Skocz do zawartości
IGNORED

Audio 11/06 test proac 110-prosba o skan

lesio

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomnij o Studio 110. W porównaniu do Studio 100 to jest totalna budżetówa. Tanie głośniki, tanie elementy... tak naprawdę Studio 110 są następcą Tablette 2000, a ze Studio 100 mają wspólna tylko nazwę.

Ty nie czytaj kolorowych gazetek, tylko sam posłuchaj. Panom redaktorom wszystko się "w miarę" podoba, a jak się podoba bardziej niż "w miarę" to sikają po nogach. Z testu w gazetce najfajniejsze są obrazki, zwłaszcza te rozbierane. Resztę można pominąć.

McGyver, a co powiesz na te ?

(Na dole chyba jakiś zacny SEASik, a na górze - hmm - ? ;))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

McGyver ma rację

z recenzji to obiektywne są tylko obrazki

Zobaczcie np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koobal

czyli nie zgadzasz się z opnia Mg Gyvera

cytat: "Ty nie czytaj kolorowych gazetek, tylko sam posłuchaj. Panom redaktorom wszystko się "w miarę" podoba, a jak się podoba bardziej niż "w miarę" to sikają po nogach. Z testu w gazetce najfajniejsze są obrazki, zwłaszcza te rozbierane. Resztę można pominąć." ?

Czy uważasz że: "jak Kali kradnie to dobrze a jak Kelemu kradną to nie dobrze" ?

Liczę , głupawy, na odpowiedź....

andrea29, 11 Sty 2008, 00:36

>McGyver, a co powiesz na te ?

>

>(Na dole chyba jakiś zacny SEASik, a na górze - hmm - ? ;))

>

>

Ukryta Zawartość

Na dole Seas z serii Excel. W kolumnach z naszego sąsiedztwa (Audiowave) połączony z Seasem KT25 (znanym z ProAców Studio 100) pogrywa sobie zacnie.

Response D2 nie znam, ale znam głośniki w nich użyte. Nie wiem skąd umiłowanie Tylera do taniutkiej i bardzo przeciętnej kopułki Vifa DX25. Umieszcza ją nawet w topowych Response D100 za 80 000zł.

Ukryta Zawartość

Mc Gyver

"Nie wiem skąd umiłowanie Tylera do taniutkiej i bardzo przeciętnej kopułki Vifa DX25. Umieszcza ją nawet w topowych Response D100 za 80 000zł."

Może po prostu sekret tkwi w mądrości Tylera jak ją zaaplokować a Ty nie wiesz ...

Tak sobie tylko dywaguję ;-)

Sekret tkwi w mądrości Tylera, ale polega na tym, jak najdrożej sprzedać najtańsze głośniki upakowane w zwyczajną obudowę. Znalazłem w którejś z gazet (hi-fi i muzyka chyba) wywiad z przedstawicielem firmy Proac i na pytanie redaktora, dlaczego takie wysokie ceny, których nie usprawiedliwiają zastosowane komponenty, opowiedział banalną historyjkę dla debili o rynkowych mechanizmach działania dużej firmy. Potem przeszedł do konkretów i wyliczył, że koszty są wysokie bo Proac oprócz klejenia mat bitumicznych do obudowy UŻYWA RÓWNIEŻ ZSZYWEK! a ponadto duża część produkcji idzie na eksport, więc OPAKOWANIA gotowych wyrobów muszą być odpowiednio solidne, żeby do klienta dotarły nieuszkodzone. Jak to przeczytałem to ręce mi opadły, ale nie dlatego, że to bezczelne naciąganie naiwniaków - w końcu firma przyznaje otwarcie, że żadnych cudów nie ma, tylko, że znajdują się rzesze gotowe wyrzucać pieniądze w błoto za wytłoczkę Proac.

Patrząc na te 110-tki - teraz większość firm proponuje lepsze wyroby, z lepszymi głośnikami i wykonaniem za 2000 zł. A tu cena 5000 i niektórzy się podniecają.

Gdyby faktycznie można było uzyskać idealne brzmienie z najmarniejszych głośników, to PO JAKĄ CHOLERĘ firmy głośnikowe takie jak Vifa, Peerlless, Seas, czy Scan Speak, zawracają sobie głowę projektowaniem zaawansowanych technicznie i drogich przetworników, jak taki Tyler kupi od nich za grosze te najtańsze, zrobi z nich PROAKI i sprzeda za wielokrotność ich wartości. A potem i tak gazety napiszą, że Proaki sa kultowe a inne kolumny grają nienaturalnie:)

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

Asmon;

Sekret w mądrości Tylera (ciąg dalszy)

W Audio był wywiad z Tylerem odszukam go w całosci ,rozmawiał z nim p.Andrzej Kisiel który jest fascynatem głośników i związanych z nimi aplikacji ,nie tylko vif i scanspeaków.

Zapytał on "a to dlaczego teraz zrezygnowaliście z revelatora , D2010 , exela a wszędzie stosujecie tanią vifkę?"

Tyler na to " ale my zastosowaliśmy specjalny aluminiowy front"

Tak jakby to była rewolucja przeciętnego głosnika .

Vify DX są dostępne w sprzedaży z aluminiowym frontem. Reszta to tak jak napisał Asmon pieprzenie o kosztach dystrybucji, mat bitumiczntych i sszywek. Ta legenda w Polsce w końcu padnie.

