Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana NE5532 na 2*AD797 - problem

pittt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak w temacie - rzecz dotyczy CD NAD522, schemat układu wyjściowego z PCM1710 jest w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po podmianie 5532 na AD797 i kondów w zasilaniu i na wyjściu/wejściu niby chodzi, ale się chyba wzbudza. Słychać lekkie trzaski jak z winyla i po dotknięciu masy w okolicach AD zaczyna szumieć. Na NE dodatkowych "efektów" brak. Wiem, że ad797 są kapryśne jeśli chodzi o aplikację, proszę doświadczonych kolegów o poradę:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/39022-wymiana-ne5532-na-2ad797-problem/

Na powaznie to zwieksz mu wzmocnienie do 5. bedzie duzo glosniej gral. Moze 3 wystarczy ale bedzie stabilny. 1710 ma wyjscie napieciowe i do tego delta sigma wiec nic nie poprawisz taki zmianami. Szkoda zabawy i scalakow.

> Pittt

Też tak miałem, jak opisujesz.

Zrobiłem tak jak przedstawili to na prawym rysunku załączonego tu obrazka (czyli zasilenie poprowadzone przez rezystor) i wszystko było od tej pory OK. Nie wiem czy u Ciebie to zadziała, ale można spróbować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla konfiguracji nieodwracającej trzeba wstawić rezystor między wyjście a wejście odwracające, o wartości 0.1-2.2k i ew. równolegle kondensator ok. 47pF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy większych pojemnościach (>33pF) z kondensatorem należy w szereg dać rezystor 100ohm, a połączenia kondensatora które zaznaczyłem być może nie trzeba przecinać przy niskich wartościach wcześniej wspomnianego rezystora.

Ja stawiam że na 90 procent jest to problem z zasilaniem, zrób dokładnie jak jest w dokumentacji do tego AD.

Czyli równolegle 4,7uF(tantal) i 100nF tu polecałbym ceramika jednak ew bezindukcyjnego foliowego (MKP,MKT,MKS).

Pozdrawiam Romek

Korekta - NE5532 ma wejścia bipolarne, w takim razie LM4562, AD8599 albo AD8022 spróbuj. LM4562 mnie się nie bardzo spodobał, ale inni się zachwycają - dojdziesz metodą prób i błędów.

>>michelangelo,

miałem akurat na stanie 4xad797:) jak gra? nawet w skopanej dla niego konfiguracji - duuużo lepiej od 5532! przestrzeń i powietrze, bez porównania a to dopiero początek...

>>Molibden - ja też tak myślałem przeglądając notę 797, musi być rezystor 100om między wy a we odwracające. Nie zmieni to poziomu sygnału na wyjściu??

zasilanie raczej dobrze odsprzęgnięte, styrofleksy 100n i FC, chyba że problemem jest to, że AD są na podstawkach i jest kawałek do płytki a w nocie napisali, że mają być tuż przy scalaku?? Jutro potrenuję tego AD i dam relację co i jak.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie:)

Ten kondensator + rezystor w NFB ogranicza pasmo i wzmocnienie tylko dla najwyższych, megahercowych częstotliwości i nie wpływa na pasmo akustyczne, stabilizauje za to działanie układu za DACem, i delikatnie eliminuje szkodliwe zakłócenia w.cz. z DACa eliminując powstawanie wzbudzeń.

Daj jeszcze np. 10nF między + i - zasilania opampa jakby były podejrzenia co do jego niestabilności.

DZIAŁA!!! NAD-a uzdrowiły rezystory 1k+30p kondensator pomiędzy wyjście a wejście odwr. - to zlikwidowało trzaski jak z vinyla:) Pozostały zaś szumy i to mocne... usunęły dopiero je kondy 100n bezpośrednio na nóżki do taboretów z AD, po ścieżce -1cm dalej przy podstawce było za daleko, powstawał "szumofon" reagujący na zbliżenie ręki. Kondy za...iły te śmieci, jest super:)) NAD wreszcie zaczął grać!!

Wysokie tony stały się wreszcie czyste i jasne, bez NAD-owskiego "kocyka". Teraz można słuchać i słuchać, w połączeniu z kopółką D25AG jest wręcz magicznie:) Przydało by się jeszcze trochę więcej głębi, ale to powinien załatwić zegar na którego czekam...

