Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 300 i co dalej ??

ben0052

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem od niedawna posiadaczem zestawu Technicsa SA AX7 i kolumn Tonsil Altus 300 które zamierzam dać na front mojego kompletu.Altusy mam podłączone na 2 kable czy mam uruchomioną funkcję BI-AMP. Moj pokój do 25m a co do zestawu ma dobrze sie spawować w KD i stereo. Do zestawu zamierzam dokupic

Center: Fenix II

Sub: Aktiv 100

Tył: Tonsil Twingo lub Tonsli Cz@d.

Jeszcze pan który sprzedawał mi ampi mówił coś o tym że moje DVD musi mieć jakieś dekodery aby uzyskać dzwiek przestrzenny. Moje DVD to Philips DVP 3040 jak byście mogli to proszę o sprawdzenie. Jeśli nie posiada tej funkcji to proszę o podanie dobrego dvd. Co myslicie o tym zestawieniu. P.s co do kolumn to tylko Tonsil...

https://www.audiostereo.pl/topic/39946-altus-300-i-co-dalej/

W sumie dobrze robisz. Tez uzyywam kolumn Tonsila (z Denonem) i jestem z nich bardzo zadowolony

Niektórzy mają wrodzony uraz do wszytskiego co polskie zapominajac jednoczesnie ze najczesciej kolumny ktore kupuja są MadeInChina lub MadeIn Mexico (JBL) .... Aby uzyskac brzmienie wyraznie lepsze od kolumn klasy ALTUS300 - trzeba wydac przynajmniej 5x wiecej na markowe kolumny innych producentow.

Moj znajomy kupil sobie plazme Pioneera i do tego jakies piezoceramiczne przetworniki za 7 tys para... Jak to gra ? Tak samo jak moje Tonsile (powaznie)

Do tego kupil jakis Subwoofer (nie pamietam marki) za 3 tys - brzmi to jak cegla ktora odbija sie w kartonie od scian...

Kolumny z Wrzesni maja najlepszy stosunke jakosci do ceny - taka jest niestety (a raczej stety) prawda ...

masterofdeath" no iwidzisz - myslisz caly czas tymi kategoriami. Porownujesz JBL za 1500zl z Tonsilami za 600 - a widziales te kolumny na zywo ? JBL ma glosniczki basowe niewie wieksze od sredniotonowców Tonsila. Poza tym - robione są w Meksyku - stad ich niby atrakcyjna cena (i adekwatna jakość dzwieku)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

mobor, 4 Lut 2008, 20:18 miałem jedne i drugie i nie tylko te przez ładnych parę lat, z niejednym wzmakiem i wiem co piszę. E80 mają 2x15cm na basie i ten 30cm z Altusa 300 nijak się do nich ma.

A po co sub. do 300? Oczywiście bez żadnego suba! (chyba że ten wzmacniacz nie jest w stanie poprawnie wysterować tych kolumn) Problem będziesz miał kolego z doborem centralnego do tych frontów, bo to powinna

być zgrana trójca a tutaj nic takiego nie widzę. ( O znaczeniu centala w k.d. poczytaj). 150 na satelity to raczej

przesada. Poszukaj jakiś małych monitorków (czytaj ustawnych) o wysokiej skuteczności, bo inaczej będziesz musiał dławić fronty w ampli. I tak będziesz musiał :) wszak to 92dB.

kolega ma racje ja teraz buduje kolumny na bazie tonsila ale 2 x 17 w kolumnie powiem tak bass bedzie taki ze o sub-ie mozna zapomniec chybaz e sasiad ci dogryza i chcesz mu oddac ale dla samego słuchania i czerpania z tego przyjamnosci to bez sensu:) a w 300 nie wiem nie słyszałem basu choc dla mnie tak wielkie estradowe głosniki sa bez sensu do 25 m2

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Altus300 nie ma niskiego basu - byle subina do 2000zł ma go zdecydowanie więcej i lepszej jakości.

