Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RS 1 czy JBL L 830 ??????

Patryk-1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chce kupic kolumny do 2000 zl.

Pomieszczenie 17-25 m2.

Wiec mysle ze podstawkowe kolumny (monitorki) beda najlepszym wyjsciem (mniejsza ilosc glosnikow - lepsza jakosc w tej kwocie - tym lepiej, z pewnoscia napelnia dzwiekiem lepszym i szybciej pomieszczenie w tych rozmiarach niz wieksze podlogowki.

Jak widac "w temacie" po licznych opisach i testach roznych czasopism wybralem Moich dwoch faworytow.

Chcialbym osobiscie przetestowac (odsluchac) te dwa modele, lecz na Moje nieszczescie w Bydgoszczy niema takowej mozliwosci w sklepach ze sprzetem audio :(

Bede dalej probowal moze gdzies uda sie sprowadzic na odsluch te kolumny.

Na ta chwile chcialbym poczytac Waszej opini jesli ktos mial mozliwosc posluchac lub doradzic moze......

Wedlug Mnie teoretycznie po przeczytaniu paru testow lekko z przodu sa Monitor Audio RS 1, chyba bardziej dzwiekiem pasuja do mojego gustu, ale roznie ludzie oceniaja w testach.... wiec i Wam daje pole do popisu i porady.

Oczekiwania od kolumn: srednica ciepla wysokie slodkie, nieostre - niemetaliczne, z bardzo dobry basem - moze byc uwypuklony miekki lecz nietwardy. Wazne by przy cichym sluchaniu np. wieczorem ;) bylo slychac te wszystkie dzwieki, detale, szczegolowosc. Zdaje sobie sprawe ze za 2000 zloty to niemoge oczekiwac cudow ale chyba male kolumieniki daja juz w tej cenie namiastke dobrego dzwieku :)))

Kolumny beda wspolpracowaly z wzmakiem Onkyo A-933 co do odtwarzacza Cd to w niedalekiej przyszlosci bedzie Nim Onkyo C-733.

Kabelki na ta chwile to: Interkonekt Qed Qunex 1, kable glosnikowe Real Cable cienkie jakies 5 zloty za metr :( wiem kicha :((

W przyszlosci zmiana kabli glosnikowych na Real Cable do 50 zloty za metr, a interkonekt Real Cable lub Van Den Hul do 300 zloty za metr.

Obydwa bardzo ladnie podaja bas a to dla Mnie duzy atut i reszta pasma tez dobra.

A wiec prosze o porady!!!

Z gory Wam forumowicze dziekuje ze poswieciliscie swoj czas by podzielic sie ze Mna spostrzezeniami w Tym temacie!!!!!!!!!!

"Lampa nie umiera nigdy"

https://www.audiostereo.pl/topic/39926-monitor-audio-rs-1-czy-jbl-l-830/

tez szukam dla siebie monitorkow wiec poszukuje tu i owdzie. Mysle ze wyborem musi pokierowac muzyka ktora słuchasz. Jesli to ma byc jakies pitu pitu to chyba lepsze beda Monitor Audio, do spokojniejszej muzyki, jesli zalezy Ci przede wszystkim na dynamice i zdecydowanym basie to tylko L830, mam test magazynu AV tych monitorow JBL-a w formacie pdf, wiec jak chcesz to wysle Ci na maila, pozdro

podlacze sie do postu... tez szukac monitorow i zastanawiam sie wlasnie nad Monitor Audio a w szcegolnosc dlatego ze moja znajoma je ostatnio kupila. Jak dla mnie to graja bardzo czysto ale troszke bez basu... tak mi sie przynajmniej wydawalo.

JBL L830 nie polecam. Grają nieco lepiej od standardu JBLa, ale wciąż to ostra i kłująca góra, napompowany bas, kiepska średnica. To zupełnie nie ten poziom co RS1.

Tych 830 słucham czasem, i wrażenia nie zrobiły gdy podpiąłem je po raz pierwszy, ani też gdy się wygrzały.

RS1 słuchałem z różnymi urządzeniami i są bardzo, bardzo dobre - oczywiście muszą się spodobać...Grają detalicznie, ale z kulturą i bez przeginania z którymś z pasma.

Nie są to najlepsze monitory na rynku, ale z tych dwóch wymienionych, czy też do kwoty 2tyś.zł - warte zainteresowania bezapelacyjnie!

Dziekuje za wypowiedzi i piszcie nadal :)

Co do muzy ktorej slucham to od Mike Oldfield'a, Jean Michel Jarre, Enigma, po r'n'b, techno, trance.

Wiec rozna muze, ale sluchajac chcialbym slyszec to wszystko w dzwieku co pisalem w pierwszym poscie.

Kolega powyzej pisze ze na na taki metraz male kolumny daja malo basu , z drugiej strony recenzecni pisza ze JBL L 830 bas jest bardzo dobry nawet w pomieszczeniach do 30 m2. Pisza takze ze do 2000zl zadna podlogowka nie ma szansz pod wzgledem mocy, dynamiki i glebi basuz tymi wlasnie JBL-ami.