Tak z ciekawosci - jak stroiles m18wh i d25ag (objetosc, zwrotnica)? Pytam, bo temat ten zajal mi sporo czasu, ale wkoncu dopracowalem sie satysfakcjonujacego rozwiazania i slucham z przyjemnoscia.

Pozdrawiam,

Lete

• 1 rok później...

Preamp oparty jest normlanie o poczwórny Opa. Po zrobieniu PCB przejściówki mam możliwość obsadzenia 4xAD797 - zdecydowanie brzmi najlepiej z tymi opami. Problem niestety jest kiedy potencjometr skrecony jest na minimum wtedy na wyjściu wzmaka jest coś na kształt brumu, po zblizeniu reki do potencjometru badz zlapania go brum sie znaczaco zmiejsza. Uparlem sie na AD797 - wiem, ze to kosci trudne w aplikacji ale zwyczajnie brzmia tu bajecznie. W porownaniu z oryginalna koscia - nie ma o czym mowic. Z innymi znanimi opami tez wygrywa. Probowalem zrobic cos podobnego jak w nocie od AD i zobcznikowac zasilanie + i - do masy kondami 0,22uf. Niestety nic to nie pomoglo ani odrobinke. Dodam ze inne opy w tym miejscu chocby takie jak AD823 sprawuja si ebez problemu bruumu brak.

Macie jakies pomysly co z tym fantem mozna zrobic? Generalnie chce zostawic preamp w takiej postaci jak jest nie chce go wymieniac pomimo ze potencjometr ulega degradacji przez DC.

Dzieki za pomysly.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrób od razu na wejściu potencjometr lub shunt regulator, dalej na nim wtórnik odwracający lub zostaw ten pierwszy stopień wzmocnienia, drugi opamp jest tu niepotrzebny. Szeregowo z kondensatorem 47pF należy włączyć rezystor 100 ohm.

Pomijając dosyć ciekawa topologie drugiego stopnia (czego to ludzie nie wymyślą) - w notach aplikacyjnych napisano: kondensator odsprzęgajacy TANTALOWY, KILKA mikrofaradów plus CERAMICZNY 100n (220n nic tu nie da jako odsprzeganie).

Najprościej to zrobić w wersji SMD. Kleisz kropelka ceramika do tantala, łączysz wyprowadzenia cyna i "wklejasz" od spodu (najczęściej się znajdzie jakaś masa w pobliżu).

• 3 lata później...

Odświeżam temat, bo mam podobny problem i nie wiem, jak go ugryźć.

Ostatnio zachciało mi się pobawić w wymianę op-amp-a w Creek-u OBH-11 (jeśli wierzyć wujkowi google, schemat jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Oryginalnie był tam NE5532, próbowałem OPA2604, OPA2134, na końcu 2xOPA627 (na przelotce) - za każdym razem wszystko pracowało poprawnie. Postanowiłem jeszcze zbadać 2x AD797 (na przelotce) - i tu jeden kanał się wzbudza.

Pytanie: sądząc po schemacie mały ceramik już jest - dostawić ceramik+tantal bezpośrednio na przejściówce (wolałbym nie przerabiać wzmaka jako takiego, choćby po to, by szybko zmienić op-ampa, gdy poprzedni mi się znudzi)? Może macie jakieś inne rady?

Żaden ze mnie elektronik, lutownicę umiem trzymać w ręce, ale z SMD mam małe doświadczenie - czy to możliwe, żebym np. zrobił zimny lut na jednym op-ampie i dlatego tylko jeden się wzbudza? Czy to po prostu przypadek?

Ukryta Zawartość

AD797 jest szybkim wzm

Łatwo go wzbudzić :)

Jeszcze przy tej konstrukcji

Jeśli na innym wzm jest ok a na tym się wzbudza nic wiele nie zrobisz :)

Dodawanie tu wszelkich dodatkowych kond nic nie da :)

zwiększ C6 i C106 (ograniczysz pasmo) może przestanie się wzbudzać :)

albo je wywal :)

• 2 tygodnie później...

Chyba rozwiązałem (???) swój problem.

Nie dawało mi spokoju, czemu wzbudza mi się tylko jeden kanał, przejechałem lutownicą po wszystkich polach... gra od jakiegoś kwadransa, póki co problemów nie widzę (słyszę).

Coś czuję, że wybór między 627 a 797 będzię trudny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.