Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o poradę, która mini wieża będzie lepsza. Jak wygląda sprawa jakości dźwięku z tych mini wież ?

1. PIONEER X-HM71-K

2. PANASONIC SC-PMX7EG-K

Ewentualnie może jakieś inne typy ?

Pozdrawiam.

Witam!

Poszukuję miniwieży, z obsługą WiFi w tym najlepiej Spotify Connect.

Rozejrzałem się nieco i widzę takie opcje:

Yamaha:

MCR-N560

MCR-750

Pioneer:

X-HM82

X-HM81

X-HM72

X-HM71

Po pierwsze nie jest dla mnie jasne czym różnią się poszczególne modele Pioneera.

Może jeszcze jakieś inne pozycje powinienem wziąć pod uwagę?

Witam!

Poszukuję miniwieży, z obsługą WiFi w tym najlepiej Spotify Connect.

Rozejrzałem się nieco i widzę takie opcje:

Yamaha:

MCR-N560

MCR-750

Pioneer:

X-HM82

X-HM81

X-HM72

X-HM71

Po pierwsze nie jest dla mnie jasne czym różnią się poszczególne modele Pioneera.

Może jeszcze jakieś inne pozycje powinienem wziąć pod uwagę?

Myślę że jeszcze powinieneś wziąść pod uwagę Model Denona Ceol n8, a najważniejszy jest odsłuch i gabaryty pomieszczenia w czym ma to grac no i Twoje preferencje muzyczne :)

Witam,

Proszę o poradę, która mini wieża będzie lepsza. Jak wygląda sprawa jakości dźwięku z tych mini wież ?

1. PIONEER X-HM71-K

2. PANASONIC SC-PMX7EG-K

Ewentualnie może jakieś inne typy ?

Pozdrawiam.

Co do jakości pierwszego pionnera to ja przed zakupem swojej miniwieży miałem okazję ja przesłuchać i powiem Ci że grała ładnie,z dobrym basem,ciekawy wyświetlacz, odpala flacki, jednak wybrałem Denona m39 z racji tego że nie potrzebowałem wifiriffi itp. no i gabarytowo był pioneer większy do zamierzonego :)Ja bym na Twoim miejscu jeszcze Yamaszke wział pod uwagę mcr n560

Cocktail audio plus monitory Qacoustics z podstawowych serii sa bardzo dobra alternatywna, dla Denona, Yamahy w tej cenie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jak byście określili i sklasyfikowali (jeśli chodzi o jakość dźwięku - przestrzenne, ciepłe granie - oraz wykonanie) poniższe kolumny:

1. Indiana Line Diva 255

2. Zensor 3

3. Boston Acoustics A26

4. Q Acoustics 2020i

Ma to zagrać z Denonem F109 (cały komplet) w małym gabinecie. Dokładne preferencje podałem stronę wcześniej, w poście #12201. Budżet zwiększył się do 5000 zł (ze względu na odtwarzacz sieciowy Denon DNP-F109). Fajnie, jakby w tej kwocie udało się jeszcze zmieścić ze standami - najchętniej w kolorze białym (może Q Acoustics 2010ST albo Norstone Design Stylum 2?).

Edytowane przez Chattab

Co do jakości pierwszego pionnera to ja przed zakupem swojej miniwieży miałem okazję ja przesłuchać i powiem Ci że grała ładnie,z dobrym basem,ciekawy wyświetlacz, odpala flacki, jednak wybrałem Denona m39 z racji tego że nie potrzebowałem wifiriffi itp. no i gabarytowo był pioneer większy do zamierzonego :)Ja bym na Twoim miejscu jeszcze Yamaszke wział pod uwagę mcr n560

Niestety ta Yamaha jest poza zasięgiem mojego portfela. Mój budżet na ten cel to max 1300 PLN. Właśnie za taką cenę mogę mieć tego Pioneera. W sumie Wi-Fi to fajna sprawa biorąc pod uwagę słuchanie stacji internetowych. Tylko zastanawiam się o co chodzi z kolumnami. Pionner ma 2-drożne, natomiast Panasonic 3-drożne. Czy te 3-drożne nie są znacznie lepsze ? Nie mogę także znaleźć właściwie żadnych opinii na temat tego Panasonica i to mnie zastanawia gdyż dawniej to była całkiem niezła marka. Tego Panasonica SC-PMX7EG-K mogę mieć za 1100 PLN.

