Skocz do zawartości
IGNORED

stereo do Acoustic Energy 100

tommy14

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc w doborze sprzętu - oczywiście wiadomo że trzeba go odsłuchać i tak zrobię jednak podpowiedzi i opinie mile widziane. Kolumny zostają te co mam bo to stara dobra seria AE 100 i grają super. Lubie ich brzmienie. Pomieszczenie ok. 15 m2.

Mam na to ok. 4000 zł. Ale warunek - musi to być wzmacniacz i CD z jednej firmy i musi to być sprzęt nowy.

Kiedyś miałem NAD-a 304 i byłem zadowolony. Zapragnąłem mieć pilota i zmieniłem na Yamahe bo miałem za pół ceny. Potem za modą kino domowe Yamaha (syf w stereo) i teraz Marantz 4600 i SACD/DVD 6600. W stereo znaczna poprawa i już jest przyjemnie. Jednak wiem że dając 4000 zł na kino a 4000 na stereo to kolejny skok jakościowy. Dodatkowo wyszło że większość czasu słucham stereo. To kino zostaje do salonu a mały pokoik do stereo z zestawem za taką samą kwotę chce zakupić.

Nie pamiętam jak grał NAD w porównaniu z Marantzem bo duży okres przejściowy, ale brzmienie obu mi pasowało.

Moje typy to:

NAD 325 BEE LUB 352

Marantz 7001 lub 6002

ew. Creek lub Rotel jest chwalony ale ich nie słuchałem jeszcze.

Słucham Katie Melua, Dire Straits oraz Mark Knopfler solo, Seal, U2, Eric Clapton, Sting, REM, Queen, Joe Cocker, Pink Floyd i Dave Matthews Band

https://www.audiostereo.pl/topic/39079-stereo-do-acoustic-energy-100/

Witam miłośnika Dave Matthews Band ;-)

Widzę że słuchamy podobnej muzyki i mamy (ja będę miał) pomieszczenie podobnej wielkości. Z uwagą będę śledził ten wątek chodź przyznam, że chciałbym wydać trochę więcej niż 4.000 na stereo. Kino mnie już nie bawi. To co mam do kina wystarczy, więc całość środków pójdzie na stereo.

Zaczynam odsłuchy sprzetu. Miałem mozliwość posłuchać Rotela RCD-02 z Rotel RA - 02. Prawie mieszczą się w Twoim budżecie. Grało to całkiem ładnie. Trudno oceniać po jednorazowym odsłuchu. Będę słuchał jeszcze innych zestawów i wtedy będzie można coś więcej powiedzieć. Generalnie opinie na temat Rotela są dobre. Niewiele jest krytycznych uwag. Można przyjąć, że jak nowe i oba klocki z tej samej firmy to z Rotelem było by bezpiecznie. Nie wiem jak by to zagrało z Twoimi kolumnami.

Witam użytkownika AE-100 :-)

takie coś znalazłem nallegro, nie nowe, ale tzw "stara szkoła"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no ale 4000 to sporo kaski

kup NAD c321 BEE + wzmacniacz 352,

cd do tunningu w późniejszym okresie i nie będziesz chciał już nic zmieniać.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam

Obecnie mam Rotela RA-931 ale wielokrotnie sluchalem ( slucham ) u kuzyna RA-04 - i uwazam ze to swietny wzmacniacz jesli chodzi o wybor z budzetowych nowek. Sprzedaja go z cd RCD-06. Razem wyjdzie mniej niz 4000 a zestaw naprawde swietny, cieply, dynamiczny sam bym sobie takowy sprawil jakbym mial kapuste:)

jesli chodzi o muze ktora slucham to tez w repetrtuarze kroluje DMB, U2, Coldplay, John Mayer i plumkajace babki tyou E.Cassidy, N.Jones, K.Melua.

Witam - wczoraj udało się posłuchać 3 zestawów z moimi AE100. Rotel, Marantz i NAD.

NAD - miło ciepło, miękki bas, ale dodatkowo zmiękczona średnica i Katie Melua nie zaśpiewała czarująco i z piękną sceną. Ale pozytywne wrażenia.

