Skocz do zawartości
IGNORED

Schemat, wzór i opis filtrów do zwrotnic

insomnia

Rekomendowane odpowiedzi

zacznę tak: nie mówcie że to tu jest bo nie znalazłem a chodzi mi o kompedium wiedzy na jeden temat:

FILTRÓW DO ZWROTNIC GŁOŚNIKOWYCH

1. Schemat

2. Wzory do wyliczania elementów

3. Opis zawierający zagadnienia fazowe, impulsowe, porównania.

Najpopularniejsze to:

- Butterwotrha

- Linkwitz-Riley

oraz

- Bessla

- Czybyszew

Nie rozumiem - chcesz o coś zapytać, czy napisać to, co jest na początku każdej książki o teorii sygnałów? Policz sobie ile musiałaby mieć cewka indukcyjności, żeby przy 8 omach impedancji przetwornika wyszła charakterystyka Butterwortha. :) I jeszcze zrobić ją bezrdzeniową - kopalnie miedzi byłyby zachwycone, projektanci obudów mniej. ;) Lepszą lekturą będą książki o projektowaniu głośników, a te raczej już były dysktuowane na forum.

W zastosowaniach praktycznych takie "podręcznikowe" filtry należy stosować z dużą ostrożnością ponieważ:

- impedancja przetwornika zwykle jest zespolona, nie jest rezystancją jak to zakłada podstawowa teoria.

- przebieg SPL przetwornika jest zwykle daleki od płaskiego (roll-offs po obu stronach, baffle step, czasem break-up) i zwykle odchodzi się od podręcznikowości filtru celem uzyskania odpowiedniego zbocza akustycznego. Do tego dochodzą jeszcze zagadnienia przesunięć centrów akustycznych względem siebie.

Wzorów na filtry naprawdę użyteczne jeszcze nikt nie opracował, najlepszą metodą jest zrobienie dobrych pomiarów zespolonych SPL i impedancji a następnie zabawa w optymalizacje filtrów, zaczynając od jakiegoś gotowego rozwiązania z kompensacją baffle step itd.

no to może ktoś mi wyjaśni czy są różnice w schemacie filtrów Butterwotrha i Linkwitz-Riley bo widziałem w programie zwrotnice3.0 że takich nie ma, a w necie nie znalazłem schematów na filtr L-R.

Z tego co wyczytałam to przy łączeniu filtrów DP z GP Butterwotrha nalezy odwrócić polaryzację głośnika wysokotonowego i nie liczyć filtrów na jedną częstotliwośc ale zachowac pewien odstęp np 500 Hz pomiędzy częstotliowściami na jakie się liczy.

A jak to wygląda przy Linkwitz-Riley??? Podobno nie trzeba uwzględniać rozsunięcia ale przebieg fazy i jaka polaryzacja podłaczeń to już nie wiem. ???

Czy odpowiedź impulsowa jest szybsza w Linkwitz-Riley?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyliczone wg wzorów filtry DP nie uwzgldniaja baffle step, który zależy także od szerokości obudowy. By to przynajmniej częściowo skompensować zwiększa się indukcyjność, co znowu wymaga korekcji pojemności w filtrze głosnika nisko(średnio)tonowego. Zwiększona indukcyjność powoduje szybsze opadanie charakterystyki na górze i wymusza niższe podziały niż możnaby zastosować z tym głośnikiem w innym przypadku.

• 2 tygodnie później...

Molibden coś mi przypomina to że wyjściem z tego jest korektor impedancji. Warto go stosować jak się nie ma możliwości przeprowadzenia pomiarów. Z suchych wzorów warto go zastosować, bo inaczej to chodzenie po omacku. Ja niedawno go zastosowałem i doznałem miłego zaskoczenia - zakres srednio-wysokotonowy brzmi łagodniej a przez to i średnica jest bardziej wyraźna i w sumie dźwięk przestał mnie męczyć.

Rzeczywiście, linearyzacja impedancji głośnika przybliża zachowanie się takiego filtru do przypadku obciążenia liniowego, rezystancyjnego i eliminuje utratę spadku tłumienia dla wyższych częstotliwości. Pozwala to lepiej odfiltrować głośnik niskośredniotonowy i dokładniej wyliczyć parametry filtru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.