Skocz do zawartości
IGNORED

Duże monitory o spadku przy 60Hz. Lub -

yancho

Rekomendowane odpowiedzi

- jak uwalić bas.

Witam.

Najkrócej, - proszę o propozycję skutecznych głośników, o których się mówi: to świetne kolumny - lecz brak im najniższego basu.

W czym problem: pomieszczenie 15,5 m, duże mody basowe, największe ok. 37Hz i pochodne, ale nie tylko. Sygnały puszczane z samplera HFM: 35Hz - fatalnie (jak w pudle rezonansowym), 40Hz - nieco lepiej, 44Hz - jak wyżej (czyli jeszcze lepiej), 50Hz też, 60Hz - zupełnie w porządku. Wyższe mody do zaakceptowania.

Przy poprzednikach - ESA Meritum1 - ok. 10 płyt (na kilkaset) w ogóle nie dało się słuchać, dużo więcej było na pograniczu przegięcia. Teraz, na AP Spark5 słuchać można wszystkiego, jednak czasem nie tak głośno jak by należało.

Zestaw który mam (jeszcze niepełny) - jak najbardziej mi odpowiada. Lubię ten dźwięk, właściwie byłem przekonany że zakończyłem poszukiwania. To podbicie basowe (na niewielu płytach w końcu) jestem w stanie zaakceptować, czasem to nawet przyjemne. Jednak wystąpił czynnik pt.: BABA Z DOŁU. Dzięki temu tracę przyjemność ze słuchania. Więc pomyślałem, że jeszcze raz, dla czystego sumienia - spróbuję.

Przez kilkanaście lat w tymże pomieszczeniu grały wielkie trójdrożne monitory, z 30cm wooferem twardo zawieszonym. Ich częstotliwość rezonansowa - 64Hz- najpierw (przy strojeniu) przyprawiała mnie o ból głowy, potem okazała się zbawienna... To, w zestawieniu z pomieszczeniem grało naprawdę spektakularnie, niemalże koncertowe ciśnienia bez zniekształceń... Było minęło, inne czasy. Ale stąd mi się wzięło te 60Hz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z oczywistych powodów nie chciałbym, by zagrało to gorzej niż Sparki. ASL to lampa, która dla wielu zupełnie nie gra jak lampa, gra bardzo namacalnie i wyraziście, kopa też ma (jak widać). 50W to dość dużo, i wysteruje większość kolumn, ale w triodzie jest 22W, i tu już jest gorzej. A w triodzie gra pięknie.

Przez chwilę myślałem o najmniejszych Rehdeko, ale przestałem. Mam na uwadze Spendora 2/3, jest Cabasse Altura Riva, wg. parametrów: Triangle Comete, ale to chyba nie ta liga. Ktoś chwalił Quada 12 - ale one kilka razy tańsze - czy też o tyle gorsze?

Proszę o propozycje.

W chwili słabości pomyślałem: kupię subwoofer, odetnę dół w kolumnach - wtedy z suba puszczę ile chcę... Ale to chyba przegięcie. A nie da się jakoś odciąć bez subwoofera?

czy dobrze zrozumiałem - chcesz wyeliminować bas poniżej 40Hz?

da się to zrobić np. aktywną zwrotnicą np. Behringera

pytanie czy jest to konieczne - też mam rezonan pomieszczenia w okolicach 38Hz - w pewnym stopniu pomaga odsunięcie kolumn dalej od ściany - nic to nie kosztuje a warto spróbować...

Zacznij od zatkania bass-reflexu, a jak nie pomoże to wrzuć coś twardego do środka (zmniejsz objętość obudowy). Dostrojenie bau do pomieszczenia to akurat najmniejszy problem, jeśli kolumny ci "leżą" to taki zabieg będzie najlepszym rozwiązaniem, przy okazji zatykając dziurę poprawisz sobie jakośc basu.

