Skocz do zawartości
IGNORED

Shunyata Research altair helix IC

ptx

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś miał do czynienia z interkonektami Shunyata .niewiele można znaleźć informacji na ich temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8479-100004700 1199362793_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39046-shunyata-research-altair-helix-ic/

Ostanio pożyczyłem do posłuchania od "forumowego" audiofiola "Krzycha". Był to Shunyata Aries. Pomimo, że kabel się nie sprawdził w moim systamie i ostatecznie go nie kupiłem, to bardzo dobry interkonekt. Dużo powietrza, mnóstwo detali, relatywnie (wciąż) dobre nasycenie barwą. Jednak w moim systemie gdzie wzmacniacz to Pocahontas Classic (IA8417), grający bardzo szczegółowo i przestrzennie, ponadto z lampami Brimar ECC82 (detaliczne) na wejściu (cały system zasilany jest przez kable i listwę Ansae) ten kabel to był krok za daleko w kierunku szczegółów i pozbawiłoby to dźwięk ciepełka i barwy zbyt mocno. Zatem pozostał Albedo Monolith. Aries to jednak bardzo dobry kabel. Jest ponadto bardzo szybki. Mogę jedynie przypuszczać, że Altair Helix jest podobny. Ja gram w bi wire w sekcji wysokotonowej Shunyatą Lyrą - do doskonały kabel głośnikowy. Sądziłem więc, że także IC Shunytay się dobrze wpisze w mój system. Niestety - nie. Ale w systemach mniej szczegółowych i z większą dozą ciepełka i muzykalności niż mój - to może być bardzo dobra łączówka.

stachu7012, 3 Sty 2008, 16:14

spotkałem sie właśnie z opiniami iż brzmienie altair jest szybkie i naturalne barwowo ,trochę schłodzone potrafiace wnieść sporo życia i wigoru ale tak jak już pisałem niema zbyt wielu informacji i recenzji w sieci.

aktualnie kabelek jest w ofercie promocyjnej ale zastanawiam sie czy w tej cenie nie lepiej wyrwać coś lepszego z drugiej reki.myślałem o tara labs air1 ale nie wiem jak sie ma do Shunyaty wiem tylko tyle iż air1 bardzo dobrze wypada w moim układzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś Shunyatę Lyrę. Głośnikowy, trochę niedoceniany, może dlatego, że nie było recenzji w prasie :)))

Uważam, że to czołówka w swojej klasie, przepięknie wykonane i wygodne w użytkowaniu. Neutralność, szybkość, mnóstwo detali i do tego równa średnica, to podstawowe cechy tego kabla. Bas konturowy. Aspekty przestrzenne to absolutny top. Z żalem się rozstałem, bo z Accutonami nie za bardzo się lubiły. Temperaturę barwową oceniłbym raczej idącą w lekkim ochłodzeniu. Z tego , co wiem to reszta oferty idzie raczej w tym kierunku brzmienia.

Tak. Gram Lyrą. Potwierdzam słowa Johnego. To bardzo kulturalny kabel. Jednak u mnie się lepiej sprawdził jako kabel do sekcji wysokotonowej w bi-wire. Na dół był z niego za "szczupły" dźwięk. Szybki, przejrzysty, przestrzenny - ale za szczupły, co wynika prawdopodobnie z charakterystyki mojego systemu, który na dół woli bardziej mięsnego Zena Acoustic Satori. Podobnie jak to ocenił Johny, uważam że kable - zarówno głośnikowe jak i IC - Shuynaty idą w stronę lekkiego ochłodzenia (ocena na podstawie Lyry i Ariesa). Ale za to przestrzeń, czarne tło, szybkość, detale - pierwsza klasa.

Kurcze, Sonusa już długo nie mam.

Spróbuję jednak:

- podobny poziom detaliczności (może odrobinę na plus Shunyaty),

- Shunyata jest odrobinę bardziej przestrzenna,

- gra łagodniej niż Sonus, nie ma przede wszystkim takiej ostrej góry,

- Shuynata jest bardziej "poukładana", jest to kabel bardziej równy w sensie oddawania bogactwa barw.

Nie jest to bardzo wiarygodne porównanie, gdyż Sonusa długo już nie mam. Jakby jakiś był w okolicy to bym go wpiął i sobie przypomniał, gdyż na świeżo mam jeszcze Ariesa "w głowie".

Ogólnie jednak - Shunyata - to bardziej kulturalny, poukładany kabel od Sonusa.

• 2 lata później...

Zgadzam się z opiniami Johny'ego i Stacha7012 na temach charakteru brzmienia Shunyaty. Na podstawie swoich kabli mogę powiedzieć, że Orion (głośnikowy)i Antares (IC XLR) dają brzmienie bardzo detaliczne, przestrzenne, doskonale różnicujące dźwięki i wybrzmienia, bez wyostrzeń i utraty barwy, ze świetną kontrolą basu. W porówaniu z moimi poprzednimi kablami Acoustic Zen (Satori & Matrix Ref II) są nieco ochłodzone, jednak w zestawieniu np ze Stereovoxem HDSE tego ochłodzenia ja juz nie potrafię wyłapać.

W kwestii porównania głośnikowych kabli, to przed Shunyatami miałem Acoustic Zen Satori. Shunyaty to zupełnie inne kable: szybkie, przestrzenne, neutralne, szczegółowe. Zen Satori to bas, mniej szczegółów i dużo tzw. barwy.

Doprecyzuję o co mi chodzi z tymi Shunyatami. Mam w bi wire Shunyaty: Lyra oraz Gemini. Ostatecznie stanęło na tym, że Lyry są do "sopranu", Gemini do sekcji basowo/średniotonowej. Zatem problem w tym, że te kable nie są jednakowe, poza tym Lyra to 2m, a Gemini 2,5m. Bardzo odpowiada mi ich dźwięk, charakter, szybkość itp. Ale wiem, że jakbym dał kabel biwire jednego rodzaju, i w dodatku lepszy od Lyry lub Gemini - czyli na przykład Andromeda lub Orion - to byłoby jeszcze lepiej. Pytanie brzmi, czy ktoś z Forumowiczów jest w stanie opisać czym różni się na przykład Orion lub Andromeda od Lyry i Gemini.

A w kwestii IC Shunyaty Ariesa - ostatecznie kupiłem go i zagościł w moim systemie. Jednak później trafiłem na coś ciekawszego - kabel DIY, który polutowany na srebrnych Bulletach oraz srebrnych WBT okazał się być jeszcze bardziej przestrzenny. Za dwa-trzy dni będę miał Shunyatę przelutowaną na srebrne wtyki WBT - i zobaczę jak to zagra.

Cały czas jestem ciekaw jak w porównaniu z Ariesem gra IC - Shunyata Antares. Może ktoś słuchał tego kabla??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.