Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Onkyo 805 i max 5k?

eempee

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

składam sobie powolutku kino domowe i w tej chwili jestem na etapie audio.

Amplituner udało mi się już wybrać. Na 95% będzie to Onkyo 805 (lub 875/905 jeśli fundusze pozwolą).

Teraz głowię się nad kolumnami przednimi (docelowo planuję rozbudowanie zestawu do 5.1). Zastanawiam się nad czymś do 5k maksymalnie za parę i moje typy to:

1. Wharfedale EVO2 50,

2. Dali Suite 2.8,

3. JBL NORTHRIDGE E80,

4. KEF iQ9,

5. B&W 684,

6. MISSION ELAN E34.

Wiem, że powinienem je wszystkie odsłuchać i tak planuję zrobić, ale ponieważ większość sklepów (i niestety wszystkie, które znam) biorą za to opłaty, to chciałbym coś wyeliminować już na tym etapie. Tak więc proszę o Wasze opinie. Jeśli macie doświadczenie z tymi kolumnami, słuchaliście ich, to proszę podzielcie się ze mną. Dodam tylko, że docelowe wykorzystanie to mniej więcej po połowie kino i stereo, a gatunki muzyczne to w zasadzie wszystko oprócz disco, techno itp.

Pozdrawiam,

m.

https://www.audiostereo.pl/topic/39004-jakie-kolumny-do-onkyo-805-i-max-5k/

Jeżeli inwestujesz w Kino to zalecam dobór wszystkich kolumn (5.1) z tej samej firmy i najlepiej tej samej serii.

W kinie to może nie ma aż takiego znaczenia ale w koncertach i wielokanałowym audio już tak.

Onkio gra raczej ostrym dzwiekiem więc byłbym ostrożny w B&W bo może być zaostro.

Co do reszty to wypowiadać się nie mogę bo nie znam.

Przy odsłuchu proponowałbym zwrócić uwagę na Tanoy'e.

Nie wiem co oni tam teraz mają w ofercie ale gdy kilka lat temu słuchałem duetu onkyo/tanoy ( zestaw stereo) to brzmiał nieźle jak na moje ucho.

Hej ja tez wlasnie bede kupowal sprzet njprawdopodobniej onkyo 705 ew hk 347 ale do rzeczy.

Słuchałem z HK 445 wharefedale evo i jak dla mnie miały za bardzo wyeksponowaną średnicę co przy głośniejszym słuchaniu odebrałem jako dzwiek krzykliwy a porównywałem je z jbl e 80 ktore mi troche bardziej lezały jednak te z kolei byly jakies takie troche za lekkie tzn srednica i gora pasma byly naturalne ale brakowało im jakiejs takiej podstawy. Mission nie slyszalem a chcialbym bo biore je pod uwage choc inny model niz twoj. Generalnie z onkyo slyszalem jak graly quadrale co było dla mnie masakrą totalną jakby ktoś walił w garnek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.