Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz DENON, uzywany, mocny.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji ze mam klienta na swoj amplituner Denona poszukuje czegos co by zagralo mocniej i ladniej. Chce zrezygnowac z radia i zakupic jakis wzmacniacz. W gre wchodza tylko Denony. Problem w tym ze nawet do 800zl nie ma na allegro nic co by przekraczalo mozliwosci mocowe tego co juz ma teraz wiec juz nie wiem czy te wszystkie zmiany maja sens. Przypomne ze ten amp co posiadam rozwija 2x80W znamionowej przy 8ohm i 2x130W przy 4, zaznaczajac ze pobor mocy z sieci to 250W. A na allegro nie ma nawet nic przekraczajacego 230W i okolo rowniez 70-80W na kanal. Troche mnie to irytuje. Wpadly mi w oko te modele:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No i tu jakis chyba nowszy wynalazek ale jakos mi nie lezy nie wiem czemu.

Ukryta Zawartość

Pytanie do was, czy wogole gra jest warta swieczki??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/39521-wzmacniacz-denon-uzywany-mocny/

Rafale, nie wiem co takiego mają w sobie Denony, że tylko one wchodzą w grę. Nie u mnie to będzie grało, więc luz:) Chciałem Ci tylko powiedzieć, że 80W 80W nie równe i nie sugeruj się tym. Ja zaczynałem od amplitunera Harmana HK 3480, który to miał 120W na kanał, potem się przesiadłem na wzmacniacz HK 675, który miał 70W na kanał i "moc" miał większą według mego ucha. Jak chcesz, żeby było mocno to kup za to 800 PLN 320 bee. Efekt murowany, pozdro

Chce Denon bo mam CD denona i chce zeby to jakos wygladalo. Pozatym stare Denony graja dynamicznie co lubie i podoba mi sie ich stylistyka. Najlepoiej to chcialbym PMA-980R lub PMA-1080R ale troche one drogie.

?👈

Nikt nie wie jak to z tymi wzmakami? Czy pomiedzy 880R, a 980R jest duza roznica? Gdzies czytalem ze 880R nie obsuguje pilota ale widac na nim sensor przeciez. :-/

?👈

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

MOC DŹWIĘKU

Najlepiej zacząć od końca, czyli nie od wzmacniacza i nie od kolumn, ale od tego co dzieje się w pokoju i co dochodzi do naszych uszu. Stykając się na codzień ze 100-watowymi żarówkami, 1000-watowymi dmuchawami, gotowi jesteśmy uznać 10W za mało imponującą wielkość. Dźwięk o takiej mocy akustycznej nie tylko ogłuszyłby słuchacza, ale mógłby również zagrozić trwałości wielu przedmiotów i sprzętów, a być może nawet budynków. Instrumentem muzycznym będącym w stanie przekroczyć tę barierę, i to tylko przez bardzo krótkie odcinki czasu w najgłośniejszych szczytowych momentach, są organy. Nie trzeba zbyt wielkiej wyobraźni aby uświadomić sobie jaki efekt może przynieść umieszczenie tak potężnego źródła dźwięku w zwykłym mieszkalnym pomieszczeniu.

Moce dźwięku w zastosowaniach domowych są oczywiście mniejsze. Przykładem, który łatwiej odnieść do możliwości zestawów hi-fi jest fortepian. Instrument ten ma całkiem pokaźne możliwości. Pianista grający w zwykłym mieszkalnym pokoju bez trudu mógłby wytworzyć dźwięki o poziomie nieprzyjemnie wysokim dla słuchaczy, jednak miałby on bardzo małe szanse przekroczyć pół wata mocy akustycznej. Średnia moc głosu ludzkiego w trakcie normalej rozmowy to około 0,00002 do 0,00003 wata, a śpiewak basowy jest w stanie wydobyć z siebie maksymalnie 0,03W. Te kilka liczb powinno uzmysłowić nie tylko z jakimi mocami mamy do czynienia, ale również daje pewne wyobrażenie jak duża jest rozpiętość pomiędzy dźwiękami cichymi a głośnymi.

