Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto zmienić JBL E90 na JBL L880?

Joku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwóch kupców na E90 za 1500zł a L880 mam okazje kupić za 2000zł, więc różnica jest nieduża.

Tylko niewiem czy warto i stad moje pytanie do osób które porównywały te dwa modele.

Nie słuchałem L880, słuchałem modelu większego. Obawiam się, że będziesz miał zdecydowanie słabszy bas, bo przecież przy E90, te L880 są malutkie. Zresztą ktoś w jakiejś recenzji pisał, że na początku wydawało mu się że sekcja basowa jest niepodpięta w L880. Ogólnie seria studio gra lepszym basem od E, bo nie tak utwardzonym i "odrobinkę" niższym.

>Czy zmienić? to nie taka prosta odpowiedź.

>1- jaki masz pokój, wzmak, CD, preferencje muzyczne

>2-czego oczekujesz pozmianie

>Ja nie zamieniłbym

Mój pokój to 3,8 x 4,6 czyli jakieś 18m2.

wzmak Onkyo A-8850

CD Onkyo DX-7711

reszta w o mnie.

Muzyka praktycznie każda oprócz klasyki i disco polo

Po zmianie oczekuje głębszego, nizszego basu, wyrównania pasma. E90 czasem zadudnią co mnie zaczyna wkurzać.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Niestety "Po zmianie oczekuje głębszego, nizszego basu, wyrównania pasma." To nastąpi tylko po zmianie pokoju :(

Kiedyś byłem zwolennikiem extremalnego ciśnienia itp. i wierz mi miałem w 17,6m2 (niech będzie 18) E80,E90

i E80 dużo lepiej tu grały. Zmiana kolumn z tych serii na większe/potężniejsze nic dobrego nie przyniesie.

E90 to już za dużo raczej. U mnie E90 stały tu 4 dni i bezdyskusyjna zamiana była!!! Teraz do tego pokoju co mam to E90 bym próbował, ale jak wsadzałem kiedyś e80 to i było git. Studio L ma troszkę inny dźwięk koniecznie posłuchaj.

Jak Ci odpowiada seria E to nie znaczy że L przypadnie do gustu.

Dlatego myśle nad zmianą z E90 na mniejsze L880.

Dzwięk z E90 jest ok i podoba sie lecz tak jak pisze czasem dudni i to mnie zaczyna drażnić.

Niestety w Czestochowie niema gdzie odsłuchać L880 i tu jest ból.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

znam ten ból :)) bardzo wiele rzeczy mnie ciekawi ale co z tego??

jak nie ma szansy gdzieś posłuchać, a najlepiej u mnie to pieseczek to trącał.

Nie bierz nic w ciemno - chyba że finanse dla Ciebie nie grają roli

JBL Studio nie grają tak agresywnie jak E, nie ma takiego "natłoku" dźwięku na raz - przez to wydają się spokojniejsze, dźwięk mniej bezpośredni i ciut lepsza scena (bardziej wgłąb)

poza tym to podobny charakter grania - twarde szybkie brzmienie, ostra góra, mocny bas (ale niezbyt dobrej jakośći), uważam że w normalnej cenie nie są warte uwagi ale za 2k to hmm chyba się opłaca

L880 nie słyszałem. Natomiest pomiędzy L890 a ES90 odczułem sporą róznicę na korzyść L, które grajapo prostu subtelniej. Basu jest trochę mniej, ale schodzi niżej, mniej jest też tego okropnego dudnienia przy słuchaniu słabiej nagranych płyt. Środek pasma brzmi bardziej miękko i jest przyjemniejszy dla ucha, podobnie z wysokimi. Trzeba jednak obiektywnie stwierdzić, że obydwa modele mają sporo wad. Są raczej skonstruowane tak, aby grały głośno i efektownie (szczególnie nowa seria ES) i nie sprawdzą się np. w muzyce kameralnej. Pewnie dlatego dobrze sprzedają się w marketach RTV.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Zależy co dla kogo oznacza ładniejszy. Jak dużo nie stracisz to kup te L880 - najwyżej będziesz sprzedawał z mała stratą. Studio L ogólnie grają bardziej kulturnie niż E.

posiadam e90 i kiedyś słuchałem serii l w sklepie, wydaje mi się że chyba nie warto zamieniać, fakt że scenę miały trochę lepszą więcej przestrzeni ale basu było mniej, jak ktoś lubi masywny bas to lepiej zostawić 90, e80 mają najbardziej twardy bas z całej serii e co mi trochę przeszkadzało, proponuję ci kupić wzmak z miękkim basem od razu poczujesz róźnicę, nawet przy e 90 basik wtedy potrafi być mięciutki dużo oczywiście zależy od płyty

W chwili obecnej mam wzmaka Onkyo A-8850 i gra super i niechce się go pozbywać. Z E90 gra okey lecz zaczyna mnie wkurzać dudnienie E90-ek. Basu jest bardzo dużo szczególnie przy dużej głośności, musze nawet zjeżdzać na -2 lub -4 bo wszystko w pokoju się trzęsie. Pokój ma 18m2 i chyba do E90 jest zamały bo te paczki zabijają basem.

Z opinii ludzi L880 gra kulturalniej i chyba będą mi odpowiadały.

Chyba zaryzykuje

stary nie zmieniaj tych kolumn, są naprawdę świetnie, miałem wiele zestawów głośnikowych i kiedy kupiłem jbl zostały i stoją do dziś i nie zamierzam ich zmieniać, dam ci kilka rad jak pozbyć się dudnienia i uczynić że będą grały super, po moich modyfikacjach dźwięk jest magiczny

1 podstawki granitowe, ja mam 5 cm, można zamówić u każdego kamieniarza

2 porządne kolce

3 ciepło grający cd

4 porządny wzmak z miękkim basem

5 korektor yamaha 500 lub 550, dostępny tylko niestety z drugiej ręki(allegro) bo nowych w Polsce nie ma(wcale nie kradnie dźwięków, modyfikuje w subtelny sposób i zmiękcza bas)

6 odpowiednie kable u mnie ixos do góry i średnicy i kimber 8pr do basu

po tych modyfikacjach bas w tych jbl jest miękki jak pupa niemowlaka a reszta szczegółowa i wyrazista do rocka i okolic na 100%, studio dobre są do delikatnej muzy, plumkanie itp, basu mają zdecydowanie mniej

po więcej porad pisz na priva chętnie odpowiem, długo dochodziłem do tego dźwięku

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.