Skocz do zawartości
IGNORED

na czym polega wyższość

kaliope

Rekomendowane odpowiedzi

na czym polega wyższość wzmacniacza nad amplitunerem jelsi chodzi a jakosc dzwieku, oraz cd-playara nad dvd-playera przy sluchaniu plyt cd. Moze glupie pytanie ale jest to duza oszzdczednosc kupujac amplitunera i dvd. Kazdy mi odradza ampla.....wez wzmacniacz..... ale dlaczego? Przeciez amplituner np denona to i tak mercedes przy jakies tam miniwieży.

https://www.audiostereo.pl/topic/39340-na-czym-polega-wy%C5%BCszo%C5%9B%C4%87/

No właśnie, tanie DVD (ja mam SONY) gra, przynajmniej dla mnie, znacznie lepiej niż np. tanie i średnie Technicsy czy Philipsy z lat 90 ubiegłego wieku. Co prawda dobry CD kasuje przeciętne DVD... ale... no właśnie więc jak to jest z tymi DVD.

Załączam fragment katalogu Yamaha 2007/2008 reklamującego ich najnowszy i najdroższy CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kalope, sprawa w przypadku wzmacniacza jest dość banalna....masz budzet powiedzmy 6Kzl(żeby latwiej sie liczyo:)) W systemie 5.1 jedna koncwka mono musi sie zamknąc w cenie 1Kzł...a nawet mniej bo dochodzi jeszcze procesor. W przypadku ampa stereo ma po 3Kzł na koncówkę mocy...i mniej więcej tak to sie przekada dźwiekowo z tego co zauwazyem 3x tanszy amp stereo gra na poziomie 3x droższego KD.

W wysokich systemach KD mas zopcje w której kupujesz same koncwki mocy(wykorzystywane tez w trybie stereo)+procesor....cena wiadomo....musisz kupić wiecej koncwek i procesor. w przypadku stereo moze wystarczyc nawet sterowanie z regulowanego wyjścia playera.

Co do CD vs DVD sie nie wupowiadam, bo ostatnio takie cuda sie dzieją ze trzeba naprawdę dobrze słucha/polowac/nie sugerowac ceną itp :)

>>>kaliope

Przeciez amplituner np denona to i tak mercedes przy jakies tam miniwieży.

takie stwierdzenia nic nie znaczą , skup sie na konkretach, w danej cenie wzmacniacz stereo ma mniej elementów lepszej jakości w porównaniu z amlitunerem KD

jeżeli nie budujesz kina z prawdziwego zdarzenia / duży ekran, adaptacja pomieszczenia, kalibracja wizji i fonii/ i zależy Ci na jakości audio - kup wzmacniacz /lub amplituner/ stereo i odtwarzacz DVD dobrze radzący sobie z CD, uniwersalnie i optymalnie cena / jakość

-> Kaliope

Skoro zadajesz takie pytanie to na 100% zestaw amplituner + DVD cię zadowoli.

Oczywiscie musisz celować minimum w średnio-niższą półkę: amplituner od 2k a DVD od 600 zł (np Pioneer Dv-600).

Jeśli zależy Ci bardziej na muzyce rozważ amplituner NAD czy Harman-Kardon.

Jeśli na wyposażeniu w nowoczesne bajery to Denon albo Yamaha - ale te modele powyżej 2k.

DVD jako odtwarzacz CD sprawuje się marnie więc warto dokupić zewnętrzny DAC np. Zhaolu 2.5A - koszt poniżej 1K. DVD będzie robić jako transport.

Oczywiście dobrze trzeba dobrać kolumny i okablowanie, żeby całość dobrze zagrała.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, 12 Sty 2008, 13:08

>-> Kaliope

>

>Skoro zadajesz takie pytanie to na 100% zestaw amplituner + DVD cię zadowoli.

>Oczywiscie musisz celować minimum w średnio-niższą półkę: amplituner od 2k a DVD od 600 zł (np

>Pioneer Dv-600).

>Jeśli zależy Ci bardziej na muzyce rozważ amplituner NAD czy Harman-Kardon.

>Jeśli na wyposażeniu w nowoczesne bajery to Denon albo Yamaha - ale te modele powyżej 2k.

>DVD jako odtwarzacz CD sprawuje się marnie więc warto dokupić zewnętrzny DAC np. Zhaolu 2.5A -

>koszt poniżej 1K. DVD będzie robić jako transport.

