Skocz do zawartości
IGNORED

Na Mezzo leci...

profee

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna mam dostęp do Mezzo. Własnie wybrałem ten kanał a tu leci oratorium Herkules Handla. Śpiewacy Narodowej Opery francuskiej we współczesnych ubraniach, współczesna gestykulacja i mimika. Nowoczesna inscenizacja jakoś się nie gryzie z barokiem, Dyr. William Christie. Moim zdaniem bardzo dobre. Będzie trwało do północy. Może ktos chce zajrzeć. Ciekawym jak to odbieracie. I w ogóle może w tym wątku moglibyśmy pisac o muzyce z Mezzo. Ja jestem pod wrażeniem.

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/

Nuit du 5 au 6 Janvier

A la fin du XIXème siècle, lorsqu’Adolphe Sax soude les trois parties de laitons qui composeront son futur saxophone, nul ne se doute qu’il vient d’inventer un des instruments qui deviendra le symbole d’un mouvement musical majeur outre atlantique : le jazz.

Ce soir, Mezzo vous offre des images des figures parmi les plus marquantes de l’histoire de cet instrument à travers les styles.

Samedi 5 janvier 2008 à partir de 00h00

00h00: JOHN COLTRANE LIVE IN GERMANY 1960---------------------------------------------------- INEDIT

Concert - Production: Reelin’ In The Years Productions

With Wynton Kelly (piano), Paul Chambers (basse), Jimmy Cobb (batterie) and guests Oscar Peterson (piano), Stan Getz (Saxophne ténor)

Autres diffusions : le 15/01 à 02h00 et le 28/01 à 02h00.

01h00:

SONNY ROLLINS LIVE AT JAZZ À JUAN LES PINS 2005--------------------------------------------- INEDIT

Concert - Réalisation : Patrick Savey

production: Zycopolis Productions,

Avec Clifton Anderson (tb), Bob Cranshaw (bass), Steve Jordan (drums), Kimati Dinizulu (perc), Bobby Broom (guit)

Autres diffusions : 17/01 à 00h00; 26/01 à 04h00; 08/02 à 02h00.

02h00:

WAYNE SHORTER QUARTET LIVE AT JAZZ IN MARCIAC 2003

Concert - Réalisation: Frank Cassenti

production : Telescope Audiovisuel.

With Danilo Perez (piano), Brian Blade (batterie), John Patitucci (basse)

Autres diffusions : 16/01 à 00h00 ; 25/01 à 04h00 ; 08/02 à 02h00.

03h00

HAPPY BIRTHDAY MR SHEPP! (LIVE A LA FONDATION CARTIER, PARIS 2007)

Concert - réalisation : Frank Cassenti

production : OLEO FILMS.

With Steve McCraven (batterie), Tom McLung (piano), Wayne Dockery (bass), Pavel Shepp (percussions), Cheick Tidiane Seck (clavier), Mina Agossi (chant), Bernard Lubat (chant), Rocé (rap), Raymond Doumbé (bass), Stephane Guéry (guit), Pedro Kouyaté (perc)

Autres diffusions : 14/01 à 00h00 ; 23/01 à 04h00 ; 05/02 à 02h00.

03h30:

MICHAEL BRECKER LIVE AT JAZZ A ANTIBES 1990------------------------------------------------- INEDIT

Concert - Production: SFP Productions, réalisation: Jean-Christophe AVERTY

With Joey Calderazzo (piano), Jay Anderson (basse), Adam Nussbaum (batterie)

Autres diffusions: 14/01 à 00h30; 23/01 à 04h30; 05/02 à 02h00.

04h00

CASSANDRA WILSON FEAT. STEVE COLEMAN LIVE AT JAZZ IN MARCIAC 2003

Concert - réalisation : Frank Cassenti

production : Telescope Audiovisuel,

With Lonnie Plaxeco (basse). Grégoire Maret (harmonica), Brandon Ross (Guit), Jeffrey Haynes (perc)

Autres diffusions : 15/01 à 00h00 ; 24/01 à 04h00 ; 06/02 à 02h00.

