Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning odtwarzaczy DVD

TUX

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam odtwarzacz Audionetr Art v2.

Ale szczerze mówiąc nie słyszę aby w brzmieniu była przepaść pomiedzy nim a różnymi tańszymi źródłami.

I nic w tym dziwnego skoro nawet w odtwarzacach DVD za 250zł można spotkać renomowane przetworniki cyfrowo analogowe burr brown 24/192

( o podobnej tematyce mozna przeczytać wątek o podobnej tematyce "Goldmund - znajdź 5 szczegółow " ).

Wydaje się, że za pomocą tuningu można doprowadzić stosunkowo tanie odtwarzacze DVD na wysoki poziom brzmienia.

Pytania do fachowców elektroników:

- co sądzicie na ten temat ?

- jaki odtwarzacz DVD nadaje się szczególnie dobrze do tuningu ?

- tuning jakich elementów odtwarzacza daje najbardziej słyszalne efekty ?

- czy ktoś robił taki tuning i jakie są efekty ?

Z góry dziękuję za sensowne wypowiedzi. TUX.

https://www.audiostereo.pl/topic/39476-tuning-odtwarzaczy-dvd/

to że siedzi tam BB czy cokolwiek o niczym nie świadczy. Można iść po kolei i wytliczać ... zasilacz impulsowy, pewnie aplikacje stworzone do odtwarzania obrazu a dzwięk zepchnięty do marginalnej postaci, przynajmniej już po filtrze cyfrowym , bo jak ktoś ma kino to nie podłacza dzwięku analogowo... z resztą oprogramowanie takiego DVD to kupa. Fakt podobno Goldmund ma w sobie jakieś DVD, ale mi się wydfaje że programy są zupełnie inne i przerobione aplikacje, tak samo podobno DCS za pareset tysięcy ma w sobie komputerowe DVD, ale ciekawe dlaczego gra zajebiście przy czym DVD nie gra w ogóle tylko usiłuje...

P.S. Audionet gra bardzo ładnie i to dobre źródło.

ja mam dvd Panasonic s47 i cos takiego znalazłem o nim na necie:

I´ve read about Panasonic DVDs in this forum, and i've got a Panasonic DVD S47 which i use only for music in stereo, because is DVD-Audio compatible and only stereo, and my system is stereo. Its a cheap machine, �69 ($86), so i tried it! Its a well built machine with lot of detail in sound and an average bass quality (punchy type), but turns boring because of its tonal character and flat dynamics presentation!

Electronics as refered for the other Panasonic models are PCM1752 and JRC4560 in this model, so i try a change with an opamp that i've been use since 1998, first with my Philips CD850MkII, then with my Nak CR4 and at last with my NAD C541; the Burr Brown OPA2134!

I also change a fiew caps at the analog path at the power suplly of the dac and the opamps by Elna Silmic II with larger Capacitance, which prove to be a problem due its dimensions!

The original caps are the Nichicon audio grade type series and Elna standard type! OK the update was made and it works, by the way i found the pickup and mechanics awesome superior to the old panasonic cd dvd pick up which is a garbage. It reads everything that i drop in, but return to the sound, it now gain more dynamics, bass texture and detail, more natural midband soft treble with extension , but tonaly it still have a touch of "yellow" character, so i tried an unusual aproach, change and boost the capacitor of the primary of the switch power suplly, from the original 22uF to a 100uF, an it gave much more efect to the sound than i ever suspect! Try it in your device with a good quality cap and see!!

By the way the service manual of the DVD-S47 is sold in the web!

Best regards

PLS

marcinw899, to byćmoze piszą ludzie dla których kabel z żelazka gra tak samo jak XLO ultra 6 ?? hmmm :)

ja w to nie wierze że jakieś DVD zagra na poziomi hi-fi. Co najwyżej moze podsłczyć jakimś nieskim ESą czy starym philipsom czy czemuś w tym stylu, ale raczej nie nowym klockom do powiedzmy 5kzł.

PS. Próbowałem użyć DVD Philipsa od kuzynki jaki transport mojej nowej Thety i powiem szczeże że Shingaki po pierwszych modach go skasował, wiec przezło mi na DVD na dobre :)

Przykładów , że odtwarzacz DVD może dobrze grać jest wiele , np. test w Audio-Video gdzie jakiś Philips w quasi-ślepym teście okazał się lepszy od znacznie droższych urzadzeń.