Za 1300 mozesz kupic Denona DM 38 plus kolumny np. Wharedale 10.1 lub 10.2. Rozejrzyj sie po Ebayu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jak byście określili i sklasyfikowali (jeśli chodzi o jakość dźwięku - przestrzenne, ciepłe granie - oraz wykonanie) poniższe kolumny:

1. Indiana Line Diva 255

2. Zensor 3

3. Boston Acoustics A26

4. Q Acoustics 2020i

Ma to zagrać z Denonem F109 (cały komplet) w małym gabinecie. Dokładne preferencje podałem stronę wcześniej, w poście #12201. Budżet zwiększył się do 5000 zł (ze względu na odtwarzacz sieciowy Denon DNP-F109). Fajnie, jakby w tej kwocie udało się jeszcze zmieścić ze standami - najchętniej w kolorze białym (może Q Acoustics 2010ST albo Norstone Design Stylum 2?).

Kilka postów wyżej pisałem o Boston Acoustics A26 i Zensor 3 w zestawieniu z F109: http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-dobrych-miniwiez_39295.html/page__st__12180#entry3277708 .

Rozwijając temat (choć nie potrafię opisywać obrazowo dźwięku): Boston Acoustic grały bardzo miło, ciepło bym tego nie nazwał, raczej analitycznie (w porównaniu do Wharfedale 10.2, które grały a mniejszą górą), miały jednak mniejszy bas niż Wharfedale. Zensoro niby też grały poprawnie, ale odstawały dźwiękiem znacząco w porównaniu do dwóch wyżej wspomnianych. Ja dla siebie wybrałbym Bostony (nie słuchałem Indiany i Q Acoutics), ze względu na szczegółowość i lekkość w dźwięku, a także za dokładne wykonanie i ,jak dla mnie, rewelacyjny wygląd.

1. Indiana Line Diva 255

2. Zensor 3

3. Boston Acoustics A26

4. Q Acoustics 2020i

Słuchałem tylko pozycji 4, w swojej cenie bardzo bezpieczny zakup, strasznie muzykalne, spojne brzmienie, przestrzeni nie ma jakiejś wybornej, ale nie powinna Cię zawiesc. Do tego bardzo dobrze wykonane i ciesza oko, a to takze wazne jak sie wydaje wieksze pieniadze na rzecz ktora z Nami pobedzie troche czasu.

Witam audio-maniaków, dźwięko-oszołomów i tych wszystkich dzięki którym "drewniane ucho" może się czegoś ciekawego dowiedzieć :)

Kilka lat mnie tutaj nie było, jednak w związku z zakupem sprzętu zarejestrowałem się na nowo.

Nabyłem drogą kupna najnowsze modele sprzętu:

- Cambridge Audio One

- Focal Chorus 705

Odsłuch w pasmach średnich i wysokich genialny (jak dla mnie i jak na miniwieżę), wokal i instrumenty klasyczne na pierwszym planie, świetnie "wychodzące" do słuchacza.

Dolne pasmo zbyt słabe i nie wiem czy to ma związek z małym 13cm głośnikiem basowym w Focalach, czy może wzmacniacz CA za słaby, czy jest to charakterystyczne akurat dla tego zestawienia sprzętu.

Podłączyłem też te same monitory do mojego świetnego starego amplitunera Denon DRA-1000 i wynik był taki że góra i średnica była minimalnie czystsza i wyraźniejsza z Cambridge natomiast dół zdecydowanie lepszy i głębszy z Denona.

Testowaliśmy w domu na wielu różnych wykonawcach, jednak głównie skupialiśmy się na muzyce którą ja preferuję czyli typu Vaya Con Dios, Leonard Cohen, Enigma, Vanessa Mae, Whitney Houston, Mariah Carey, J.M.Jarre itp.