...no właśnie - czy Argos mógłbyś troszke rozwinać temat - zatkanie basrefleksu a poprawa jakosci basu? Trochę o tym było na forum - poczytałem i zatkałem u siebie, ale w zasadzie nie potrafię powiedzieć czy zabieg ten poprawił jakość. Ubyło basu - być może to ubyły "podbarwienia" ale mam też wrażenie, że przy okazji "odfiltrowało" także część średnicy i , co najważniejsze, jakby generalnie "siadł" źwiek, również w sensie dynamiki...

pzdr

z tym zatykaniem bass refleksu i poprawą basu to pewnie silnie zależy od konstrukcji kolumn - u mnie zatkanie go powoduje jedynie ubytki na basie bez polepszenia jego jakości (czytaj szybkości i kontroli - bez zatykania też jest w b.dobrym stanie)

josef

Myślę, że gdyby kolumny miały nominalnie np. od 2.2 tys. do 60Hz, i od tych 60Hz zaczął się spadek to uzyskał bym jako taką równowagę tonalną.

Mógłbyś napisać więcej o tych zwrotnicach? Raczej nie chciałbym rozbebeszać kolumn, tym bardziej że płytki z zaciskami i zwrotnicami wyglądają na wklejone i nierozbieralne. Ale kto wie...

Kolumnami jeździłem po pokoju, nic z tego, za małe zmiany.

ARGOS

Zatkanie basrefleksu owszem, ujmuje basu, ale dźwięk traci oddech, głębię, wypełnienie, - czy jak to nazwać - krótko mówiąc jest gorzej. Tak to przynajmniej odbieram. Stempur pisał gdzieś o wypełnieniu basrefleksu rurkami do drinków przyciętymi na wymiar, podobno zmniejsza bas bez wad całkowitego zatkania - nie próbowałem. Może w tygodniu pokombinuję, ale czy mi to uwali te 35 - 50 Hz a resztę zostawi? Wątpię.

yancho - odnośnie equalizacji i filtracji tu znajdziesz parę gotowców

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sekcja "EQUALIZERS & ACCESSORIES"

jednakże polecałbym zastosowanie ich w domenie cyfrowej tj. pomiędzy transportem a przetwornikiem choć pracują także po analogu

samo odcięcie basu poniżej 60Hz to pomyłka - stracisz bardzo wiele niewiele zyskując - łatwiej żyć z modem pomieszczenia niż brakiem basu - no chyba, że ktoś słucha wyłącznie plumkania i brak dołu mu nie przeszkadza...

Ukryta Zawartość

>ARGOS

>

>Zatkanie basrefleksu owszem, ujmuje basu, ale dźwięk traci oddech, głębię, wypełnienie, - czy jak to

>nazwać - krótko mówiąc jest gorzej. Tak to przynajmniej odbieram. Stempur pisał gdzieś o wypełnieniu

>basrefleksu rurkami do drinków przyciętymi na wymiar, podobno zmniejsza bas bez wad całkowitego

>zatkania - nie próbowałem. Może w tygodniu pokombinuję, ale czy mi to uwali te 35 - 50 Hz a resztę

>zostawi? Wątpię.

Oczywiscie ze uwali najniższy bas, a resztę zostawi, wszystko zależy jak sobie DOSTROISZ.

Brak oddechu głębii i wypełnienia? O co kaman? możesz precyzyjniej? Wstępna diagnoza - wyłącznie zatkałeś dziurę bez wypełnienia komory materialem tłumiącym (w odróżnieniu od b-r oz wymaga wytłumienia) i ubyło za dużo basu, dlatego być może tak to własnie odbierasz...

stempur - o to podbarwienie własnie się rozchodzi.

josef, dzięki za namiary.

Zgadzam się z tym odcięciem. W końcu duże monitory pracujące nominalnie do 60Hz, niżej też emitują, tyle że z coraz większym spadkiem - ten spadek zaś "podnosi" pomieszczenie. Pisałem wyżej - tak kiedyś miałem - przy częstotliwości rezonansowej kolumny 64Hz (ale też specyficznej - dużej, i pow. 90db) nie było niedostatków basu.

