Skocz do zawartości
IGNORED

Zakupy na ebay [offtopic]

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam, że nie na temat. Ale nie chciałbym umieszczać wątku na BOCZNICY, gdzie z powodu chamstwa po prostu nie warto wchodzić.

Chciałbym prosić o wyjaśnienie sposobu transakcji sprzętu kupionego w $ na witrynie ebay.

Jak wygląda procedura?

Załóżmy że sprzęt wart jest 1000$ plus 100$ koszty przesyłki. Chciałbym skorzystać z PayPal (to będzie mój pierwszy raz). Kiedy wpłacam tam pieniądze? Co kursem walutowym? Kto przelicza na dolary ze złotówek?

Jak z konta wpłacić pieniążki na PayPal? Czy trzeba mieć kartę kredytową?

Prosiłbym o łopatologiczne wyjaśnienie sprawy, najlepiej w punktach jak to wygląda, na zasadzie:

1. zamówienie towaru na stronie.

2. weryfikacja i potwierdzenie...

itp... (lub coś w tym stylu).

Z góry dziękuje za (p)odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/39160-zakupy-na-ebay-offtopic/

witam, więc wygląda to tak (wiem z autpsji bo mam konto PayPal i kupowałem na ebay.com (USA):

1. Musisz mieć konto na Ebay

2. Musisz mieć konto w PayPal (zakładasz je z pozomu swojego konta na ebay)

3. Musisz mieć karte kredytową lub płatniczą TZW. WYPUKŁĄ (wypukłe nadruki na karcie - nie kazda taka jest ta wypukła umozliwia płacenie w enecie) ja osobiście uzywam ekarty z mbanku - same zalety bo nie ukradnie ci nikt z niej kasy itd ale to już inna bajka:)

4. Musisz tą karte zarejestrować w PayPal (na swoim koncie)

5. Kupujesz na aukcji - jeśli płatność jest możliwa przez PayPal (a w 99% jest) logujesz się na konto swoje Paypal i robisz przelew na majla gościa co od niego kupiłeś

6. Na kocie (karcie) masz złotówki więcPay plzew,....je ci to na zielone - kurs jest soko wbrwe obiegowym opiniom przy 1000 dol. to tak jak byś kupił w kantorze +kilka złotych ale jest OK

7. za operacje jako kupujący nie płacisz nic pay - płaci sprzedający ale to jrego zmartwienie:)

mam nadzieje że Ci pomogłem co nieco

pozdro i sorki za byki:)

dodam jeszcze że z chwilą jak klinkiesz przelew na majla gościa on juz wie ze zapłaciłeś! :)

PayPal jest bezpieczny duuuuuzo bardziej dla kupujacego niż inne formy zapłaty(przelewy i takie tam)

ogólnie jest OK jak najbardziej polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,chcialbym zakupic ten subwoofer.Jakie clo mi nalicza,moze ktos sie orientuje.W Polsce chca za tego suba 7000tys.nie wiem czy bedzie sie oplacala sciagac.Prosze o pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Między 4 a 5 z postu jgx wstawiłbym "weryfikację użytkownika", która odblokowuje dość spore ograniczenia na świeżym koncie paypal. Taka weryfikacja sprawdza czy użytkownik paypal ma dostęp do konta powiązanego z dodaną kartą kredytową. Pobierana jest niewielka kwota, a w nazwie tranzakcji na wyciągu z owego konta widnieje czterocyfrowy kod, który później należy wpisać na witrynie paypal.

Oprócz weryfikacji użytkownika paypal oferuje także "potwierdzenie adresu". Jest to jednak usługa niedostępna dla Polaków.

Tak, że uwaga na aukcje ,w których wystawiający wymagają "address confirmed" (dla nich to ważne ze względu na ubezpieczenia tranzakcji) bo nie jest to tożsame z "paypal verified user".

Witam

A jak wygląda sprawa przesyłki sprzętu do Polski. Konkretnie chodzi mi o cła itp. Podobno można wysłać jako prezent, ciuchy itp. Ale jeżeli kupujemy tam w jakimś sklepie internetowym to oni raczej nie będą kombinować tylko zapakują i poślą do adresata.

Pozdrawiam

Spokojnie większość sklepów na ebay wie jak wysłać towar do europy, jedyna sztuczka to nie nakleić faktury na karton i już. Celnicy nie otwierają paczek zwyczajnie zaadresowanych, na których nie ma adresu zwrotnego sugerującego, że jest to zakup komercyjny. Trochę rzeczy kupiłem na ebay i w paru innych miejscach i problem jest tylko jeżeli firma umieszcza fakturę lub szczegóły dot. wartości towaru na opakowaniu (tak robi m.in. amazon.com). Z drugiej strony na elektronikę nie ma cła, ale trzeba dopłacić VAT do całej wartości przesyłki czyli wartość towaru + koszt wysyłki i do tego celnicy doliczą 22%, które płaci się w urzędzie celnym i dopiero wydadzą przesyłkę. W przypadku wysyłki kurierem (DHL, UPS czy FedEx) to kurier odprawi paczkę i pobierze od nas należności celne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.