Nie zawsze brakuje tego niższego basu ale czasami przydałby się do "ocieplenia" muzyki bo wtedy całe wnętrze wypełnia się takim przyjemnym niskim tłem i oczywiście w momentach gdy muza generalnie schodzi nisko. Czasami również chciałbym coś posłuchać z nowoczesnej muzyki dance czy też klubowej.

Pierwsza myśl to dokupić malutkiego suba który będzie dodawał tylko najniższego pasma czyli z odcięciem na niskim poziomie np 80Hz gdyż wyższe pasmo jest bardzo szczegółowe i wyraźne z Focali.

Subik przyda sie też czasami do filmów albo jak mój syn będzie chciał sprawdzać wytrzymałość plomb w zębach sąsiadów.

Druga i trzecia myśl to odesłać Cambridge albo odesłać Focale :)

Pomieszczenie 18 m.kw., monitorki 10cm od ściany na komodzie, rozstaw między nimi ok 2m, odległość do słuchacza ok 2,5-3m.

Z góry wiem że żadne podłogówki nie wchodzą w grę ani większe monitory też nie, gdyż moja połowica i tak z bólem zgodziła się na te w sumie małe Focale.

Proszę o pomoc, jestem bardzo ciekawy Waszych opinii. Z góry dzięki i pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witajcie,

to mój pierwszy post na forum. Z racji, ze jestem zielony w kwestiach sprzętowych itp, zwracam się z prośbą o poradę.

Chciałbym zakupić miniwieżę. Koszt do 2000zł (ew. ciut więcej, ale lepiej mniej:)). Pokój ok. 20m2 - 5.3m x 3,5m (w mieszkaniu). Nie mam potrzeby słuchania bardzo głośnego, raczej ciszej niż głośniej.

Muzyka: 1/3 to pop/lekki rok; 1/3 klasyka; 1/3 rok/metal (głównie power, heavy; bez death).

Z kwestii czysto praktycznych wolałbym zrezygnować z czarnego połysku - raczej coś w stylu szczotkowanego aluminium.

Mam trochę płyt, ale pewnie w jeden wieczór mogę je przerzucić na jakiegoś pena itd, więc nie wiem czy konieczne jest obecnie posiadanie CD. Fajny wydaje się kontakt wieży przez wifi, choć mogę się bez tego obejść.

Przeczytałem trochę Waszego forum i spodobało mi się kilka zestawów, które cenowo też się w miarę łapią. Ciężko będzie mi znaleźć czas na przejście się i obejrzenie/odsłuchanie sprzętu, ale może w ciągu tygodnia uda mi się wybrać - swoją drogą może jakieś miejsce w Lublinie polecicie?

1. Denon RC D-M39 z Dali Zensor 1 - koszt ok. 2000zł. Podoba mi się. Mieści się w cenie.

2. Denon DRA F109 + Dali Zensor 1 - koszt trochę ponad 2000zł. I tu jest główne pytanie do zestawu: czy w takim czymś da radę słuchać z USB, czy trzeba do tego dokupić odtwarzać CD - Denon DCD F109? Bo jeśli tak to taki zestaw jest już pod 3000zł i odpada. Ew. wtedy z głośnikami z zestawu chyba się mieści.

3. Widziałem tutaj polecane ściągnięcie z UK Onkyo 755 + Q Accustics 2020i - pod względem funkcjonalności chyba najfajniejszy zestaw - minusy to zakupy w UK, brak możliwości pomacania i obejrzenia w PL. Koszt chyba też ok. 2300zł.

Czy do tych zestawów dojdą jeszcze jakieś koszty typu kable? Czy to jest już w zestawie?

Pozdrawiam i czekam na sugestie:)

Witam audio-maniaków, dźwięko-oszołomów i tych wszystkich dzięki którym "drewniane ucho" może się czegoś ciekawego dowiedzieć :)

Kilka lat mnie tutaj nie było, jednak w związku z zakupem sprzętu zarejestrowałem się na nowo.