Tak że raczej nastawiam się na szukanie kolumn.

Ale nie zaszkodzi zapytać o inne opcje, może jest coś o czym nie wiem?

ARGOS

Zatykałem basrefleksy ubitą gąbką - czyli szczelnie, - bądź miękką ubitą nieco tkaniną (coś jak otwór stratny). W obu przypadkach po zatkaniu basrefleksu było gorzej, na średnicy również. Nie jest to nic nowego, było o tym trochę na forum, nie jestem odosobniony.

W tłumienie się nie bawiłem.

Napisz proszę, co dokładnie radzisz - zatykać i dotłumić? Wypełnić znaczy?

Dobranoc, jutro kierat.

Witam

Miałem podobny problem u siebie z czestotliwością 33 Hz i jej pochodnymi.

Imałem się rożnych metod: tłumienie kolumn, zatykania bas-reflexu itp.. Niestety ingerując w ten sposób pogaraszałem jakość reprodukcji dźwięku przez kolumny a dudnienie jak było tak było.

Jednynym i skutecznym sposobem okazała się adaptacja pokoju. Ja zaaplikowałem do swojego pokoju walce (fi500), półwalce, ćwierćwalce i tą metodą wyeliminowałem rezonanse.

Przydatna strona do adaptacji pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogę się teraz cieszyć pięknym nie dudniącym niskim basem.

Ucinając niską czestotliowość pozbawiacie się uroku basu, wywoływanych przez niego dreszczy a problem pozostaje bo pochodne tej częstotliwości dalej rezonują i uprzykszają słuchanie.

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety - półwalce, pułapki basowe itp. - odpadają. Mieszkam w garsonierze, i tak to, że udało się uzyskać tyle powietrza wokół kolumn - przestrzeni do słuchania - to sukces. Ściany (ale na płasko), sufit, dywan - ok., reszta odpada,- ja tu jeszcze muszę żyć.

Dlatego wszystko zmierza w stronę nowych kolumn. Proszę o typy!

yancho, 4 Lut 2008, 01:17

>ARGOS

>

>Zatykałem basrefleksy ubitą gąbką - czyli szczelnie, - bądź miękką ubitą nieco tkaniną (coś jak

>otwór stratny). W obu przypadkach po zatkaniu basrefleksu było gorzej, na średnicy również. Nie

>jest to nic nowego, było o tym trochę na forum, nie jestem odosobniony.

>W tłumienie się nie bawiłem.

>Napisz proszę, co dokładnie radzisz - zatykać i dotłumić? Wypełnić znaczy?

>Dobranoc, jutro kierat.

Tłumienie - nic prostszego wypchać całą komorę watoliną. Bez tego faktycznie może zachodzić takie zjawisko, że fale odbite od ścianek wracają na membranę. Nie wiem nigdzie nie widziałem opinii, że zatkany b-r gra gorzej, a moje eksperymenty tego nie potwierdzają. Wręcz przeciwnie, brak podbarwień z bass reflexu powoduje poprawę jakości basu i nizszego środka, aczkolwiek wśród osób które po raz pierwszy słyszały OZ często występuje niedosyt tych podbarwień, przyzwyczajone do nich ucho nie znajduje tej "poduchy" i w pierwszym momencie interpretuje to jako niedosyt. Ale daj sobie kilka godzin to nie wrócisz do b-r.

Najpierw sprobuj wsadzic rulonic z gestego filcu w rure bass refleks. Im rulonik bedzie grubszy(lub dluzszy) tym bardziej obnizysz strojenie, zmniejszajac tym samym poziom basu przy 60Hz. Metoda calkowicie nieinwazyjna, jezeli nie pomoze to nie pozostanie Ci nic innego jak sprobowac tego co napisal Argos.

