Skocz do zawartości
IGNORED

CD Marantz SA 15S1- czy ktoś zna ?

Siejca

Rekomendowane odpowiedzi

Zastąpił, mi się zdaje, ale nie jestem pewiem SA 17S1. Gdzieś czytałem że SA17S1 był nieco lepszy, ale nie słuchałem SA15 więc powiedzieć nemoge. Sa 17S1 słuchałem, porządny CD, tylko był dosyć drogi;/

hmm, ładne wokale, muzykalność, "bardzo czysty ciut odchudzony dźwięk", rozdzielczy, detaliczny, na pewno nie ocieplony, ale w ostrosć też napewno nie popada;). Nawet dynamiczny choć osoba lubiącym dużo basu raczej będzie go za mało. Jednym słowem bardzo fajny cd, ale... on był w promocji po 6000zł jakiś czas temu, to na pewno dobry cd, bez jakichś minusów wdg mnie, jednak za taką cenę da się lepiej

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Współczesne cedeki marantza to już nie to.Kupilem ostatnio cd16exclusive i jestem pod dużm wrażeniem brzmienia tego klocka mimo,że ma z 12 lat.Słuchałem ostatnio także cd 11 i też byłem pod wrażeniem,przyjemnie się tego słucha-nie kaleczy ucha.Radzę przekierunkować poszukiwania-nie zawsze to co nowsze jest lepsze.

A vincent ma taki CD, zaznaczam że NIE SŁUCHAŁEM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jednak można by zobaczyć jak toto gra, w sumie sam jestem ciekaw;)

W każdym razie ten sa17s1 nie jest zły, taki bez wad większych raczej ale... no może tego "czegoś" brakować;) najlepiej gdzieś samemu posłuchać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 4tys., wart każdej złotówki. Mam go od dwóch tygodni. Gdybym miał określić jednym zdaniem, to jest to odtwarzacz zrównoważony, dynamiczny i precyzyjny na dole, wypełniony i szczegółowy na górze, ale w tych zakresach trzeba dać mu trochę czasu.

Wykonanie znakomite, 13,5 kg wagi, ładny wyświetlacz, ciężki, metalowy pilot.

U mnie gra to z Denonem 1500AE i kolumnami DIY na SS9300 i dwóch vifach po niskiej stronie. W porównaniu z poprzednikiem, ONKYO 7511 poprawa we wszystkich elementach prezentacji muzyki. Przede wszystkim znakomity do muzyki symfonicznej i to moim zdaniem najlepsza dla niego rekomendacja. Ale też, po jego zakupie ponownie (po 2 latach) pomyślałem o przywróceniu do łask płyt z muzyką rockową lat 70 i 80. Poza nielicznymi wyjątkami, Denon 1500AE spowodował u mnie dyskwalifikację płyt tego gatunku. Natomiast małe składy jazzowe, wiadomo, to musi grać. Inaczej system nie nadaje się do określenia jako „audiofilski”. Powtarzam, za te pieniądze, hit sezonu.

Pozdrawiam. YunnanTEA

YunnanTEA, ale o którym mówisz?

TomekL3 , no faktycznie, nieco tańszy:D to taki klon vincenta czy coś? juz kiedyś widizałem takie, ale niewieidziałem na jakiej zasadzie to robią itp

Siejca

Siejca

>Witam wszystkich;

>Mam propozycję zakupu tego CD-ka (Marantz SA 15S1) za 4 tys. zł. czy ktoś z forumowiczów >miał możliwość słuchać tego CD ?

Zdaje się, że tematem wątku są wątpliwości autora zawarte w pierwszym zdaniu. Tradycyjnie, na tak zadane pytanie, większość proponuje coś innego, czego również nie słyszeli, ale mają nadzieję, że autor wątku skusi się na to, a potem w swej łaskawości, podzieli się z pozostałymi wrażeniami.

Krótko mówiąc, jeżeli ktoś nie słyszał Marantza SA-15S1, nie powinien proponować czegokolwiek innego jedynie na podstawie przypuszczeń.

Jeżeli chodzi o odtwarzanie SACD, u Marantza chyba nie ma dużej różnicy w stosunku do CD.

Np. w opiniach o Denonach 1500AE i 200AE wszyscy recenzenci podkreślają dużą poprawę w zakresie SACD. Moim zdaniem Marantz jest jednak lepszy w zakresie CD i stąd brak znaczącej poprawy przy SACD. Sam mam 1 (słownie jedną) płytę SACD Sting „Sacred love” , która i dźwiękowo i artystycznie jest po prostu kiepska.

YunnanTEA

Tak masz racje nie ma duzej roznicy pomiedzy SACD a CD , choc moim zdaniem w SACD mamy lepsza dynamike i ciut wyzsza gore ....

Szkoda ze zatrzymales sie na jednej plycie SACD i to nie najlepszej pod kazdym wzgledem ;-((

Wybor jest dosc duzy ponad 5000 tytulow - w wiekszosci jazz i klasyka .http://www.sa-cd.net/

Potwierdzam SA-15 to bardzo odtwarzacz.

Dziękuję wszystkim dokonującym wpisów. mój problem polega na tym, że jeśli kupię tego CD-ka to bez odsłuchu- sprzedaz wysyłkowa. Miałem kiedyś Marantza CD 600o OSE- i był to nietrafny wybór- soprany kłuły po uszach :(

Do YunnanTEA

Porownalem wlasnie warstwe SACD i CD na paru dobrze nagranych plytach ...

Zdecydowanie lepiej brzmi warstwa SACD - dzwiek jest trojwymiarowy ma glebie i jest zdecydowanie bardziej naturalny .

Model SA15 mozna juz kupic na zach.Europy za okolo 1000 euro.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.