Skocz do zawartości
IGNORED

Sony STR-DB 1070-jak uruchomić DD i DTS?

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z tym amplitunerem. Podłączyłem DVD optykiem i kosksjalem, przypisałem wejścia, ale nie mogę uruchomić dekoderów Dolby Digital lub DTS. Sygnał na głośniki jest w stereo i to tylko w przypadku jak wrzucę zwykłą płytę CD. Jak włączę film w DD albo w DTS nie mam dźwięku, nie wyświetlają się ikonki z symbolami głośników na wyświetlaczu amplitunera. Być może jest zepsuty? Czy ktoś posiada/posiadał ten model i jest mi wstanie pomóc. Nie mam instrukcji w j. polskim...

A czy odtwarzacz DVD wysyła sygnał cyfrowy w prawidłowej postaci? Czyli np. Bitstream (DD/DTS)?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Hm. To może na początku spróbuj zresetować amplituner (wg instrukcji: "wyłącz amplituner, a następnie przytrzymaj przez 5s przycisk Power, włączy się demo i wszystkie ustawienia będą skasowane").

Jak to nie pomoże, to spróbuję w wolnej chwili przejrzeć manuala i znaleźć ewentualną przyczyna braku sygnału.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Już to zrobiłem wcześniej, zresetowałem go (kilka razy), ale nie pomogło. Mam instrukcję do STR-DB 1080 w j.polskim ale tam jest inne menu, przechodzi się do "Customize" potem "Normal Menu i dalej "Expanded Menu" i tam wybiera tryb dekodowania np. jeśli nie wybierze się "auto" tylko "PCM" to nie będzie sygnału z DVD. U mnie w setupie wyświetla się Auto 2Ch i nie mogę tego zmienić. Przypisywanie trybu wejśc cyfrowych też jest uzależnione od odpowiedniego skonfigurowania menu, a ja bładzę po omacku. Cholernie potrzebuję polskiej instrukcji do tego modelu, albo konkretnej podpowiedzi, bo sobie nie poradzę. Siedzę drugi dzień i lipa.

A jakiego masz manuala - też po angielsku?

a nie masz tam przypadkiem przycisku Auto Format Decoding ??

ewentualnie tu masz instrukcję angielską :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam przycisk AFD, ale nic nie daje - nie ma dźwięku Dolby Digital ani DTS. Na wyświetlaczu pokazuje mi sie typ połączenia (opt, coax) lecz dźwięku nie ma. Najgorsze, że nie ma tych wszystkich ikonek L,C,R, SL, SR więc obawiam się o awarię dekodera. Instrukcję po angielsku mam, ale w językach obcych nie jestem zbyt biegły. Mam też ampli sony STR-DB 795QS i nie miałem nigdy takich problemów.

Jeśli faktycznie ustawienie "Auto Format Decoding" nic nie pomaga, to niestety może to być walniętego dekodera DD/dts... Spróbuj się może skontaktować ze sprzedawcą - może coś pomoże.

Już to zrobiłem, sprzedający twierdzi, że jest sprawny. Właściwie to jest nieużywany, jak ze sklepu. Może w transporcie gdzieś upadł i sie popsuł?

Specjalnie takiego szukalem bo ma pre-out, a tu taka niemiła niespodzianka.

W sumie w dekoderze to za bardzo nie ma co się zepsuć podczas upadku...

Póki co znalazłem w instrukcji tylko tyle:

"A.F.D. (Auto Format Decoding)

Automatycznie wykrywa typ sygnału audio wchodzącego (Dolby Digital, DTS, Dolby Pro Logig albo standardowy 2-kanałowy stereo) i o ile koniecznie, dekoduje go. Tryb ten odtwarza dźwięk dokładnie tak, jak został nagrany/zakodowany bez dodawania jakichkolwiek efektów (np. pogłosów/odbić)."

Czy gdy wciskasz na panelu przednim amplitunera ten przycisk A.F.D., to coś pojawia lub zmienia się na wyświetlaczu? Zapala się diodka nad przyciskiem (o ile jest, na zdjęciach wydaje mi się, że widać tę diodkę)?

P.S. Sorry za "swobodne" tłumaczenie z angielskiego...

