Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz HI'FI++ (6xLM3886)

Ucho

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie sprzedaje wzmacniaczy. Zrobiłem kilka gratisowo dla znajomych i tyle. Po prostu lubię się bawić w diajłaj. Mi by się nie opłacało produkować na sprzedaż. Za dużo z tym roboty. A i klienci jak już zlecą coś to jakie maja wymagania...!!??. To bardzo duża odpowiedzialność. Z kolei nie mam nic przeciwko ludziom którzy to robią i sprzedają. Nie produkują jak najlepsze klocki i zarabiają....

Rafo, te płytki są twojej produkcji? Ile za szt? Prześlij mi na priv jeśli możesz.

Czy ma ktos do tego Darkulowego układu (imho jest sensowny i świetny)może juz zaprojektowany druk??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rafo, a dałoby się "zamówić' u Ciebie takie PCB? może być oczywiście termotransfer... nie musi być zakładowa.

co do zamówienia Lm to nie mam pojęcia, więc będę śledził kolejne wpisy...

może kilkaosób jeszcze weźmie PSB, więc i LM będą potrzebować, wtedy można by chyba prosto z NAtionala zamawiać :-) pewnie będą po 1zł

PIOTRKU wagon takich LM to ja chcę dać do wzmacniacza na jeden kanał, a do obudowy widłami będę je upychał :-)

ale tak poważnie, na jeden wzmaniacz pójdzie 12szt LM3886, minimum 36 rezystoroów i 24 kondensatory, o żesz w d..ę

lista chętnych na PCB by'RAFO:

1. F4 2 szt (kpl stereo + zasilanie)

f4 ->

zanim tak bardzo się zapalisz do tego projektu przeczytaj users manual do wzmacniacza PA-03 Pavla Dudka

( na LM4780) i porównaj jego schemat z w.w. prze darkula schematem poglądowym

>Ucho

O jaki amp pytasz ?

Jak o wzmak na LM to ja w tym nie dziergam.

Jak o mosfetowce to minimum +/-22 do +/- 74 VDC.

Lecz nie o napięcie zasilania tu w tym wszystkim chodzi.

Można mieć wzmak zasilany +/-15 VDc , zbalansowany , i uzyskać moc pozwalajacą na pełną radość z odsłuchu.

Osobiście dochodzę do wniosku że tzw. potoczny Wat, watowi nie równy.

W teorii jest tylko prześlicznie...

Chodzii mi o ten nowy o którym ostatnio pisałeś na forum, co ma ok 25W, i bardzo dobrze gra.

Pytam, bo jakiś czas temu robiłem znajomej wzmacniacz do komputera na TDA 2050 z użyciem trafa 5W i napięcie -+14V. Zadziwia mnie to jak dobrze ta kość z takim napięciem kontroluje bas. Wydaje mi się że LM przegrywa na tym polu. O co w tym chodzi, się zastanawiam?

>Ucho

Scalaki mocy mają ograniczenia, głównie Iout i Ptot.

Wzorcowym jest drogi Apex PA-15.

Do obnażenia wad Thiel 7/1 starczy +/-25 VDC w zwykłym push-pull.

Nie wiem skąd oni biorą moce kolumn w opisach na tabliczkach znamionowych ?

• 2 miesiące później...

Panowie czy połączenie równoległe 3xLM3886 na kanał umożliwia lepszą współpracę z "trudnymi do napędzenia" kolumnami o mniejszej skuteczności ? napewno ma to zaletę w formie możliwości podłączenia kolumn

myli kolega dwa pojęcia - kolumny trudne, kolumny o małej skuteczności

pierwsze - zwykle ich impedancja w niektórych zakresach schodzi nisko i dlatego są "trudne"

drugie - mają niską efektywność - czyli po prostu grają ciszej przy tej samej dostarczonej mocy.

równoległe łaczenie pomoże na te pierwsze

• 2 lata później...

Wreszcie skończyłem układ na 3 LM3886 na kanał.

