Skocz do zawartości
IGNORED

Co to jest warte - wzm.słuch. OTL

pizol

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o parę słów co może być wart ten wzmacniacz słuchawkowy . Niestety więcej zdjęć nie ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39788-co-to-jest-warte-wzms%C5%82uch-otl/

słuchwkowiec to to napewno nie jest. te średniej wielkości lampy to podwójne triody 6N13S czyli 26 W z jednej bańki. jeżeli robią za drivery do tych dużych ala "845" to z takiego OTL'a 30 Watów wyciągniemy z przysłowiowym palcem w .... ; )

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Pytam bo kompletnie się nie znam na lampkach, a chciałem zasmakować tej magii. W takim wypadku co ten wzmacniacz mi zrobi ze słuchawkami ??

Wkleiłem co właściciel i konstruktor napisał na temat tego wzmacniacza:

" Do sprzedania wzmacniacz lampowy słuchawkowy. Stan bardzo dobry (używany ok. 3m-ce, dość sporadycznie), posiada delikatne obtarcia panelu przedniego widoczne na foto. Zasilanie anodowe zrealizowane na dwóch potężnych gazotronach rtęciowych (przepiękna niebieska łuna par rtęci wewnątrz w trakcie pracy). Stopnie końcowe na znakomitych duotriodach 6H13C. Układ pracuje w trybie niskiej impedancji wyjściowej (przystosowany do słuchawek o niskiej impedancji (32-120Ohm). Dźwięk rewelacyjny, przechodzin wszelkie oczekiwania, bardzo szerokie pasmo, idealne odwzorowanie szczegółów. Jak na wzmacniacz lampowy zachwyca dużą ilością niskieko pasma w żaden sposób nie tłumionego, zadowoli z pewnością każdego melomana. Obudowa wykonana niebieską połyskującą stalową blachą (o b. dobrych właściwościah ekranującyh na aluminiowej konstrukcji, wykończenie drewnem, malowanych na czarno. Do wzmacniacza są jeszcze drewniane boczki, lecz ściągnąlem je ponieważ niemieścił się na szerokość na półce, jeżeli znajdę je do zakończenia aukcji to gratis dołożę do wzmacniacza "

Wycenił to na 400 zł , czy warto ?

400 pln to koszt samych części..

Czy warto ??

Musisz sobie zadać pytanie czy będziesz w stanie poprwić konstrukcję jeśli okaże się że słabo brzmi..

Dla samej obudowy lamp, kondensatrów, traf itd warto...Czt będzie grało nie wiem..

Jest kilka konstrukcji słuchawkowych na duło triodach 6H13C. Tak więc nawet jeśli będzie totalnie do bani będziesz mógł potraktować wzmak jako dawcę część...;-)))

Art

cypher ma rację. Robi się wzmacniacze słuchawkowe na 845, podobno świetnie się komponują te lampy z Grado GS1000. Poza tym - po co by były te gniazda słuchawkowe z przodu? :D

400zł to raczej nie jest wygórowana cena.

Cervantes, 28 Sty 2008, 03:28

>słuchwkowiec to to napewno nie jest. te średniej wielkości lampy to podwójne triody 6N13S czyli 26

>W z jednej bańki.

Ja ostatniio widziałem słuchawkowiec na "diabełkach" 6C33C więc wszystko jest możliwe...

Cervantes, 28 Sty 2008, 03:28

>

>>słuchwkowiec to to napewno nie jest. te średniej wielkości lampy to podwójne triody 6N13S czyli 26

>>W z jednej bańki.

Jesteś optymistą. Te 26W to jest moc strat na anodzie i do tego pod warunkiem że konstruktor "wyżyłował" parametry lamp.

Zwykle, dla większej trwałości lamp nie wykorzystuje się maksymalnych mocy lamp.

Nie wiem jaka jest konstrukcja tego wzmacniacza lampowego, ale jeśli OTL, to być może pracuje w klasie A, która niestety charakteryzuje się małą sprawnością.

Jeżeli uda się nam wykorzystać 20% mocy to jest nieźle. Czyli być może 3-4W z dwóch połączonych równolegle triod.

Co oczywiście nie znaczy, ze te 3-4 W na kanał nie napędzi wzmacniacza słuchawkowego. Napędzi z naddatkiem.

S

Wywnioskowałem z Waszych odpowiedzi, że raczej warto. Rzeczywiście, jeżeli będzie to słabo grało to lampki pójdą do innej konstrukcji (oczywiście nie ja to zrobię) .

Sprzedawca obiecał mi, że "włoży" potencjometr i będzie to pracowało jako normalny wzmacniacz słuchawkowy, czyżby to było takie proste ??

Stachr, 28 Sty 2008, 18:40

>ze te 3-4 W na kanał nie napędzi wzmacniacza słuchawkowego

Sam mam lampówkę słuchawkową na 6N13S i wiem że daje te 3-4 waty. ale jak jest to driver dla tej dużej bańki to musi się tam robić ciekawie. : )

Sprzedający ten wzmacniacz pisze:

"Zasilanie anodowe zrealizowane na dwóch potężnych gazotronach rtęciowych (przepiękna niebieska łuna par rtęci wewnątrz w trakcie pracy)"

więc te dwie potęzne bańki to tylko prostownik anodowego - dla ozdoby ;)

Hmm kolorystyka ciekawa i jeśli wszystko jest z nim ok ,, to wydaje się , że warto.

Zwrócę tylko uwagą na 2 rzeczy :

1. piszesz : "Sprzedawca obiecał mi, że "włoży" potencjometr i będzie to pracowało jako normalny wzmacniacz słuchawkowy, czyżby to było takie proste ??"