Nabyłem drogą kupna najnowsze modele sprzętu:

- Cambridge Audio One

- Focal Chorus 705

Odsłuch w pasmach średnich i wysokich genialny (jak dla mnie i jak na miniwieżę), wokal i instrumenty klasyczne na pierwszym planie, świetnie "wychodzące" do słuchacza.

Dolne pasmo zbyt słabe i nie wiem czy to ma związek z małym 13cm głośnikiem basowym w Focalach, czy może wzmacniacz CA za słaby, czy jest to charakterystyczne akurat dla tego zestawienia sprzętu.

Podłączyłem też te same monitory do mojego świetnego starego amplitunera Denon DRA-1000 i wynik był taki że góra i średnica była minimalnie czystsza i wyraźniejsza z Cambridge natomiast dół zdecydowanie lepszy i głębszy z Denona.

Testowaliśmy w domu na wielu różnych wykonawcach, jednak głównie skupialiśmy się na muzyce którą ja preferuję czyli typu Vaya Con Dios, Leonard Cohen, Enigma, Vanessa Mae, Whitney Houston, Mariah Carey, J.M.Jarre itp.

Nie zawsze brakuje tego niższego basu ale czasami przydałby się do "ocieplenia" muzyki bo wtedy całe wnętrze wypełnia się takim przyjemnym niskim tłem i oczywiście w momentach gdy muza generalnie schodzi nisko. Czasami również chciałbym coś posłuchać z nowoczesnej muzyki dance czy też klubowej.

Pierwsza myśl to dokupić malutkiego suba który będzie dodawał tylko najniższego pasma czyli z odcięciem na niskim poziomie np 80Hz gdyż wyższe pasmo jest bardzo szczegółowe i wyraźne z Focali.

Subik przyda sie też czasami do filmów albo jak mój syn będzie chciał sprawdzać wytrzymałość plomb w zębach sąsiadów.

Druga i trzecia myśl to odesłać Cambridge albo odesłać Focale :)

Pomieszczenie 18 m.kw., monitorki 10cm od ściany na komodzie, rozstaw między nimi ok 2m, odległość do słuchacza ok 2,5-3m.

Z góry wiem że żadne podłogówki nie wchodzą w grę ani większe monitory też nie, gdyż moja połowica i tak z bólem zgodziła się na te w sumie małe Focale.

Proszę o pomoc, jestem bardzo ciekawy Waszych opinii. Z góry dzięki i pozdrawiam.

Sprobuj ustawic je na srodku pokoju, tak dla testu, czy bas sie zmieni, powinien. Ew. zmien wzmak na inny. Musical Fidelity czy Rega mysle ze zabrzmia dosc dobrze z Focalami. Focale sobie zostaw, masz w nich spory kapital dzwiekowy.

Witajcie,

to mój pierwszy post na forum. Z racji, ze jestem zielony w kwestiach sprzętowych itp, zwracam się z prośbą o poradę.

Chciałbym zakupić miniwieżę. Koszt do 2000zł (ew. ciut więcej, ale lepiej mniej:)). Pokój ok. 20m2 - 5.3m x 3,5m (w mieszkaniu). Nie mam potrzeby słuchania bardzo głośnego, raczej ciszej niż głośniej.

Muzyka: 1/3 to pop/lekki rok; 1/3 klasyka; 1/3 rok/metal (głównie power, heavy; bez death).

Z kwestii czysto praktycznych wolałbym zrezygnować z czarnego połysku - raczej coś w stylu szczotkowanego aluminium.

Mam trochę płyt, ale pewnie w jeden wieczór mogę je przerzucić na jakiegoś pena itd, więc nie wiem czy konieczne jest obecnie posiadanie CD. Fajny wydaje się kontakt wieży przez wifi, choć mogę się bez tego obejść.

Przeczytałem trochę Waszego forum i spodobało mi się kilka zestawów, które cenowo też się w miarę łapią. Ciężko będzie mi znaleźć czas na przejście się i obejrzenie/odsłuchanie sprzętu, ale może w ciągu tygodnia uda mi się wybrać - swoją drogą może jakieś miejsce w Lublinie polecicie?

