Skocz do zawartości
IGNORED

Szybkość transmisji plików MP3

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy wiemy......płyty CD są drogie albo nigdzie nie można kupić tego co chcemy.Tak więc trzeba się jakoś ratować, by móc słuchać ulubionej muzyki.Czyli pozostaje ściąganie MP3-jek z netu.Wiadomo jednak, że format MP3 to kiepska jakość, ale gdy szybkość transmisji wynosi 320Kb/s jest już całkiem znośnie.

I tu mam pytanie.......jakie pliki jest sens wogóle ściągać ? To znaczy, jaka jest minimalna szybkość transmisji danych zakładając, że ma się zamiar wypalić standardową Audio CD a nie korzystać z odtwarzaczy MP3 ???

Ale konkretnie...jakiś program do ich ściągania. I skąd wiadomo że będą one w "konpresji bezstratnej" ???

Ja korzystam z "BearShare" więc nie wiem, czy ten program może być ???

pliki flack, ape lub mpc i wreszcie mp3 (te w przypadku naprawdę rzadkich płyt min. "192" poniżej nie ma co sobie D zawracać.)

flaki i apy ściagasz tak jak inne pliki.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gdyby ściąganie plików było legalne, niewątpliwie poleciłbym ci eMule, łączący się do dwóch sieci - serwerowej edonkey i peerowej Kad. Powiedziałbym ci wtedy, że najlepiej wyszukiwać całe archiwa, wpisując nazwę albumu i np. eac, ape, flac itp.

Niemniej korzystanie z tych programów wiąże się z rozpowszechnianiem muzyki z nielegalnego źródła, więc nie mogę w żaden sposób zachęcać cię do używania; co więcej, aby cię zniechęcić, powiem ci że sieć edonkey jest obecnie naszpikowana fałszywymi serwerami organizacji antypirackich i każde połączenie z takim serwerem powoduje zapisanie twoich danych. Co dalej, pozostawiam twojej wyobraźni.

Ja ściągam z tzw. torrentów. Instalujesz w kompie program do ściągania (na przykład BitTorrent albo MicroTorrent (pisany przez symbol "mi"), potem sobie w necie szukasz płyty (tyuł + torrent), wyświetlają Ci się linki, klikasz na któryś (na przykład torrentz.com), masz tam często opis prędkości, jakości, typu plików. Jak masz szczęście i są tzw. seedy (to znaczy aktywne kompy, z których można pobierać), klikasz na "download torrent" i się zasysa. Są tam koncerty w DVD rip, masa flaców, ape, MP3 wszelkiej maści i jakości. Czasami trafiają się rarytasy, bootlegi, nagrania z telewizji, radia itp.

Można stracić od cholery czasu.... ale polecam, edukacyjnie chociażby.

Miłego ściągania.

Aha ! Dobrze, ja wiem że to nie jest legalne. Ale nie mam przecież zamiaru handlować pirackimi płytami, tylko chcę poprostu słuchać muzyki. Z tym piractwem to przesada......w takim razie nie powinno się nawet przegrywać płyt na kasety magnetofonowe.

Podobno warto tutaj zajrzeć, ale ja tam nie wiem ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiedźcie mi czy dobrze rozumuję:

Tylko duże wytwórnie ścigają sciąganie ich własności ... EMI , SONY itp

A co jak się ściąga płyty niszowe: MSFL, ECM, ARCHIV ???

A zresztą wytwórnie chyba powoli odpuszczają bo już poważni wytwórcy audio zaczynają robić music serwery ...

To podobno przyszłość ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Polacz w wyszukiwarce nazwe plyty ze slowami ape/flac/eac/lossless i bedziesz mial to czego szukasz.

PS

Nie sadzilem, ze ktos jeszcze z beara korzysta. Toz to taki zabytek jak kazaa. Przesiadz sie na torrenta.

konkretnie i na temat, scigasz sobie Bittorrenta, ma bardzo prosta kalibracje. wchodzisz na mininova.org

wpiszujesz w wyszukiwarke flac, lub autora. I masz, ja sciagam glownie stamtad(oczywiscie tego czego nie moge kupic w kraju, lub plyta jest zbyt droga). Co do Flaca, to jakosc bezstratna. Nagrywasz programem burrrn.

Ps. Nagrywanie mp3 jako audio cd mija sie z celem.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Prawdziwy meloman nie słucha z czegoś takiego jak mp3,ape,flac tylko zbiera płyty CD,płyty winylowe lub kasety

same oryginalne wydania i tylko oryginalne,tworzenie kolekcji trwa długo i coś tam kosztuje ale gdy już ją mamy to jest prawdziwą dumą właściciela,z każdym rokiem rośnie też jej wartość.Wspomne też o przyjemności obcowania z oryginałami często też pięknie wydanymi.A mp3 ace i flac są gówno warte($).To formaty stworzone z myślą o urządzeniach przenośnych i w tym sektorze niech pozostaną.

Jasne, jasne a takie oryginalne kasety brzmią lepiej niż flac czy ape ;-)

A kolekcja raczej z dnia na dzień traci na wartości niż rośnie.

Ciekawe czy w ślepym teście da się odróżnić płytkę oryginalną od takiej wypalonej z flac czy ape ...

