Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM-11S1/SA-11S2 - dobór kolumn

Gość AdamWysokinski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

Witam,

Jakich kolumn warto odsłuchać z zestawem Marantza PM-11S1/SA-11S2?

Pomieszczenie ma około 25-30 m2, jest dosyć dobrze wytłumione. Kolumny mogą stać około 70 cm od ściany, rozstaw pomiędzy nimi około 2 m, odległość od słuchacza - około 2,5 m. Preferowane brzmienie: możliwie neutralne, z dobrą stereofonią, szczegółowe, ale przez męczącej analityczności - przyjemność płynąca ze słuchania muzyki przede wszystkim. Kolumny nowe, cena do 10-12.000 zł. Aha, muszą być ładne :-)

Moje wstępne typy:

1. KEF Reference 201 (niestety brzydkie) lub XQ40 - ale nie wiem, czy te drugie nie są za duże do pomieszczenia

2. Totem Hawk lub Forest

3. Anthony Gallo Reference 3.1

4. Avalon Symbol - brzydkie, przekraczają budżet, ale jeśli wypadną dobrze brzmieniowo, to kto wie..

5. Thiel CS1.6

6. Vienna Acoustic Beethoven Baby Grand

7. B&W 805S

Co z powyższej listy można wstępnie wykluczyć? Co do niej dopisać? Pomóżcie, proszę :-)

Odradzam Beethoveny (słuchałem w zestawieniu z serią 15 marantza)

A dodałbym do listy Ushery z serii 63x1 np. 6381. Warto posłuchać ich przed decyzją - to kolumny bardzo przestrzenne i z bardzo wciągającym brzmieniem - w dodatku ładne (moim zdaniem).

Również polecałbym coś z Ushera badź Totema ( w Polsce zdecydowanie za drogie - o jakieś 25%). Skoro rozwazasz 805 to koniecznie posłuchaj Be - 718. W prawdzie to połowa Twego budrzetu, ale posłuchać warto.... a i są ładne;)

Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

zildjian, 2 Sty 2008, 14:56

>Na Zachodzie Marantze chodzą w parze z Mordaunt Short. Nie jestem pewien czy są nadal w dystrybycji

>w RP ? Podobno takie zestawienie to pewniak :-))

Obawiam się, że ciekawie wyglądający i pewnie dobrze brzmiące kolumny tej firmy (Performance 6) kosztują znacznie więcej niż wynosi mój budżet :-(

Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

iacor, 2 Sty 2008, 14:39

>A dodałbym do listy Ushery z serii 63x1 np. 6381. Warto posłuchać ich przed decyzją - to kolumny

>bardzo przestrzenne i z bardzo wciągającym brzmieniem - w dodatku ładne (moim zdaniem).

Hmm, bardzo ładne i bardzo sensownie wycenione kolumny. Rzeczywiście są tak dobre jak to w recenzjach opisują?

• 1 miesiąc później...
Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

Wracając to tematu - co sądzicei o połączeniu Marantza z Dali Helicon 400? Co prawda znacznie przekraczają założony budżet , ale sugerując się opiniami, to może to być zestawienie jakiego szukam - z klasą, muzykalne, niemęczące. No i Helicony wyglądają pięknie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.