1. Denon RC D-M39 z Dali Zensor 1 - koszt ok. 2000zł. Podoba mi się. Mieści się w cenie.

2. Denon DRA F109 + Dali Zensor 1 - koszt trochę ponad 2000zł. I tu jest główne pytanie do zestawu: czy w takim czymś da radę słuchać z USB, czy trzeba do tego dokupić odtwarzać CD - Denon DCD F109? Bo jeśli tak to taki zestaw jest już pod 3000zł i odpada. Ew. wtedy z głośnikami z zestawu chyba się mieści.

3. Widziałem tutaj polecane ściągnięcie z UK Onkyo 755 + Q Accustics 2020i - pod względem funkcjonalności chyba najfajniejszy zestaw - minusy to zakupy w UK, brak możliwości pomacania i obejrzenia w PL. Koszt chyba też ok. 2300zł.

Czy do tych zestawów dojdą jeszcze jakieś koszty typu kable? Czy to jest już w zestawie?

Pozdrawiam i czekam na sugestie:)

Rozumiem ze masz gdzie sprzet postawic(duza komoda), jesli nie, to dolicz koszt standow. W mojej perspektywie Qacoustics 2010 lub 2020 plus Denon DM, lub Cocktail Audio. Inna alternatywa to aktywne kolumny marki Epoz lub Qacoustics BT3. Jeszcze inna alternatywa to Philips Fidelio A9.

Proszę szanownych kolegów o pomoc...

Szukam dobrej mini wieży dla siebie do pokoju około 20m. Z tego co przeglądam różne stronki, sprzęty które powinny mi spasować oscylują w okolicach 2000-2500zł.

Problem główny mam z odsłuchem, bo wszystkie dostępne sklepy typu Euro-RTV, Media, itp. mają na półkach .... (nie napisze bo cenzura i tak wytnie...) :)

Zależy mi na dobrym dźwięku, możliwości strumieniowania czy puszczania muzyki przez np. Bluetoota, gdyby był DVD byłoby cudnie ale z tym już problem, bo widzę że albo dobrze grający sprzęt typu Yamaha PianoCraft 840 (miałem możliwość przesłuchania 640-tki i wg mnie gra pięknie, ale brakuje mi strumieniowania), albo Pioneer X-HM82 (słuchałem HM72-ki i czegoś mi brakowało w dźwięku w porównaniu do Yamahy 840-ki - ale to może kwestia miejsca i podobno podel Pionera HM82 ma dużo lepsze głośniki)...

Poradźcie proszę co byłoby dobre dla moich potrzeb...

Tak jak pisałem wyżej na razie widzę dla siebie:

- Yamahę 840 (TYLKO BARDZO BRAKUJE MI STRUMIENIOWANIA I MOŻLIWOŚCI PUSZCZANIA MUZYKI NP. Z TABLETA)

- Pioneera X-HM82K (słuchałem 72K i mam nadzieję że 82K z lepszymi głośnikami gra jeszcze lepiej - TU MOGŁOBY BYĆ JESZCZE DVD)

Może macie jakieś inne sugestie co do podobnego sprzętu ...

Z góry dzięki i pozdrawiam...

;)

Zobacz post wyzej i wybierz cos dla siebie.

Zobacz post wyzej i wybierz cos dla siebie.

Dzięki kolego @DawidM - czytałem te wątki dużo stron wcześniej. Sęk w tym, że nie mam gdzie przesłuchać tych sprzętów w okolicy. W sklepach same ... ! Byłem wczoraj raz jeszcze na odsłuchu X-HM72 ale jak dla mnie nie gra to dobrze, a nie mam gdzie posłuchać X-HM82 który ma podobno dużo lepsze głośniki. Stąd moje pytanie, czy ktoś ma może doświadczenie z HM82 i może podzielić się opinią ? Tak jak pisałem wcześniej słuchałem Yamahy 640 i tutaj dźwięk wydawał mi się dużo bardziej pełny i czysty (wydaje mi się że głośnik z tego zestawu robią swoje), ale brakuje mi w tym modelu strumieniowania i puszczanie muzyki np. ze smartfona po choćby BT...

