Skocz do zawartości
IGNORED

Konfekcjonowanie kabli glosnikowych

lesio

Rekomendowane odpowiedzi

wypowiem się więc na temat wpływu konfekcji na dźwięk;

otóż ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie zaobserwowałem żadnych zauważalnych różnic pomiędzy kabelkami zakonfekcjonowanymi w banany, widły, czy pozbawionymi jakichkolwiek wtyków,

mój sprzęt to nie hi-end, ale też nie budżetówka...ale może wspomniane różnice (konfekcja czy jej brak) słyszy się gdy wydaje się na klocki równowartość rocznych zarobków pilęgniarki i nauczyciela razem wziętych, kto wie?! :-) ...a jeśli się nie słyszy, to i tak udowadnia się, że się słyszy...

generalnie teoria (i wielu forumowiczów) mówi, że im mniej elementów w torze tym dźwięk lepszy,

a moja sugestia, to zamiast inwestować w drogą konfekcją zainwestuj w dobre klocki, a jak już takowe będą w dobry kabel, bo w tych przypadkach różnica w brzmieniu jest niepodważalna

>otóż ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie zaobserwowałem żadnych zauważalnych różnic

>pomiędzy kabelkami zakonfekcjonowanymi w banany, widły, czy pozbawionymi jakichkolwiek wtyków,

>

>generalnie teoria (i wielu forumowiczów) mówi, że im mniej elementów w torze tym dźwięk lepszy,

Im mniej elementów w torze tym taniej. Jeżeli nie ma różnicy, to po co przepłacać?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Tak jak Less, czyli normalnie, bezpośrednio drutem, bo skoro można prosto, to po co kombinować.

Inna sprawa, że jeżeli często człowiek sie bawi w przełączenie i porównywanie, to ja na przykład lubię banany - dobrze dobrane, dobrze trzymają, a o wiele upraszacza to przełaczanie.

Też nie zauważyłem różnic w brzmieniu.

Co do konfekcjonowania w ogóle, to wydaje mi się, że może chodzić o to, że taki drut (miedź) śniedzieje, czyli z biegiem czasu może się pogorszyć "styk" (apteka, ale zawsze). Takie zakonfekcjonowanie przeowodu (ładnie, z lutem itd.) czymś z metalu szlachetnego pozwala obejść trochę ten problem.

Jezeli nadejdzie jednak ochota na widly,to jak je prawidlowo przylutowac? Wiem ze cyna musi byc z dodatkiem srebra. Nie mozna przegrzac cyny.Po lutowaniu cyna ma byc blyszczaca. Koncowki odizolowanych kabli przed lutowaniem nalezy namoczyc w kalafonii badz w pascie do lutowania.Dobrze kombinuje??

dobrze :)

możesz też spróbować rozgrzewać cynę przez lutowaną końcówkę przewodu

ja robię tak, że kładę trochę cyny, na to przewód, albo na przykład przewód osadzony w zakończeniu (widły, czy co tam) i grzeję zakończenie bądź przewód, gdy już osiągną odpowiednią temperaturę stopią cynę i ładnie się nią otaczają (można też po prostu cynę przykładać do cynowanych elementów, a nie bawić się w kładzenie jej pod spód, efekt ten sam, czyli nie do grotu) - ogólnie taki zabieg zapewnia zabezpieczenie się przed zbyt słabym rozgrzaniem lutowanych elementów i dobre połączenie

..."kolor dywanu ma większy wpływ na dźwięk niż rodzaj wtyku !"

Z drugiej zaś strony takie firmy jak WBT z czegoś żyją i to nie najgorzej .Choć za swoje wyroby karzą słono płacić.

Jeśli wykonasz kable samodzielnie i zaopatrzysz je we wtyki wspomnianego producenta to na Boga wydasz :

np:

4 wtyki bananowe - 380 pln ....nie daj boże zrobić sobie połączenie bi-wire

4 wtyki rca - 420 pln.

byle czym tego nie zmontujemy, wiec potrzebujemy :

Zestaw do skręcania wtyków (WBT)- 400 pln.

...wiec jeśli nawet kable znajdziesz(za darmo) to za wtyki z zestawem do montażu zapłacisz 1200.

...każdy z nas potrzebuje co najmniej trzech kabli konektowych wiec ...2040 pln.

Czy to nie chore...chłopaki kupują w Polsce całe zestawy w tej cenie...zaznaczam ,że to tylko wtyki ,jakiś tam procent w zakładanym budżecie przy wykonaniu sobie kabelków.

To chyba książkowy przykład przerostu formy nad treścią.

-> Chruper

"drut (miedź) śniedzieje, czyli z biegiem czasu może się pogorszyć "styk" (apteka, ale zawsze). Takie zakonfekcjonowanie przeowodu (ładnie, z lutem itd.) czymś z metalu szlachetnego pozwala obejść trochę ten problem."

Tak, tylko problemem jest fakt, że większość dostępnych bananków i widełek jest zakręcana, czyli zapewnia takie samo zabezpieczenie przed zaśniedzeniem kabla, jak terminal we wzmacniaczu czy w kolumnie.

-> lesio

"Wiem ze cyna musi byc z dodatkiem srebra. (...) Po lutowaniu cyna ma byc blyszczaca."

Z tego co się orientuje cyna ze srebrem po lutowaniu nie będzie nigdy błyszcząca.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Broń Boże lutować , jesli już musza być stosowane koncówki do kabli głośnikowych to najlepiej zaciskane . Lutowanie znacznie degraduje mozliwości kabla głośnikowego .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.