Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Konio

mam mac mini jako kompa i podłączonego do niego v-daca 5metrów dalej,

powiem tak że jak siedzę przy nim to z 30cm może jakiś malutki szum słyszę

pasywny nie jest, posiada jeden wentylator który się rzadko kiedy rozkręca ale dysk

minimalnie z bliska słychać można go zmienić na sdd, komp ma pilota i co najfajniejsze

osx ;) używkę na intelu c2d 2.0 można kupić za ok tysiaka i filmy HD odpala bez problemu

ten malutki mini pc też jest ciekawy jako serwer audio ,

pozdrawiam

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Największym problemem z PC-audio jest właśnie HDD. Zbudowałem mały komputer na MB z Atomem. Wentylator wymieniłem na cichszy i obniżyłem obroty za pomocą specjalnej przejściówki obniżającej napięcie. Jednak nie mogę właśnie uporać się z dyskiem. I nie chodzi o samo obracanie się talerzy, czy "chrobotanie" przy pracy, ale o generowane przez dysk wibracje, które przenoszą się na meble, powodując ciche buczenie. Stosowałem różne "antywibratory", ale one co najwyżej obniżały poziom owego buczenia, ale go nie likwidowały całkowicie. Warto więc myśleć o PC-audio nie tyko bez wentylatorów, ale i bez HDD.

Pamięć FLASH jest jakimś wyjściem ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Największym problemem z PC-audio jest właśnie HDD. Zbudowałem mały komputer na MB z Atomem. Wentylator wymieniłem na cichszy i obniżyłem obroty za pomocą specjalnej przejściówki obniżającej napięcie. Jednak nie mogę właśnie uporać się z dyskiem. I nie chodzi o samo obracanie się talerzy, czy "chrobotanie" przy pracy, ale o generowane przez dysk wibracje, które przenoszą się na meble, powodując ciche buczenie. Stosowałem różne "antywibratory", ale one co najwyżej obniżały poziom owego buczenia, ale go nie likwidowały całkowicie. Warto więc myśleć o PC-audio nie tyko bez wentylatorów, ale i bez HDD.

Tutaj się zgadzam dlatego mam już inny plan. Mianowicie terminal (http://allegro.pl/terminal-thin-client-hp-t5710-1-2ghz-256-256-f-v-i1467150746.html) + dysk zewnętrzny 2,5cala ,który mam w specjalnym pudełku wygłuszonym gąbką (nie grzeje się mocno więc nie ma problemu a jest całkowicie bezgłośny)

Całość chcę kontrolować tabletem z pulpitem zdalnym. Biorę się za ten projekt na dobre...zobaczymy co z tego wyjdzie.

A komputerek z atomem już mam ale jest zdecydowanie za głośny (mimo prób wygłuszania i wymiany wentylatorów)

Edytowane przez Konio

nie wiem czy nie przesadzacie z tą  głośnością hdd zwłaszcza 2.5calowych :)

ja osobiście powyżej 50cm w dzień od mac mini praktycznie go nie słyszę

a totalnie nic w absolutnej ciszy wieczorem z 1metra

więc czy troszkę nie przesadzacie z tą głośnością?

i jak daleko macie swoje kopmy że Wam tak to przeszkadza?

siedzicie przy nich czy są one 3metry od Was? :)

Focal + Naim

mikson dobrze mówisz, mam tak samo mam jakiegoś samsunga na i3 do tego dysk zewnętrzny hp z zasilaczem i nic nie słyszę, dysk jest metr od kompa pod tv sobie śmiga. jaki głośny jakie szumy??? potrafi się coś robić przez całą noc i tez nic nie słychać. wygląda to jak jakieś odrealnienie z tymi szumami, a może paranoja...?

Mnie wkurzają wskazówki zegara ściennego więc wyleciał, wkurza mnie szum odtwarzacza Cd, wkurza mnie dźwięk włączonego telewizora mimo ,że jest kompletnie ściszony no to i wiatrak z komputera oraz igła dysku też mnie wkurza.

