Skocz do zawartości
IGNORED

A może tak Playstation 3?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukiwaczy TEGO brzmienia ;-)

Od trzech dni słucham sobie audio na Sony Plystation 3 i jestem przekonany, że niejeden audiofilski i drogi CD mu nie dorówna. Nawet na zwykłym i standardowym kabelku słucha sie tego z przyjemnością.

Warto zrobić jakieś porównania. Naprawdę.

https://www.audiostereo.pl/topic/39385-a-mo%C5%BCe-tak-playstation-3/

Nie czarujmy się: jeśli coś odpala gry, filmy DVD, filmy Blue-Ray, muzykę na CD, przegląda zdjęcia, umożliwia śmiganie po necie...to nie może służyć do słuchania muzy na poziomie porównywalnym z CDkiem przeznaczonym tylko do tego... :-/

>Nie sluchalem, ale kategorycznie stwierdzam: to nie moze grac, cena jest zbyt niska...

Proponuję zakup systemu BOSE cena będzie tak wysoka, że na pewno zagra bajecznie!

>Nie czarujmy się: jeśli coś odpala gry, filmy DVD, filmy Blue-Ray, muzykę na CD, przegląda zdjęcia, umożliwia śmiganie po necie...to nie może służyć

>do słuchania muzy na poziomie porównywalnym z CDkiem przeznaczonym tylko do tego... :-/

Widzę, że mało wiesz o programowaniu układowym, a gwarantuję Ci że układy zastosowane w PS3 wyprzedzają o lata świetlne to co macie w swoich hajendach.

dłubie w czym? nosie? otwórz może z 10 topowych i 10 lołendowych odtwarzaczy i wyślij mi 10 różnic, jeżeli je znajdziesz. Konstrukcja się nie zmieniła, cena niektórych jest wysoka bo są ludzie, którzy za to zapłacą, a w środku wszystkich jest dokładnie to samo. Wierzysz w cuda i wróżkę zembuszkę? Lasery produkują trzy firmy na świecie, układy sterujące też i z ich kombinacji masz hajendy i lołendy, wnętrze to samo cena różna. Już za stary jestem żeby wierzyć w cudowność za 5000PLN, swojego czasu (na studiach) naprawiałem napędy CD do kompów (wtedy ich cena uzasadniała naprawy), jakież było moje zdziwienie jak znalazłem te same napędy w hajendowym audio. Zamiast wydawać kosmos na odtwarzacz lepiej zainwestować w dobrze wytłoczoną płytę, większy będzie z tego pożytek. Po drugie napędy "komputerowe" i ich oprogramowanie są o lata świetlne do przodu z jednego powodu, w informatyce przekłamanie jednego bitu to już duży problem, w audio nawet nie wiesz kiedy to się stało.

WOY, 13 Sty 2008, 22:09

>Jak to rozumieć ? macpiciu, w CD dobry konstruktor stawia na muzykalność i tak długo dłubie aż

>osiągnie efekt. Nie stawiałbym w jednym szeregu PS3 i dobrego odtwarzacza.

A taniego DVD Pioneera i CD Goldmunda można ? :-)

>A dal sie sprowokowac jak "nowy"

no dobrze przepraszam, fakt wpuściłeś mnie w takie maliny, że aż mi głupio, heh

taki wieczór dziś mam :-(

za to wiem jedno o zielonych gumkach, ostatni raz użyłem ich 2,5 roku temu, wynik mam dwuipółletniego syna :-D

>Widzę, że mało wiesz o programowaniu układowym, a gwarantuję Ci że układy zastosowane w PS3 wyprzedzają o lata świetlne to co macie w swoich hajendach.

Z pewnością zna się Pan na tym lepiej ode mnie - ja jestem zupełnie zielony, ale GWARANTUJę Panu że w swoim krótkim życiu przerobiłem WSZYSTKIE konsole do gier jakie pojawiły się w ciągu ostatnich ośmiu lat i wiem że po prostu do słuchania muzyki ( na pewnym - wysokim - poziomie )się nie nadają...to nie ten dźwięk...

>>jascha

Nie wiem jak to (ps3) gra ale jedno trzeba wiedzieć. PS3 to nie jest kolejna zwykła konsola! To jest coś co faktycznie wyprzedza wiele urzadzeń IT pod pewnymi względami o lata. Co do dźwięku hmmm... może i coś w tym jest a może nie, tyle że jest to tak zaawansowane urządzenie że bez odsłuchania bałbym się zaryzykować stwierdzenie: NIE MOŻE I JUŻ.

Pozdrawiam

>przy okazji czegos sie nauczylem: " nigdy nie ufaj zielonym gumkom" ;)

Ja też nie, dwójka dzieci to jak na razie dla mnie w sam raz :-D (córka trochę starsza, nie było wtedy zielonych gumek ;-) )

Pozdrawiam wzajemnie :-)

>netboy

Może masz rację, jeśli kogoś uraziłem - to przepraszam...