Problemu by nie było gdyby te wszystkie sklepy które tak się wszędzie reklamują miały u siebie choć trochę dobrego sprzętu który można by było przetestować. A tu lipa...

A model yamachy mcr n560 tam masz strumieniowanie wifi itp.całkiem zgrabny sprzęt i w cenie do 2 tys.pytanie tylko czy na Twój metraż wogóle miniwieza to dobry pomysł,choć teoretycznie da radę,niby małe ale moc ma :-P

A model yamachy mcr n560 tam masz strumieniowanie wifi itp.całkiem zgrabny sprzęt i w cenie do 2 tys.pytanie tylko czy na Twój metraż wogóle miniwieza to dobry pomysł,choć teoretycznie da radę,niby małe ale moc ma :-P

Patrzyłem w opisach na n560-tkę, ale ma dużo słabsze głośniki od 640-tki i 840-tki (na tych dźwięk uważam za bardzo przyzwoity) i moc 2x32W - boję się że to trochę mało i będzie mi brakowało tej głębszej barwy w dźwięku. 560-tki nie mam gdzie przesłuchać i w tym mam największy problem. Bo jak wcześniej pisałem albo mam "zwichnięte" ucho albo tego co jest dostępne po sklepach nie da się słuchać... Lepszego sprzętu nie ma praktycznie w ogóle w punktach które rzekomo powinny go mieć, a standardowa odpowiedź sprzedawcy to - proszę sobie u nas zamówić to sprowadzimy - ale o zwrocie zapomnij). Czyli bez Was człowiek ma sobie wybrać sprzęt chyba po... kolorze. Bo każdy wg instrukcji gra Świetnie... Nie piszą tylko gdzie :)

I ponawiam pytanie - czy ktoś może testował głośniki z Pioneera X-HM82 (bo te z 72-ki nie grają dobrze - chyba że to kwestia samego sprzętu, bo 72-ka - 82-ka jednostkę ma tą samą - różnica tkwi w głośnikach)...

Dziękuję raz jeszcze za zainteresowanie i pozdrawiam...

Patrzyłem w opisach na n560-tkę, ale ma dużo słabsze głośniki od 640-tki i 840-tki (na tych dźwięk uważam za bardzo przyzwoity) i moc 2x32W - boję się że to trochę mało i będzie mi brakowało tej głębszej barwy w dźwięku. 560-tki nie mam gdzie przesłuchać i w tym mam największy problem. Bo jak wcześniej pisałem albo mam "zwichnięte" ucho albo tego co jest dostępne po sklepach nie da się słuchać... Lepszego sprzętu nie ma praktycznie w ogóle w punktach które rzekomo powinny go mieć, a standardowa odpowiedź sprzedawcy to - proszę sobie u nas zamówić to sprowadzimy - ale o zwrocie zapomnij). Czyli bez Was człowiek ma sobie wybrać sprzęt chyba po... kolorze. Bo każdy wg instrukcji gra Świetnie... Nie piszą tylko gdzie :)

I ponawiam pytanie - czy ktoś może testował głośniki z Pioneera X-HM82 (bo te z 72-ki nie grają dobrze - chyba że to kwestia samego sprzętu, bo 72-ka - 82-ka jednostkę ma tą samą - różnica tkwi w głośnikach)...

Dziękuję raz jeszcze za zainteresowanie i pozdrawiam...

Wydaje mi się, że większość ludzi, którym zależy na jak najlepszym dźwięku, z czasem i tak wymienia głośniki "fabryczne" na inne, albo dokupuje subwoofer dla głębszych doznań. Jeżeli Yamaha N-560 ma funkcje, które Cię interesują, nie przejmowałbym się specjalnie kolumnami. Zresztą, to samo dotyczy Pioneera. Ważne, co siedzi w środku i co taka wieżyczka potrafi, a nie jakie ma kolumny w zestawie.

