Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników dobrych miniwież...

audioholik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wielkość tego wątku mnie poraziła.

Czy macie gdzieś w syntetycznej formie znacie dostępne na rynku modele mini wież z parametrami?

Obecnie szukam mini wieży z DVD lub CD z modułem RADIA INTERNETOWEGO. U dwóch kolegów widziałem i mi się spodobało.

Znalazłem:

Philips MCI 500 (CD+radio inter. ok.1800zł)

Philips MCI 900 (DVD+radio inter. ok.3500zł) - bardzo dziwne kolumny

Denon CN-7 CEOL (CD+radio inter. ok.3000zł)

Jest też Onkyo CS-V645 z DVD za ok.2000zł, ale nie ma radia internetowego, szkoda.

Czy znacie inne modele max do 3500zł optymalnie do 2500zł?

Pozdrawiam.

Porównywał ktoś DENON DM-38 z Pioneer X-HM50.

Dziś sam sobie odpowiedziałem na to pytanie porównując obie wieżyczki stojące obok siebie w sklepie.

Pioneer przy Denon'ie brzmiał jak kiepskie radio warte nie więcej niż 500 zł.

Różnica w jakości dźwięku była tak duża, że potencjalni klienci Pioneer'a powinni raczej zapomnieć o X-HM50

Taka ciekawostka, nowe wieże panasonica wyposażono w system BI-AMP, czyli przynajmniej teoretycznie oznacza to, to że każdy głośnik ma swoją oddzielną końcówkę mocy i wtedy nie ma też strat na pasywnych zwrotnicach. No ale jak to jest faktycznie zrealizowane w tym przypadku, to diabli wiedzą ;) . A tym bardziej że w każdej kolumnie są po trzy głośniki.

http://panasonic.net/avc/mini/

http://www.youtube.com/watch?v=B1JsHsU-ob0

A z tym poniższym zestawem to juz panasonica nieco poniosło ;)

http://www.youtube.com/watch?v=kz2m2Hf6Df0

Edytowane przez Krak_oN

W tej cenie bardzo dobry zestaw mini multimedialny, bo i filmy i muzyka będzie brzmieć bardzo w porządku. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

To ja już wolałbym to http://allegro.pl/yamaha-pianocraft-rdx-e700-ropczyce-i1425635257.html i do tego jakiś subik i też miodzio .DawidM Kupiłem jednak tą Yamahe E810 ugadałem z kolesiem na 900złoty +30zł przesyłka kurierska za pobraniem.Teraz mi pozostaje kupno jakiś kabelków cinch i głośnikowych. Na interkonekty chciałbym przeznaczyć ze 3stówki a na głosnikowe do70zł za metr (4metry)Co polecacie?? Myślałem nad tara labsem jakimś lub kimber lub:http://allegro.pl/audioquest-quartz-hyperlitz-oryginal-sklep-590-pln-i1419928309.html lub coś z tańszych:http://allegro.pl/kabel-interkonekt-ixos-xha606-2x1m-rca-f-vat-i1428900403.html ,http://allegro.pl/wireworld-solstice-6-dl-0-5-m-salon-wroclaw-i1424129231.html. Co polcisz do piano???

Mikson Ty już sprzedałeś w końcu ten kabelek kimberka Cinch??Jeżeli nie to ile za niego byś chciał???

Tara Labs się dobrze sprawdza w połączeniu z Piano Craftem. Myślę że dobra cena, ja w sumie myślałem czy by Ci nie zrobić prezentu i nie sprzedać mojej Yamaszki, ale po dłuższym namyślę stwierdziłem że jednak póki co nie ma sensu, w tym roku i tak nie dozbierał bym do mojego docelowego sprzętu Primare CDI, a został bym bez zestawu audio. ;)

Ps. Fakt ta 700 to w sumie to samo co ten nowszy PC, także jak można trochę zaoszczędzić, to można śmiało brać.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

mam kimbera tonik 2x0,5m na sprzedaż za 180 pln i fajny głośnikowy SYNERGISTIC RESEARCH Speaker Decor 2x2m za 200

http://www.audiostereo.pl/glosnikowy-synergistic-research-decor-2x2m_76187.html razem mały rabacik zrobię :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

DawidM w takim razie jeżeli planujesz kupić primare to po co będziesz robił tą wymiane podzespołów w kolumnach przy zwrotkach .Nie ma to sensu przy odsprzedaży będzie ciężko bo kolumny już grzebane a teraz ciężko sprzedać grzebane kolumny i to jeszcze przez kogoś.Tak więc ja by zostawił te kolumny i lepiej dołożył bym ta kase do zbierania na tego DCI.

Mikson OK Jak narzaie to się zastanowie ale na pewno tego kimbra bym brał ale to musze jeszcze zobaczyć jak z kasą stoję.Odezwe sie do Ciebie na PW.

witam;

ciągle waham się między zakupem pioneera z9 a piano mcr-640 lub 840. Zaden ze mnie audiofil ale tak całkowicie drewnianego ucha też nie mam.