Miałem te altusy w 18 i w 27m2 i ani tu ani tu porażającego basu nie zaobserwowałem, tylko masa pisku i wysokich

Ale pierdoły wypisujesz waćpan. 300 mają niski bas, nie szybki ale na pewno niski. Oczywiście te kolumny nie

nie do stereo użytku domowego, ale to inny temat. Piszemy tutaj o kolumnach w cenie 1000zł które reprodukcją basu w kd nie ustępują w szczególności byle subiną. Mając takie kolumny zdecydowanie nie ma sensu zawracać sobie głowy subem. Ot tyle co do basu. Innej kwesti mankamentów i walorów tego zestawu nie poruszam.

heheh altusy i niski bas??? buahahahaha!!!ale sie usmialem!Ale fajnie popatrzec na ludzikow co to dalej uwazają ze altusy the best...pozdrawiam wszystkich janków!!!Nie zmieniajcie sie bo na forum bedzie wiało nudą!!

ben0052, 4 Lut 2008, 10:13

>Witam, jestem od niedawna posiadaczem zestawu Technicsa SA AX7 i kolumn Tonsil Altus 300 które

>zamierzam dać na front mojego kompletu.Altusy mam podłączone na 2 kable czy mam uruchomioną funkcję

>BI-AMP. Moj pokój do 25m a co do zestawu ma dobrze sie spawować w KD i stereo. Do zestawu zamierzam

>dokupic

>Center: Fenix II

>Sub: Aktiv 100

>Tył: Tonsil Twingo lub Tonsli Cz@d.

>Jeszcze pan który sprzedawał mi ampi mówił coś o tym że moje DVD musi mieć jakieś dekodery aby

>uzyskać dzwiek przestrzenny. Moje DVD to Philips DVP 3040 jak byście mogli to proszę o sprawdzenie.

>Jeśli nie posiada tej funkcji to proszę o podanie dobrego dvd. Co myslicie o tym zestawieniu. P.s co

>do kolumn to tylko Tonsil...

Po pierwsze ten Technics nie ma żadnych dekoderów, podobnie ja Twoje DVD. Nie zrobisz z tego kina domowego. Proponuję wymienić amplituner, bo to naprawdę zamierzchły i wyjątkowo ubogo zrobiony model. Jedyna jego zaleta jest Bi-amp do słuchania w stereo, ale jeśli podłączysz te Altusy 300 na front i do tego centralny i dość spore surrondy to efekt będzie niestety fatalny. Dawno temu miałem podobny problem z amplitunerem Technics chyba AX8 + Tonsil Bolero 200 i cóż, dusił sie niemiłosiernie - kompletny brak mocy, głośność do połowy, a tu jeden wielki charkot. Zupełny brak wydajności prądowej, nie do słuchania.

Po drugie żeby odpowiednio rozbujać te altusy potrzeba dość mocnego wzmaka, a amplitunery kina domowego niestety nie grzeszą mocą. Rozejrzyj się za jakimś używanym Denonem, Sony, Yamahą najlepiej z wyjściem pre-out na osobny wmacniacz i wtedy szukaj odpowiednich kolumn.

pozdrawiam wszystkich janków....HAHA boki zrywać, podpisuje sie obydwiema łapami :D

Altusy służyły mi jako podstawki do głośników później jako podstawki pod kwiaty, potem zaczęły strasznie zawadzać, aż w końcu oddałem je robotnikowi który mi ścianę przesunął w kinie........jezu jak on się cieszył :D do kompletu dostał zdezelowaną wieże Sony. Po paru miesiącach zadzwonił, i się chwalił że cała wioska mu zazdrości a szwagier się na niego obraził bo nie chciał mu tego sprzęciku pożyczyć, i w ogóle jest na niego wkurzony że on nie ma a szfagier ma.... Historia oczywiście w 100% prawdziwa.

Wiejski sprzęt dla wieśniaków tyle o Altusach :D

Człowieku nie nabijaj postów gdy nic nie wnosisz do tematu. Oddaj się celebrowaniu muzyki w perfekcyjnie skompletowanym sprzęcie (dbaj by logo było czyste i widoczne), i nie odbieraj zapału tym co mają to co mają lub na co ich stać. Na pewno na tym forum znajdziesz posty dotyczące niższości altusów 300 nad innymi kolumnami

i tam się udzielaj jako znawca tematu.

Merytoryczną odpowiedź udzielił konradskala, i niech przykładem ci będzie.

Nie widzę w tym wątku nikogo by uważał że altusy są naj. Gość ma takie i kropka.

Zawsze można doradzić wyżuć te front, kup coś dobrego co ci w stereo również zagra

przyzwoicie (2kzł), pożądnego suba za 2kzł i weź kredyt na resztę głośników.

w sumie racja , to że ktoś zacznie od altusów nie znaczy że nie jest swiadom tego iz można lepiej i zapewne kiedyś przesiądzie się na coś lepszego chocby jakieś uzywane ne kosztujące majątku paki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.