Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz SR4400 DV6400 optycznie jak ?

shadowrider

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam bardzo lamerskie pytanie do znawców Marantza.

Jestem świeżym właścicielem SR4400 i DV6400. Przez tydzień słuchałem sobie muzyki stereo na standardowym interconnecie analagowym aż wreszcie przyszedł czas na wypróbowanie zdolności SACD.

W tym celu nabyłem dość drogawy interconnect optyczny, wpiąłem go w wejście optyczne w amplitunerze i wyjście optyczne w DVD.

No i tu pojawia się mój lamerski problem - niestety nie wiem jak zmusić oba urządzenia do współpracy. Przełączam amplituner przyciskiem 6.1CH-IN i niestety słyszę ciszę.

O ile w przypadku połączenia analogowego nic nie musiałem ustawiać to być może trzeba w tym układzie ustawić jakieś specjalne opcje?

Z góry dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/39838-marantz-sr4400-dv6400-optycznie-jak/

Zostaw w spokoju wejście analogowe 6.1, tylko wyczytaj w instrukcji jak uruchomic w ampli na danym wejściu (ale nie tym 6.1) sygnał cyfrowy z opticala. Wejście 6.1 służy do doprowadzenia sygnału już zdekodowanego, a opticalem doprowadzisz sygnał cyfrowy, który dopiero zostanie zdekodowany na pokładzie ampli. Tylko czemu się zdecydowałeś na optical, a nie coaxial??

He, pytałeś o sacd, więc moja odpowiedź też była lamerska :))) nie czytam ze zrozumieniem. Przez wyjście cyfrowe możesz nasłuchiwac sacd do upadłego a i tak nic nie usłyszysz. Miast nabywac kabel cyfrowy należało dokupic interkonektów (jeśli ten odtwarzacz w ogóle obsługuje sacd multichannel) i połączyc wyjcia analogowe odtwarzacza z wejściami analogowymi

-> shadowrider

"przyszedł czas na wypróbowanie zdolności SACD. W tym celu nabyłem dość drogawy interconnect optyczny"

Nie chcę Cię martwić, ale wywaliłeś kasę w błoto... Standard SACD nie pozwala na wysyłanie normalnymi wyjściami cyfrowymi (coaxial i optical) sygnału DSD. Jedynie "firmowe" patenty (np. iLink, DenonLink) to umożliwiają. Czyli niestety przy połączeniu, które zastosowałeś przy tych nagraniach będziesz miał ciszę.... Jedynym rozwiązanie u Ciebie to korzystanie przy SACD z połączenia analogowego (6x chinch).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Się "trochę" spóźniłem...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

wielkie dzięki :) tak mi niestety polecili w sklepie żeby wysyłać cyfrowo z dvd do ampli... tzn nie działa zarówno sacd jak i zwykłe CD...

W związku z tym po cóż łączyć cyfrowo dvd z amplitunerem?

Zatem jedyna opcja to połączyć analogowo?

Jak włożyłem SACD (odtwarzacz to obsluguje) to przez zwykły interconnect analogowy i tak nic nie usłyszałem

łączysz "zwykłymi" chinchami wyjście 5.1 ANALOGOWE w odtwrzaczu z wejściem 5.1 w ampli - pewnie jeszcze musisz w ampli wybrać w ustawieniach żeby pobierał z tego wejścia (5.1) i musi działać - jeśli nie to albo żle podłaczyłeś wy/we albo pogrzeb w ustawieniach

>W związku z tym po cóż łączyć cyfrowo dvd z amplitunerem?

po to zeby w KD mieć DD i DTS w KD - przewąznie jest lepiej jeśli to ampli zajmuje się dekodowaniem tych formatów - choc jeśli masz dekodery DD i DTS w dvd i słuchasz na połączeniu analog 5.1 to też masz dzwięk w filmie DD i DTS z tym że dekoduje to juz DVD - ogólnie tak jak oglądasz film ustawiasz ampli na wyjscie cyfrowe (najlepiej coaxial) jak słuchasz sacd lub stereo - przechodzisz na we. analog 5.1

-> peperoni

Ani ampli, ani odtwarzacz nie mają. Także pozostaje tylko połączenie analogowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.