05h00

JOHN ZORN BAR KOKHBA LIVE AT JAZZ IN MARCIAC 2007------------------------------------------- INEDIT

Concert - Réalisation : Samuel Thiébault

production :OLEO FILMS,

Avec John Zorn (sax), Marc Ribot (guitare) Mark Feldman (violon), Erik Friedlander (violoncelle), Greg Cohen (basse), Cyro Baptista (perc), Joey Baron (drums)

Autres diffusions : 13/01 à 00h00 ; 22/01 à 04h00 ; 04/02 à 02h00.

Et aussi: David Murray and the Gwo ka Masters le 01/01, Barney Wilen, the rest of your life le 11/01, Stefano Di Battista live in Marciac le 13/01, Dexter Gordon live in 63 & 64 le 24/01, Les enfants de Miles: Bill Evans le 25/01, Benny Golson live at Jazz à Vienne le 26/01.

JAZZ FUSION NIGHT

Fin des années 60, les jazzmen cherchèrent de nouveaux horizons à explorer après les fertiles années du be bop et du cool. Miles Davis lança différentes formations électriques, Chick Corea fonda Return To Forever, Joe Zawinul, qui vient de nous quitter, monta l’historique Weather Report en compagnie du génial Wayne Shorter et se confronta à l’énergie du rock et des sonorités du monde.

Samedi 19 janvier 2008 à partir de 00h00

00h00

WEATHER REPORT – LIVE AT MONTREUX 1976------------------------------------------------------ INEDIT

Concert – production: Eagle Vision

With Jaco Pastorious (basse), Joe Zawinul (clavier), Wayne Shorter (saxophone), Alex Acuna (batterie), Manolo Badrena (percussion)

Autres diffusions : 28/01 à 04h00 ; 10/02 à 02h00.

02h05

MAHAVISHNU ORCHESTRA LIVE AT MONTREUX 1984 (Eagle Vision)---------------------------------- INEDIT

Concert – production: Eagle Vision

With John McLaughlin (guitare), Bill Evans (saxophone), Mitchell Forman (keyboards), Jonas Hellborg (basse), Danny Gottlieb (batterie)

Autres diffusions : 29/01 à 00h00 ; 07/02 à 04h00 ; 20/02 à 02h00.

03h55

SIXUN FETE SES 20 ANS LIVE A JAZZ A VIENNE 2006

Concert - réalisation : Emmanuel Pampuri ; Production : CLC Production.

With Paco Séry (batterie), Louis Winsberg (guitare), Alain Debiossat (saxophone), Jean-Pierre Como (clavier), Michel Alibo (basse), Stephane Edouard (percussion)

Autres diffusions : 28/01 à 00h00 ; 06/02 à 04h00 ; 19/02 à 02h00

04h50

CHICK COREA ELEKTRIK BAND LIVE AT MONTREUX 2004------------------------------------------- INEDIT

Concert - Production: Eagle Vision

Chick Corea (clavier), John Patitucci (basse), Frank Gambale (guitare), Dave Weckl (batterie), Eddie Marienthal (Saxophone)

Autres diffusions : 27/01 à 00h00 ; 05/02 à 04h00 ; 18/02 à 02h00.

Et aussi:

“Miles Davis, A Different Kind Of Blue” le 19/01; Joe Zawinul Syndicate live au New Morning 2004” le 22/01; “Les enfants de Miles: Bill Evans” le 25/01.

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-975904

Tak, Mezzo znakomite, Francuzi wnieśli tak wkład... Najlepsza jest właśnie możliwość obejrzenia tytułów DVD na które normalnie nie wydałoby się tych 20 kilku dolarów, bo choć ciekawe to nie konieczne - a to brazylijski balet, a to Tosca, a to Gardiner grający 2 tygodnie temu Oratorium Bacha w kościele w Weimerze (świetne trąbki wreszcie - Eklund gra trąbce innej konstrukcji i dzieki temu nie raził mnie wreszcie ich zbyt jasny dźwięk).

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-976030

Specjalnie nie pasjonuję sie telewizją, filmami itd ale bardzo sie ciesze, że mam w kablówce to Mezzo. Co ciekawe dźwiek jest całkiem w porządku, czego sie nie spodziewalem pamietając jak chrapliwie wychodził u znajomego przy odbiorze indywidualnym odbiornikiem TVSat.

Bardzo przydatny program na najbliższe dni; szkoda tylko, ze po francusku ;-)) Ale oczywiście mozna wszystko co potrzebne zrozumieć. Dzięki. By the way gdzie mozna najwygodniej takie zapowiedzi znaleźć?