>Oczywiście dobrze trzeba dobrać kolumny i okablowanie, żeby całość dobrze zagrała.

Denon do muzyki akurat sprawuje się świetnie jak na ampli i nie wiem czemu oceniasz go gorzej ...

Zhaolu 2.5A widzę że jest bardzo kiepskim DAC ( przy 15 khz natężenie spada poniżej 3 dB wzgl. reszty pasma a im wyżej tym gorzej ).

Kyle- mówisz tak o Zhaolu bo go słuchałeś i porównywałeś i innym sprzętem czy tak tylko teoretycznie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, 12 Sty 2008, 14:01

>Kyle- mówisz tak o Zhaolu bo go słuchałeś i porównywałeś i innym sprzętem czy tak tylko

>teoretycznie ?

Widzę że jesteś trochę niezorientowany więc wklejam pomiar znaleziony przez mpeg-4 , krak-on

ps. 3 dB to 2x ciszej odbierana głośność

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle nie odpowiedziałeś na moje pytanie ... słuchałeś czy nie ?

Ja nie słuchałem ... a skąd wiem, że dobrze gra ? Domyślam się składając pewne fakty.

Otóż DAC Zaholu jest zbudowany na przetworniku CS4398. To jeden z lepszych powszechnie dostępnych przetworników obecnie.

Posiadam DAC Stelmacha na CS4390 i w klasie budżetowej owa konstrukcja jest the best.

CS4398 jest lepszy od CS4390.

Na forum Zhaolu był chwalony w swojej klasie. Kiedyś koszt wynosił ok 1K. Teraz po spadku wartości dolara koszt Zhaolu jest jeszcze niższy. W połączeniu z DVD jako transportem na pewno daje jakość CD do 2K.

Nie mówimy przecież o high end a o klasie budżetowej. Za stosunkowo małe pieniądze można mieć dobre brzmienie, i o to chodzi w całej tej zabawie - mając ograniczone środki staramy się uzyskać jak najlepszy dźwięk.

"wykresiki, pomiary można sobie w du... wsadzić :)"

Niby tak. Ale jeśli faktycznie ten DAC wycina dźwięki powyżej 15kHz, to sorry, ale delikatnie mówiąc jest słabo.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zoltar- wszystko jest ok, tyle że ten cytat Yamahy dotyczy odtwarzacza SACD, a taki zapis możliwy jest tylko i wyłącznie na płytach DVD itp. itd. mozna tak bez końca. Ogladałem własnie najnowszy katalog Marantza i tam też wszystkie odtwarzacze to tylko SACD. Nazwa jest podobna ale możesz mi zaufać CD i SACD to 2 zupełnie różne płyty.

• 1 miesiąc później...

Właśnie przyszedł do mnie DAC Zhaolu 2.5C

Ponieważ pomiary pasma DAC'a wyglądają dla mnie dziwnie postanowiłem sam się za to zabrać.

Nie mam dostępu do profesjonalnej karty dźwiękowej, jednak pogląd na temat pasma przenoszenia może dać też zwykły SB Live!

Wyniki są następujące:

W zakresie 20Hz - 20kHz -> +0,02, -0,15dB

ewentulanie dobrym wyjsciem bedzie odwarzacz dvd podlaczony do wzmaka, bedziesz mogl wtedy cieszyc sie koncertami, filmami a i plyty cd beda brzmiec dobrze. Wszystko to kwestia wyboru;) Jesli chodzi o muzyke do amplituner kina domowego sie nie sprawdza, no chyba ze chcesz przeplacac.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

zasada jest prosta - płać za to co Ci potrzebne

potrzebne Ci funkcje amplitunera to nie da Ci ich wzmacniacz - kup amplituner

możesz się obejść bez funkcji amplitunera to kupuj wzmacniacz

to samo z DVD - po co Ci DVD jeśli będziesz słuchać CD?

nie ma sensu płacić za coś czego się nie będzie używać

pozdrawiam!

graaf

swiete slowa:)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tak duży spadek na charakterystyce może wynikać z ograniczenia cz. wejściowej na karcie pomiarowej, trzebaby mierzyć na fs48kHz lub więcej lub znać jej charakterystykę przenoszenia. Wiekszośź źr analogowych: tv, fonia NICAM, radio FM ma ograniczenie częstotliwości do 15kHz i co z tego?

autorowi watku chodzi o amplituner stereo czy wielokanałowy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.