Skocz do zawartości
IGNORED

[CAR AUDIO] - najlepszy seryjny zestaw

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

oj wcale nie :) tylko tutaj stosuje sie korekcje czaszu/fazy uzywajac procka i mozna zrobic bdb scene dzwiekową i pozycje odsłuchu, no oczywiście strojenie, zwrotnice i montarz tez musza byc poprawne.

pzdr. Łukasz

Żeby powstało złudzenie sceny głośniki średniotonowe muszą być usytuowane na poziomie uszu słuchacza, czyli mniej więcej 20 cm powyżej linii szyb:) A o to trudno w każdym pojeździe z wyj. czołgu.

Natomiast korekcja fazowa niweluje jedynie asymetrię wynikającą z peryferycznej pozycji słuchacza (siedzi po lewej lub po prawej względem osi symetrii bazy).

Rolandsinger, 3 Lut 2008, 14:46

>Żeby powstało złudzenie sceny głośniki średniotonowe muszą być usytuowane na poziomie uszu

>słuchacza, czyli mniej więcej 20 cm powyżej linii szyb:) A o to trudno w każdym pojeździe z wyj.

>czołgu.

>

>Natomiast korekcja fazowa niweluje jedynie asymetrię wynikającą z peryferycznej pozycji słuchacza

>(siedzi po lewej lub po prawej względem osi symetrii bazy).

Niestety nie masz pojęcia o czym piszesz.

Wybierz się kiedyś na zawody Car Audio i posłuchaj kilku samochodów startujących w kategorii Sound Off.

Jeżeli trafisz na najlepszych, to mam nadzieję , że zmienisz zdanie.

Samochód ma zupełnie inne warunki akustyczne i rządzą tam inne prawa

Racja, racja. Może nie słyszałem wielu audio systemów, ale ten w Passacie B-5 wydawał mi się całkiem całkiem. Nie wiem tylko jak to porównać do reszty, np. do C-Klasse czy jakiegoś Renault, Citroen...

Głośnik na poziomie zadka nie wykreuje sceny, fizyki nie da się oszukać.

Poza tym poziom tła - ok. 62 dB w najlepszych samochodach dyskfalifikuje car audio jako mające cokolwiek wspólnego z audiofilią.

>>Rolandsinger

Dźwięku takiego jak w chałupie nigdy nie uzyskasz, bo to zupełnie inna kubatura. Mimo to są zestawy grające zupełnie płasko i podające wszystko na twarz. Jedne robią to bardziej, drugie mniej chamsko. W serii wiadomo, że cudów spodziewać się nie należy. Ktoś na forum pisał chyba o systemach Bose w samochodach i że to całkiem nieźle bzyka, ale gdzie to siedzi to nie wiem.

Rolandsinger, 3 Lut 2008, 15:12

>Głośnik na poziomie zadka nie wykreuje sceny, fizyki nie da się oszukać.

>

>Poza tym poziom tła - ok. 62 dB w najlepszych samochodach dyskfalifikuje car audio jako mające

>cokolwiek wspólnego z audiofilią.

Nigdy nie słyszałeś porządnie grającego systemu więc może się powstrzymasz z pisaniem bzdur.

Znajomość fizyki to raczej też nie jest to o czym masz pojęcie.

A może przynajmniej uszy masz ?

kolmen, 3 Lut 2008, 15:22

Hopie Roland dobrze prawi chyba że tobie chodzi o słuchanie w aucie przy wyłączonym silniku i klimie taaak, jak żonka wygoni z domu i trza sypiać w aucie przed znalezieniem lokum to ma sens-planujesz coś takiego ? Te 62dB to chyba w Bentleyu i takich tam podobnych.Normalnie masz dobry wynik przy 76dB (przypominam dopuszczalny hałas w biurze dla pracy umysłowej to 65dB) Już nieraz pisano o tym że dobry niski bas jest dopiero na zewnątrz auta w środku po prostu go nie słychać.Nie polecam ze względów bezpieczeństwa słuchanie na dokanałowych słuchawkach np. Shure E4c one tłumią zewnętrzny hałas aż o 30dB no i wtedy masz namiastkę nie najcichszego pomieszczenia 76dB-30=46dB. Totalny odlot jest w nich w nocy jak masz hałas np. ok 20-25 dB warto spróbować słuchasz bardzo cicho a słyszysz każdy szczegół nagrania totalny odlot tak można niemęcząco słuchać muzyki godzinami.Sory za OT o słuchawkach

co złego to nie ja

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rolandsinger, 3 Lut 2008, 15:29

>Wiesz, co to znaczy logiczny argument? Czy Ty jesteś takim od baseball`a?

Jeżeli wsiądziesz do samochodu Mistrza Polski Car Audio Sound Off (lub wicemistrza) , posłuchasz muzyki i nadal będziesz twierdził , że nie ma tam sceny dźwiękowej i to dobrej , będzie to dla mnie argument.

Do tego czasu jesteś dla mnie zwykłym IGNORANTEM , który nie wie o czym pisze.