Rotel - góra i dół nieźle. Scena także. Przy większości repertuaru było ok - ale znów Melua nie tak czarująco tylko poprawnie. Jakość mechanizmu w Rotelu duży minus. Szufladka jak w starych CD wyjechała i głośno przemieszczał się laser.

Na Marantz-u było najlepiej - scena i wokal duży plus. Bas mógłby być mocniejszy ale jest poprawny. Na razie z tej 3 Marantz 7001 wygrywa. Wokale są dla mnie ważne i tu było najlepiej na wszystkich utworach jakie testowałem.

Jestem jeszcze umówiony na telefon w sprawie odsłuchu Xindaka. Po tym podejmę decyzje.

Witam serdecznie. Ciesze sie, ze sluchamy podobnej muzyki. Jezeli lubisz dobry wokal to powinienes pomyslec o Denonie. Tydzien temu mialem przyjemnosc odsluchu Marantza 7001 z kolumnami firmy Canton. Potem byly Klipsh F3 (odradzam). Z Cantonem Ergo 609 DC i Marantzem bylo lepiej niz poprawnie. Potem byl Denon PMA 1500AE (moze jestem stronniczy???) i zwalilo mnie z nog. Gora i srodek rewelacyjne. Dol ok. Biez Marantza w ciemno lub pomysl o nieco drozszym Denonie. PZDR

No i po kolejnym odsłuchu. Xindak i.... NAD. Bardzo miła obsługa w chillout studio w Krakowie. Wygrzali Xindaka i zaprosili. Odsłuch wypadł pozytywnie. Byłem prawie zdecydowany. Jednak do mojej muzyki zaproponowano mi także NAD-a. Powiedziałem że słuchałem i co mi pasowało a co nie. Usłyszałem że NAD to albo tani albo dużo droższy. Posłuchałem najtańszego zestawu wzmacniacz 315 BEE i CD 515 BEE i zagrało super. Szok. Do tego kabelek CD-wzmak - hmm za ok 1000 zł dużo zdziałał.

I na ten zestaw się zdecydowałem - ew. CD 525 BEE i wzmacniacz 325 BEE jeśli będzie sens dopłacić.

Ten zestaw NAD-a będzie teraz grał a jak się przeprowadzę pójdzie do sypialni a coś droższego wraz z innymi głośnikami do pokoju odsłuchowego - ale to myślę za 3 lata.

Tommy

rozważ jeszcze to co napisałem wcześniej

Wzm NAD 352 to wysoki już model i gra zdecydowanie lepiej niż 325

jako CD kup najtańszy z nowych 321/325... za jakiś czas lekki tunning i będzie grał lepiej niż seria 35x

ew zawsze można dokupić zewnętrzny DAC, a mechanizmy w Nad-ach wszędzie są praktycznie takie same.

Pozdrawiam

Rozważam nadal jaki model NAD-a. Po tym jak zagrał najtańszy model. Dziwi mnie tylko czemu ten wyższy 352 zagrał gorzej. Czy to wina kabli, standów czy pokoju odsłuchowego. Polecają mi też NAD-a wzmacniacz z przedwzmacniaczem dzielony.

Ogólnie po wszystkich odsłuchach wyszło że NAD tak jak lata temu tak i dziś dźwiękowo mi leży. Ważne jest dobranie kabelków.

Dodatkowo Marantz też jest alternatywą - była przestrzeń, wysokie i średnie ukazały dużo detali. Jednak w NADzie też te detale w wysokich były a grały chyba mniej męcząco uszy.

Ahhh - zbierać kasę na wyższy model - kupować w częściach?

Posłuchaj jak najlepszego CD i średniej klasy wzmacniacza NADa. Nie pakuj się we wzmacniacz dzielony. Zagra na poziomie 352 a jest sporo droższy. Nie sugeruj się ceną, posłuchaj kombinacji cd/wzm dowolnie zestawianych ( najdroższy CD + tani wzm i tak dalej ). Wybierz to co wg Ciebie zagra najlepiej z Twoimi kolumnami. Nie kupuj nic pod tuning. I nie staraj się kupić najdroższego/ najwyższego modelu jak tylko się da. Kup to co na słuch najbardziej Ci podejdzie.

