Skocz do zawartości
IGNORED

Bezszumne zamienniki do miksera.

ghost666

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje mniej szumiących i, co tutaj wiele mówić, nowszych i lepszych zamienników dosyć starych półprzerwodników które siedzą mi w mikserze i szumią (no bo chyba nie rezystory ten szum powodują ;)).

Chodzi mianowicie o

*2SC2240

*2SC1815

*KIA4558P

Mam ich datasheety i wiem o nich (prawie)wszystko dzieki temu, ale licze na dobrych ludzi którzy może mi coś podpowiedzą juz od razu i oszczędzą trudu szukania godzinami po sieci.

Szczególnie zależy mi na pomocy w doborze tranzystorów, bo z op-ampami sobie poradze - mam w nich troszke rozeznania, wiem jak czytac karty katalogowe i jak ich szukać bez trudnu, a o tranzystorach powiedzieć tego nie moge.

Wiem że te tranzystory są wysokonapięciowe, ale to nie jest konieczne w tym układzie - całośc zasilana jest stabilizowanyn +/-18V - więc maksymalne napięcie kolektor emiter to i tak góra 40V.

No i fajnie by było jakby te nowe tranzystory nie kosztowały po 20zł sztuka i były do dostania w PL - siedzi ich tam z 50, wiec wiecie...

(Swoją drogą zasilanie też bede odświeżał i tuningował - podmianka elektrolitów i nowe, lepsze stabilizatory - szczególnie 48V, ale to wątek na inny temat, zreszta nie na tym forum, bo to nie jest audio hiend, tylko profesjonalny stól mikserski, a o trany pytam, bo wiem że tutaj są ludzie którzy się na takich pierdołach jak tuning sprzetu i podmianki półprzewodników na lepsze).

https://www.audiostereo.pl/topic/38981-bezszumne-zamienniki-do-miksera/

Jesli masz sch lub jest to uklad na tyle prosty ze mozesz okreslic jak jest zbudowany sprawdz co tak naprawde w nim szumi. ktory stopien. Wymiana tych tranzystorow na lepsze - sa oczywiscie - niewiele da gdy uklad jest zle zaprojektowany.

>ghost666, 1 Sty 2008, 14:57

>Poszukuje mniej szumiących i, co tutaj wiele mówić, nowszych i lepszych zamienników dosyć starych

>półprzerwodników które siedzą mi w mikserze i szumią

Może i stare, ale całkiem jare :-).

To dobre tranzystory i chyba ciężko będzie znaleźć coś lepszego.

Problem raczej nie siedzi w półprzewodnikach.

Jestem Europejczykiem.

Witam

Potwierdzam to co napisał Jaro_747 są to jedne z najbardziej niskoszumnych tranzystorów, choć stare pozozstające w produkcji. Niewiem jak wygląda ten mikser, ale zakładma że rezystory też są niskoszumne wiec prosta wymiana elementów niewiele da, aha pewnie jest tam dużo potencjometrów napewno bym im sie przyjżał. Potem zasialanie,

przyjżyj się elektrolitom może wyschły, na pewno bym przyjżał się wskażnikom wysterowanie jezeli są na ledach to moga trochę siać podczas pracy. Niewiem czy jest tam jakaś cyfrówka jeżeli jest to ona też może byc źródłem zakłóceń.

Pozdrawiam Romek

Harry - wiem, zasilacz właśnie ostro mam na warsztacie - wszystkie elektrolity zostaną podmienione na nowe, ELNA LongLife, o większej pojemności w dodatku. Myśle też czy by nie wymienić stabilizatorów. Rezystory są, z grubsza, zwykłe, przynajniej na pierwszy rzut oka. Moge zrobić im zdjecie i wstawić, jeśli sam ich nie zidentyfikuje w pełni.

Molibden - myślałem właśnie o NE5532 wstawić w jednym torze i porównać czy chociażby minimalnie mniej szumi. Jeśli tak, to będe podmieniał wszędzie, szczególnie na sumie, bo mi sie te szumiska mnożą po kolei kaskadowo :

A i jeszcze jedno - potencjometry wszystkie co do jednego są ALPSa, więc myśle że ich obwiniać nie będe o szum. Wymienie jedynie najbardziej zużyte heble, czyli te na sumie i potem podmienie moze reszte na jakieś dobre suwaczki. No i musze wymienić jeden potek, co ma urwane pokrętło ;).

Ku przestrodze. Proszę wklejać gdzie należy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Harry, 2 Sty 2008, 11:46

A jeżeli są zielone? Wydaje mi się że węglowe, bo kilka jest żółtych - węglowych, więc pewnie reszta też.

No ale bez przesady, to nie rezystory szumią najbardziej...

->ghost666

Zrób sobie taki eksperyment odkręc sumę na max, a wzmocnienie poszczególnych kanałów na min, będziesz miał jakiś tam poziom szumów, potem wzmocnienie w kanałach na max jeżeli te szumy mocno wzrosną to najprawdopodobniej szumią wzmacniacze operacyjne w poszczególbych kanałach i potem to wszystko się sumuje, zacznij od poprawy zasilania.

Może jest tam jakiś zasilacz impulsowy lub procesor który sieje?

Ile wejść mikrofonowych ma mikserek?

>ghost666

Masz racje nie rezystory szumia najbardziej, ale masz ich duzo w drodze sygnalu wiec na pewno wnosza znaczacy poziom szumow. Zielone powiadasz to moga byc metalizowane lub weglowe identyfikacja nie jest prosta choc stawiam na metalizowane. Poza tym mam pytanie czy poziom szumow sprwdzasz z rozwartymi wejsciami czy ze zwartymi, bo moga zbierac szum z otoczenia szczegolnie wejscia mikrofonowe.

Pozdrawiam Romek

shark700, 2 Sty 2008, 12:51

No właśnie zaczynam od poprawi zasilania - nowe kondensatory + być moze lepsze stabilizatory. Żaden procesor nie sieje, bo nie ma tam żadnych procesorów, ten mikser ma z 20 lat ; ). Zobacze jak to bedzie jak poprawie główny zasilacz.

Harry, 2 Sty 2008, 14:24

Fakt, mój błąd - sprawdzam z rozwartymi. Zewre symetryka do ziemi i zobacze jak to wychodzi.

A wogóle, caly czas dodaje materiały w swoim "workglogu" -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tam więcej zdjeć i szerszy opis mikserka. Zapraszam ;).

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.