Na Twoim miejscu poszukałbym jednak możliwości odsłuchu - nie w supermarkecie, tylko na spokojnie, w specjalistycznym sklepie Hi-Fi. Jeżeli już masz wydać na sprzęt kilka tysięcy, to moim zdaniem warto nawet wsiąść w samochód czy w pociąg i podjechać do najbliższego większego miasta. Nie wiem, skąd jesteś, ale np. Top Hi-Fi "specjalizuje się" w Yamahach. Za 2500 zł kupisz u nich ten model z lepszymi kolumnami: http://www.tophifi.pl/pianocraft-mcr-n560-bowers-wilkins-686-s2.html

Wydaje mi się, że większość ludzi, którym zależy na jak najlepszym dźwięku, z czasem i tak wymienia głośniki "fabryczne" na inne, albo dokupuje subwoofer dla głębszych doznań. Jeżeli Yamaha N-560 ma funkcje, które Cię interesują, nie przejmowałbym się specjalnie kolumnami. Zresztą, to samo dotyczy Pioneera. Ważne, co siedzi w środku i co taka wieżyczka potrafi, a nie jakie ma kolumny w zestawie.

Na Twoim miejscu poszukałbym jednak możliwości odsłuchu - nie w supermarkecie, tylko na spokojnie, w specjalistycznym sklepie Hi-Fi. Jeżeli już masz wydać na sprzęt kilka tysięcy, to moim zdaniem warto nawet wsiąść w samochód czy w pociąg i podjechać do najbliższego większego miasta. Nie wiem, skąd jesteś, ale np. Top Hi-Fi "specjalizuje się" w Yamahach. Za 2500 zł kupisz u nich ten model z lepszymi kolumnami: http://www.tophifi.pl/pianocraft-mcr-n560-bowers-wilkins-686-s2.html

Dziękuje kolego @Chattab - to chyba jedyne słuszne rozwiązanie. Widzę że firma Top Hi-Fi ma swoją siedzibę w Katowicach więc trzeba się będzie jednak wybrać na wycieczkę.

Jednak co odsłuch to odsłuch.

Dziękuję i pozdrawiam...

W Katowicach masz co najmniej trzy salony z roznym sprzetem. Tophifi ma Yamahe z mini, MegaHz ma Denona z mini, a Audiostyl ma Cambridge Audia z mini. Hifishop ma mieszanke. Masz gdzie chodzic. ;)

W Katowicach masz co najmniej trzy salony z roznym sprzetem. Tophifi ma Yamahe z mini, MegaHz ma Denona z mini, a Audiostyl ma Cambridge Audia z mini. Hifishop ma mieszanke. Masz gdzie chodzic. ;)

Mam trochę drogi do Katowic, ale jak już mam wydać 2500-3000 za sprzęt to jednak wolałbym żeby podobał mi się nie tylko kolor... ;)

Co do Waszych wcześniejszych sugestii żeby raczej nie przejmować się sprzętem bo kolumny mogę zmienić powiem tak, że najbardziej funkcjonalnie pasuje mi Pioneer X-HM82. I jeżeli byłaby to faktycznie kwestia samych głośników to sprzęt byłby super. Mam nadzieję że dam radę gdzieś wypróbować jeszcze ten sprzęt...

Dziękuję - poszukam adresów i w poniedziałek chyba wycieczka...

Mam trochę drogi do Katowic, ale jak już mam wydać 2500-3000 za sprzęt to jednak wolałbym żeby podobał mi się nie tylko kolor... ;)

Co do Waszych wcześniejszych sugestii żeby raczej nie przejmować się sprzętem bo kolumny mogę zmienić powiem tak, że najbardziej funkcjonalnie pasuje mi Pioneer X-HM82. I jeżeli byłaby to faktycznie kwestia samych głośników to sprzęt byłby super. Mam nadzieję że dam radę gdzieś wypróbować jeszcze ten sprzęt...

Dziękuję - poszukam adresów i w poniedziałek chyba wycieczka...

