Skocz do zawartości
IGNORED

GoodMans Moze ktos jeszcze ma ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam, Posiadam goodmansy axiom350 z szafami podlaczone do yamaha-rx-v530rds zwyklymi kablami na DVD LG i gra pieknie. Moze ktos jeszcze mam takie kolumny i chcialby sie zem mna podzielic wrazeniami. Jak na te czasy jestem ciekaw czy doruwnóją jakims B&W ?

Audiofilia z wami :)

https://www.audiostereo.pl/topic/390-goodmans-moze-ktos-jeszcze-ma/
Gość Krzysiek K.

(Konto usunięte)

A sluchales ich kiedys ze tak mówisz ?

Porównywalem je z avance omega 503 i wymiekaja przy goodmansach !

I czemu piszesz ze to nie te forum jak te. Przeciez to tez kolumny prawda ?

Do hieny - I to jest właśnie smutne - ocena tzw audiofilów opiera się na recenzjach przedstawicieli firm wciskających nam za nieprawdopodobne pieniądze sprzęt średniej jakości a nie na własnych wynikających z odsłuchu obiektywnych opiniach.

Co do Yamahy - to firma, która o dźwięku wie prawie wszystko. Spróbujcie zgadnąć dlaczego w segmencie audio użytkowanym przez zawodowych muzyków - elektroniczne instrumenty muzyczne np E-piano, gdzie istnieje syntezator dźwięku, wzmacniacz i głośniki liczy się tylko Roland i Yamaha (w znacznie mniejszym stopniu Technics - ale też),a nie mają szans przebicia żadne Nady Rotele i inne - po prostu zawodowi muzycy mający w większości SŁUCH nie pozwolą sobie wcisnąć tzw badziewia.

Gość hiena do lamy

(Konto usunięte)

Jeśli twoim zdaniem NAD i Rotel to badziewie, to o dobrym dźwięku wiesz niewiele....., a jeśli chodzi o Yamahę to masz rację, jest na rynku profesjonalnym od dawna, dlatego udaje się jej produkować dobre, zrównoważone, nie kłujące uszu klocki do użytku domowego, ale już Technics w sprzęcie domowym ma niewiele do powiedzenia na tle produktów konkurencyjnych....Dlatego nie można uogólniać, bo co jak co ale NAD i Rotel to naprawdę klasa.

Gość hiena

(Konto usunięte)

A wracając do mojego pierwszego wpisu, to chciałem po prostu Krzyśkowi zrobić żarcik, wydaje mi się,że jest na naszym forum pierwszy raz i tak jakoś wyszło, bo mjak już pisałem hieny takie paskudne juz są z natury.

Najlepsze życzenia świąteczne dla całego forum!

Rzeczywiscie, goszcze tu od niedawna. Pomyslalem ze podam parametry tych kolumn bo chyba malo kto je zna i sie smieje bo zle sprecyzowałem pytanie (szafy)mialem na mysli obódowy od kolumn poniewaz sa b. duze i waza ok 60 Kg jedna. . 2 drozne, 1 glosnik middle 12" oraz trebax, efektywność - 115 db, pasmo 30-22Khz (ale nie wiem przy ilu db), limited edition(wembley) Gościły w Radiu Lublin,. Strasznie mnie ciekawi czy mozna je uznać za hi-end. Tą firme (goodmans) wykupil dzisiejszy Tanoy. Mozna napodstawie tych parametrow okreslic jakosc kolumn (wiem ze trzena najepiej posluchac ich i wtedy ocenić? Plyta Magnetification(yes) brzmi oszałamiajaca. Oj ej chyba sie zabardzo rozpisalem...Ludzie dobrego ucha pomóżcie mi w tej ocenie ? Ewentualnie moge wyslac na priv maila ze zdjecie.

Dziekuje i jeszcze raz Pozdrawiam cale forum.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość hiena

(Konto usunięte)

115 db efektywności?!- a niech to, to więcej niż Klipschorn-muszą grać bardzo głośno i dynamicznie, 60 kg to też bardzo dużo, pasmo nic nie mówi, gdy nie wiemy przy jakiej tolerancji je zmierzono?

Goodmans-nie słyszałem o takiej firmie, dlatego początkowo myslałem, że to jakieś badziewie, ale teraz gdy podałeś te parametry jestem pełen uznania dla nich-być może że jest to prawdziwy hi-end!Napisz ile mają lat i ile kasiory na nie wydałeś ?

Gość lama do hieny

(Konto usunięte)

Oczywiście wpis nt Nada i Rotela był prowokacyjny :),to faktycznie dobre firmy. Generalnie chodziło mi o powielane, często nie do końca uzasdnione dyskryminowanie niektórych producentów (moda).

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

hiena i widzisz wypowiadasz sie an tematy o ktorych nie masz zielonego pojecia aa potem wychodzi szydlo z worka... a jesli chodzi o goodmansy to ich obecny wlasciel nie powinien miec zadnych kompleksow, a zwlasza do B&W..

pozdrawiam swiatecznie wesolych

Nie ma co sie tak fascynowac ostatnimi produktami poszczegolnych firm. Szczegolnie dotyczy to zespolow glosnikowych - tak naprawde, to poza nowymi materialami, bardzo trudno cos nowego osiagnac, co byloby lepsze od dotychczasowych produktow. Podepre sie tu opinia niejakiego Rossa Walkera z firmy Quad. W wywiadzie z magazynem hi-fi stwierdzil on:

"W moim mniemaniu rozwój zestawów głośnikowych jest w tej chwili asymptotyczny, w ciągu ostatnich 20 latu nie uległa znaczącej poprawie ich reprodukcja dźwięku. Jeśli potrzebujesz małych referencyjnych monitorów weź BBC LS 3/5A. Są na rynku od 20 lat, nie sądzę, aby w tym przedziale cenowym chciało się poświęcić komuś dużo wysiłku, aby zrobić coś znacznie lepszego."

Daje do myslenia, co?

A jesli chodzi o Goodmansy, to mam w pracy taki zestawik przedwzmacniacz, koncowka mocy Quada, do tego Goodmansy Maxim 2, calosc wyglada tak, jakby byla sprzed polwiecza, ale jak gra... Mily, cieplutki dzwiek i - nie obrazajac kobiet (uwaga teraz nastapi niepoprawny politycznie tekst) - butelka wina, taki sprzet i kazda laska jest twoja...

Gość Krzysiek K

(Konto usunięte)

Pozdrowienia Świąteczne dla forum :)

Jeszcze jedno dodam do parametrow technicznych goodmansow są 15 Ohm, a co do wieku to maja ponad 20 lat ale sa w b.dobrym stanie. Cena ich nie wiem jaka dokladnie byla ale z tego co wiem to byly nie do kupienia (robione na zamowienie),

Z moich przypuszczeń para kolumn kosztowala 200 baniek, a motywuje ta odpowiedz tym ze kolega taty cos o cenie (cenie z tamtych czasow) wspominal. Ewentualnie jak chcesz to podaje moj e@mail to mi podasz swoj i ci wysle fotke kolumn.

[email protected]

Dziekuje Wszystkim grupowiczom za pomoc :)