A może 355 BEE - nowy model na bazie 352

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że już blisko do decyzji ;-)

Jaki to był zestaw Xindak-a?

I jak to grało w porównaniu z NAD-em. Co byś zaakcentował na korzyść Nada?

Jaka jest różnica w cenie?

Wracając do Twoich odsłuchów Rotela - pisałeś o głośnej szufladzie - a jak ocenisz brzmienie w porównaniu z ostatnimi odsłuchami Xindak-a i NAD-a?

Xindak 06 - na części repertuaru grał przyjemnie. Więc zaskoczony posłuchałem innych płyt i wyszło że nie na każdej było super. Ogólnie miło zaskoczył - tani chińczyk i gra.

Rotel do Rock-a jak najbardziej - ale do całości mojego repertuaru jednak nie zdecydowałem się.

Dla mnie bardziej wszechstronnie zagrały klocki NAD-a i Marantza.

Marantz wiadomo że model 7001 - wykonanie, przestrzeń, SACD, szczegóły na plus.

NAD milszy dla ucha, miły basik, przestrzennie. Bardzo chciałbym posłuchać tego nowego modelu ale w sklepach jeszcze go nie ma.

Jestem już bliżej podjęcia decyzji :) I będzie trzeba fajny kabelek do zestawu - bo dużo można na tym zyskać i warto zapłacić więcej.

I znowu po kolejnym odsłuchu - Marantz 7001 KI. I powiem tyle - warto dopłacić za te 2 literki. Cena co prawda wyższa niż budżet zakładał bo 5700 za komplet ale ładnie gra i wygląda - koniecznie w czarnym kolorze.

• 2 tygodnie później...

Witam,

poszukiwań koniec. Wydałem dużo więcej niż początkowo zakładałem ale... warto było....i zamiast 2 klocków kupiłem jeden !!! Ale kupiłem integre Accuphase 213. Powiem jedno to gra. Rok pewnie będę zbierał na CD tej firmy ale jestem pewny że dobrze zainwestowałem. Dostałem po znajomości rabat i grzechem było by nie skorzystać. Accuphase = muzyka.

No to gratulacje dla poszukiwań uwieńczonych sukcesem.

Podejrzewam ,że oprócz brzmienia uwiódł Ciebie też wygląd tej integry ,te pokrętełka ,wychyłowe wskażniki

złoty kolor nie to co w tych purystycznych audiofilskich wzmakach ,jedno pokretło i ewntualnie jakaś dioda.

To fakt - oprócz brzmienia można zakochać się wyglądzie w tych wskaźnikach wychyłowych - i jakość wykonania - włącznie z "ubrankiem" filcowym, grubym panelem przednim - no nie ma się czego doczepić - TYLKO SŁUCHAĆ i oglądać wskaźniki:)

Ukryta Zawartość

gdyby ktoś chciał monitory z tytułu wątku :-)

Ukryta Zawartość

Gratulacje ! Wybór podjęty. Choć przyznam, że zaskakujący ;-). PO tych wszystkich odsłuchach wybór padł na sprzęt, którego nie brałeś pod uwagę.

Ale na tym też polega piękno całej tej "zabawy".

Miłego słuchania.

Czekamy na opinię i wrażenia z odsłuchu nowej integry.

Pzdr.

Witaj

U mnie przez dluzszy czas graly AE-100 z CD NAD 541 i CA 500. Ostatnio wymienilem wzmacniacz na Cyrus III i o ile komus nie przeszkadza brak basu (bo ulegl redukcji) jest pieknie. Mysle nad wymiana CD na DAD7. Generalnie AE-100 to swietne monitory, warto zainwestowac w wydajna koncowke mocy, polecam jezeli to mozliwe bi-amping.

Kabelki mam w systemie bi-wiring - a końcówka jest wydajna i pięknie napędza te monitory. Słuchałem na podłogówkach u sąsiada cubasse też pięknie i po wskazaniach widać że lepszą skuteczność mają i niewiele mocy biorą. Z Kefami referencyjnymi też było fajnie - tak więc piecyk nie wybredny.

AE 100 długo będą jeszcze grały - uwielbiam je a coś lepszego to duża kasa. Teraz zbieram na CD Accuphase.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.