CocktailAudio X10 plus kolumny Qacoustics 2020, bądź Dali Lektor 2 czy Zensor 1. Będziesz w pełni zadowolony. Taki mój typ dla Ciebie, jeśli szukasz czegoś do 2500-3000zł z klasycznych mini zestawów.

Jakie "ciepłe" i "przestrzenne" kable głośnikowe polecacie do zestawu Denon F109 + Dali Zensor 3?

Hmm... Uważasz, że Denon F109 + Dali Zensor 3 nie gra ciepło ? Ja mając taki zestaw za wszelką cenę starłbym się dźwięk rozjaśnić. No, ale o skoro lubisz "ciepło", to tylko uważaj, żebyś nie zrobił sobie z dźwięku rozlazłej "ciepłej kluchy"...

Wracam po zakupie wieży Panasonic PMX9. Jeszcze przed tym mogę dodać, że testowałem PMX7 - zgoła trochę inne brzmienie - bardziej punktowe, mniej detaliczne wysokie tony, trochę mniej przestrzeni, ale trochę większa selektywność (w pmx9 troszkę tego brakuje).

Kupiona w sumie okazyjnie bo za 1300 zł. Wieża jak i głośniki są bardzo ładne i fajnie wykonane. Jeżeli chodzi o brzmienie to wieża gra jasno, dość detalicznie (czasami może aż za bardzo), przestrzennie. Mogło by być trochę lepiej na niższych głośnościach. Porównując z MCR550 to 2 zupełnie odmienne brzmienia. MCR550 ma ostre, mocne brzmienie, mocny bas z naciskiem na "wysoki bas". Panasonic ma więcej niższego, średniego basu, jest bardziej szczegółowy w wyższym zakresie pasma, możliwe, że ma trochę więcej przestrzeni, ale trudno tu się rozwodzić, bo zestawy były testowane w dwóch różnych pokojach...

Powoli, powoli zaczynam myśleć o wymianie kolumn. Tylko tutaj nasuwa się pytanie - czy opłaca się do tej wieży kupować kolumny za 800 para? Myślę, że powinna dać radę, 2x65 W na kanał, podpinąłem prismy i dawało radę nawet. Ktoś z tą wieżą w ten sposób ekspetymentowal?

Póki co w oko wpadły mi bardzo Wharfedale Diamond 10.2. Jeżeli chodzi o preferowane przeze mnie brzmienie to potrzebuję na pewno większej ilości basu (szczególnie tego "kopnięcia" wysokiego basu, ale dobrze jakby schodził też dość nisko wtedy kiedy trzeba), oczywiście nie kosztem średnich i wysokich. Poza tym interesuje mnie ciepłe i przestrzenne brzmienie.

Póki co w oko wpadły mi bardzo Wharfedale Diamond 10.2. Jeżeli chodzi o preferowane przeze mnie brzmienie to potrzebuję na pewno większej ilości basu (szczególnie tego "kopnięcia" wysokiego basu, ale dobrze jakby schodził też dość nisko wtedy kiedy trzeba), oczywiście nie kosztem średnich i wysokich. Poza tym interesuje mnie ciepłe i przestrzenne brzmienie.

Wharfedale Diamond 10.2 dadzą Ci sporo basu w sprzyjających warunkach, ale mogą też zabrać nieco detaliczności na górze. Skoro pisałeś, że wieża ta gra czasem zbyt analitycznie, to może to będzie wybór właściwy dla Ciebie. Te monitory grają ciepło, mają fajną średnicę, ale nie dają po uszach ostrą górą.

Nowa seria Wharfedale powinna byc strzalem w dziesiatke, tylko czy to warto..moim zdaniem lepiej zostac przy fabrycznych.

Nowa seria Wharfedale powinna byc strzalem w dziesiatke, tylko czy to warto..moim zdaniem lepiej zostac przy fabrycznych.

Czemu lepiej zostać przy fabrycznych?

Sam się zastanawiam czy wieża pociągnie te kolumny, ale mocno w nią wierzę ;) Jeżeli nie to pomyślałem, że po prostu zwróce kolumny w terminie 14 dni.

Edytowane przez robert1256
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.