U mnie tez PRAKTYCZNIE nic nie słychać z dwóch metrów. Ale to za mało o to PRAKTYCZNIE właśnie :)

Poza tym pora kontrolować całe audio w przyjazny sposób bez ruszania się z miejsca odsłuchowego.

konio miałem podobnie z zegraem! tv też słyszę jak piszczy czy woda się gotuje w kuchni ale jak szumi kaloryfer to choroba nie wyrzucę go! ;)

Focal + Naim

konio miałem podobnie z zegraem! tv też słyszę jak piszczy czy woda się gotuje w kuchni ale jak szumi kaloryfer to choroba nie wyrzucę go! ;)

Ja mam zakręcony i marznę :D

Zobaczymy co z tego wyjdzie - cały systemik ma być tylko i wyłącznie pod audio...do filmów mam już Asrock ION330, do audio ma być absolutnie cicho, maksymalnie dobrze jakościowo i bez użycia monitora...jedynie tablet.

Jak się uda mi założenia spełnić to się pochwalę tu albo na HFM. :)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Ja bym się bardziej skusił na Tannoye:

http://allegro.pl/tannoy-mercury-f1-salon-warszawa-i1478391288.html

są sprawdzone z elektroniką Piano, a z Twoich dwóch typów bardziej chyba Eltaxy, choć nie mam pojęcia jak one zgrają się z elektroniką Piano.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

mikson dobrze mówisz, mam tak samo mam jakiegoś samsunga na i3 do tego dysk zewnętrzny hp z zasilaczem i nic nie słyszę, dysk jest metr od kompa pod tv sobie śmiga. jaki głośny jakie szumy??? potrafi się coś robić przez całą noc i tez nic nie słychać. wygląda to jak jakieś odrealnienie z tymi szumami, a może paranoja...?

Komp mam od ok. 1 do 2m. Zegarka, cykającego, oczywiście nie mam. Napęd w Denonie jest wystarczająco chichy, by mi nie przeszkadzał. Ale na razie moje walki z PC-audio nie do końca uwieńczone są sukcesem. Na początku miałem komp typu media center, ale to była kompletna porażka - 5 wentyli w środku i dźwięk startującego Boeinga. Pewnie będę szedł w kierunku rozdzielenia kompa do pracy i kompa do audio. Dlatego interesują mnie różne "pasywne" niewielkie kompy z napędem szczelinowym. I tutaj znów pojawia się problem. Bo właściwie OD chodzi głośniej od HDD.

A może w końcu coś podobnego do tego:

http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/oto-najmniejszy-komputer-swiata,1,4193175,artykul.html

Chip do ucha i spoko.

Im mniej gratów, tym lepiej.

Ciszę cenię sobie nie tylko ze względów muzycznych, ale i ekologicznych. Czy to paranoja? Trzeba by zapytać lekarza. Ale chyba nie, skoro nie słyszę przepływającego w kablach prądu ;)

Dla Ciebie ratunkiem jest albo tzw. Eee PC albo np. właśnie Mac Mini czy Imac w zależności co preferujesz i jakie masz zasoby finansowe. :P

Ps. Mam to samo, ale w trochę lżejszej odmianie, dźwięk zegarka mnie nie razi(czasem wręcz uspokaja jak gdzieś z oddali słyszę swój mechanizm z zegarka naręcznego, choć jak go słyszę to rozmyślam i doszukuję się różnych metafor), szum wentylatorów i wiatraczków już owszem(co dziwne bo szum wiatru działa kojąco), a jeszcze bardziej mój starszy sąsiad z góry który puszcza wieczorami Tv i nie wie co to cisza nocna, na szczęście, 2 razy zapukam i jest już cicho.

Ps. Mam nadzieje że nie dostanie mi się za tego offtopa, ale nie mogłem się powstrzymać, genialny występ(odtwarzać od 480P w górę)!

Edytowane przez DawidM

W Denonie df-107 wystarczy zmienic kable głośnikowe, zmiana IC jest niepotrzebna !

Przeczytałem na innych postach, ze ludzie maja problem, bo Denon M38 szumi na wejsciach Aux 1, Aux 2 !Marek 76 Tobie tez dzieje sie cos podobnego?

Niestety mój denon 38 też szumi na aux 1 i 2. Nie podłączałem co prawda kabla pod aux 1 i 2 ale po przełączeniu źródła na aux słychać wyraźnie szum z głośników wysoko tonowych. Przy źródle cd nic takiego nie występuje. Nie miałem czasu się bawić w sprawdzanie czy ten szum jest słyszalny podczas słuchania czegoś z aux. W chacie byłem bardzo krótko - Odjazdy 2011 :-)

Aż z ciekawości sprawdzę dzisiaj w piano, czy takie zjawisko również występuje.

