Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  121 członków

Dual Klub
IGNORED

Klub miłosników wzmacniaczy DUAL -:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jestem zainteresowany Dual'em CV1460.

Czy może mnie ktoś poratować, i sprzedać mi taki wzmacniacz? Śledzę ogłoszenia, allegro i nic ciekawego nie znalazłem. Wszystko albo w archiwum albo nieaktualne. :(

Edytowane przez bibi717
  • 2 tygodnie później...

Witam

Posiadam CV1600 potężny czołgi, olbrzymia moc, żadnych zniekształceń przy głośnym słuchaniu, soczysty bas klarowny sopran,

Nie jest to sprzęt dla miłośników ciepła, no i trzeba lubić taki design, gra bardzo wyrównanym, jak na moje ucho pasmem wokale równe stonowane

No i ta masa !

Dopisuje się do klubu :-)

• 4 tygodnie później...

Witam szanownych Dual'omaniaków ;) Na pokładzie pracuje CV 1700 (niestety obecnie u fachury) tymczasem napędzam swoją małą flotę CV 1100. Od dłuższego czasu czytam różne wątki i nie trafiłem jeszcze na wypowiedzi ludzi, którzy z "nowymi" paczkami łączyli by Duale. Jakieś niepopularne są, czy może się nie zgrywają ?

• 1 miesiąc później...

Witam po sporej przerwie!

Mam dobre wieści - zdobyłem pilota RC40.

Obsługuje wzmaka CV441.

post-14987-0-54327200-1352919741_thumb.jpg

Edytowane przez konradskala

Wydaje mi się że ten RC65 to jest do serii Studio Concept lub Audiophile, albo jakiejś wieży Duala.

Walczyłem z różnymi pilotami aby zmusić CV441 do posłuszeństwa, ale bezskutecznie. Do wczoraj.

Podobno jest też RC50, ale nie wiem czy ma jakieś dodatkowe funkcje. RC40 obsługuje wzmacniacz, tuner, CD, tape.

Mam pilota Sony, którego można zaprogramować na zasadzie "uczenia się" jeden od drugiego. Wypróbuję po południu.

Edytowane przez konradskala

Witam po sporej przerwie!

Mam dobre wieści - zdobyłem pilota RC40.

Obsługuje wzmaka CV441.

Gratuluję, prawdziwy biały kruk :)

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich Dualomaniaków.

Kila tygodni temu nabyłem CR 1780 zaczarowany jego nietuzinkowym wyglądem i zachęcony obietnicą zadowalającego dźwięku. Przeczytałem klubowe forum i postanowiłem też się pochwalić.

Egzemplarz który mi się trafił (kolor srebrny) jest wyjątkowo zadbany, na obudowie nie ma żadnych większych skaz, zarysowań i uszkodzeń. Konstrukcja na prawdę robi wrażenie jeśli chodzi o solidność wykonania ale też dźwięk, który amplituner generuje.

Amplituner współpracuje z kolumnami Magnat Quantum 655 oraz jako zamienna para Heco Profiton 380. Wzmacniacz charakteryzuje się dość ciepłą barwą dźwięku nie ma żadnego problemu z wysterowaniem dość wymagających Magnatów. Nie będę rozpisywał się o szczegółach i detalach dźwięku bo w tym już wiele zostało napisane.

Najważniejsze, że cieszy oczy i uszy.

Uprzejmie proszę o uznanie mnie jako należącego do zacnego grona posiadaczy tego wyjątkowego sprzętu :)

• 4 tygodnie później...

Witam

Proszę o informację na temat tunera Dual CT 19 - potrzebuję tuner radiowy do wzmacniacza lampowegopost-40643-0-93756900-1358032245_thumb.jpg. Posiadam CV 1260 wraz z tunerem CT 1260 i jestem bardzo zadowolony z brzmienia tego zestawu. Dlatego też mój wybór padł właśnie na tuner CT19 tylko czy brzmi to tak dobrze jak CV 1260 + CT 1260 ?

Z góry dziękuję za pomoc. Bogdan

post-40643-0-17848100-1358032389_thumb.jpg

post-40643-0-93756900-1358032245_thumb.jpg

post-40643-0-17848100-1358032389_thumb.jpg

• 2 miesiące później...

1/witam

2/zapisuję się do DUAL CLUB :)

3/czekam na zakupiony DUAL CV 5650,pewnie zostanie dostarczony 2 dni po świętach

Odświeżam zestaw audio.Zacząłem od Dali Zensor 7,nie bardzo mogłem się zdecydować na typ wzmacniacza,

dlatego zaczynam od tego niskobudżetowego Duala aby mieć punkt odniesienia.

