Skocz do zawartości
IGNORED

Quiz dla odważnych ;)

pan Kracy

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem poproszenia Was o radę od ho, ho ...! Wyszukiwarką potrząsałem też nielekko i nic. Za cienki jestem, by na tej podstawie wyciągnąć potrzebne mi wnioski. A rzecz dotyczy przecie sprawy niezwykle istotnej, bo MOJEGO PIERWSZEGO STEREO co się zowie! Więc... A niech to! Zaryzykuję wyklęcie mnie już na wstępie :)

Do rzeczy! Oto "moja" muzyka:

• Czysty, szklisty wokal (np. Eva Cassidy, Bobby McFerrin, Michael Bouble) – kręcą mnie również chóry gospel, tzw. piosenka aktorska.

• Muzykę instrumentalną na 2-3 instrumenty typu kontrabas, skrzypce, harmonia (np. Kroke, Z. Preisner)

• 98% tego, co poleca pan Kydryński w niedzielnej „Sjeście” (polecam również stronę www.muzyka.pilsner.pl )

• Nie stronię od muzyki tzw. poważnej - gł. kameralnej i folku środkowowschodniej Europy.

• Musicale (np: „Jesus Christ Super Star”, “Metro”, “Hair”)

• Radiohead, Pink Floyd, Led Zeppelin, Hendrix, Iron Maiden, ale i blues.

Daję uciąć sobie ucho, że po nabyciu audio mój gust muzyczny może ewoluować i powyższe zestawienie straci na aktualności, ale od czegoś trzeba wyjść.

Pokój 5,5 *6m (prawie pusty - zastanawiam się nad materiałami na ścianie i/lub suficie)

Budżet 400zł na wzmacniacz i do 1500-1800zł na kolumny podłogowe.

Co chcę:

słuchać muzyki nie tylko na siedząco, ale także przy prasowaniu przysłowiowej koszuli ;) bo lubię przemieszczać się po pokoju;

by pięknie brzmiało nawet po cichu;

by było na tyle uniwersalnie, bym mógł określić swoje preferencje;

by było na tyle przyjemnie, by udało mi się zarazić audiofilią co najmniej jednego z wychowanków naszego Rodzinnego Domu Dziecka :)

Pytania:

• Czy istnieje jakiś ogólny podział na wzmacniacze do muzyki ostrej, ciężkiej oraz do miękkiego, delikatnego grania, gdzie raczej mało używa się instrumentów? A może są "uniwersalne"?

• Czy wzmazniacze bardzo różnią się w obrębie jednej marki?

• (tylko proszę nie strzelać!) Czy na tzw „audiofilskich” wzmakach da się słuchać formatu mp3? (no przecież tego nie wyrzucę);

PS: jestem z Lubina (dolnośląskie) i jeśli ktoś chce mnie zaprosić i pochwalić się tym co ma, to już pędzę, bo myślę, że im więcej dobrych rzeczy usłyszę, tym więcej będę wiedział :)

[email protected]

No, do dzieła! Wierzę w Was! :)

https://www.audiostereo.pl/topic/39967-quiz-dla-odwa%C5%BCnych/

marox, 5 Lut 2008, 19:30

>Proponuje kolumny Dali 450 .Metraz pasuje ,wokale extra .

Zgadza się,można by także wziąć pod uwagę Dali 505,metraż pasuje,uniwersalne,jednak z "rockowym zacięciem" bardziej no i w ogóle nie kapryszą przy ustawieniu.Powinno wtedy więcej zostać na wzmaka.Ktoś tu się zachwycał Reloopem,tanie to i po niewielkim grzebnięciu ponoć zaczyna grać.

l'enfant sauvage

Przecie "pięknie" to względne pojęcie. Audiolaik ze mnie całkowicie początkujący, więc nie trza mi od razu na Mont Blanc wskakiwać. Ja i Rysami czy innym Kasprowym póki co się zachwycę. Więc odważniej proszę :)

>30 m2 to już pewne wyzwanie. Ja bym poszukał Audio Academy Hyperionów z 2giej ręki - możesz zagadać do Michała z AA - może ma coś na stanie, bo czasem wymienia stare na nowe. Propozycje Dali też są ciekawe.

Kłopot będzie ze wzmakiem w zaproponowanej przez ciebie cenie - sugerowałbym poszukać jakich NADów, może Sony - są koledzy na forum którzy coś więcej doradzą. Radzę też zaprzyjaźnić się z wyszukiwarką na forum - wiele było wątków o poszukiwaniach sprzętu w zbliżonych zakresach cenowych.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Przypominam, ze audio-pedantem (jeszcze) nie jestem, więc wystarczy mi naprawdę nie wiele, by popaść w euforię, bo to i tak będzie co najmniej 7 niebo w porównaniu z tym, czego do tej pory uszy moje doświadczały (miniwieża Kenwood).

