Skocz do zawartości
IGNORED

Klocki drewniane pod kolumny podstawkowe

dywan102

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie sobie sprawilem takowe. Pierwsze wrazenia: dzwiek zaczal "wibrowac"(w szczegolnosci gitara akustyczna czy klasyczna), stworzyla sie atmosfera, bas lepiej kontrolowany, koncertowy, taki jak beben perkusyjny(tak to sie nazywa?). Podstawy to standard czyli 60 cm. Teraz glosniki sa wyzej o niecale 6 cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13623-100002431 1201187925_thumb.jpg

post-13623-100002432 1201187925_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a sprobujcie taką "deseczkę" podłożyć pod nóżki CDeka i posłuchać ;-) mi się spodobało - już nie wyjąłem spod mojej Yamahy, stojącej na półce ze szkła; wszystko brzmi inaczej - powiedziałbym - bardziej naturalnie, miękko, z wybrzmieniami instrumentów, powietrzem... różnica nie jest olbrzymia, ale taka jak np. przy zmianie kabli; może nie na jakieś dużo droższe, co na takie o innym charakterze ;-)

x.

Fakt, że podkładki/półki itp/ "grają". Wsadziłem ostatnio w miejsce dotychczas stosowanej płyty granitowej - drewnianą deskę pod lampowy wzmacniacz. Jest "cieplej", naturalniej, bardziej melodyjnie. Nie jest to oczywiście "piorunująca" zmiana, ale jest. Bardziej podany na wpływ "podłoża" jest odtwarzacz. Tutaj próbowanie kolców, granitu, Troksa itp. ma duży sens.

słyszałem, że Troks aż tak skuteczny nie jest, ale nie wiem czy to prawda. Fakt, że wykonany jest z mdf`u. gdybym miał robić platformę w tej koncepcji (połączenie własności tłumiących różnych materiałów), dałbym kanapkę:

kolce labo vibrapody-> granit -> gruba drewniana płyta -> spienione tworzywo z dużą zawartością naturalnego kauczuku -> gruba drewniania płyta -> CD (najlepiej na taśmę samoprzylepną swoimi nóżkami do płyty).

Moje spostrzeżenia z podkładkami wyglądają tak. W dniu w którym kupiłem swoje JBL miały one gumowe nóżki,dźwięk był przyjemny i dość miękki. Ale zacząłem kombinować, wkręciłem kolce które zalecał producent.Dźwięk zyskał na precyzji był dokładnie zdefiniowany w każdym zakresie. Następnie doszły podstawy granitowe i coś przestało mi pasować. Długo się męczyłem, przeszkadzała mi jakaś dziwna sterylność brak ciepła, niepotrzebna w muzyce której słucham precyzyjność . Dopiero po wywaleniu kolców dźwięk odzyskał swoją dawną miękkość. Teraz jest podłoga granit gumowe podkładki i ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.