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-976856

witekb

całą noc siedziałeś, oglądałeś?

stacja faktycznie niczego sobie, szczególnie klasyka ciekawa

ale sporo wypełniacza też jest

warto też na bieżąco sprawdzać program tvp kultura

ostatnio sporo zimermana, np. brahms 1. konc pod bernsteinem, a to niedawno wyszło na dvd

sporo też programów, koncertów bernsteina i inne ciekawe się zdarzają

czasem z archiwum coś z JJ się trafi

kiedyś regularnie dawali dwa koncerty milesa z JJ 83 i 88 do bólu

w innym wątku ktoś pyta o mszę hmoll jsb pod suzukim

a niedawno dawali live w dwójce w tym wykonaniu, bardzo dobre!

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-978714

PP ja widziałem Savala na żywca. zresztą, to w Polsce na szczęscie nie jest trudne - mistrz przyjeżdża:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35-100003347 1200360337_thumb.jpg

post-35-100003348 1200360337_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-986229

Powoli Mezzo zaczyna u mnie robić za szczekaczkę idzie godzinami, jeśli tylko jestem w domu. Telewizora w ogóle nie włączam, sygnał audio (stereo) pobieram z tunera mego combo DVD/VHS sterowanego kablem CTV. Dźwięk jest super, podoba mi sie coraz bardziej i prawie nie ma gadania. Wizje dołączam jak leci opera. A głośniczek telewizora robi za "central" - i całkiem fajnie wypełnia barwę (kto by pomyślał - w tym samym telewizorze fonia TVP to barbarzyńska tortura).

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-992864

Zazdroszczę wam bardzo... u mnie ze względów prozaicznych mogę mieć tylko kabłowkę, a w niej - kichę...

Ani Mezzo, ani TVP Kultura, nic nie ma... za to ze 3 czy 4 Vivy i samo poprane badziewie...

Nic nie ma - sen Kononowicza się ziścił ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-992907

>daGambus

Rzeczywiście masz jakąś beznadziejną kablówkę, opłaty dla kablówek za programy Mezzo i TVP Kultura są symboliczne i nie ma żadnego usprawiedliwienia natury finansowej dla operatora w twoim mieście. Trzeba nalegać, słać pisma do zarządu i być maksymalnie upierdliwym może wtedy coś załatwisz. Mieszakam w małym mieście i z tymi programami w kablówce nie ma żadnego problemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-993105

daGambusie tyś jest z Wroclawia, toć z miasta nie bardzo podłego, lecz przeciwnie, chyba ponadprzeciętnie umuzycznionego. Nie wierzę, aby we Wrocławiu w porządnym kablu nie było Mezzo. W moim kablu jest Mezzo i TVP Kultura, bez "dodatkowych" opłat, w ramach pakietu Basic (W_wa Aster) - może dlatego, że chociaż Basic nie jest on tani. Przez czas dłuższy nie mogłem ich jednak odbierać, bo mój stary telewizor nie ma odpowiednio daleko sięgającego zakresu hiperbandowego (Aster emituje w kablu "bardziej popularne" programy na kanałach, ktore mają nawet stare telewizory. Mezzo i Kultura oczywiście do nich nie należą). Te trudność ominąłem nareszcie przy pomocy magnetowidu, który litościwie sprezentował mi syn. Zachęcam do wglądnięcia w te technikalia, bo może nie jest tak żle jak sądzisz. Wreszcie może masz do wyboru innego providera sygnału. Piszę tak, bo obłęd rozpowszechnia sie najszybciej: W moim bloku jest już infrastruktura 3 (trzech) telewizji kablowych i zasadniczo można by zmienić, gdyby u innego providera cos waznego było, czego nie ma u dotychczasowego.

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-993349

> i nie ma żadnego usprawiedliwienia natury finansowej dla operatora w twoim mieście.

>Trzeba nalegać, słać pisma do zarządu i być maksymalnie upierdliwym może wtedy coś załatwisz.

>Mieszakam w małym mieście i z tymi programami w kablówce nie ma żadnego problemu.