Oczywiście będę biegał na odsłuchy przed zakupem, ale chciałbym, by ktoś mi podpowiedział coś w stylu:

"Poprobuj Kasię, Stasię i Marysię. Waldzia nawet nie słuchaj, bo on się nadaje tylko do głośnego umc`umc. Józuś powinien być w miarę ok do czystych wokali i delikatnego, jesiennego plumkania, a Radiohead`ów nie zmasakruje"

Innymi słowy potrzebuję kierunkowskazów. Dalej poradzę sobie sam :)

Dzięki wszystkim za powyższe!

jak lubiosz chodzic po pokoju i wszedzie sluszec tak samo to tlyko Bose i technologia direct/refelcting...wszedzie dzwiek taki sam bedzie....zanim dotrze do ciebie poodbija sie od scian przez co wypelni cale pomieszcenie

Tak sobie myślę, że z kolumnami nie będę miał większego problemu, bo chcę nowe, więc skoczę do kilku salonów i posłucham. Tylko wcześniej chcę mieć wzmacniacz, by go do owych odsłuchów wykorzystywać.

Tak więc doradźcie proszę, jaki używany "wzmak" do 500 zł wziąć - przypominam, że debiutuję na scenie audio.

Za taką kasę to przychodzą mi do głowy tylko dwa wzmachole:

SONY TA-F530ES

ONKYO A-9511

Oba piece to bardzo solidne i uniwersalne urządzenia, ja jednak nieco

bardziej przychylałbym się ku SONY. Aktualnie oba są do nabycia na

Allegro.

poczytaj takze o NADzie.w tej cenie 302,304,312,314. srednica i wokale jak na ten budzet znakomite..

moze warto jeszcze zakupic jakies zrodelko, bo mp3 to wygoda ponad wszystko, jednak dzwiek z dobrego cdka to zupelnie cos innego..

Ależ oczywiście kolego `binfin` że i o źródełko się postaram i to nie najtańsze. Jednakowoż wpierw oraz najsamprzód pobrać muszę piecyk miły i dwa do niego przystające głośnikulce.

Dziękuję :)

Z NADem to bym uważał, to specyficzne brzmienie, które ma wielu fanów jak i przeciwników, na bank daleko tym wzmacniaczom do uniwersalności, co nie zmienia faktu że w odpowiedniej konfiguracji brzmienie tego angola może się podobać.

>MarioSan

Onkyo A-9511 miałem przez jakiś czas i nie polecam. Zły za te pieniądze oczywiście nie jest, ale można znaleźć znacznie lepsze urządzenia. Oczywiście pewnie będą "gorzej" wyglądały jak front Onkyo z przedostatniej linii (zawsze to nowsze;)) ale pewnie lepiej grały.

A wogóle to duży wzmacniacz, moc też podawana spora a grał jakoś tak nie za głośno (oczywiście miałem sprzęt w pełni sprawny i nie "dłubany"). Miałem wrażenie, że z tymi watami w instrukcji to onkyo trochę przekoloryzowało.

Tak, że wzmacniacz Onkyo A-9511 sobie daruj. Gra bez jakiegoś szczególnego wyrazu, niby równo ale jakoś tak spokojnie, ospale. No i w dużym pomieszczeniu moc będzie za mała (bo te waty jak wspomniałem, to tylko "na papierze". Jak podłączysz mało efektywne kolumny i w dodatku 8 omowe to będzie miał na pewno za mało mocy).

Z tego co mi się przewinęło (co prawda niewiele) świetnie zagrał Marantz PM-64. Pełny, ciepły ale zarazem czytelny dźwięk. Byle dobrać do niego jasnego cdeka aby z ciepła nie wyszło ostatecznie "zmulenie". PM-64 gra energicznie i dobrze zestawiony daje naprawdę pełny, "żywy" dźwięk. Jego waty też nie są raczej papierowe. Chodził po ok 400zł w stanie bdb. Ale ostatnio jakoś nie widzę ofert.

Toteż napisałem że bardziej się bym skłaniał ku SONY, ONKYO gra poprawnie i nic ponadto, a co do Marantzów to jest faktycznie tak jak piszesz, trza sie postarać o dość jasne CD bo inaczej to "ciepłe kluchy" :]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.