Ale tu konsternacja niby monitorki daja przy mniejszym voluminie i mniejszych metrazach szybciej bas, lepiej kontrolowany i ogolnie lepsza jakosc dzwieku w kazdym zakresie niz podlogowki gdzie trzeba volumin baaardziej odkrecic by bas uslyszec hm....sam juz niewiem, ale dobrze kazda Wasza wypowiedz jest dla Mnie Wazna i dziekuje.

"Lampa nie umiera nigdy"

Patryk-1980, wysłałem.....

czyli wcale nie takie pitu pitu...niechcialbym sie powtarzac, Monitor Audio lepsze do cichego spokojniejszego grania, do delektowania sie muzyka, odpoczywania przy niej....JBL do bardziej zdecydowanych uderzen, glosnego sluchania, ponoc przesterowanie ich graniczy z cudem:) w kazdym razie gdy dopiero L 830 rozwina skrzydła, Monitor Audio beda wypluwac swoje membrany:) wszystko zalezy od słuchanej muzyki.

na forum krazy wiele opini na temat ogolnie glosnikow JBL-a szczegolnie z serii Northridge ze maja beznadziejny bas, dudniacy, słaby itd....potwierdzam i zaprzeczam. Moje E80 zagrały dopiero po podłaczeniu wydajnego pieca duzej mocy i to jest ich wada, stawiaja wymagania:)

Oblukam propozycje kolumn podane przez Was :))))

Jest kolejna opcja, B&W 685 ktora bardzo mocno rozwazam (nagroda EISA 2007-2008) duzo pozytywnych recenzji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

JBL L 830 skreslam z mojej listy.

Pozdrawiam

"Lampa nie umiera nigdy"

Najprawdopodobniej w sobote w sklepie odslucham B&W 685 i ocenie po krotce dzwiek jaki podaja w polaczeniu z moim wzmakiem i interkonektem. Co do kabli glosnikowych i odtwarzacza CD cos na miejscu wybiore do podlaczenia. Muze tez zabiore rozna: Mike Oldfield, Lesiem, jakas klubowa by w kazdym aspekcie poznac te monitorki :))))))

"Lampa nie umiera nigdy"

Termin odsluchu poniedzialek :) Sam jestem ciekaw jak B&W 685 zagra z cyfrowym (impulsowym) wzmakiem Onkyo A 933. Sam wzmak gra bardzo czysto wyraznie w kazdym zakresie: bas jest bardzo dobrze kontolowany i dobry, srednica ciepla i miekka a wysokie bardzo dokladne napisalbym ze slysze w nich kazdy detal w gorze pasma nie sa ostre jak w moim poprzednim wzmaku Marantz PM 7001, caloksztalt Onkyo ma bardzo dobra rozdzielczosc, ale wiadomo co kolumny rozne to i inny dzwiek sluchac - okaze sie na odlsuchu.

"Lampa nie umiera nigdy"

Wczoraj bylem na odsluchu tych B&W 685.

Odsluch przeprowadzilem na wzmaku Onkyo A 933 podlaczony interkonektem Qed Qunex 1 z odtwarzaczem CD marki Marantz SA 7001 oraz Rotel RCD 06. Kable glosnikowe Real Cable FL 250 T (seria Flat).

B&W 685 zagraly na moich plytach dzwiekeim jakiego nieslyszalem wczesniej w moim obecnym zestawie.

Zaczne od gory pasma gdzie bylo slychac kazdy najdrobniejszy szept (glos), te szczegoly ktorych wczesniej nieslyszalem sluchajac plyt, bylo bardzo szczegolowo i dokladnie i co najwazniejsze nie ostro i niemetalicznie - a to atut jak dla Mnie:)

Srednica byla ladnie podana, niebyla ani za slabo ani za mocno narysowana taka jaka powinna czyli neutralana.

A ponizej juz pozostal basik ktory byl niesamowicie kontolowany, dal o sobie znac wtedy kiedy powinien, byl wzorowy. Jesli na plytce byly zapisane dzwieki klubowe wtedy monitorki pieknie ukazuja kontorowosc tego zakresu-basu jak i jego glebie).

Nawet przy glosniejszym odsluchu caly czas dzwiek byl czytelny i niegubil sie.

Ogolem bylem zadowolony z odluschu tych B&W 685.

Byly bardzo precyzyjne, szczegolowe, piekna przestrzen, pomieszczenie ( 16 m2 ) napelnialy niesmowitym dzwiekiem.

Na ta chwile to bedzie moj zakup jak uzbieram kase:)

Ps.

Jakbym mial wybrac odtwarzacz CD z w/w to moj typ padl by na Rotel-a RCD 06 dzwiek byl zywszy i bardziej bezposredni, zdecydowanie lepszy bas i mocniejsza gora (sopran), a Marantz SA 7001 gral bardziej plasko, mniej gory i dolu ale za to jakby srednie byly bardziej cieple i miekkie - czy to oznaka ze bardziej neutralnie gral hm... niewiem.

Gdybym mial mozliwosc dluzszego posluchania tych odtwarzaczy to bardziej bym wypuntkowal ich cechy.

Ogolnie kazdy z nich jest godny naprawde polecenia, kwestia doboru do kolumn jak i preferencji.

Dziekuje Wam za opinie i sugestie, pomoc.

Pozdrawaim Patryk K.

"Lampa nie umiera nigdy"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.