Oczywiście wszystkie podane liczby bardzo różnią się od tych spotykanych w instrukcjach obsługi, prospektach czy testach. Co dzieje się z owymi dziesiątkami czy też nawet setkami watów dostarczanych przez wzmacniacze? Mówiąc najkrócej, zostają zmarnowane. Zdecydowana większość tego co dociera do kolumny zostaje zamieniona na ciepło w cewkach głośników i w elementach zwrotnicy. Tylko drobna cząstka zostanie zaś wypromieniowana w postaci fal akustycznych.

SKALA SPRAWNOŚCI

Najbardziej sprawne głośniki tubowe są w stanie zamienić na dźwięk aż 20% mocy elektrycznej dostarczonej ze wzmacniacza. Nawet 3 lub 5-watowy wzmacniacz może w takim przypadku zapewnić wysokie poziomy dźwięku w dużym pokoju. Takie zestawienia sprzętu nie są tylko teoretyczną możliwością, ale praktycznym rozwiązaniem stosowanym przez część audiofili. Do ekstremum doprowadzili tę ideę miłośnicy High-Endu adaptujący strychy swoich domów tylko po to, by zmieściła się tam tuba odpowiednio duża dla przeniesienia najniższych częstotliwości. W sposób bardziej praktyczny, poprzez zwinięcie tuby, rozwiązało ten problem kilku producentów jak Klipsch czy Lowther. Ich produkty, choć dość pokaźnych rozmiarów, dają się ustawić w normalnych mieszkaniach.

Następna grupa to największy sektor rynku, czyli tradycyjne kolumny o obudowie zamkniętej lub typu bass-reflex. W tej klasie w energię akustyczną udaje się zamienić maksymalnie do 2% ale w przypadku kolumn o wyjątkowo niskiej sprawności wartość ta spada nawet do 0,1%. W opisach urządzeń i w prospektach nie podaje się jednak sprawności liczonej w procentach a efektywność (często zamiennie używa się też terminu skuteczność) głośników, n.p. 90dB/1W/1m. Kolumny, o których mówimy w tym miejscu mają efektywności od nieco ponad 80dB do niespełna 95dB (20-krotne zwiększenie sprawności jest równoznaczne ze wzrostem efektywności o 13dB). Znakomita większość kolumn ma efektywność w zakresie od 86 do 92dB. Jeśli dwukrotne zwiększenie mocy wyrazimy w decybelach to wyniesie ono niemal dokładnie 3dB. Powiedzmy, że wykorzystując 60-watowy wzmacniacz i kolumny o efektywności 86dB użytkownik osiąga satysfakcjonujące poziomy dźwięku. Po zamianie kolumn na model o efektywności 89dB ten sam efekt będzie można uzyskać przy pomocy wzmacniacza 30-watowego. Jak zapewne wszyscy się już zorientowali kolejne zwiększenie efektywności kolumn do 92dB pozwoli na kolejne, dwukrotne zmniejszenie mocy wzmacniacza do 15W.

Potencjalni użytkownicy kolumn elektrostatycznych, jako bardziej zaawansowani, zapewne znają te zależności, jednak dla porządku trzeba wspomnieć, że zazwyczaj są to kolumny o niewielkiej sprawności. Najczęściej mają one efektywności podobne do mało skutecznych kolumn tradycyjnych, a czasami nawet mniejsze.

Jak dotąd o samej mocy nie powiedzieliśmy prawie nic, ale powinno być już oczywiste, że duża moc nominalna nie jest równoznaczna z dużą głośnością. Ponadto od rodzaju kolumn zależy zapotrzebowanie na wielkość dostarczanych mocy. Można sobie wyobrazić użytkownika, który jest niezadowolony z poziomów dźwięku osiąganych przez jego zestaw sprzętu. Kierując się wyłącznie parametrami mocowymi osoba taka mogłaby zamienić kolumny na model o dwukrotnie większej mocy nominalnej i jednocześnie o efektywności mniejszej o 3dB nic nie zyskując na możliwościach głośnościowych. Co więcej, wzmacniacz mógłby mieć kłopoty z wysterowaniem nowych, mniej sprawnych głośników.