Po prostu tyle już było "przełomowych" maszynek do wszystkiego które miały oferować nie wiadomo jaka jakość muzy, filmu, zdjęć, gier...że już się zupełnie do nich zraziłem...

A tak w ogóle, to co takiego jest w PS3 że część z Was uważa że nadaje się lepiej do PURE-AUDIO lepiej niż klasyczny CDek...? Wyjście?Optical - było już w PS2 i X360. Laser? Przecież audio nie ma na BLUE-RAY. No chyba że te siedem procesorów...

Pytam z ciekawości - bez uprzedzeń.

Jasha nikt nie powiedział, że nadaje się lepiej. To Ty zdyskredytowałeś PS3 jadąc po całości. Powiedz wszystkim co tak wyjątkowego jest w napędzie CD czego nie ma w PS3 czy xbox360. Co według Ciebie jest PURE-AUDIO? Wygląda na to, że wierzysz w mit że w CD masz inny napęd niż w DVD, zmartwię Cię wszędzie są te same wnętrzności, a umiejętność odczytu strumienia bitów to nie "rocket science".

>macpiciu

>za to wiem jedno o zielonych gumkach, ostatni raz użyłem ich 2,5 roku temu, wynik mam dwuipółletniego syna :-D

Jeśli jeszcze 2,5 roku temu używałeś zielonych gumek a syn ma 2,5 roku to ... hm, zastanów się;)

>Jeśli jeszcze 2,5 roku temu używałeś zielonych gumek a syn ma 2,5 roku to ... hm, zastanów się;)

Czy sugerujesz mi wiztytę u sąsiada? Czy też obejrzenie zdjęć listonosza? ;-)

>macpiciu

No daj spokój - nie zachowujmy się jak konsolowi fun-boye... przecież juz przeprosiłem... ;-)

PURE-AUDIO to dla mnie sam fakt obcowania z maszynką TYLKO do tego przeznaczoną i nie przekona mnie nikt do innego podejścia...

Nie gniewaj się ;-) i po prostu lepiej wytłumacz mi co Twoim zdaniem jest takiego w tym sprzęcie że nadaje się Twoim zdaniem do słuchania muzyki tak samo albo i lepiej niż porządny CDek...???

No właśnie problem w tym, że ta konsola jest tak samo dobra jak CD czy DVD, a dotatkowo daje frajdę z gier. Ma bardzo dobry upscaler, a układ audio jest zaprojektowany jakby nie patrzeć przez Sony, więc firmę która stworzyła dla nas CD i DVD (wspólnie z Philipsem), a teraz przyniosła HD. Jeżeli chcesz obcować z muzyką to zacznij jej słuchać, a nie dociekać ile kasy wywalić na bezużyteczną przysłowiową "zieloną gumkę". Z muzyką można obcować nawet jako mp3 byle nie zgubić jej przesłania, bo jak słucham niektórych "audiofilów" to mam wrażenie, że nie chodzi już o muzykę a tylko mechanikę brzmienia. Do głuchych nie należę (do dziś potrafię zestroić gitarę ze słuchu), moja małżonka również (10 lat w chórze) a dzieci odziedziczyły część tego. Nie zapominamy jednak tego co jest w muzyce najważniejsze: przesłanie, oryginalność i EMOCJE. 5 symfonia Beethovena będzie zawsze brzmiała dobrze jeżeli zagra najpierw w sercu, bo co Ci ze sprzętu za 10000PLN jak nie rozumiesz emocji.

Żeby było jasne - audiofil ze mnie żaden, wręcz przeciwnie: podzielam Twoje zdanie że muza ma poruszać serducho a nie portfel... w końcu sam "troszeczkę" w muzyce poważnej siedzę...ale:

W takim razie możemy dojść do punktu w którym stwierdzimy że wystarczy discman Manta z Tesco...?

I chyba tu leży "problem" zdrowej audiofilii: jak wypośrodkować między samą frajdą obcowania z muzyką a wydaniem pewnej ilości kasy na sprzęt...

Pozdrawiam!

Jascha - w audio jest tak jak w życiu, towar do pewnej wartości rzeczywiście jest lepszej jakości. Po osiągnięciu pewnego progu to już tylko marketing i naciąganie, ew. wywoływanie duchów i voodoo. Jeżeli ktoś myśli że interkonekt za 2000PLN wyszedł z innej huty niż ten za 100PLN to powodzenia w życiu. Z drugiej strony to wasze pieniądze, ja tam wolę kupić dzieciom coś fajnego.

Jeżeli chodzi o sprzęt klasy "Tesco" to zdziwiłbyś się ilu z tych "audiofili" przy ślepym teście nie wiedziałoby czego słucha. Jak myślisz dlaczego do tej pory nigdy do takich testów nie doszło?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.