Skocz do zawartości
IGNORED

Czy kabel ma istotny wpływ na jakość ?

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie jest dosyć złożone a dokładnie rzecz ujmując chodzi mi o różnice w jakość. Przykładowo podaje na kablu Prolnik bądź profilgold a takich niby to lepszych monster kablach bądź nazywających sie HI-ENDAMI kablach za ponad 3000 zł czy jestem wstanie zauważyć różnice na konfiguracji seńki HD 600 wzmacniacz lampowy OTL oraz cd Denona dcd 1460 różnice w zastosowanym kablu (pomijam oczywiście najzwyklejsze kable czinczowe za 5 zł ) ale chodzi mi o wspomniane wcześniej prolnik it.? czy zakup kabla za 100-300 zł jest sensowny ?

Myślę, że różnicę miedzy monsterami a 'hi-endami za 3tys' usłyszysz, pytanie tylko czy te 3tys nie lepiej zainwestować w lepszy sprzęt???

IMHO w twojej konfiguracji zakup kabla za 100-300 jest sensowny ;-)

Poza tym temat kabli był i jest wałkowany na tym forum od jego początków (średnio co miesiąc pojawia się nowy wątek). Użyj wyszukiwarki i na pewno znajdziesz informacje, które wyjaśnią Ci to zagadnienie.

Karolu,

Po prostu "poniuchaj" kilka kabli. Ale żebyś zrobił to z sensem weź np. za kaucją kilka kabli. I to nie tylko takie za 300 zł. Spróbuje też kable droższe - koniecznie. Nie twierdzę, że wszystko co drogie jest dobre - ale niestety często jest. Chodzi o to, żebyś popróbował kabli miedzianych, srebrnych, mięsistych, szczegółowych, z dobrym basem, z przejrzystą górą, neutralnych, ..... czyli RÓŻNYCH. Jeśli masz przejrzysty system - zobaczysz, że (prawie) każdy kabel gra inaczej.

A tak patrząc na moją konfiguracje sprzętu Słuchawki Hd 600 wzmacniacz Lampowy słuchawkowy OTL na 3 lampach E88CC wykonany profesjonalnie oraz CD bez tuningu Denona DCD-1460 możecie choć rzucić kilka firm nazw kabli za którymi powinienem się rozejrzeć

Solid Core, skrętka, litza, przewody hybrydowe, miedziane, srebrne itd.

Wszystko zalezy od tego jaki masz charakter brzmienia. Co nalezy poskromić a co uwypuklić itd i w koncu jaki typ sam preferujesz.

PiotrSz, 6 Sty 2008, 11:36

>Warto też spóbować np. profesjonalny Klotz za 8zl/m. Można się zdziwić.

a na czym polega profesionalizm kabla np. Klotza? chętnie bym się dowiedział aby nie błądzić....

Podłączaj żarówkę/świetlówkę do różnych kabli (5 zł/mb, 800 zł/mb) i sprawdzaj, czy jasność świecenia częstotliwość mrugania się zmieniły. Powodzenia. Podobnie jest z kablami. Autosugestia i domniemany komfort psychiczny czynią cuda. Jedyne co istotne, to unikać chińszyzny (poza wyjątkami, których jednak nie widziałem) - nawet porządnego ekranu zrobić nie potrafią.

JanPeter, 6 Sty 2008, 15:31

A myślałeś o stroboskopie i takich z nim próbach ? mogło być ciekawiej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zależy, co rozumiesz pod pojeciem stroboskopu. Myślę, że co doskonalsi zmysłowo wszelkie inerwały by wyłowili bez. Na co komu skomplikwane wzory na fale? Ciekawe, czy któryś ze "złotouchych" wymieniał kable np. w telewizorze? Przykładowy WZT Neptun stawał się więc monitorem studyjnym (nie mylić z kolumnami, pomijam już problemy natury antenowej, bo to strona A4 już by była). Niesamowici są ludzie co w Mhz i Ghz wychwytują szczegóły.

Prawdę mówiąc należy zaopatrzyć się we własną podstację i rozdzielnię elektryczną. Strach szasta człowiekiem, gdy widzi te okrutne, "zamulające" instalacje elektryczne dostawców prądowych. Nie ma to jak współpraca sieciówki za setki zł z instalacją a'la Ministerstwo Przemysłu Maszynowego '78 choć i to nie było takie złe w porównaniu z oprzyrządowaniem "blokowym" przełomu lat 80. i 90.

