Skocz do zawartości
IGNORED

DENON DCD-755AR i laser KSS213... A, B?

dowoszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Krótkie pytanko jak w temacie - jaki laser dokłądnie siedzi w tym Denonie? Tyle, że KSS-213, to wiem, ale jaka litterka na końcu, bo nigdzie nie ma tej informacji (czy może jest to 213 bez literki? Ale takiego nie widzę w sklepach)?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/39356-denon-dcd-755ar-i-laser-kss213-a-b/

Kss 213 bez literki. Z serii kss 213 denon stosowal przewaznie kss 213 i kss 213B - sa zamienne ( typ ...B uznawany za 'lepszy' wsrod typow z literkami). Kolejne litery oznaczaja rozne wersje adaptacji do konkretnych machanizmow (prowadnice, tasmy podlaczeniowe, oslonki przeciwpylowe, itp). Pickup jest ten sam.

Mechaniczno/elektrycznie nie. Jak to moze wplynac (jesli moze) na subiektywna ocene brzmienia - nie wiem.

Ostroznosc i podstawowa wiedza przy obchodzeniu sie z pickupem wymagane. Zwroc tez uwage na pochodzenie (producenta) - jest ich mnostwo. Polecam oryginalny, od sonego.

• 1 miesiąc później...

Witam :)

Mój pierwszy post ;)

Pozwolę sobie odświeżyć wątek...

W DCD-755AR jest KSS-213C.

Z tego co kiedyś dowiedziałem się w sklepie z częściami elektronicznymi, wersja C jest przeznaczona właśnie do odtwarzaczy z większą rozdzielczością przetwornika A/C - 20 lub 24 Bit.

Chociaż faktycznie B ma np. mosiężne łożyska a C plastikowe, bo już parę razy wymieniałem...

Ale chyba jednak najlepiej wsadzić taki jak był oryginalnie. Przy okazji polecam przy wymianie przesmarować prowadnice smarem T-F (teflon - silikon).

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.