Skocz do zawartości
IGNORED

Dual CS 714Q falowanie obrotów

hvps

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Duala 714q na niemieckim ebayu i właśnie wczoraj dotarł do mnie. sprzęt miał być w idealnym stanie oczywiście okazało się ze ten idealny stan ma kilka mało idealnych znamion. sprzęt był naprawiany a na pewno bylo w nim coś majstrowane świadczy o tym brak śrub mocujących przedni panel skazy na klawiszu opuszczania ramienia (widać że ktoś nie miał pojęcia jak ten guzik zdemontować i rwał go kombinerkami). Nie martwiły by mnie mocno te rzeczy gdyby były jedynym problemem w końcu wygląd nie gra ale jest problem z pracą talerza mianowicie- jak mocno sie starać nie mogę wyregulować pracy talerza. talerz faluje widać to bardzo wyraźnie na lampce stroboskopu gdzie światełko biega tam i z powrotem (w poziomie) na brzegu talerza w zakresie 4mm na jeden jego obrót i zawsze w jednym miejscu tak jakby go cos hamowało. niestety nie posiadam przedwzmacniacza i nie jestem w stanie sprawdzić jak wpływa to na dźwięk (miał to być pierwszy element analogowego zestawu). nie sądzę aby problem powstał w czasie transportu (talerz zapakowany był osobno). co mam z tym fantem zrobić? co to może być? mam możliwość dokonania zwrotu wiec zastanawiam się czy nie było by to najlepszym rozwiązaniem.

https://www.audiostereo.pl/topic/39703-dual-cs-714q-falowanie-obrot%C3%B3w/

1. Dual ma przełacznik "pitch" - czy na pozycji "off" nadal faluje?

2. Czy reaguje na regulacje "pitch" w pozycji "on"?

Mam 3 duale (2x 714q i uzywany obecnie 741q) oraz serwisówkę wiec jak by co to ...

hi dino!

tak w pozycji PITCH "off" również faluje dokładnie w ten sam sposób a co do regulacji w pozycji "on" to i owszem reaguje na regulacje.

Zauważyłem jedną charakterystyczną rzecz mianowicie jak odłożę talerz na bok i puszczę gramofon bez niego to przykładając ucho w pobliżu trzpienia/silnika słychać coś na kształt zgrzytania a jak z wyczuciem przyhamuję jego pracę to słychać hałas jak z przeskakującej przekładni zębatej czy coś takiego.

ooo!!! serwisówka no no

1. Zdejmij (delikatnie) talerz

2. Włacz gramofon (naped) i zobacz czy nadal hałasuje bez talerza

3. Spawdź czy zębatka na talerzu nie kręci sie zbyt luźno (jest tam śrubka, którą można ją blokować-obracaj zębatkę aż ją zobaczysz i wykrecając blokuj zębatkę)

Dual ma cały system dzwigienek spietych z napedem i podnoszeniem ramienia - jezjeli ktoś cos robił "na siłę" to moze być kiepsko. Normalne przy pierwszych załączaniach sa stuki i chroboty spod tależa bo system sie "ustawia" (chodzi o właczanie napędu po przesunięciu ramienia i wyłaczanie na koniec płyty - 714 jest "półautomatyczny")

Na pewno reklamuj na e-bay skoro był jako "używanu i sprawny".

Ja kupiłem z rozmysłem uszkodzonego 741q bo dwa pierwsze (714 q) działały w miarę OK ale jeden miał cos z silnikiem i "migotały" mi membrany niskotonówek - nie do usunięcia chyba że filtrem subsonic ale to ...

Napisz na priva (email) jaka masz wkładke ....

BTW- witam w klubie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.