Zdecydowanie wolę "jasną" górę pasma i tutaj chyba skłaniam się ku piano. Ale zaciekawiły mnie przewijające się gdzieniegdzie info że PODOBNO mcr-840 nie odtwarza plików mp3 z płyty dvd - to prawda?

Każdy zestaw z DVD odtwarza Mp3, jedynie problem polega na tym że nic nie zobaczysz na wyświetlaczu źródła, taki zestaw MUSI być podpięty pod Tv i jedynie tam zobaczysz i za pomocą pilota możesz wybierać i odtwarzać utwory. Także jeśli nie masz w planach podłączanie zestawu do Tv, lub po prostu oglądanie na nim filmów został bym przy 640. Chociaż tu funkcjonalność nie jest tak dobra jak w starszym Piano czy Denonach. W nowym Piano Crafcie Pliki często wyświetlane są po prostu jako lista bez folderów itd. Do odtwarzania Mp3 w nowych Piano Craftach najlepiej pasuję Ipod(m.in po to ten dock tam powstał).

@ Stivi

Wiesz jeśli za cenę kabli mogę otrzymać znaczną różnice w brzmieniu(na plus) to jest to opcja jak najbardziej do przemyślenia.

Dla mnie DVD w Piano ma jedną zasadniczą, ale cholernie irytującą wadę: zbyt długie wczytywanie płyt. I jestem sam na siebie zły na to, że nie sprawdziłem tego wcześniej :(

Dzisiaj z całą pewnością zdecydowałbym się ponownie na PianoCrafta (bo to bardzo dobrze zgrany zestaw) jednak z pewnością byłaby to wersja z CD a odrębnie dokupiłbym taniego BR.

Luxmany i winyle 

Każdy zestaw z DVD odtwarza Mp3, jedynie problem polega na tym że nic nie zobaczysz na wyświetlaczu źródła, taki zestaw MUSI być podpięty pod Tv i jedynie tam zobaczysz i za pomocą pilota możesz wybierać i odtwarzać utwory. Także jeśli nie masz w planach podłączanie zestawu do Tv, lub po prostu oglądanie na nim filmów został bym przy 640. Chociaż tu funkcjonalność nie jest tak dobra jak w starszym Piano czy Denonach. W nowym Piano Crafcie Pliki często wyświetlane są po prostu jako lista bez folderów itd. Do odtwarzania Mp3 w nowych Piano Craftach najlepiej pasuję Ipod(m.in po to ten dock tam powstał).

Dawid - cenna uwaga, dziękuję.

Niestety, nigdzie w mojej okolicy nie mam możliwości porównania brzmień piano i tego pioneera. Z9 wyjdzie sporo drożej bo trzeba dokupić jakieś porządniejsze głośniki... Hmm, mam dylemat.

Dawid - cenna uwaga, dziękuję.

Niestety, nigdzie w mojej okolicy nie mam możliwości porównania brzmień piano i tego pioneera. Z9 wyjdzie sporo drożej bo trzeba dokupić jakieś porządniejsze głośniki... Hmm, mam dylemat.

Ja bym nie miał dylematu. W cenie do 2tys. nie masz wielkiego wyboru jak za komplet z głośnikami, a w tej cenie PC jest w ścisłej czołówce.

Luxmany i winyle 

Zrobiłem kilka skanów z prezentacji multimedialnej, która pokazuje rozwiązania i technologie zastosowane w tych modelach wież panasonica. Tak będzie wygodniej bo nie trzeba będzie przedzierać się przez całą tą prezentacjię multimedialną i ciągle klikać na dalsze prezentacje, tylko mamy na oczach od razu cały przegląd zastosowanych technologii.

amp1s.jpg

amp2m.jpg

amp3p.jpg

amp4o.jpg

Pełna multimedialna prezentacja jest poniżej, można tam zobaczyć dodatkowo rozszerzającą animację dotyczącą ostatniego dołączonego obrazka :

http://panasonic.net/avc/mini/akx/

DawidM w takim razie jeżeli planujesz kupić primare to po co będziesz robił tą wymiane podzespołów w kolumnach przy zwrotkach .Nie ma to sensu przy odsprzedaży będzie ciężko bo kolumny już grzebane a teraz ciężko sprzedać grzebane kolumny i to jeszcze przez kogoś.Tak więc ja by zostawił te kolumny i lepiej dołożył bym ta kase do zbierania na tego DCI.

Mikson OK Jak narzaie to się zastanowie ale na pewno tego kimbra bym brał ale to musze jeszcze zobaczyć jak z kasą stoję.Odezwe sie do Ciebie na PW.