Najzwyczajniej w świecie powtarzasz brednie innych ignorantów

@ kolmen

A mógłbyś to zjawisko wyjaśnić łaskawie od strony teoretycznej. Tzn. w jaki sposób z głośników średniotonowych umieszonych na poziomie kostek, wooferów zamontowanych w bagażniku za słuchaczem i kopułek na pozimie uszu w odległości 30 cm od uszu uzyskano piękną średnicę i scenę akustyczną?

Chyba, że to kolejne audio-voodoo, tym razem car audio-voodoo.

nigdy nie słyszałem dobre grającego systemu fabrycznego (żadne Bose w szczególności)

mój system car audio > patrz w "o mnie" (szczególnie godny uwagi deck Clariona , najwyższy model , wbudowany procesor , 24 bitowy przetwornik , ostatni top model tej firmy bez bzdur typu końcówki mocy , mp3...)

brak możliwości zbudowania sceny w samochocie - bzdura...

głośniki średniotonowe przy sytemach trójdrożnych - słupki A...

Rafaell, 3 Lut 2008, 15:36

"....i chyba że tobie chodzi o słuchanie w aucie przy wyłączonym silniku i klimie...."

W tym przypadku masz rację .

Jednak przy dobrze zrobionym systemie samochodowym scena nie znika , pomimo jazdy z szybkością 250km/h.

Po prostu dajesz głośniej.

"...... Już nieraz pisano o tym

>że dobry niski bas jest dopiero na zewnątrz auta w środku po prostu go nie słychać........"

To efekt źle wykonanej wykonanej instalacji audio.

Wyżej wymieniony efekt mógł być też zrobiony celowo. Pełno jest takich umcyków bumbum.

"...Nie polecam ze

>względów bezpieczeństwa słuchanie na dokanałowych słuchawkach np. Shure E4c one tłumią zewnętrzny

>hałas aż o 30dB no i wtedy masz namiastkę nie najcichszego pomieszczenia 76dB-30=46dB. Totalny odlot

>jest w nich w nocy jak masz hałas np. ok 20-25 dB warto spróbować słuchasz bardzo cicho a słyszysz

>każdy szczegół nagrania totalny odlot tak można niemęcząco słuchać muzyki godzinami..."

Słuchanie w słuchawkach to DLA MNIE zło konieczne . Mowa o prawidłowej scenie ( i lokalizacji źródeł pozornych ) uzyskanej przy ich pomocy to raczej pomyłka.

Bez urazy

kolmen

Rolandsinger, 3 Lut 2008, 15:47

>@ kolmen

>

>A mógłbyś to zjawisko wyjaśnić łaskawie od strony teoretycznej. Tzn. w jaki sposób z głośników

>średniotonowych umieszonych na poziomie kostek, wooferów zamontowanych w bagażniku za słuchaczem i

>kopułek na pozimie uszu w odległości 30 cm od uszu uzyskano piękną średnicę i scenę akustyczną?

>

>Chyba, że to kolejne audio-voodoo, tym razem car audio-voodoo.

Naprawdę szczerze polecam - POSŁUCHAJ i oceń.

Zajadę na śmierć klawiaturę a i tak pewnie Cię nie przekonam.

Empiryczny sposób jest najlepszy , a powtarzanie cudzych opinii uważam za najgorszy

@ marcins

A mógłbyś łaskawie wskazać, w jakich utworach z gatunku house jest ta scena? Erykah Badu - zgoda, tylko że to nie house ale R&B.

Argument ze słupkiem A jest nie do końca przekonujący, gdyż jaką szerokość ma taki słupek? No to sam przetwornik musi być jeszcze mniejszy. Nie za bardzo mi się to widzi.

Rolandsinger - zapoznaj się z numerami np Layabouts , remixami F.Mercury , Tiny Turner... jest tego mnóstwo tyle że niekoniecznie mp3 ściągane z netu... house występuje również na vinylu :) ...gdybyś chciał wiedziec do czego potrzebuję magnetofonów DAT - właśnie do zgrywania numerów

muzyka house to nie tylko sieka stworzona na komputerach ale i prawdziwa muzyka z uzyciem prawdziwych gitar , perkusji , saksofonów , fortepianów...

btw , gdybyś zadał sobie troszkę trudu to wiedziałbyś że nie słucham tylko house... (dotyczy również samochodu) i wtedy pytanie o scenę w aucie przy odsłuchu house uznałbym za chybione

dobry przetwornik średnitonowy CA nie musi miec 10cm średnicy... poszperaj w wyrobach Focal , DLS...

...a słupki się modyfikuje (czytaj - miejscowo powiększa ) , wykonuje miejsce montazowe na głośnik większy niż zmieściłby się w fabrycznym słupku a na koniec tapiceruje

saczek_XTRM, 3 Lut 2008, 16:04

chodziło o słupki w takiej szoferce ;D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

a może wcale nie jest tak tragicznie (bez reklamy)

Ukryta Zawartość

post-5682-100001477 1202054267_thumb.jpg

post-5682-100001478 1202054267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja upchalem 6cm tweeter :] kiedys 10cm sredniak i nad nim tweeter co to za problem :D

o to fotki z moich prac :)

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

post-11538-100001451 1202062714_thumb.jpg

post-11538-100001452 1202062714_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.