Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy na alektronike - 'Kity'

miqolaj87

Rekomendowane odpowiedzi

mad_z, 13 Lut 2008, 11:35

> takie ułożenie łączników zjada dużo

>miejsca w środku i jest mało praktyczne. IMHO lepiej dawać łączniki pionowe w rogach obudowy.

Najlepiej robić pojedyńcze egzemplarze dostosowane do pancernych wymagań darkula czy Twoich w cenie czterech piw. Nie od dziś wiadomo, że lepiej być zdrowym i bogatym niż chorym i biednym.

mad_z masz doświadczenie bo sam to robiłeś.

Ja byłem w zakładzie, który to produkuje i rozmawiałem z właścicielem.

Każdy element trzeba wziąć do ręki i osobno nad nim popracować. Namawiał mnie na obudowy ze stali i kilka razy wracał do tego tematu - będzie tanio, solidnie i zgodnie ze sztuką ślusarską. Brzmi pięknie – tylko pokaż mi kto będzie chciał swoje cacka wsadzić w obudowę ze stali (poza mną).

To co przedstawiłem powyżej jest pewnego rodzaju kompromisem. zjada miesjce, hmm ... może nie zjadać miejsca ale będzie drożej. O ile? Nie wiem. Możliwe, że w takim przypadku nikt się tego nie będzie chciał podjąć.

Przyznasz, że inaczej wygląda rozmowa, kiedy zamawiasz wykonanie 100 elementów w jednym rozmiarze a inaczej, jeśli ma być po kilkanaście sztuk w 4 wymiarach.

Ja na jakiś czas (rok, dwa) odłożyłem zabawę w DIY i kupiłem gotowy wzmacniacz.

Wrócę do tematu jak wybuduję dom.

Tyle, że kiedy wrócę do tego chciałbym mieć możliwość zamówienia w miarę uniwersalnej i estetycznie wykonanej obudowy. W garażu bez drogich narzędzi pewnych rzeczy się nie da zrobić.

kubedes, 13 Lut 2008, 12:14

to co napisałem to była dyskusja, propozycja. jestem świadomy że DIY i seryjna produkcja to najczęściej (Niestety) sztuka kompromisów.

jeśli to, co proponowałem jest dużo droższe to oczywiście nie wypali - normalne.

wracając do Twojej propozycji to działa i wszystko jest oki - warto tylko pamiętać, że trochę przestrzeni tracimy na łączniki i wziąć to pod uwagę podczas projektowania wymiarów zewnętrznych obudowy.

Odnośnie 'pancernych obudów' to koszt materiału nie jest wiele droższy a nie trzeba bawić się w łączniki - gwintujemy boki, front-tył-góra, dół nawiercamy i przykręcamy. Najdroższe jest skrawanie, a nie sam materiał. Może w ostatecznej kalkulacji pancerniak będzie kosztował podobnie jak obudowa z kilkakrotnie większą ilością elementów, nawierceń i gwintowań...?

mad_z, 13 Lut 2008, 12:25

>Najdroższe jest skrawanie,

>a nie sam materiał.

Dlatego dążyłem do jak najmniejszej ilości elementów.

Pomysł z krótkim łącznikiem nie jest zły.

Myślę też ze wcale nie trzebaby ich było ze sobą łączyć.

Wystarczą "kostki" gwintowane z trzech stron. Blachy i tak są składna na zakłądkę, tylko w taim przypadku boki obudów w wysokości 160 mm musiały być z jednego kawałka.

Foksik, 13 Lut 2008, 13:51

>Dla czego 324mm a nie 320?

Pewnie stąd że wyszedłem z rozmiaru 330.

Równie dobrze może być 320, tylko trzeba to uwzględnić w pozostałych wymiarach.

saczek_XTRM, 13 Lut 2008, 14:55

>zamiast prętów - łączników można użyć kątowników jak chcecie ciąć koszty

rozwiń myśl. ja sobie kątowników w tym konkretnym przypadku nie wyobrażam.

bardzo ważne jest też to co napisał mad_z:

>mad_z, 13 Lut 2008, 12:25

>

>>Najdroższe jest skrawanie,

>>a nie sam materiał.

hmm nie wiem jak to inaczej powiedzieć ;) Zamiast łączyć boki z tyłem i przednim panelem na pręt o przekroju kwadratowym można to samo zrobić na kątowniku. Nie ma różnicy, poza ceną.

saczek_XTRM, 13 Lut 2008, 15:40

>Chyba że boki będą drewniane i można górną i dolną pokrywę wpuścić w boczek (podfrezowanie z góry)

ten boczek to wędzony czy gotowany? ;-P

a poważniej:

jak zrealizowałbyś mocowanie śrub w tych kątownikach?

Żeby nie było wątpliwości o czym mowa zdjęcie poniżej. W podobny deseń są też nitonakętki, ale do tego już chyba potrzeba nitownicy, a tę nie każdy może ma w domu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Obudowy Passa sa przykladem najprostszych i najbardziej efektywnych konstrukcji chassis, pod warunkim ze panele maja okreslona grubosc. Laczniki poziome sa z pewnoscia bardziej uniwersalne, ale niepotrzebnie komplikuja kostrukcje i sa drozsze. Jesli zakladamy kilka wymiarow paneli bocznych to czemu nie zamowic pasujacych rozmiarowo lacznikow pionowych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Katowniki zamiast pretow w miejsce lacznikow bylyby jeszcze tansze i latwiejsze do gwintowania (przy grubosci 3mm wpusty gwintowane sa niepotrzebne), pozostaje jednak problem przymocowania panela gornego i dolnego. Wymagalo by to przynajmnie 8 nowych katownikow, co jest kompletnie nie ekonomiczne, nie mowiac juz o problemach jakie moga powstac przy pasowaniu tego wszystkiego.