Konstrukcja :

- dwa trafa toroidalne po 180W - w sumie 360W 2x29V

- zasilacz na szybkich diodach i kondensatorach Panasonic FM oraz Nippon - w sumie prawie 10tys.uF

- stabilizator napięcia na dwóch sztukach LM338T na gałąź ,równolegle - na wyjściu 2x34V

- wzmacniacz na płytkach z AVT , 3 sztuki LM3886 na kanał ,kondensatory Panasonic FM 330uF przy kosciach , rezystory Allen Bradley a na wyjściu Caddocki 0,2oma

- potężna obudowa ze starego Grundiga szer43xwys24xgł40 , waży kilka kilogramów (nieco zardzewiała ;p)

Dźwięk :

Wczoraj słuchałem go około godzinkę z lamowym preampem Nr3 WK-WA na e88cc .Średnica bajeczna - detaliczna , dynamiczna , barwna , szybka , gładka - same superlatywy . Przestrzen równiez bardzo dobra - separacja , rozmieszczenie , głębia , efekty stereo - podobne dla Krella KAV400xi . Góra łagodna ale obecna i ładna , bez ostrych sybilantów ale z dobrym wybrzmieniem - podobała mi się . No i jeden mały mankamaent - bas . Spodziewałem się potęgi a tu skromniutko . Niby jest ale brak mu masy Krella a nawet gainclona na pojedynczym LM3875 . Jest oczywiście świetna kontrola ale to nie trudne jesli basu jest mniej niż produkują inne wzmacniacze .

Ukryta Zawartość

post-3970-100006354 1272263167_thumb.jpg

post-3970-100006355 1272263167_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

zdjęcia

Ukryta Zawartość

post-3970-100006351 1272263233_thumb.jpg

post-3970-100006352 1272263233_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A to sowieckie ,,terminale głośnikowe" pochodzące z jakichś militarnych urządzeń - i tak maszyna do zabijania przeistoczyła się w maszynę do grania ;p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Co myślicie o przyczynie tych niedomagań basu ? Może to brak pojemności przy LM-ach ? Jest tam po 330uF na gałąź dodatnia i ujemną przy każdym LM-ie ale one są oddzielone od reszty kondensatorów z zasilacza przez stabilizatory ...

...there is no spoon...

Hej.

Moje rady:

- zwiększ pojemność w zasilaczu - przy tylu lmach potrzeba na dobry prą jest dość duża a z samego mostka prądu się nie bierze.

- przy standardowej wersji na jednym lmie stosuje się kondzior foliowy wejściowy z zakresu 1-3,3uF... nie wiem jak w wersji zmostkowanej ale raczej powinien być i to na niego w głównej mierze bym stawiał.

Ja robiłem parę miesięcy temu końcowe 6cio kanałową na lm3875, w zasilaczu wsadziłem 2szt kendeil 15000uF/40V i przy każdym lmie po 2szt. 1000uF P-FC. Toroid 450W 2x24V... z basem nie mam kłopotów :]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

maxdila ,

kondensatora wejściowego nie mam natomiast jest wyjściowy w preampie ale kilka uF więc to nie to . Natomiast chyba faktycznie dołoże pojemności w zasilaniu - przed i za stabilizatorami .

...there is no spoon...

piotr_37 , stabilizatory nie organiczaja basu natomiast daja mu świetna kontrolę - przynajmniej takie efekty uzyskałem do tej pory stosując pojedyncze LM3886 lub LM3875 na kanał .

Tu jest link do strony gościa który zrobił taki układ i do stabilizacji zastosował tylko po jednym 317 i 337 na gałąź !http://www.shine7.com/audio/bpa300_2.htm No i podobno bas jest ale jak widac trochę ma więcej kondensatorków.

...there is no spoon...

Czytałem w necie o stabilizatorach w zasilaniu dla kostek LM, podchodzę do tego z pewną dozą nieufności, tak jak pisałem miałem kiedyś monobloki na LM3886 podchodził mi lepiej niż mniejszy brat.Zasilanie miałem dla kostki 2x pełny mostek na MUR do tego 10.000u na stronę i przy kostce 1000 FC bas był dobry szybki kontrolowany i dość nisko schodzący.Dodaj przed stabami 10.000uF i przy kostkach po 1000uF może pomimo stabów pomoże.

arturp, 26 Kwi 2010, 17:02

>piotr_37 , stabilizatory nie organiczaja basu natomiast daja mu świetna kontrolę - przynajmniej

>takie efekty uzyskałem do tej pory stosując pojedyncze LM3886 lub LM3875 na kanał .

>Tu jest link do strony gościa który zrobił taki układ i do stabilizacji zastosował tylko po jednym

>317 i 337 na gałąź !http://www.shine7.com/audio/bpa300_2.htm No i podobno bas jest ale jak widac

>trochę ma więcej kondensatorków.

Mi się wydaje ,że napięcie jest stabilizowane tylko do konwertera DRV134 .

Natomiast sama końcówka mocy jest już zasilana napięciem niestabilizowanym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.