Edytowane przez Marek76

W takim razie chyba sie pokusze o Onkyo CS-1045 . Moze mu cena troche spadnie za jakis czas! Mini wieze jakos tak przestrzennie graja, ze sama przyjemnosc ze słuchania ! Przynajmniej tak gra DENON df-107 . Ja majac duzy zestaw na razie słucham w wiekszosci malego DENONA!!

Mikson,

moim zdaniem zamiast kupować tego chińskiego "mikrusa" (pewnie całkiem dobrego) Kolega powinien zainteresować się klasycznym wzmacniaczem lampowym. Taki np. Yaqin MS-34D "rozsadzi" wręcz Kolegi Chariony ogromną muzyką, zdyscyplinuje je i wysteruje na granicy ich możliwości technicznych - dźwięk tej lampy wręcz powala "koncertową" rzetelnością i ogromnymi basami. Ten "maluch z trąbką" to będzie tylko kolejny etap na zasadzie kolejnych przybliżeń i - prawdopodobnie krótkotrwały etap - ot, ciekawostka, zachcianka, a nie całościowe podejście do normalnego audio. Tak sądzę. I namawiam na spróbowanie "prawdziwej" i pełnowymiarowej lampy. Wiele osób, które tego doświadczyły omijają amplifikację tranzystorową szerokim łukiem, w tym i moja skromna osoba :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Hi. Polecilibyście jakiegoś subwoofera do D-M38, pokój 9m2 średnio ustawny, coś do około 600 zł, muzyka głównie rock, metal

Znalazłem takie, jakoś nie mam przekonania co do subów z głośnikiem z boku, no i jak wyżej napisałem, problemy by były z ustawieniem tego w pokoju, potrzeba czegoś dyskretnego do pary z trybem Direct.

JAMO SUB 200

JAMO SUB 210

WHARFEDALE DIAMOND VARDUS SUB8

Yamaha YST-SW030

Yamaha YST-SW015

zgadza się ta lampka jest ciekawostką ale nie jest powiedziane że do nocnego słuchania nie jest wystarczająca lub muzyki w tle,

koszt nie jest duży a zawsze można ja odsprzedać, co do mocniejszej lampy to się zgodzę że jej możliwości są większe i można ją traktować już na poważnie,

pozdr

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Mikson,

moim zdaniem zamiast kupować tego chińskiego "mikrusa" (pewnie całkiem dobrego) Kolega powinien zainteresować się klasycznym wzmacniaczem lampowym. Taki np. Yaqin MS-34D "rozsadzi" wręcz Kolegi Chariony ogromną muzyką, zdyscyplinuje je i wysteruje na granicy ich możliwości technicznych - dźwięk tej lampy wręcz powala "koncertową" rzetelnością i ogromnymi basami. Ten "maluch z trąbką" to będzie tylko kolejny etap na zasadzie kolejnych przybliżeń i - prawdopodobnie krótkotrwały etap - ot, ciekawostka, zachcianka, a nie całościowe podejście do normalnego audio. Tak sądzę. I namawiam na spróbowanie "prawdziwej" i pełnowymiarowej lampy. Wiele osób, które tego doświadczyły omijają amplifikację tranzystorową szerokim łukiem, w tym i moja skromna osoba :)

Nie każdy szuka "koncertowej rzetelności". Kto był na dobrym koncercie (ja za taki uważam koncert z muzyką symfoniczną), wie, że żaden sprzęt tak nie zagra. Czyli każdy sprzęt będzie półśrodkiem. I jeśli podejmiemy powyższy sposób myślenia, docelowa będzie sprzedaż sprzętu, by zacząć chadzać na koncerty.

To dość zawiły temat, który koncert był dobrze/źle nagłośniony/przygotowany, sprawa może mieć charakter obiektywny jak i subiektywny. Do tego dochodzą czynniki zmysłów, bodźców itd. Oraz jak bardzo sprzęt może przybliżyć się do tej jakości(bo nigdy nie zagra tak samo). Dość długo można by o tym pisać.