ARGOS

Po zatkaniu otworu bas reflex takze mam wrazenie odchudzenia srednicy.W moich kolumnach wyraznie słysze podbicie wyzszego basu a po zatkaniu rury podbarwienia znikaja ale dzwiek sie zbytnio odchudza..Kolumne OZ trzeba chyba projektowac od poczatku ja OZ.Prosta zwrotnice itd.Sam polecasz 1 rząd.Takie zatykanie bass-reflex to żadne rozwiazanie.

Pozdrawiam

Grundig High Fidelity

Te szmatki działają w kolumnach BR o budżetowo zaniżanym litrażu, przy dużych pojemnościach jest to naprawdę mało wpływające na korektę dźwięku

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

mzawek, z całym szacunkiem, ale chyba troszkę lepiej wiem co w trawie piszczy. Czym innym jest zatkanie 10 litrowej obudowy po Tannoyach podczas gdy głosnik wymaga 15 litrów objętości, a czym innym jak masz wolnostojące byki, w których jest spory zapas objętosci, masz wtedy dużą możliwość manewru. Z tymi 1wszymi rzędami to też nie do konca piszesz tak jak mówiłem, te wskazówki dotyczyły konkretngo głośnika, a ni ogólnych zasad aplikowania głośników w OZ. Jedyna ogólna zasada w przypadku OZ to lekkie zmniejszenie efektywnosci środk i góry, zeby nie zagłuszały basu, ale w tym przypadku własnie o to chodzi żeby ograniczyć bas.

ARGOS

jakies tam próby przeprowadzałem z wytłumieniem i mniejsza lub wieksza pojemnoscia skrzynki.Zwrotnice itd,Efekt koncowy w moim przypadku był niestety marny.

Oz ma ta zalete ze jest chyba mniej wrazliwy na pomieszczenie.

Grundig High Fidelity

ARGOS

Zle mnie zrozumiałes.Ja nie mam zamiaru sie wymadrzać na temat budowy kolumn bo pojecia nie mam o tym !!!

Chodzi mi o fakt ze kolumny bas reflex projektuje sie biorac ten bas reflex pod uwage od poczatku.I powinno grac z odetkana rura a wszelkie zatykania to półsrodki.A OZ odwrotnie.

Pozdrawiam

Grundig High Fidelity

Rafaell,

nawet przy duzych objetosciach za to wysoko strojonych ( jak np. usher w swoich podlogowkach robi) wlozenie filcu i obnizenie strojenia pomoze. Jezeli basu ma byc duzo z pojedynczej 18-stki a wiec kolumny maja wg. producenta grac w sporych pomieszczeniach to stosuje sie wysoko strojone i za duze obudowy. Na cos takiego rulonik z filcu jest ok.

eMiL, 4 Lut 2008, 14:41

W dwóch różnych kolumnach Sansui (130,250Wat) o identycznym litrażu i gabarytach wyższe strojenie (250Wat) według mnie fatalnie wpływało na dźwięk te kolumny maja ok 73litry i w tych wyżej strojonych otwór BR ma ok 4 cm i 4 długości, brak wewnętrznego wytłumienia, za to w lepiej brzmiących jest wytłumienie z filcu i sa dwa otwory BR średnicy 6cm długie aż na 16cm każdy .W topowych konstrukcjach z dawnych lat schodzacych na 18 Hz przy 15'' głośnikach otwór BR ma srednicę 10,5cm (długość x?) a pojemność wewnętrzną 192litry kolumna waży bagatelka 125 kg (chyba starzy mistrzowie się nie mylili?) i tak będę chciał przerobić swoje Sansui dobry bardzo niski bas to naprawdę mnie kręci nawet jak sobie tylko raz zamruczy na parę godzin

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell,

skoro strojenie jest na 18Hz to rzeczywiscie nizej nie ma sensu:P

Obecnie jest tendencja to otrzymywania jak najwiekszej ilosci basu z danego glosnika, wiec 18cm glosnik strojony jest np. na 45Hz w za duzej obudowie, basu jest sporo, ale wyraznie slychac prace BR i tak wlasnie powstaje stereotyp brzmienia burczybasa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.