Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Potencjometr na godz 12 w Piano Crafcie to już jego maksymalna moc, lub bardzo blisko tej mocy. To tak gwoli wyjaśnienia, gdyż niektórzy myślą, trochę błędnie, że aby zestaw zagrał pełnią mocy, pokrętło musi wykonać obrót bliski 360 stopni, czyli znaleźć się w okolicach godz. 4/5. Tak nie jest, w większości zestawach, pełną moc uzyskuję się już właśnie na godz. 12/1.

To czy moc / głośność zestaw uzyskuje na godz 12 max czy na 17/18 zależy od rodzaju przyrostu mocy / głośności.

Max moc dla godz 12 / 1 - przyrost po funkcji / krzywej

Max moc dla godz 17/18 - przyrost liniowy

W niektórych zestawach ustawienie głośności na 1/2 skali (np. Denon 38) daje bardzo głośny dźwięk a w innych ten sam poziom dźwięku można uzyskać na 3/4 skali (np. Onkyo CS545)

To czy moc / głośność zestaw uzyskuje na godz 12 max czy na 17/18 zależy od rodzaju przyrostu mocy / głośności.

W niektórych zestawach ustawienie głośności na 1/2 skali (np. Denon 38) daje bardzo głośny dźwięk a w innych ten sam poziom dźwięku można uzyskać na 3/4 skali (np. Onkyo CS545)

Masz rację, ale także nie zapominajmy o kolumnach(ich efektywność itd.)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

krzywa przyrostu jest swoją drogą pewnym elementem wplywającym na sposób regulacji vol ale drugim ważnym a niestety często słabo wyglądającym parametrem jest jak szybko wzmak wchodzi w duże zniekształcenia i ewentualnie przesterowania przy podnoszeniu vol, często jest to już na granicy przywoitości na 50% vol,

krzywa przyrostu jest swoją drogą pewnym elementem wpływającym na sposób regulacji vol ale drugim ważnym a niestety często słabo wyglądającym parametrem jest jak szybko wzmak wchodzi w duże zniekształcenia i ewentualnie przesterowania przy podnoszeniu vol, często jest to już na granicy przyzwoitości na 50% vol,

Focal + Naim

Tego Mistrala miałem. Ładnie wygląda, gra dość przyjemnie, ale bez fajerwerków. Czasami wolałem posłuchać na nim, niżzna Creeku Evo. W środku chińska taniocha, choć solidnie polutowana.

Ps. za solidny koncert uważam nienagłośnione akustyczne instrumenty w dobrej akustyce filharmonii.

""Koncertową" rzetelność" zrozumiałem jako brzmienie zbliżone do tego, co słyszymy ma koncercie, mimo że nie dałem drugiego cudzysłowu. Można też rozumieć słowo "koncertowa" przenośnie, czyli podobnie jak "śpiewająco", 'bez wysiłku'. Wzmacniacz uzyskiwałby wówczas łatwo doskonałe brzmienie, bez ograniczeń np. rozpiętości pasma, przestrzeni czy dynamiki. Innych znaczeń nie potrafię się domyślić.

Tego Mistrala miałem. Ładnie wygląda, gra dość przyjemnie, ale bez fajerwerków. Czasami wolałem posłuchać na nim, niżzna Creeku Evo. W środku chińska taniocha, choć solidnie polutowana.

a sprzedałeś już? jak brzmienie ciepłe neutralne ostre??

Focal + Naim

Okano Prestige 5000 RC

Ktoś wie co to za ustrojstwo i czy jest to coś warte?

Mam od ponad roku, składa się z 4 części, ale że decka nie używam to go schowałem do pudła.

Z oryginalnymi kolumnami zestawik gra przeciętnie, więc szybko powędrował na szafę i o nim zapomniałem,

a do słuchania muzyki używałem Harmana 640 Vxi i kolumn Elac, a później Yamahy...

Niedawno uznałem że bez sensu żeby Okano stał na szafie i się kurzył i postanowiłem go sprzedać.

Z ciekawości podłączyłem pod kolumny Yamahy i... i lekkie zdziwienie, bo szczerze mówiąc nie gra gorzej od Harmana,

a wokale wydają mi się nawet lepsze.

Teraz trochę mi go szkoda sprzedawać i chyba zostanie u mnie jeszcze trochę ;)

Czy ktoś coś wie o firmie Okano? Na necie nic nie mogę znaleźć o tych klockach.

Wzmacniacz ma 160 watt poboru prądu (całkiem sporo jak na mini zestaw) i waży 5 kg.

Fronty aluminiowe, srebrne ze złotymi elementami.

Daję też fotki wnętrza to może ktoś będzie mógł mi coś na temat tego sprzętu powiedzieć.

post-33700-086849700 1298999686_thumb.jpg

post-33700-091430700 1298999696_thumb.jpg

post-33700-056986100 1298999703_thumb.jpg

post-33700-083659700 1298999710_thumb.jpg

post-33700-063680100 1298999720_thumb.jpg

post-33700-071289100 1298999727_thumb.jpg

post-33700-043573800 1298999733_thumb.jpg

a sprzedałeś już? jak brzmienie ciepłe neutralne ostre??

Powiedziałbym, że grał "miekko", przyjemnie, niezbyt przejrzyście. Tanio kupiłem, tanio sprzedałem. Zastąpił go T-Amp. Gość, który go ode mnie kupił, porównywał jego brzmienie do starego PianoCrafta, kiedy miały one jeszcze ocieploną średnicę.

Sprzedawany był w Niemczech też jako Dynavox.

Pisałem o nim wyżej, nawet dałem fotki wnętrza.