Mam kolumny do PC po tuningu wykonanym przez EMILa i mogę śmiało powiedzieć, że dźwięk jaki można z nic uzyskać robi wrażenie, aż trudno uwierzyć że to te same kolumny. Także po wymianie zwrotnic i wewnętrznego okablowania oraz dodatkowym wytłumieniu skrzynek, nawet mi przez myśl nie przeszło żeby się ich pozbywać. Grają co najmniej o klasę lepiej w każdym pasimie. Także inwestując ok 200zł na części mamy kolumny za 2 tys. zł :)

Wiesz jeśli za cenę kabli mogę otrzymać znaczną różnice w brzmieniu(na plus) to jest to opcja jak najbardziej do przemyślenia.

wiesz droższe kable zawsze sprzedasz a tuningu w dłubanych kolumnach nie wycofasz tak łatwo co nie oznacza że 200pln nie ma sensu

wkładać w tuning warto oczywiście ale zaznaczam różnicę , natomiast do dłubniętych kolumn można też pokusić się o lepsze kable,

jeżeli takie monitory grają na poziomie 2tysiaków :)

Focal + Naim

wiesz droższe kable zawsze sprzedasz a tuningu w dłubanych kolumnach nie wycofasz tak łatwo co nie oznacza że 200pln nie ma sensu

wkładać w tuning warto oczywiście ale zaznaczam różnicę , natomiast do dłubniętych kolumn można też pokusić się o lepsze kable,

jeżeli takie monitory grają na poziomie 2tysiaków :)

Chodziło o okablowanie wewnątrz kolumn :)

Tak z innej beczki... Nie wiem, czy ktoś wspomniał już o zestawie mini Sharpa XL-HF200PHS:

post-26272-048216200 1295980839_thumb.jpg post-26272-019429200 1295980846_thumb.jpg

Słuchałem go ostatnio i muszę przyznać, że jako zestaw z zakresu cenowego ok. 800 zł, to możnaby się nad nim poważnie zastanowić. Warunki odsłuchu nie były nautralne, jednak słychać było znaczącą różnicę pomiędzy Sharpem, a innymi zestawami w podobnej cenie (np. jakieś Philipsy, które oprócz wyglądu nie mają dla mnie nic więcej do zaoferowania). Pewnie, że to nie PC, jednak jeśli ktoś dysponuje małym budżetem, a zależy mu na sprzęcie nowym, to zdecydowanie polecam posłuchać.

Tak z innej beczki... Nie wiem, czy ktoś wspomniał już o zestawie mini Sharpa XL-HF200PHS:

post-26272-048216200 1295980839_thumb.jpg post-26272-019429200 1295980846_thumb.jpg

Słuchałem go ostatnio i muszę przyznać, że jako zestaw z zakresu cenowego ok. 800 zł, to możnaby się nad nim poważnie zastanowić. Warunki odsłuchu nie były nautralne, jednak słychać było znaczącą różnicę pomiędzy Sharpem, a innymi zestawami w podobnej cenie (np. jakieś Philipsy, które oprócz wyglądu nie mają dla mnie nic więcej do zaoferowania). Pewnie, że to nie PC, jednak jeśli ktoś dysponuje małym budżetem, a zależy mu na sprzęcie nowym, to zdecydowanie polecam posłuchać.

Zastanawiałem się nad tym sprzętem w wersji xl-100 - czyli bez docka do iPoda. Nie słuchałem, wygląd w tym przedziale cenowym ok. Gdzieś na tym forum wyczytałem, że ma bebechy te same co w Onkyo 545 i Pionierze X-HM50. Miałyby je różnić tylko wyświetlacz i głośniki. Jeśli to prawda to warto wziąć sharpa bo najtańszy, a i prezentuje się przyzwoicie (w wersji bez iPoda jak dla mnie lepiej). Ja postanowiłem jednak dozbierać do Denka M38, albo jakieś PC.

Pozdrawiam

Nowe wieżyczki od sony na rynek latynoamerykański, uwaga trzymajcie się mocno !.

http://www.youtube.com/watch?v=9pHdc0VPIKA

http://www.youtube.com/watch?v=AolJxH539gA

http://www.sony-latin.com/homeaudio/FST-ZUX999.jsp#

A tak odnośnie tych filmików z wieżyczkami LG co je wcześniej wklejał @vidocq to, to jest jeszcze piękne ;)

... ;)

Powiedzcie mości panowie czy warto dopłacić do Yamahy MCS-1330 czy brać MCR-640? Różnica cenowa jest dość spora ale czy przekłada się to adekwatnie na jakość?

jak różnica jest do tysiaka to 1330, gra bardziej wyrafinowanie ,

teraz to już dobra cena jest na nią http://www.tophifi.pl/towar/id/63/mcs1330/

kiedyś kosztowała ponad 4tysie :)

jeszcze bym porównał/posłuchał ten systemik http://www.tophifi.pl/towar/id/1414/mcr503_melody_music_bw_685/

Nowe wieżyczki od sony na rynek latynoamerykański, uwaga trzymajcie się mocno !.

... ;)

latino power!

lubią być na bajerze i to mocno! :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.