Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD do musical fidelity A3.2??

Murmi

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłem Musical'a, niestety prawie że w ciemno - po króciutkim odsłuchu w top HI-fi, porównywałem z Rotelem A1062 i Primare A20, on grał najlepiej... ale w domku z moją starą Yamahą CDX-890 - delikatnie mówiąc kiepsko. troszkę jakby brakuje basu a góra zbyt krzykliwa. *tzn bardzo niski bas jest, tego troszke wyższego nie ma, no i brak konturów - bas jest raczej wyczuwalny niż słyszalny. Dysponuję kolumnami Dynaudio A 72 i kablami Audioquest CV4, interkonekty próbowałem różne, bardzo budżetowe jak narazie. Miałem okazję też wypróbować sitecha sq58 ale też mi, ze względu na bas, nie przypadł do gustu. Co robić??

https://www.audiostereo.pl/topic/3924-jaki-cd-do-musical-fidelity-a32/

Niestety, prawdopodobnie zmienic pomieszczenie odsluchowe.

Musical basu ma naprawde duzo (zgadza sie ze nie konturowego - jesli taki lubisz to nie ten wzmak) ale gory to juz raczej szczedzi...dynaudio tez maja ja najwyzszej jakosci i wcale nie w nadmiarze. Zmiana cd powinna pomoc, jednak nie wiadomo tak naprawde na ile jest to kwestia pomieszczenia. Pewne jest jedno, przed zakupem odsluchaj cd w domu.

Z Musicalem A3 sprawdzał się doskonale AudioAnalogue Paganini + srebrny interkonekt z analityczną górą. Ale A3.2 podobno jest bardziej neutralny od A3 - nie ma już tak wyraźniego charakteru. Yamaha może być za słaba do tego wzmacniacza.

Jeśli jeszcze będziesz miał szczęście i znajdziesz Tag McLaren D20R - jesteś w domu ! Niesłychana przy tej analityce kontrola i rozciągnięcie basu,dość - przyznaję, suchy środek i mocna góra ,co przy lekkim "ciepełku" A 3.2 sprawi,że masz świetnie zgrany duet.

• 2 tygodnie później...

Witam, i dzięki za rady. Poeksperymentowałem troszkę z ustawieniem kolumn, poprawia się. Stoją jeszcze na węższej ścianie ale troszkę już chyba lepiej, spróbuję ustawić na tej szerokiej - zobaczę co będzie. Jutro będe odsłuchiwał Micromegę Stage 5. :), cóż nie ulega wątpliwości, że cd zostanie zmieniony - to tylko kwestia czasu.

Sorki, że tak długo nie odpowiadałem - nie miałem dostępu do sieci.

• Redaktorzy

Zdaje sie ze dla wielu dyskutantow 3 a 3.2 to jeden burek, a tu chodzi o model 3.2, ktory moze sie troche roznic od wczesniejszego. Moja opinia ma charakter tylko pomocniczy, bo musze opierac sie na informacjach z drugiej reki, ale powszechna jest opinia, ze obecne wzmacniacze MF graja ofensywnie, z duza iloscia detali, i bez dawnej firmowej miekkosci. Taki wzmacniacz nie zamaskuje cienkiego CD-ka, a polaczony z ponadprzecietnie detalicznym rowniez moze narobic szkod. Niewykluczone ze z tego powodu nie uda sie zbyt dobrze mariaz z Micromega. W takim razie czemu by nie wyprobowac firmowej kombinacji z CD 3.2? Ewentualnie Audio Analogue Paganini, albo coś od Roksana.

Witam, to narazie próba, jestem po prostu ciekawy. Narazie z yamaha wzmacniacz gra ciepło, jest sporo basu, ale nie jest konturowy.

Tak w ogóle to zmieniłem ustawienie kolumn i sie znalazł (bas). góra jest oszczędna, niemetaliczna. Bardzo ładna średnica.

ale yamaha, z tego co wiem, gra tez ciepło, ma sporo basu ale kiepsko kontrolowanego, wiec jak sądze muszę pójść w stronę troszkę zimniejszego, szczegółowego źródła, z dobrze kontrolowanym duzym basem. :)

Mozliwe ze najlepszy bedzie MF Cd 3.2, ale z odsłuchem tego musze niestety troszke poczekać.

Posiadam A2 i Dynaudio. Miałem podobne kłopoty. Dużo pomogły kable Nordost Gold, które nawet wymieniłem we wzm. Do tego najlepiej interkonekt też Nordost ale raczej jasny ,bo Black Knight będzie zbyt zaciemniał( w Elektr. Pomarańczy doradzą). Sprawdzałem Siltecha i było OK.

AudioQuest też może być, ale to kwestia delikatnego dopasowania do upodobań. Mój MF dobrze buduje scenę w ustawieniu wg AudioPhisic(Głośniki w ognisku elipsy i kąt między słuchaczem a kolumną 70-90). Do tego zestawu już dobrze pasuje Marantz 63MKII. Może być lepszy byle szczegółowy. Moim zdanie Yamaha w tym zestawieniu się nie sprawdzi.

Hej, własnie zakończyłem odsłuchiwanie Micromegi Stage5 połączonej do wzmaka Siltechem SQ58. nieźle - więcej przestrzeni, ładniejsza średnica, oddech, bas głębszy, lepiej kontrolowany(minimalnie lepiej - szarpnięć za struny nie słychać (Jacques Loussier plays bach)) ładnie wybrzmiewająca góra ale raczej delikatna. ( w sumie nadal wychodzą błędy w ustawieniu i chyba jednak będę musiał ustawić kolumny na szerszej ścianie). potem podłączyłem zamiast mojego MF A3.2 Electrocompanieta ECI2 - pierwsze wrażenie - dużo więcej basu, znacznie szybszego,pełniejszego (samo mięso) i dobrze kontrolowanego. Ale coś za coś, średnica wyszczuplała, zrobiła sie mniej szczegółowa, mniej słodka. A góra krótka, bez wybrzmień - sucha, mniej detaliczna. W ogóle to najlepiej bym połączył bas z ECI, średnicę z MF a górę, cóż jeszcze nie wiem i w jednym i w drugim przypadku czegoś brakowało. To tyle...

Przeglądałem dzisiaj w Empiku jakieś francuskie pismo hi-fi i tam polecają do MF A 3.2 Rotela RCD 1072, który został tam Cd roku, podobnie jak MF A 3.2 wzmacniaczem roku. z tego co zrozumiałem to uważają tą konfigurację za wzorcową nawet w klasie cenowej 2 - krotnie wyższej !

Z kolei "Hi-fi Choice" nie lubi ani MF A 3.2, ani RCD 1072, za to doszukują się cech hi-endowych w dźwięku Marantza PM 7200 (słabiutko ocenionego przez "Hifi i M") - ach te recenzje... Nie ma to jak własne uszy !

Witam. Potwierdzam opinie jozwy, 3.2 gra ofensywniej niz jego poprzednik. Jest to jak najbardziej korzystana cecha, bo potrafi przyłoić w ostrzejszych kawałkach, a w bardziej nastrojowych zmienia sie jak kameleon i czaruje subtelnym dzwiękiem. U mnie gra on w zestawieniu z xa3es(tuning) i z krell250cd. Bas schodzi nisko i jest szybki dobrze to słychać na najnowszej płycie KODO (bębny i kotły w szybkich, folkowych rytmach), alikwoty i wybrzmienia nie dorównują może dobrej lampie ale i tak dają duzo frajdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.