.

post-1391-071681600 1299003312_thumb.jpg

post-1391-091044500 1299003324_thumb.jpg

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Antique Sound Lab http://www.divertech.com/aslmgsi15dt.html

Kiedys dystrybutorem byl audiosystem.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

mnie cały czas to jednak kusi http://www.ppj-acoustics.com/

appj robi też z tego co wyczytałem dla miniwata,

fotki zapakowanego

http://bbs.hifidiy.net/viewthread.php?tid=380286&extra=page%3D7&page=4

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

mnie cały czas to jednak kusi http://www.ppj-acoustics.com/

appj robi też z tego co wyczytałem dla miniwata,

fotki zapakowanego

http://bbs.hifidiy.net/viewthread.php?tid=380286&extra=page%3D7&page=4

A w tle Harbethy. Z lampowego mini z trąbką powoli robi się kultowy wzmak.

Te lampki to by się spodobały mojej 5 letniej córce. Świeciłyby jej do snu zamiast lampki diodowej ;-)

to kup córce do ipoda ;) moja 5letnia ma nocnego żółwia świecącego ale kto wie czy też by jej się nie spodobała ta różowa ;)

A w tle Harbethy. Z lampowego mini z trąbką powoli robi się kultowy wzmak.

zamawiasz też jedną sztukę? :)

raz się żyje :)

miniwat też ma kolory dla kobiet ;)

post-21279-099984700 1299009946_thumb.jpg

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam u mnie zagościły stare i kultowe kolumny sonego z klasy es. Mają potężny bass jak na obudowę zamkniętą z dwoma wooferami. jedyny minus to to ze maja jeden głosnik uszkodzony wysokotonowy ale warte sa swojej cen za jaka dałem

Zapomniałem.

A i proszę nie pisać ze pusto itp.że kijowa akustyka bo pokuj jest przed generalnym remontem.

Witam u mnie zagościły stare i kultowe kolumny sonego z klasy es. Mają potężny bass jak na obudowę zamkniętą z dwoma wooferami. jedyny minus to to ze maja jeden głosnik uszkodzony wysokotonowy ale warte sa swojej cen za jaka dałem

Zapomniałem.

A i proszę nie pisać ze pusto itp.że kijowa akustyka bo pokuj jest przed generalnym remontem.

Bardziej stare niz kultowe :)))

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Panie SZROT widzę że jest pan fanem sprzetu sonego i nie wiesz co to za kolumny łeee nieładnie!!!są na pewno więcej warte niż nie jeden sprzę tutaj Chodzi mi o mini wieże!!!

Tutaj link do modelu wyższego od tych co mam:http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-sony-ss-f80-es-i1406580082.html

A tutaj najnowsze:http://nowetrendy.pl/index.php/news/id/6549

@mikson próbowałem gdzieś znaleźć ten miniwatt s1 ale chyba już nie dostępny a nowy n3 kosztuje prawie 400 USD

Walczę na razie z tematem podstawek (będę zamawiał)i temat mini lampek musi poczekać chociaż też mnie kusi takie maleństwo.

Zapomniałem.

Niezły oldschool z tym super trinitronem :P

Czy to uszkodzenia nie ma wpływu na dźwięk?

zamawiasz też jedną sztukę? :)

raz się żyje :)

miniwat też ma kolory dla kobiet ;)

Trzeci wzmak to już zbytek. A i z pracy mają mnie wyrzucić, więc nic nie kupuję. Moja kobieta, jak chce wejść do mojego pokoju, to najpierw puka. Tak więc kolor nie ma znaczenia ;)

te tanie mistrale to hybrydy, czyli nie pełne lampy co nie oznacza że ma grać źle

ta malutka kostka jest to pełna lampa i w sumie najtańsza a gra wg recki bardzo dobrze

ta manta jest też pełną lampą http://www.manta-sklep.com.pl/opis.php?towarID=8271 a z kolumnami kosztuje w sumie nie dużo

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

te tanie mistrale to hybrydy, czyli nie pełne lampy co nie oznacza że ma grać źle

ta malutka kostka jest to pełna lampa i w sumie najtańsza a gra wg recki bardzo dobrze

ta manta jest też pełną lampą http://www.manta-sklep.com.pl/opis.php?towarID=8271 a z kolumnami kosztuje w sumie nie dużo

Na te Manty był kiedyś boom. Ludzie je kupowali tanio w marketech, tuningowali. Ale często zgłaszali problemy. A to jeden kanał gra ciszej, a to potencjometr trzeszczy, a to coś się urwało...

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Panie Wieżozwierz. Ta kopułka się rozsypała jak się dowiedziałem jakieś 5lat temu poprzedniemu właścicielowi.Czy to jakiś wpływ ??/Pewnie że tak Dostaje mniejsze napięcie ,a reszta napięcia nasila się na głośniki niskośredniotonowe tak to wygląda jak patrzyłem i porównywałem obydwie kolumny na tle wychyleń.Obudowy są zamkniete więc ataku basu nie ma.Wręcz odwrotnie jest barzo kulturalny. Nie to co z bas refleksem w tym pokoju tylko szkoda ze sa takie duże te skrzynie ale jeszcze zobaczę po remoncie i adaptacji pomieszczenia jak to zagra.Dodam tylko tyle że słucham teraz na source direct. i jest tak jak powinno być. naturalnie kiedy zajdzie potrzeba potrafi zagrać potężnie.Widzę że nikt nie zgadnie jakie to kolumny i z którego roku. Tródno tzreba zajżeeć do klubu ze sprzętem sonego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.