Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmaczniacze firmy KENWOOD

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście od około pół roku użytkuję KA-5040R. Uważam że to dobry wzmak za te pieniądze choć świadom jestem ograniczeń tego urządzenia. Do pulsów należy zaliczyć: bardzo solidną konstrukcję (obudowa cała z metalu- aluminiowy przedni panel), dobrej jakości elementy w środku, duża moc 2 x 90 W/8 Ohm, ciepławe ale czyste i dość szczegółowe brzmienie, dynamika. Niewątpliwym minusem jest wynikający z ciepłego charakteru wzmacniacza dość wolny, czasami "lejący się" bas, choć dobierając odpowiednie kolumny można tę wadę ograniczyć. Ogólnie w tej cenie polecam.

Hehe no mi akurat o taki basik chodzi.

Nie lubię ostrego brzmienia.

Ma brzmieć głęboko, miękko ale z powerem.

Jak na tle wzmaków Kenwooda wypadają amplitunery Kenwooda??

Z mojego doświadczenia - amplitunery wypadają cieniutko - przynajmniej te których słuchałem. W porównaniu do wzmaka KA 5040R brzmią płasko, niedynamicznie i mało interesująco. Co ciekawe nie spotkałem amplitunera kenwooda z lat 90, który miałby porządne terminale głośnikowe z nakrętkami a jedynie niewygodne i kiepskiej jakości zaciski. Z amplitunerów słuchałem: KR-A 2080, KR-A 3080 (to samo co 2080 tyle że z RDSem) oraz KR-A 5040. Sam przez jakiś czas miałem tego pierwszego i poza tym że był bezawaryjny to nic specjalnego sobą nie reprezentował.

Co do amplitunerów to miałem KR-A4020 - nic specjalnego. Jężeli Kenwood to na Twoim miejscu wybrałbym jednak wzmacniacz 50xx albo wyżej.

Jeżeli szukasz ciepłego i miękkiego dźwięku (nie neutralnego jaki prezentuje np. Sony serii ES) to może spróbuj ze wzmacniaczami pioneera. Jeżeli masz jasną pozostałą częśc toru to może to fajnie zagrac bo inaczej ze wzmakami pioneera może trochę przymulac - warte uwagi pioneery zaczynają sie od 616 w górę, ale juz te ze środka stawki choc nie specjalne to IMHO nie są takie złe - miałem 449 i też była całkiem okej (oczywiście w swoim przedziale cenowym).

A ja polecam KA-7050R.Rzadko pojawia sie na aukcjach, ale warto upolowac-Od preampa tor zbalansowany pracujacy w czystej klasie A,( koncowka mocy AB ) poczworny potencjometr - czarny Alps, 2 x 15000 Black Negative Technics i w koncowce chyba najlepsze Mosfety Toshiby 4 pary 2SJ201, 2SK1530- duzy potenjal, a po paru zabiegach zdetronizowal Marantza PM-78 po pelnym upgradzie.Dla sluchajacych analogu bardzo dobry preamp w mozliwoscia wyboru wkladki MM albo MC.Wlasnie slucham sobie Buena Vista Social Club na wstegowcach Arton + Revox B226 z zegarkiem i TDA1541A Double Crown i jest synergia.

Pioneera nie chcę bo mam 3 klocki z KENWOODA to i wzmak jak już kupię to z tej firmy.

Myślę, że coś z modeli 4020, 3020, 5040 mnie zadowoli.

Cięzko dostać wzmaki z serii xx30. Jedynie czasami pojawia się na Allegro 1030, ale to słaby model.

Porównywałem brzmienie Kenwood KA-4040R do Pioneera A-501R. Cena zakupu taka sama. Obydwa posiadam więc z porównaniem nie ma problemu. Opiszę w skrócie:

Kenwood: większa masa dźwięku, dźwięk miękki z nieco nieprecyzyjnym aczkolwiek wyrazistym basem, przestrzeń duża jednak mała precyzja w lokalizacji instrumentów. Wyczuwalny nieco mniejszy wykop jak w Pioneerze, chociaż całościowo różnica nie jest jakaś duża.

Pioneer: nieco mniej masy dźwiękowej, jednak całość bardziej wyrazista, twarda, bas precyzyjny i dość silny, przestrzeń duża jednak całościowa jakby minimalnie mniejsza niż w Kenwoodzie, lokalizacja instrumentów wyraźna i określona. Spory wykop nieco większy jak w Kenwoodzie.

Gdybym miał wybierać to Kenwood nadaje się dobrze do tępienia ostrych nagrań, jednak jest trochę mało precyzyjny, co nadrabia ładną przestrzenią (czuć ambient, jest on nawet czasami w nagraniach life aż za duży). Polecam do słuchania muzyki dla kogoś kto nie lubi nadmiernego zagłębiania się w istotę wybrzmień, tylko po prostu chce słuchać muzyki jako całości. Pioneer z kolei bardziej spełnia oczekiwania audiofilskie, jest silny, precyzyjny i jednoznaczny w przekazie, nie pozostawia brzmienia "niedookreślonego", pokazuje je takie jakim ono jest.

Porównania dokonywałem tylko na muzyce klasycznej.

• 2 lata później...

W kwestii KR-A 5040 chętnie sie wypowiem gdyznabylem takie cos droga kupna 2 uszkodzonych sztuk na allegro,czesciowo udalo mi sie odpalic obie,aczkolwiek widze same minusy tego urzadzenia,poza tym ze wyglada ładnie,,selektor wejsc zaprojektowany jest na ukladach TC 9162/64,niestety uklady z tej serii dosc czesto sie psują,tak tez jest w moim przypadku,kolejna rzecza jest sama koncowka,ktora wysterowalem bezposrednio z komputera pomijajac korekcje dzwieku,,,brzmi to koszmarnie,,,korektor dzwieku tez nie za bogaty,zrobiony na kondensatorach i oporkach czyli tzw filtr bierny,funkcja ''loud'' zrobiona na dwoch kondensatorkach,podbija tony wylacznie tony niskie..czulosc glowicy FM pomimo,ze wizualnie rozbudowana tez pozostawia wiele do zyczenia,,,ogolnie amplitunera nie polecam,masowka ponizej mozliwosci i godnosci firmy...robienie z konsumenta idioty.

pozdrawiam Kaldi.

Też bardzo lubię Kenwooda. Ale nie schodziłbym poniżej pewnego poziomu. Wzmacniacze to tylko z serii 7 tj. KA 7010, 7020, 7050R, 7090R. Za DA 9010 trzeba będzie zapłacić więcej. Ze starszych może też być KA990V, no i oczywiście KA1100D (poszedł w wakacje na allegro za 390 zł). A najtaniej i całkiem dobrze będzie kupić końcówkę mocy Kenwood Basic M1A (są śmiesznie tanie, po 300 zł) i podłączyć do wyjścia regulowanego odtwarzacza CD.

No i masz na allegro topowy Basic M2 za 499. Od "Micke 13" dokupisz tanio przedwzmacniacz i Twój zestaw Kenwooda powiększy się o 2 zacne elementy !

A tak, nie zauważyłem że to Reaper chce kupić tego Kenwooda nie Ty ;P

I love the sound of crashing guitars

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.