Mam nadzieję napisać wkrótce jak się sprawuje

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

DUAL 5650 jest i wzmacnia :).

Jestem zadowolony.

dual2.jpg

Piękny model, skusiłem się na taki sam i jest już w domu ale z uwagi na brak czasu jeszcze nie podpinałem w system. Z czym gra u Ciebie?

Piękny model, skusiłem się na taki sam i jest już w domu ale z uwagi na brak czasu jeszcze nie podpinałem w system. Z czym gra u Ciebie?

du1_1.jpg

Dokupiłem tuner 7040 pasuje do wzmacniacvza,niestety nie 100% sprawny-w ciągu pierwszej godziny pracy rozłącza się na 1-2 sekundy co kilka,kilkanaście minut,później wszystko OK(jakaś rada ?).W zestawie przypadkowy CD Yamaha CDX - 470 oraz kolumny Dali Zensor 7.Pięknie plumka :)

• 5 miesięcy później...

Witam!

Dołączam do klubu. Mój zestaw: CS 630Q + CR 9065 RC + CL 630. W mojej kanciapie pracują jeszcze CL 620, napędzane przez odbiornik Telefunken Concertino hifi 3520 i gramofon Elac 819.

W planach do upolowania: jakiś odtwarzacz CD z serii Studio, od 1050 wzwyż lub Audiophile, od 5070 wzwyż. Ciśnienia jednak nie mam, ponieważ słucham głównie winyli i w tej chwili ważniejsze jest wygospodarowanie funduszy na nową igłę :)

Pozdrowienia!

• 3 miesiące później...

Nie zniknęliśmy, po prostu słuchamy :)

A pytasz o dane techniczne czy brzmienie? Bo jak to pierwsze to tu znajdziesz http://wegavision.pytalhost.com/dual.html

Waldi76

czy uzywasz w swoim 441 zmniejszenia mocy na przedwzmacniaczu?

zdobyłem te machine i dzis odkryłem ze ustawianie mocy przedwzmacniacza jest wyodrebnione

mam wrazenie ze poprawia (w stylu delikatnego złagodzenia /zaksamitnienia) "napewno" gore (jeszcze nie wiem, za mało zbadałem jak z innymi pasmami) nie wiem tez czy to moje wrazenie czy .... .mogłbys je potwierdzic?

w gruncie rzeczy to szalenie sie ucieszyłem widzac regulacje przedwzmacniacza

toz to rarytas :)

moc ogolno dostepna maleje ale co tam - wady aktywnych mocno wzmacniajacych przedwzmacniaczy tez maleją (prawie jak w pasywnych pierwszych creekach)

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Waldi76

czy uzywasz w swoim 441 zmniejszenia mocy na przedwzmacniaczu?

zdobyłem te machine i dzis odkryłem ze ustawianie mocy przedwzmacniacza jest wyodrebnione

mam wrazenie ze poprawia (w stylu delikatnego złagodzenia /zaksamitnienia) "napewno" gore (jeszcze nie wiem, za mało zbadałem jak z innymi pasmami) nie wiem tez czy to moje wrazenie czy .... .mogłbys je potwierdzic?

w gruncie rzeczy to szalenie sie ucieszyłem widzac regulacje przedwzmacniacza

toz to rarytas :)

moc ogolno dostepna maleje ale co tam - wady aktywnych mocno wzmacniajacych przedwzmacniaczy tez maleją (prawie jak w pasywnych pierwszych creekach)

Mam ustawiony na maxa (chyba na 12), ale gdy się bawiłem ustawieniami, to prawde powiedziawszy, nie usłyszałem różnicy. Taki dynks przydałby się we wzmakach, które nie mają mocy pociągnąc kolumn przy cichym graniu, bez wysterowania końcówki - ściszasz na pre a na potencjometrze kręcisz w górę. Także przy zwykłych, potkach, które na dole grają nierówno. W Dualu od samego dołu jest mocno nasycony dzwięk, a potencjometr (chyba drabinka, co czasem słychac) też równo trzyma.