Jestem dość sceptyczny jeśli chodzi o temat "kable a sprawa dźwięku". Mam kilka kompletów różnych kabli tych raczej tzw. budżetowych i jakoś specjalnie mi one nie przeszkadzają w odbiorze muzyki, a raczej nawet odwrotnie. Innymi słowy uważam, że ruch wolnych elektronów w różnych przewodnikach ma dość ograniczony wpływ na to co słyszymy, byleby tylko on się odbywał (wyłączając oczywiście przypadki ekstremalne). Zajmuję się muzyką profesjonalnie i mam ponoć trochę słuchu, ale nigdy testu ślepej próby kabli nie przeszedłem z powodzeniem. Ale szanuję innych, którzy mają inne pozytywne doświadczenia i szczerze ich podziwiam oraz pozdrawiam.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

JanPeter, 6 Sty 2008, 15:31

Jedyne co istotne, to unikać chińszyzny (poza wyjątkami,

>których jednak nie widziałem) - nawet porządnego ekranu zrobić nie potrafią.

Bardzo cielawe co piszesz. Może rozwiniesz dalej i szerzej?

Chiny są potęgą w dziedzinie metali. Ponad 80% produkcji odbywa się własnie w Chinach. Czyżby więc nie umieli zrobić nawet porządnego ekranu? A Tara labsy, Audioquesty, Monstery to co?

Zydelek

Fakt - nie doprecyzowałem - miałem na myśli tanią chinszycznę tzw. "no name", nie żadne fanaberie. Teraz - przykładowo - Chińczycy tory kolejowe (zwłaszcza z III RP) przetapiają na wszystko ;), ale nie będe schodził z tematu.

Kiedyś, jeszcze za PRL-u, mój kumpel postanowił na swoich imieninach, zrobić sobie z nas (czyli swoich gości, jaja).Otóż do jakiejś Pewexowskiej puszki po kawie, nasypał kawy "rodzimej".

Ach, jakież było wtedy mlaskanie jęzorami i siorbanie tego trunku.

Ilu znawców tego czarno-brunatnego napitku, się wtedy wypowiedziało.

Tak panowie, siła sugestii jest przepotężna.Człowiek widzi i słyszy to, co chce widzieć i słyszeć.

Kolego Karolu Szymanowski. Czytając wpisy na poruszony przez Pana temat, stwierdzam że nie bardzo chce się Panu pomóc.Odpowiedź jest bardzo prosta.Kable nie mają I S T O T N E G O wpływu na dźwięk. Mogą go jedynie trochę korygować.

moim skromnym zdaniem mają. ni jestem oszołomem kablowym i w moim systemie to tylko znikomy procent sprzętu , ale warto próbować i dojść do tego co lubisz ( w danej chwili ). ja mam kable robione przez ludzi , więc nie tylko firmowe. trzeba szukać i próbować. Czym bardziej wymagający system tym większą różnicę słychać. ale to tylko choroba. powodzenia w szukaniu doskonałości na daną chwilę.

......a moim skromnym zdaniem z kabelkami jest jak z butami....im lepsze tym mniej uwierają.....(czytaj degradują muzyczkę generowana przez sprzęt)......:) Pozdrawiam serdecznie - Andrzej.

Ilu naganiaczy juz dziala na tym forum na uslugach Zydelka. Uwazajcie na wpisy o kablach. Banda oszustow delikatnie zaczyna osaczac ofiary. Ale petla choc delikatnie zaciagana w koncu wydusi z was ostatni grosz.

Kable to najbardziej dochodowy interes w audio. Za kawalek kabla w ladnej koszulce biora ja za srebne cudo lub jak za pomiarowe kable na 100Ghz. Wystarczy ze kilku cwaniakow bedzie sie zarzekac ze na tych kablach xxx gra niesamowicie. Wszystkie te kable i tak pochodza ze wschodu z fabryczki kabla pod pekinem. Wagonik ich wlasnie dojechal i zaczyna sie zniwo audiofilskie.

Nie kupujcie drogich kabli. kupcie lepeiej cd na dac pcm1702 lub pcm1704. Zagra to dobrze na zwyklych kablach. Zydelman juz zarzucil sieci a teraz wystarczy zaciagnac zdobycz do burty i policzyc kase na koncie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.