Fakt, faktem że przyjemnie jest otworzyć pudełko, z namaszczeniem włożyć płytkę do CD.

Teraz prawdziwy audiofil słucha SACD ... bo takie płytki trzeba kupić ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mieczysław,masz PW ;)

A co do muzyki-flac i ape nie byly towrzone pod katem przenosnych odtwarzaczy, bo dopiero niedawno te urzadzenia maja taka pojemnosc, ze ktos moglby w ogole rozwazac wrzucanie na nie plyt majacych po kilkaset mega. Przyjemnosci posiadania szaf pelnych oryginalnych plyt nie kwestionuje, ale jakosc kaset jak najbardziej.

No dobra Panowie ! Coś będę kombinował.Narazie dzięki za info.

"T-Bolt"- przecież znasz mnie ! Ja z chęcią przegrał bym poprostu na dobrą kasetę lub szpulę.Ale to trzeba mieć jeszcze gdzie wypożyczyć CD do przegrania.A na oryginalne płyty nie specjalnie mnie stać.Ostatnio znalazłem płytę z muzyką która mnie interesuje.....kosztowała 83zł+wysyłka, no więc o czym tu gadać !

Panowie mnie źle zrozumieli,nie poddaje dyskusji jakości z kaset czy winyla,ale zachęcam do gromadzenia oryginalnej muzyki na różnych nośnikach.Takie mp3,flac,ape itd to tylko bezwartościowe megabajty.SACD bez komentarza - jest już długo a popularność ma znikomą.Większość znawców woli nadal kupić dobrego cd-ka i wysłuchać w swoim systemie stereo.

Kasjel, 7 Sty 2008, 15:40

>No dobra Panowie ! Coś będę kombinował.Narazie dzięki za info.

>"T-Bolt"- przecież znasz mnie ! Ja z chęcią przegrał bym poprostu na dobrą kasetę lub szpulę.Ale to

>trzeba mieć jeszcze gdzie wypożyczyć CD do przegrania.A na oryginalne płyty nie specjalnie mnie

>stać.Ostatnio znalazłem płytę z muzyką która mnie interesuje.....kosztowała 83zł+wysyłka, no więc o

>czym tu gadać !

Tak mnie to zastanawia, czy w procesie który tylko i wyłącznie może zdegradować nagranie jest jakikolwiek sens? To chyba lepiej sobie wprowadzić generator szumu i korektor graficzny do odtwarzacza CD, po co się męczyć z przegrywaniem ;-)

Są bezczelnymi piratami. Bo piractwo w mp3 128 kbps winno być nawet usankcjonowne prawnie. Ja dajmy na to nigdy bym nie słuchał muzyki w takim bitrate. Co najwyżej w celach czysto orientacyjnych, co jest na płycie, a gdy jej content mnie satysfakcjonuje, wówczas bezwględnie kupuję oryginał, żeby usłyszeć muzykę a nie rezultat przekształceń matematycznych w celu zaoszczędzenia miejsca na HDD czy innym nośniku.

Apropos szukania muzyki przez sieci p 2 p to nie polecam tego, bowiem wiąże się z tym odpowiedzialność karna (za udostępnianie w zasadzie a nie za pobieranie) a sieci te są ostatnio często przeszukiwane przez policję w Polsce. Robią od czasu do czasu pokazowe akcje. Sama sprawa karna nie jest wtedy najgorsza, bo zwykle kary za te czyny niewielkie, ale późniejsza odpowiedzialność cywilna za dysk pełen różności to już kosmos. Odszkodowania mogą wynosić od kilku do kilkuset tysięcy złotych.

Ogólnie samo pobieranie multimediów (z wyłączeniem oprogramowania chronionego licencjami) na własny użytek nie jest natomiast z tego co pamiętam przestępstwem.

Przeciez te naloty policji to wielokrotnie dementowane historyjki z gartunku internetowych bajek. Jezeli komus zatrzymywali komputer to tylko przy okazji jakiegos powazniejszego sledztwa. Np oblawy na pedofili.

>Przeciez te naloty policji to wielokrotnie dementowane historyjki z gartunku internetowych bajek.

No niezupełnie. W ubiegłym miesiącu z tego co czytałem w lokalnej prasie sprawdzane były sklepy w promieniu 15 kilometów ode mnie. W jednym z nich znaleziono jakieś profesjonalne oprogramowanie które wycenili na kilkadziesiąt tysięcy złotych. Poza tym całkiem niedawno mojej koleżance został zarekwirowany komputer w akcji w Lublinie. Często też zauważyłem zdarzają się zgłoszenia prywatne na policję. Podam przykład: ktoś ma niesfornego młodego sąsiada słuchającego głośno techno zwłaszcza wieczorami, często podczas wiadomości. Oczywiście muzyka z komputera gra. Prośby i groźby nie pomagają. Co w takim przypadku robi wtedy w ostateczności sąsiad nie mogąc dłużej wytrzymać? Ano zgłasza na policję, że młodzienic z sąsiedztwa ma pirackie oprogramowanie w komputerze. Policja chcąc - nie chcąc odebrawszy zgłoszenie popełnienia przestępstwa jest zobligowana do zareagowania. Więc idzie, znajduje, rekwiruje i już małolat nie słucha muzy. Przykład z życia wzięty, z mojej okolicy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.