No nie wiem. Moje aster, w wielkim mieście jest bardzo harde i bezczelne - "większości sie podoba, a panu nie" Taka tam panuje chyba filozofia. Może w twoim mieście takie osoby jak ty więcej znaczą, albo są względnie liczniejsze? W każdym razie ja przegrałem z aster w temacie likwidacji emisji programów radiowych w kablu. Wywalaja, żeby wepchać w kabel sygnał TV cyfrowej, oczywiście za osobna oplatą. Gdy to zrobia to maja być JAKIEŚ programy radiowe. Wszystko to metne i niepewne, na wodzie pisane, jak wszystkie zapewnienia tych krętaczy. Na razie zostawili parę analogowych najpopularniejszych stacji radiowych, chyba 8 czy 10 bez nawet RMF Classics . A było ok. 30.

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-993361

22-01-2008

20:30/ durée: 01h46

CONCERT

La création : Oratorio de Joseph Haydn - 2005

22:20/ durée: 00h32

CONCERT

J. Haydn : Symphonie N°81 sol maj.-directionC. Hogwood - Acad. of ancient music - 1997 - Horant H. Hohlfeld

23:00/ durée: 00h55

CONCERT

Ensemble orchestral Baroque de Limoges : Christophe Coin - 2004

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-993529

>profee

Kanały radiowe (przeważnie chodzi tu kanały radiowe dosyłane przez satelity) kablówka wyrzuca z powodu absurdalnie wysokich opłat za nie, a nie z powodu TV cyfrowej. Pasmo radiowe można wykorzystać tylko i wyłącznie do nadawania stacji radiowych. TV cyfrowa wykorzystuje pasmo telewizyjne powyżej 700 MHz.

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-993585

profee > dzięki za dobre i szczere chęci, ale jesteś w błędzie... :)

Moja kablówka zwie się Multimedia, mieni się być naj - naj, a podobnie jak Twoje aster, jest bardzo harda i bezczelna - "większości sie podoba, a panu nie"...

W żadnym też razie problem nie dotyczy mojego hardware'u, a jedynie jedynie słusznej oferty programowej jedynej na moim osiedlu sieci. A oferta jest taka i taka pozostanie. Ale za to będzie 10 kanałów Viva w High Definition!

Co do umuzykalnienia Wrocławia, to nie oceniaj pochopnie, są tu wprawdzie piękne imprezy i wspaniały festiwal, ale tak naprawdę tzw. "środowisko", do którego raczej nie przynależę, nie mieszka jednak w blokach, poza tym - nawet gdyby chciało mu się zabrać głos, nikt go nie słucha. Używa się go za to w momentach podniosłych i w celach propagandowych, może z czasem się to zmieni...

Pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-994027
  • 1 miesiąc później...

01-03-2008

20:30 - 00:00

Grand Spectacle

20:30 / durée : 00:49

CONCERT

Concertos pour violoncelle N°1 et N°2 de Joseph Haydn par Mstislav Rostropovitch. - 1976 - Hugo Kach

21:20 / durée : 00:53

DOCUMENTAIRE

Mstislav Rostropovitch, portrait - 1984 - Don Featherstone

22:20 / durée : 00:09

CONCERT

Katia Skanavi interprète la Chaconne en sol majeur de Georg Friedrich Haendel - 2004

22:30 / durée : 00:26

DOCUMENTAIRE

Portrait de Mikhaïl Rudy - 2005 - Jean-Baptiste Béis

23:00 / durée : 01:00

CONCERT

Quintette cordes en ut majeur de F. Schubert par le Kremerata Baltica dirigé par G. Kremer - 2002 - HORAN H. HOHLFELD

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-1032900
  • 1 miesiąc później...

Słuchajcie, ostatnio, parę dni temu dawali na Mezzo Mesjasza. Cos wspaniałego, wciąga tak, że zaczynasz przytupywać. Juz dawno nie widziałem, zeby wieloosobowy chór śpiewał z takim zapałem, z takim zapamiętaniem. Prawie jak Negro gospel singers w amerykańskim kościele. Tak się wciągnąłem w przeżywanie razem z nimi, że nie spojrzałem w porę na napis kto to wykonuje. Może ktoś z was zauważył? Gdybym to wiedział to spróbowałbym ściągnąć ze świata płytkę z tym nagraniem jeśli istnieje. A nadawałoby sie jak rzadko nawet na DVD. Ale to nie obraz decyduje, ale muza jest fenomenalnie, magicznie wykonywana.

https://www.audiostereo.pl/topic/39116-na-mezzo-leci/#findComment-1073149
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.