Nieco mnie to dziwi , bo do tej pory pracowało jako co , oświetlenie pokoju ? To jakbym Ci napisał - sprzedam Ci samochód , wszystko z nim ok. Jak chcesz włożę do niego kierownicę i będzie można normalnie jeździć.

2. Zwróć uwagę na skuteczność filtracji zasilacza. Żeby się nie okazało potem ,że trzeba te piękne łuny zgasić i zastosować inny prostownik , bo przydzwięku i sygnału jest 50/50 % :)

To oczywiście tylko sugestie ... do sprawdzenia.

pietro4, 29 Sty 2008, 08:49

>1. piszesz : "Sprzedawca obiecał mi, że "włoży" potencjometr i będzie to pracowało jako normalny

>wzmacniacz słuchawkowy, czyżby to było takie proste ??"

>Nieco mnie to dziwi , bo do tej pory pracowało jako co , oświetlenie pokoju ? To jakbym Ci napisał -

>sprzedam Ci samochód , wszystko z nim ok. Jak chcesz włożę do niego kierownicę i będzie można

>normalnie jeździć.

Nie przesadzaj, są przecież możliwe rózne warianty, np. konstruktor mógł go wykorzystywać ze źródłem z regulowanym poziomem wyjściowym albo z osobnym pre pasywnym.

Trzeba zapytać.

Pytałem już wcześniej sprzedawce , miał to podłączone do komputera, więc nie potrzebował gałki, a jeśli chodzi o brumienie to napisał, że u niego jest cisza, ale to zależy od jakości prądu z sieci i uziemienia, czyli nic nowego. Tak czy inaczej czekam na dane potrzebne do przelewu i jak wzmacniacz przyjedzie do mnie to poinformuję w tym wątku, a jak ktoś będzie chętny to zrobię fotki wnętrza.

Dzięki wszystkim za pomoc :)

• 2 tygodnie później...

Dopiero dziś dotarł wzmacniacz, niestety nie zdążyłem za dnia porobić fotek, ale jutro na pewno zrobię ...

Oczywiście nie obyło się bez przykrych niespodzianek, paczka niby była w stanie idealnym, wewnątrz dobrze zabezpieczone, lampy oddzielnie popakowane, ale jednak ucierpiała jedna lampa, a dokładnie jedna z największych Lamina DR-1/10, lata wewnątrz kawałek żarnika. Pomimo tego wzmacniacz działa (po wyjęciu drugiej już nie gra), a co mnie jeszcze zmartwiło to brum którego miało nie być który jest słyszalny tylko gdy nie gra muzyka, nie wiem czy po wymianie na sprawną lampę będzie cisza czy jest inna przyczyna !?

Czy ktoś się orientuje gdzie można nabyć taką lampę ?

Puki co jestem zniechęcony, może mogłem jednak zostać przy wzm. słuchawkowym na pcl 86 :(

Oto zdjęcia wzmacniacza

Ukryta Zawartość

post-16779-100000764 1202648428_thumb.jpg

post-16779-100000765 1202648428_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

Ukryta Zawartość

post-16779-100000760 1202648763_thumb.jpg

post-16779-100000761 1202648763_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

Ukryta Zawartość

post-16779-100000758 1202648825_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamieściłem te zdjęcia, może ktoś oceni ten wzmacniacz na ich podstawie, może znajdą się jakieś błędy itp. , dla mnie to niestety czarna magia !

Wspominałem o brumie, oczywiście on znika po uziemieniu, natomiast pozostał delikatny przydzwięk sieci, ale może i on zniknie po wymianie uszkodzonej lampy. Teraz pozostaje mi poszukiwanie uszkodzonej DR-1/10 i wykończenie obudowy.

Jeśli chodzi o magię lampek to bardzo ładnie się prezentują po ciemku, porobiłem również fotki, ale niestety są za duże pliki aby umiescić na forum, a w chwili obecnej nie mam czym zmniejszyć .

Sciagnij sobie przegladarke infranview bardzo prosta w obsludze ,po polsku i darmowa.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Już zainstalowałem, dzia ...

Jedną fote zmniejszyłem, ale niestety kiepsko to wyszło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Aby temat całkiem nie umarł to ...

Nie wspominałem na jakich lampach jest zbudowany ten wzmacniacz, a więc 2 x 6H13C (różnica między rocznikami 6 lat !!) , 2 x 6n1p i 2 x DR - 1/10 .

Lampy Laminy udało się poszukać, na dniach powinny być u mnie. Widać jak paskudnie wyglądała obudowa tego wzmacniacza, więc w wolnych chwilach schodziłem do piwnicy, aby nadać nowy wygląd :). Jest to wstępny projekt, nic nie jest na stałe przymocowane, co usiądę do tego to coś się zmienia, a i pomysłów jest parę tylko gorzej z warsztatem :). Zdjęcia tym razem niestety bardzo kiepskiej jakości, robione telefonem w piwnicy.

Ukryta Zawartość

post-16779-100009054 1203892681_thumb.jpg

post-16779-100009055 1203892681_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś dotarła nowa lampa, wzmacniacz jest już sprawny :) . Dostałem informację (sam się nie znam) , że ten wzmacniacz marnuje się jako słuchawkowy i lepiej by go dostosować do głośników ! Ponoć jest to dosyć prosta operacja ...

Co Wy na to ?

...tylko nie wiem czy ja mam jeszcze siłę na walkę z nim

Gałka to prowizorka, zresztą praktycznie ta cała obudowa jest tylko przyłożona, aby nadać wygląd . Ale chyba już nie mam siły na walkę z tym i chyba wzmacniacz wstawie do komisu ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.