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/moc01.php

Ale w moim przypadku jak kupie slabszy wzmak bedzie jeszcze gorzej bo zeby wszystko zagralo glosniej musialbym zmienic kolumny na bardziej efektywne a to nie mozliwe. Te niby maja 92db. Moze ten amp co mam wykorzystuje je calkowicie ale wole nie ryzykowac i kupic cos mocniejszego. Lepiej miec wiecej mocy niz mniej chyba?

?👈

Witam!

Pozwolę sobie wtrącić taką małą dygresję na temat mocy.

Jest taka zależność fizjologiczna. Aby odczuć dwukrotny wzrost głośności, moc dostarczona do głośników musi wzrosnąć czterokrotnie. Czyli ten ewntualny nowy Denon musiałby oddawać moc 320W sinus (RMS) na kanał, w odniesieniu do poboru prądu przy założonej 60-cio procentowej sprawności energetycznej wzmacniacz musi pobierać ponad kilowat. To tym się powinienieś kierować :). Tak na poważnie, zwiększenie mocy z 80W do np. 130W spowodyje różnicę w głośności na tyle subtelną, że najprawdopodobniej Ci umknie, zakładając przypuszczalną zmianę brzmienia.

Jepszym rozwiązaniem jest kompromis między mocą wzmacniacza a efektywnością kolumn. Wzrost tej ostatniej o 6dB spowoduje dwukrotny wzrost głośności.

Hammond

Wg twojego rozumowania pomiedzy 80W a 130 jest suptelna różnica. Czyli powiedzmy 50W a 80W też jest suptelna różnica. Mam rozumieć, że pomiędzy 50W a 130W to dwie subtelne różnice?

YunnanTEA

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Boze chlopie co Ty mowisz:D Slabiutki? Ty slyszales ktorys z tych wzmakow? Mialem dawno temu PMA 560 - pierwszy normalny wzmacniacz. 70 watt wielki toroid i robil co chcial z kolumnami 100cm. Mial niesamowita umiejetnosc wysterowania najtrudniejszych kolumn. Seria x60 to sa niesamowicie sprawne wzmacniacze. Potem kupilem PMA 1560 i ten owszem byl mocniejszy i mial kopa ale nie bylo przepasci. Dzisiaj oceniam te Denony jako fajna przyjemna budzetowke to przyciemnionych kolumn. Inne wzmacniacze ktore podales wlacznie z seria x80 znacznie roznia sie od nich.

Nie sluchalem dlatego pisze. Teraz mam amplituner ktory tez pracuje w New Otical Class A. Ma 2x80W przy 8ohm i jak dla mnie troche on za slaby. Widac ze PMA-860R nie za bardzo odstaje od DRA-735R. Czyli seria x60 jest lepsza od x80?

?👈

Ale sa 3 male problemy co do PMA-860:

- brak pilota

- na allegro jest tylko jedna sztuka, do tego zajezdzona, a ja raczej takiej nie chce

- i jest troche brzydkawy

Zebym mial gdzies dostep do jakiegos w przystepnej cenie i w dobrym stanie to moze bym sie nim zainteresowal głębiej. A ile warto dac za 860?

?👈

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

rafal735r --- > Tą 860 z Allegro możesz śmiało brać. Miałem ją u siebie na konserwacji. W realu nie ma aż takiej tragedii ale fakt,że nówka to nie jest...

Co do mocy to poważnie jest to ostatnia rzecz, o którą by się tu trzeba było martwić. potężne zasilanie, pojemności większe od typowej szklanki 33.000uF na stronę na 71V, po 4 tranzystory na kanał itd, itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Po głowie mi chodziła ta 860:p

Miałem na myśli to:

Ukryta Zawartość

Cena wysoka ale brzmienie bajka:)

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Niestety udalo mi sie zrobic tylko jedno zdjecie bo mam kieoski aparat, nie chce robic z bliska zdjec z fleszem i nic nie widac:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.