Ale w sumie zaintrygowałeś mnie, spróbuję wieczorem się ponownie pobawić. Przy pre na 12 rozkręcam wzmak max do 34 (skala 80-0)

Aktualnie na allegro wystawiony jest CV441. Cena niemała (ja dałem kilka lat temu chyba 600), choć z perspektywy czasu wcale nie przesadzona. Rzecz jasna musi być sprawny

Edytowane przez Waldi76

porownuje od najmniejszej- jedna proba , do max- druga proba posrednie pomijam

albo "zerowe" wzmocnienie na przedwzmacniaczu albo maksymalne

cena - kilka lat temu to za 600mozna bylo kupic 600 chlebów dzis 300 ;)

mi sie raczej nie wydaje by sprzet taniał bo sie postarzał kilka lat - kilka lat nic nie zmienia poza infalcja na wartosci pieniadza

w 1978 za 2000 marek mozna bylo kupic pol nowego golfa

w 1988 za te sama kwote "drzwi" do niego

to co w 1980 kosztowało 5 k dolars to majatek nie znany i nie do przeliczenia pracujacemu czlowiekowi - sprzet w kosmicznych pieniadzach i wycieczka na ksiezyc ;)

dzis 5 k dolars to "nic"

ps

jakiejs wielkiej rewelacji (w stosunku do innych bardzo dobrych staroci) to to urzadzenie nie robi samo w sobie

inna sprawa ze nie mam odpowiedniego zrodła by je ocenic

ocewnianie na byle czym mija sie z celem

1212m doskonale dla esa i ciemniejszych kolumn sie nie sprawdziło po zmianie na duala + jasne kolumny musze jechac na zapaowym live24

wzmacniacz ma wzmacniac co dostaje i nie zepsuc

i to robi

zabarwiac nie zabarwia i swietnie - fajnie sie slucha sony es ale ... ale zaczyna sie kiedy chcemy posluchac jak gra np nuforce hdp

a wowczas gra nadal "es"

kto ma pozyczyc wadie ? :)))

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

jednak wychodzi na autosugestie albo zalezy od zródła ale to szalenie drobne niuanse

w kazdym razie mozna wysterowac szumy

Edytowane przez erazm2

jakiejs wielkiej rewelacji (w stosunku do innych bardzo dobrych staroci) to to urzadzenie nie robi samo w sobie

Na rodzimym rynku lepiej oceniono np. Grundiga A9000

http://www.gr-forum.de/detail_test.php?auswahl=23&rei=idnr&aufab=ASC&kat=test&ukat=alle&her=test&is_get=1

ciekawi ciekawi ale jesli bywa to za drogi (przynajmniej na moją kieszen przeznaczoną na wzmacniacz)

nadto raczej grundig gra po swojemu tak jak esy - pewnie dlatego sie podoba i masowo , rowniez majacym jakies tam blizej niespecjalne zrodło - zalety sprzetu grajacego po swojemu niweluja braki na zrodle

sobą moga "zabic" dobierane zrodło ale i sobą ulepszaja nedze

(nie mowie ze nie moga ulepszyc i dobrego- nastepuje poprostu pewne ujakosciowienie rowniez i niczego)

tak mi sie wydaje - nie wiem ile mam slusznosci ale cos tam pewnie mam

tak jak sonego sie swietnie slucha "na radiu" i na tym "koniec" kiedy zaczynamy zabawe w opampowanie - wszystko schodzi lub wchodzi do poziomu pewnego z gory ustalonego

swoja drogą ciekawe czy ktos z apooge czy wadią poszedłby na grundiga czy esa nawet z górnej połki

Edytowane przez erazm2

Zmiany w torze CV441 natychmiast słychać i lepiej go łączyć z cieplejszymi w średnicy klockami. W zestawie Duala który mam, najcieplej brzmi CD i tuner, a mimo to całość ma raczej neutralne, czasem nawet chłodne zabarwienie. Warto też zwrócić uwagę na jakość źródła, bo będzie bez ogródek. No chyba że ma się kolumny, które mocno tłumią górę średnicy i wysokie. Szkoda jednak tak okaleczać możliwości wzmacniacza - klasa A Duala naprawdę przypomina gładkością i czystością "zwykłą" klasę A. Góra jest przy tym bardzo rozdzielcza, a scena i przestrzeń urzekające. Słychać to było w szczególności na monitorach RLS Elara - tam był konkretny obraz dzwiękowy, pełne 3D :)

czuje to bolesnie:) wlasnie po raz pierwszy w zyciu uzyłem korektora, na wysokich o -1,8 db by je "zagładzic" na niedpowiednio spasowanym zródle

Edytowane przez erazm2

podłaczyłem uziemienie obu kanalow do "ziemi" - kurka jest zdecydowana poprawa - ostrzenie wysokich ustapiło moge spokojnie uzywac 1212 ktorej nie bardzo mogłem

jakby ogolnie sie poprawiło - jakos urósł wokal i srodek ktory jakby sie lekko cofał wczesniej- teraz naprawde zaczyna robic wrazenie

ustapiły tez szumy z wysokotopnowców slyszalne na pustym polaczeniu z uchem przy glosniku

polecam probe z "ziemią" choc teoretycznie podlaczona jest tylko dla kanłu phono

Edytowane przez erazm2

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.