Skocz do zawartości
IGNORED

jaki ampli do altusów 200?

djmadis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Interesuje mnie zakup amplitunera do 1200zł. Mam Altusy 200 i słucham techno, trance, house więc zależy mi na dobrym basie. Co powiecie o zakupie Yamahy rx-v559 lub Pioneera vsx 916? Jaką mają one moc rms przy podłączeniu 2 głośników(sposobem bi-wiring)? Wypiszcie mi ich zalety oraz wady. Posiadam obecnie wzmacniacz technics su-v570 który nie spełnia moich wymagań ;D. Potrzebuje coś mocniejszego co najmniej 100W przy 8 ohm w rms x 2. Pozdrawiam i dziekuje z góry

https://www.audiostereo.pl/topic/39520-jaki-ampli-do-altus%C3%B3w-200/

Yamaha ma jakoś 2x129 W w stereo i nie ma bi-amp. Pioneer 916 ma 2x100 W w stereo i 4x75W w stereo przy bi-amp (można naciągnąć i powiedzieć 150 W na kolumnę ;) ). Pomiary przy 8 ohm i 1% THD. Ale moc w Watach to nie wszystko - te ampli mają słabe tłumienie (niekontrolowany bas) i raczej nie dużą rezerwę prądową ("wypełnienie" basu). Więcej pewnie da wzmak Stereo o mocy np. 75W na kanał.

Jeszcze chciałem dodać ze kumpel posiada yamahe rx-v550 i ma pod nią podłaczone altusy 200. Altusy grają pod tą yamahą wyśmienicie. Ma je w dosyć małym pokoiku gdzie jest wysmienita akustyka. Wytwarzają niesamowite ciśnienie( az bolą plecy pod wpływem basu)

>mjuzik

Masz rację, bo pytanie czy jest sens dobierać wzm. do Altusów?

Jest pod jednym warunkiem - że pytający ma zamiar na długo zostawić ten zestaw i wymienić tylko wzmacniacz. Ale jak zaczyna mu już "doskwierać" jakość dźwięku to pewnie będzie myślał w jakimś nie do końca odległym czasie i o wymianie reszty toru.

Może przy opcji "za niedługi czas wymiana wszystkiego na lepsze" sensowniej jest zadać pytanie "jakie kolumny i wzmacniacz do nich w cenie .....zł?, słucham tego i tego w pok o powierzchni ...m2". Wtedy będzie mniej korowodu. Kolega dostanie propozycję fajnie brzmiącego kompletu, na razie kupi tylko wzmacniacz, który tymczasem "Z braku laku" pogra z tymi Altusami, a jak dozbiera kasy to kupi te kolumny do zestawu i będzie ok.

Oczywiście jak Altusy mają zostać "po wsze czasy", to niech już lepiej faktycznie dobiera do nich wzmak.

Pytający kolega powinien pomyśleć co zamierza w przyszłości i podjąć dopiero decyzję co robić, aby niepotrzebnie sobie nie mieszać i nie wydawać bez sensu pieniędzy jakie by one nie były..

Może i Altusy "grają" pod Yamahą wyśmienicie ale z muzyką nie ma to wiele wspólnego ...

ŻADEN amplituner nie wysteruje kolumn tak jak wzmak w tej samej cenie.

Za 1200 zł jest dużo porządnych używanych wzmacniaczy. Jednakże nie warto wydawać tych pieniędzy na wzmacniacz, który ma napędzać Altusy ...

Jeśli kupisz wzmak za 1200 zł to i kolumny powinieneś mieć za 1200 a nie za 200 ...

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No na razie nie chce sie pozbyć kolumn. Ale myślałem już na przyszłość o zakupieniu Zeusów. A może lepszym wyjściem bedzie sprzedac Altusy kupić jakies lepsze kolumienki i zostać przy technicsie su-v570?

Z dwojga złego zmieniłbym najpierw technicsa na jakis normalny wzmacniacz. Nie amplituner, jak potrzebujesz radio to dokup tuner za pare zł - i tak będzie grał lepiej niż zintegrowany zestaw.

Co masz na myśli mówiąc, że masz kolumny za 1100 zł? NOWE Altusy 200 kosztują 600 zł a zaznaczyc trzeba, że 2 miesiące temu dało sie je niekiedy wyrwać za 450 zł.

Proponowałbym nie namawiac kolegi na zmiane Altusów. Każdy musi przejśc przez okres łubudu i koniec. Po pewnym czasie nadmiar basu się nudzi i człowiek zaczyna doceniać inne rejestry...

djmadis

>Chyba lepsze altusy niz jakies badziewiarskie audiomegi(gdzie nawet prosto śrubek nie potrafią wkręcić)

W moich śrubki są całkiem dobrze przykręcone ;]

>Kolumny mam za 1100 a nie 200

Jaa mam za 100zł, a nie za 1100, więc raczej nie przepłaciłem, a jestem przekonany, że grają z moim arcamem co najmniej równie dobrze, jak Twoje altusy z technicsem ;] I na braki w basie nie narzekam, tylko że ja nie potrzebuje wgniatania w kanapę, bo w muzyce której ja słucham nie o to chodzi ;]

stary,wspolczuje ci bo jestes jeszcze nieuswiadomiony,jak ja wiele lat temu gdy uwazalem ze produkty made in tonsil sa the best i nawet popelnilem wielbłąda kupujac wynalazki ktore sie nazywaly Ton 200 za cale 1300 zeta w 95 roku!!!(qrwa ale byłem głupi)Sluchalem podjarany,myslac ze mam najlepsze kolumny na swiecie.Dopiero pozniej jak poszedlem do kumpla i posluchalem jakichs podstawkowych B&W(4 razy mniejszychod ton 200)to zmiazdzyłem sie na maksa.Wreszcie uslyszalem dynamike basu,jego niskie pomruki i ogólną lepsza jakosc dzwieku o cale lata swietlne.Sprzedalem Tonsile jakiemuś janowi zadowolony niesamowicie i kupiłem Dali 606.Byłem w raju.Radze Ci sprzedac te wytwornice chałasu i kupic prawdziwe hifi.Za 1000 zeta kup sobie np dali 505 lub paradigmy monitor 3 za reszte(200)kup byle jaki wzmacniacz i bedziesz mail sto razy lepszy bas i wszystko.Pozdrawiam

Altusy - wbrew powszechnemu mniemaniu - nigdy nie były i nie są tworzone do odsłuchów Hi - Fi! Są to kolumny z przeznaczeniem imprezowym, do ostrego, podbarwionego, konturowego brzmienia. Przystosowane są do typowego głośnego dudnienia np. na dyskotekach. Sam producent podobnie je opisuje. Stosowanie Altusów do małego pomieszczenia, to już totalna porażka. Jeżeli ktoś nie ma pojęcia, co kupuje, powinien mieć pretensję do siebie, a nie do Altusów.

djmadis, 19 Sty 2008, 20:17

>W 50% służą mi do nagłaśniania małych dyskotek;)i właśnie dzięki temu je kupiłem ;D

Dobra - kup końcówkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... i nie zawracaj audiofilom gitary ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.