Proszę wybaczyć ale w tym wątku nie interesują mnie opinie złotouchych ale elektroników znających sie na rzeczy , którzy nie dają się zwieść marketingowemu bełkotowi i pancernym obudowom.

Czy ktoś zaproponuje jakiś odtwarzacz DVD dobry do tuningu ?

TUX

nie ma sensu robić czegoś na siłę co jest z góry skazane na niepowodzenie.

Jak chcesz coś tuningować to kup odtwarzacz z łatwo dostępnym laserem abyś nie miał kłopotów, na dobrych przetwornikach i tam wojować. Przynajmniej będą z tego efekty.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Brzmienie dvd jest okreslone zasilaczem impulsowym zainstalowanym w nim i to jest klopot. Jesli dodac nowy bufor to koniecznie z malym zasilaczem z trafem wlaczanym pojawieniem sie napiecia zasilania w DVD przez przekaznik. Jednak brzmienie ustala dac delta sigma uzyty w nim i nic sie nie da zrobic. Dzwiek bedzie gladki ale bezplciowy. Taki typowy dla kina domowego. Bufor nowy poprawi jakosc dzwieku ale nie na tyle aby sie bardzo podniecac.

no i Senicz powiedziałeś najbrawdziwszą prawde. Tyle że my nie rozpatrujemy jednego modelu DVD a ogólnie samą idee a wiec Delta Sigma tu nie jest argumentem.

Mnie jednak to troche zainteresowało ale bardzoej jako DVD - transport. Nie drogie i możnaby spróbować...

Wytłumaczenie dla forumowicza o nicku senicz: Chodziło o DVD, nie o to narządy płciowe.

Dopiero pisałem o tym, że chcąc wejść z tobą w zażyłość trzeba koniecznie nawiązać do organów damsko-meskich...

A może za dużo czasu spędzasz na czacie z dzieciakami i dlatego mniej tutaj ostatnio bywasz? Przepraszam wszystkich za offtopic.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Witam ,troche dvd przerabiałem faktycznie problemem jest kiepski zasilacz impulsowy.Ostatnio zrobiłem DVD PHILIPS 957 MATCH LINE .

Zmieniłem całkowicie zasilacz stary został usuniety.Dorobiona została całkowicie część analogowa,do tego niezalezne zasilanie czesci cyfrowej ,osobne do dac i analogu.Przetwornik który jest w tym dvd jest zbalansowany na frontach ,pozwala pominąc w sygnale kondensatory.Laser do tych modeli jest dostepny bez problemu ,ale tylko raz trafiłem na uszkodzony a troche mi tego przez rece przeszło.Standartowo zostały wymienione elektrolity oraz dołożone kondensatory bocznikujace.Gra to naprawde przyzwoicie .Zalezało mi bardziej na cd ,ale przy okazji w tym modelu sa dekodery ac3 i dts.Załaczam dwa zdjecia przed i po przeróbce.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jedno nie weszło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przecież to palant , więc co on miałby słyszeć

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

senicz, 17 Sty 2008, 19:44

>Fajnie to zrobiles ale nadal ten dac to delta sigma i dzwiek jest do bani.

Mam tylko jedno pytanie czy wiesz jaki tam dac siedzi?

Ostatnio testuje też dvd ale na cs4398 to faktycznie jest delta sigma nie powiedziałbym ,że dzwiek z tego dac jest do bani.

senicz,

Tu też śmiecisz? Poznaj moje dobre serce, poczytaj sobie co potrafi delta-sigma

Ukryta Zawartość

Może zamilkniesz na chwilę. I skończ w końcu obrzucać wszystkich terminami których znaczenia nie rozumiesz.

Ukryta Zawartość

Trochę sensu poproszę.

Jada do mnie 1704 i bede mogl zrobic dac na nich. A delta sigma ma te ceche plaskowatosci dzwieku typowej dla kina domowego. I nic na to nie poradzicie. bedzie plasko i bez wyrazu. Typowe kino.

lecz się chłopie ze swoich urojeń

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Do Burmestera cv już napisałeś, prawda? Oni tam je stosowali, mozesz im pomóc. A w to wypad stąd i nie przeszkadzaj chłopakom.

Trochę sensu poproszę.

Fikus to dyletant. Przepraszam cie Molibden za jaskrawosc wypowiedzi ale zawsze jestem za prawda. Fikus to dyletan a sadze po tym jak wysluchalem jednego z jego dziel. Dzwiek kicha. Czy mam sie zabrac za rozpracowanie Fikusa teraz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.