Jedno trzeba przyznać firmie pokazała jako pierwsza że da się zrobić bardzo dobrze grające kolumny (i na tym straciła)

Powstały takie modele jak Response 2 , Response 4, Response 2,5 ,Studio 100. Nie przewidzieli jednego że uzyte głośniki są standartowymi głośnikami dostęnymi u dystrybutorów.

I zaczęło się .......klonowanie.

ProAc ratując się zmienił modele i użył głośników Volta które juz nie są tak powszechne , poza tym to juz nie węglowy ScanSpeak !

W modelu Response 3,8 zrozumieli i zamowili 18W8535 z impedancją 12 ohm i nikt już nie klonuje na standartowych głośnikach bo nie umie przeliczyc zwrotnicy.

Może spór jest niepotrzebny bo jak wiecie w W.Brytani ludzie operują innymi kwotami pieniędzy. Dla nich jest to normalna zapłata za pracę ludzką . Dla nas kosmicznie wysoka . Kosztów powiedzmy 10 tyś. jak dla Polaka 1 tyś. zł - ot taką kwotę płacimy chętniej za wysiłek w skonstruowanie kolumn w Polsce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może lepiej samemu porównać?;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

annawroc, 11 Sty 2008, 10:10

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

>może lepiej samemu porównać?;)

Toż od początku mówiłem. Nie zaczytywać się recenzjami, tylko ruszyć tyłek i posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie. Takie kolumny byłyby ideałem, a ideałów jak wiadomo nie ma. Istnieje natomiast sporo kolumn, w których z użytych komponentów wyciśnięto wszystko co się dało. Dakie są np. Dali Grand Coupe (aczkolwiek ich charakter jest zupełnie inny niż ProAc Studio 100).

Cenię też niektóre konstrukcje Sonus Fabera (ale starsze, np. Minuetto, gdzie z tanich głośników wyciśnięto swietny dźwięk za w sumie niewygórowaną cenę).

Stare Castle i Thiele też są IMHO godne uwagi.

lesio - mnie nie o to chodziło, że wszystko jest źle zrobione i od razu trzeba "tjuningować" :) Osobiście jestem mocno sceptycznie nastawiony do tego typu praktyk. Jestem już tylko zniechęcony i nieco rozdrażniony jak ludzie dają świadomie robić z siebie idiotów. Zamiast tego Proaca posłuchaj np Xaviana XN 125 (1 lub2). Kosztują dwa razy mniej a brzmią i są zrobione trzy razy lepiej. Pozdrawiam.

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

Poczytaj tematy o Studio 100 na DIY. Masz wszystko rozrysowane. Jak się dobrze zakręcisz, to w granicach 2500zł zrobisz samodzielnie dokładnego klona Studio 100. Po co sobie zawracać głowę przedrożonymi namiastkami w stylu Studio 110? Gdyby na Studio 110 nie było logo ProAc, tylko dajmy na to Audiowave to pewnie kosztowałyby NOWE nie wiecej niż 2200zł, a w promocji moze nawet tylko 1800zł.

McGyver, 11 Sty 2008, 01:14

"Response D2 nie znam, ale znam głośniki w nich użyte. Nie wiem skąd umiłowanie Tylera do taniutkiej i bardzo przeciętnej kopułki Vifa DX25."

Może chodzi mu o to żeby góra zanadto nie dominowała ? Ma być podporządkowana (prawie że schowana) w średnicy). Może o to chodzi ?

Tak było w T2k więc może i tu zrealizował tą samą koncepcję. (Ale nie wiem - nie słuchałem.)

Andrea, to czy góra dominuje czy nie dominuje to zależy bardziej od sposobu aplikacji tweetera niż od samego tweetera. Kwestie ilościowe to nie jest żaden problem, to się reguluje na zwrotnicy. Istotna jest detaliczność, ogólnie pojęta "czystość, dźwięczność, przestrzenność, precyzja... czyli kwestie jakościowe. Pod tym względem DX25 ma przypisane sobie mozliwości, i tego się nie przeskoczy, nawet jak się zamontuje hiper duper aluminiowy frontpanel, czy mega wypasione kondensatory w zwrotnicy, kosztujące cztery razy więcej niż sam tweeter.

A co do Studio 100 które uważam za jeden z najbardziej udanych modeli ProAca, to bawiłem się dużo użytym tam Skanem 8542. Dlatego rozumiem dlaczego użyto tam akurat niespecjalnie drogiego Seasa KT25 (który mimo że tani i tak jest o wiele lepszy od Vify DX). Otóż Skan 8542 jest głośnikiem mega upierdliwym i kapryśnym, i z wieloma tweeterami bardzo niechętnie się zgrywa dając dźwięk matowy, przygaszony i szary. Bywa, że odmawia współpracy nawet z obiektywnie bardzo dobrymi i cenionymi tweeterami. Ale jak już się znajdzie dla niego dopasowanego partnera, to potrafi zagrać nad podziw dobrze. Z tego co zdołałem sprawdzić, to zgrywa się z Daytonem, Accutonem i wyżej wspomnianym Seasem, natomiast za diabła nie chce pokazać klasy z moim ulubionym Dynaudio. Dlatego dla siebie wybrałbym raczej kewlarową osiemnastkę. Ta gra z Dynaudio bez strojenia fochów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.