Peter Daniel, 13 Lut 2008, 16:39

>zakladamy kilka wymiarow paneli bocznych

>to czemu nie zamowic pasujacych rozmiarowo lacznikow pionowych?

Takie podejście wymaga nowego projektu.

Mój się pod to nie nadaje.

Ma to oczywiście swoje zalety, sam wolałbym właśnie taka obudowę.

Choć teraz dążymy, do tego żeby było jak najtaniej () i jak najwięcej elementów powtarzających się.

Materiał jest tani. Przy tych wymiarach różnica w cenie materiału będzie niewielka (3 - 5 PLN na sztuce)

Laczniki poziome maja niewatpliwa zalete przy cienszych panelach i bylyby wrecz zalecane. Przektroj 12 x 12mm powinien byc wystarczajacy i nie zabierze zbyt wiele miejsca w srodku.

Peter Daniel, 13 Lut 2008, 17:16

> Przektroj

>12 x 12mm powinien byc wystarczajacy i nie zabierze zbyt wiele miejsca w srodku.

Z przekrojem 12x12 nie zmieścimy się z tym gwintowanym otworem który jest off-center.

Ksztaltka musialaby być minilamnie 12 x 15. (przy 12x12 ten przesunięty otwór wypadłby 1 mm od krawędzi łącznika)

wówczas otwory w blachach byłyby 9mm od krawędzi.

chciałbym byście jeszcze raz zastanowili się nad śrubami do łączenia tego wszystkiego. wybór M4 jest niekorzystny gdy będziecie chcieli zlicować śruby z blachą. na przykład śruba imbusowa z łbem walcowym DIN 912 ma łepek:

- dla M4 fi 7mm i wysokość 4mm

- dla M3 fi 5,5mm i wysokość 3mm

z obniżonym łbem DIN 7984:

- dla M4 fi 7mm i wysokość 2,8mm

- dla M3 fi 5,5mm i wysokość 2mm

tak więc stosując śrubkę M4 to w najkorzystniejszym przypadku trzeba zastosować blachę grubości co najmniej 4mm. w przypadku M3 można pokusić się już o blaszkę 3mm.

no chyba że nie chcecie wpuszczać śrub.

Ooo, teraz już wiem skąd te 324mm. Płyta przednia i tylna zamykają obudowę. Mi się takie rozwiązanie średnio podoba, wolałbym wpuszczane pomiędzy górę, dół i boki. Frontpanel i tak nie będzie zbyt ładny i lepiej dokręcić coś większego na wierzch.

Czy jest szansa na perforację górnej płyty?

Foksik, 13 Lut 2008, 19:52

>wolałbym wpuszczane pomiędzy górę, dół i boki.

żaden problem. wystarczy płyty 3, 4 , 6 i 7 skrócić o 6 mm po dłuższym boku i analogicznie wydłużyć nr 2

>Czy jest szansa na perforację górnej płyty?

Tak.

Jeśli podejmie się tego Maroma cięcie będzie wodą.

Wysłałem dziś do nich powyższy projekt do wstępnego oszacowania.

Jeśli już się zdecydujemy jak to ma finalnie wyglądać i wycena podpasuje wykonają prototypy blach i prętów.

Do wersji finalnej - tak jak to ma wyglądać z anodowaniem - gotowe do poskręcania.

Co ze śrubami i grubością blach?

Witam

gdyby było zainteresowanie na takie obudowy, jestem w stanie załatwić kilka sztuk

prawdopodonie:

1. 1 szt dla dac DAC

2. 1 szt mały wzm np GainClone (nie mam pewności czy będzie dostępna)

3. 2 szt Pre-Amp + wzmak słuchawkowy

wymiary: szerokość 20cm głębokość 30cm wysokość 7cm

w kpl znajdują się gniazda EIC, właczniki, dla wzm słuchawkowego dodatkowo gniazdo sł.

Ceny dużo niższe od proponowanych w tym wątku ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystkie szczegóły na email (jest w "o mnie"),

obudów nie ma dużo jak widać,

jeśli będzie zainteresowanie, być może uda się załatwić więcej szt.

post-16896-100000404 1202939943_thumb.jpg

post-16896-100000405 1202939943_thumb.jpg

post-16896-100000406 1202939943_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ceny obudowy z

Ukryta Zawartość

Chassis for Extreme TDA1543 $55.00

Chassis for LM4780 Amp $60.00

Chassis for Headphone Amp $64.00

All aluminum chassis ( Ship from China )

Jeżeli ceny będą jeszcze niższe, to chyba nie ma się, co zastanawiać.

F4 - czekamy na szczegóły, bo chętnych będzie pewnie nie mało.

Ukryta Zawartość

F4,

Jesteś pewny że wysokość zewnętrzna tych obudów to 7cm? Na hifidiy podali jak niżej:

External dimension: 200*65*300mm

Internal dimension: 190*60*289mm

Mam już kupione trafo 300W "audio" o wysokości 65mm i będzie lipa, bo się nie zmieści :(

naprawde temat zaczal mnie przerazac.... poczekajcie az odbiore robne blachy z zakladu. piatek/poniedzialek beda. wtedy zobaczycie czy sie spodoba i czy jestescie zainteresowani.

teraz widze conajmiej 3odoby ktore wyrwaly temat i raczej bezsensownie wyszlo. az nie chce mi sie nic pisac.

poczekajcie;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.