Niestety mój denon 38 też szumi na aux 1 i 2. Nie podłączałem co prawda kabla pod aux 1 i 2 ale po przełączeniu źródła na aux słychać wyraźnie szum z głośników wysoko tonowych. Przy źródle cd nic takiego nie występuje. Nie miałem czasu się bawić w sprawdzanie czy ten szum jest słyszalny podczas słuchania czegoś z aux. W chacie byłem bardzo krótko - Odjazdy 2011 :-)

Aż z ciekawości sprawdzę dzisiaj w piano, czy takie zjawisko również występuje.

W pianocrafcie 840 zjawisko szumienia po przełączeniu źródła na aux jest delikatnie słyszalne przy potencjometrze ustawionym na pełną głośność. Przy potencjometrze w poz godz.9 do 12 nic nie słychać.

@ greg!

wysłałem ci Priva ale jakoś nie mam od Ciebie odpowiedzi.

Hi. Polecilibyście jakiegoś subwoofera do D-M38, pokój 9m2 średnio ustawny, coś do około 600 zł, muzyka głównie rock, metal

Znalazłem takie, jakoś nie mam przekonania co do subów z głośnikiem z boku, no i jak wyżej napisałem, problemy by były z ustawieniem tego w pokoju, potrzeba czegoś dyskretnego do pary z trybem Direct.

JAMO SUB 200

JAMO SUB 210

WHARFEDALE DIAMOND VARDUS SUB8

Yamaha YST-SW030

Yamaha YST-SW015

Sam się powoli przymierzam do suba. Nie odsłuchiwałem jeszcze żadnego z nich lecz z wyglądu najbardziej podoba mi się jamo sub 210 no i ma małe gabaryty. Co do yamahy to są opinie na ceneo, do jamo zresztą też. Jednak przed zakupem posłuchaj w sklepie lub ew. pożycz do domu za kaucją. Ja niestety jamo 210 nie mogę namierzyć do odsłuchu w Krakowie / Kielcach.

Edytowane przez Marek76

Nie każdy szuka "koncertowej rzetelności". Kto był na dobrym koncercie (ja za taki uważam koncert z muzyką symfoniczną), wie, że żaden sprzęt tak nie zagra. Czyli każdy sprzęt będzie półśrodkiem. I jeśli podejmiemy powyższy sposób myślenia, docelowa będzie sprzedaż sprzętu, by zacząć chadzać na koncerty.

Proszę nie przeinaczać moich słów :)

Napisałem "koncertowa" rzetelność, a nie "koncertowa rzetelność" - to duża różnica. Nikogo nie mam zamiaru przekonywać, że jakikolwiek sprzęt może zagrać dźwiękiem znanym z koncertów, bo najczęściej nie może. Inną sprawą jest czy ten dźwięk podczas koncetru rzeczywiście jest rzetelny, bo to jest - jak napisał DawidM - temat na osobne dyskusje. Długie dyskusje.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Potencjometr na godz 12 w Piano Crafcie to już jego maksymalna moc, lub bardzo blisko tej mocy. To tak gwoli wyjaśnienia, gdyż niektórzy myślą, trochę błędnie, że aby zestaw zagrał pełnią mocy, pokrętło musi wykonać obrót bliski 360 stopni, czyli znaleźć się w okolicach godz. 4/5. Tak nie jest, w większości zestawach, pełną moc uzyskuję się już właśnie na godz. 12/1.

to prawda w piano e410 jak miałem na godzinie 12 robiło się głośno i zaczęły pojawiać się efekty w stylu wrzeszcząca góra czy ogólny bałagan w przekazie itd to jest jego maks stabilnej pracy ,,

a może taka lampka :) violet słuchałeś v5?

http://www.manta-sklep.com.pl/opis.php?t=Manta%20Zestaw%20Stereo%20V5%20ze%20wzmacniaczem%20lampowym&towarID=8271&kategoriaID=38

a tu test droższej wersji

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d589d8167b0fcb0d

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9ca04e9307661f5a

:)

http://www.audiostereo.pl/lampa-atakuje-low-end_36633.html/page__st__50

fotki i budowa v5, ponoć za 500 gra rewelacyjnie

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Mam pytanie, bo jestem zupełnie zielony, od jakiej kwoty można zastanawiać się nad lampą. Jakie są wady, poza wyglądem? Wszystkie mają taką "odkrytą" budowę?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.