, że oferował za to nieco lepszą kontrolę, tutaj także tragedii nie ma.

Amplituner niestety obnaża dramatycznie gorzej zrealizowane nagrania, nie ma tutaj pudrowania niedostatków, jest za to kawał porządnego, neutralnego brzmienia.

Drugie zestawienie to połączenie z owalnymi, dużymi (26cm) głośnikami szerokopasmowymi wydobytymi z radioli Grundiga i pracującymi w odgrodach. Dla wielu słuchaczy może być to zestaw marzeń, ze względu na wspaniałe wyrównanie w całym pasmie i brak podkolorowań. Także tutaj ilość basu z odgrody może robić wrażenie. Jakość nadal także wyśmienita.

Ostatnia kwestia to poziom głośności ze wzmacniacza o mocy 8W. Nawet z niezbyt skutecznymi kolumnami powinno to wystarczyć każdemu do codziennego słuchania. Dyskoteki może nie da się urządzić, ale do praktycznie każdego rodzaju muzyki wystarcza.

Amplituner sprawdza się w moim systemie na tyle dobrze, że wzmacniacz tranzystorowy trafił do szafy...

witam kwestia lamp nie jest taka nietypowa w moim Senatorze są dokładnie takie same

• 2 tygodnie później...

witam kwestia lamp nie jest taka nietypowa w moim Senatorze są dokładnie takie same

Cześć.

Lampy Lorenz ecll800 były stosowane przez kilka lat w wielu typach radioodbiorników (Grundig, Saba, Siemens, Nordmende). Szczyt ich popularności to 1963-1967. Niestety praktycznie nie mają zamienników i ceny nieużywanych egzemplarzy stają się bardzo wysokie. Zastosowana jest w nich trioda, służąca do odwracania fazy sygnału jest bardzo nietypowa i ciężko jest zmodyfikować układ tak, żeby mógł pracować z innymi lampami.

cześć - przepraszam cię ale nie dokładnie cię zrozumiałem - sprostowanie - zestaw lamp był dość powszechny w tych latach w radiach niemieckich , a sama lampa ECLL800 nie ma zamienników i nie jest już produkowana tak samo ciężko jest dostać EMM803 , odbiegając od tematu wolę mieć takie problemy z lampami niż słuchać muzyki z nowego sprzętu HiFi (made in China) pozdrawiam wszystkich miłośników lamp

• 2 lata później...

Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem radia Saba Villingen E , w pierwszej wersji miało to być radyjko do kuchni ze względu na biały kolor obudowy ale jak do mnie dotarło i okazało się że radio posiada oryginalne plomby i nie było nigdy nawet rozkręcane trafiło do sypialni w miejsce niestety trochę szwankującego już radia Saba Konstanz 18

Oto one w całej okazałości

No wreszcie weszło

A to drugie radyjko Saba Konstanz 18

Ukryta Zawartość

post-33061-0-63620000-1505833881_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.