A.F.D. dokładnie do tego służy, ale nie działa u mnie. Dioda się zapala, wyświedlacz wyświetla "Auto Format Decode" i nic. Nie dekoduje DD i DTS. Zwykła płyta CD idzie, a DVD nie.

Bardzo mi przykro, ale w takim razie nie mam pojęcia, co może być nie tak. Ale może to właśnie dekoder dd/dts jest uszkodzony...

Jak wpadnie mi do głowy jeszcze jakiś pomysł, to dam znać.

Nie wiem czy to ten sam dekoder jest odpowiedzialny za pro-logic? Bo jak włącze tuner i wybiorę sobie jakis tryb DSP (hall, game, movie itp.) to działa na 5 kolumn i na wyświetlaczu sa ikonki dla głośników.

"sprzedający twierdzi, że jest sprawny"

A czy na pewno sprzedający wykorzystywał dekodery dd/dts? Bo niestety znam sporo osób, które (niechcący, po prostu brak znajomości zagadnienia) "wypuszczają" sygnał z DVD w postaci PCM (często domyślne ustawienie w setupie). Następnie amplituner uprzestrzennia ten dźwięk stereo za pomocą np. Dolby ProLogic i już jest dźwięk wielokanałowy.

Najlepiej by było, jakbyś mógł się spotkać ze sprzedającym, a ten pokazałby, jak wykorzystywał ten sprzęt i czy faktycznie korzystał z dd/dts. Sorry, że zakładam najgorszy scenariusz (czyli, że faktycznie coś padło), ale na chwilę obecną nic nie przychodzi mi innego do głowy.

"czy to ten sam dekoder jest odpowiedzialny za pro-logic?"

Tego niestety nie wiem.

To już chyba moje ostatnie podejście. Sprawdzałem pół dnia menu i mam następujące wnioski: ponieważ sygnał stereo PCM jest poprawnie odtwarzany zarówno z płyt CD 44.1kHz oraz DVD 48kHz to uznaję, że wejście cyfrowe jest w porządku. Po zmianie ścieżki w DVD na Dolby albo DTS dźwięk zanika. Czyli:

- albo dekoder jest padnięty

- albo ustawione jest na wejściach cyfrowych dekodowanie "only PCM" znane mi z innych amplitunerów (chociażby z modelu STR-DB1080, gdzie ustawiając właśnie taki tryb nie ma dźwięku DD). W tym modelu niestety nie ma tego przełącznika, nie sprawdzę na 100%.

Dodatkowo czasem przy włączaniu odtwarzacza DVD, na wyświetlaczu amplitunera pojawia się na kilka sekund napis "Unlock" - nie wiem dlaczego i po co.

Pozostaje mi chyba wyjazd do serwisu Sony.

jeszcze jedno - pod klapką powinieneś miec przycisk INPUT MODE - spróbuj go poprzełączać i patrz co jest na wyswietlaczu

wcześniej wciśnij guzik Auto Format Decode pod wyświetlaczem

rozumiem że problem jest tylko z dzwiekiem 5.1 z dvd ?? sygnal stereo z tego odtwarzacza idzie OK tak ?

wejdz w menu dvd i sprawdz w setupie czy dolby digital na wyjsciu jest dolby digital , czy dts jest dts

Z tym Auto 2 Channel sobie poradziłem i robię tak: wciskam A.F.D, potem Audio Split i wybieram "only optical" czyli wybieram typ wejścia i wtedy naciskam Input Mode, a tam "Optical Fixed", czyli nie interesuja mnie wejścia analogowe. W drugim setupie jest jeszcze Multi Channel, ale zmieniając cokolwiek nic się nie dzieje.

dvd MUSI być zapięte pod wejscie optyczne oznaczone DVD/LD w ampli - tylko to wejscie optyczne obsluguje 96khz

podobnie coaxial - zapinaj tylko pod oznaczony dvd/ld

czytam dalej...

po kolei :

wybierz gałą żródeł w ampli DVD

naciśnij AUDIO SPLIT

wybierz opcje ONLY COAX lub ONLY OPT - zaleznie czym podłączone jest dvd , odłącz zbedny przewód , ma byc podlączone tylko 1 kablem - albo optykiem albo koaksjalem

nacisnij ponownie AUDIO SPLIT lub poczekaj 4 sekundy - sam zapamieta

czytam dalej...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.