Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY

pitek

Rekomendowane odpowiedzi

MAM 700 ZŁ DO WYDANIA NA UZYWANE GŁOSNIKI. ZASTANAWIAM SIE NAD ALTUSAMI 140 LUB 300 EWENTUALNIE JAKIES MOCNE DIORY. SŁUCHAM TECHNO I CHODZI MI O POŻDNY MOCNY BAS MÓJ POKÓJ TO 20 M KWADRATOWYCH

MOZE DORADZICIE MI JAKIES INNE GŁOSNIKI BO NIE WIEM CZY POLSKIE PRODUKTY SA TAKIE DOBRE

https://www.audiostereo.pl/topic/3898-kolumny/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obelix

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/3898-kolumny/#findComment-57475

Jak dołożysz ze dwie stówki to kupisz z drugiej ręki Dali 104 lub 505 z dawnej seri niebieskiej. Kolumienki na głośnikach Vify i to bynajmniej nie na najtańszych komponentach budżetowej serii TC. Realne i mierzalne 91 dB efektywności plus spora moc dadzą Ci swobodę i czad jakiego potrzebujesz. Duży, dość nisko schodzący bas i co najważniejsze jego szybkość i rytm to je to czego szukasz, prawda? Reszta jest też całkiem na miejscu, średnica pełna (choć kolumny podkreślają nieco skraje pasma) i do tego dobra stereofonia. Ogólnie 104/505 to dźwięk bardzo żywy i spontaniczny, raczej szybki i mocny niż poduchowaty. Co ważne to to, że te Dalaki są bardzo kompatybilne i dobrze grają z tanią, budżetową elektroniką. Potrzeba naprawdę niewiele by je ruszyć z miejsca. Przy nich Altusy to - sorry -padlina. Moim skromnym mniemaniem za te pieniążki nic lepszego nie wyskrobiesz. Swoją drogą to ciekawe, że nikt z forumowiczów nie poleca tych głośniczków - będących przecież swego czasu przez długie lata bestsellerem. Myślę, że niejeden z czytających miał je kiedyś u siebie a i pewnikiem teraz niejednemu życie umilają:-) Panowie proszę się ustosunkować- ratujmy nieszczęsnego z paszczy paździocha tonsilowego;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/3898-kolumny/#findComment-57479

Chcesz basu, ale posłuchaj góry. Tragedia! Zamęczy kazdego. Stereo koszmarne,dźwięk przyklejony, lokalizacje zero. Bas jest (mój syn niestety je ma ) , ale nie rozróżnisz gitary basowej, od stopy i kontrabasu. Wszystko bum bum. Jak jednak je kupisz, to wymień wysokotonowe. Jedyny plus to 8 0hm,raczej bez kłopotu wysterowanie. Zwróć uwagę na jakość głośników, bo zawieszenia są bardzo słabe i szybko z tego bum bum padają.

https://www.audiostereo.pl/topic/3898-kolumny/#findComment-57498

=>Croolick

Miałem kolumny Dali 104 i zgadzam się z Twoją opinią całkowicie .Nic dodać nic ująć. Mała popularnośc tych kolumn na forum jest niezrozumiała !!!

Dodałbym do ich recenzji jeszcze takie zdanie ,iż mają swój charakter.

Ale w dobrym tego słowa znaczeniu. Grają bardzo przyzwoitym dźwiękiem , niezależnie jaki wzmak do nich dołączysz. Od budżetówki do nawet 5.5 kzł.

A miałem do niego kilka sztuk wzmaków podłączonych i z każdym zagrały ,

krótko mówiąc na dobrym poziomie.

Jedynie fatalnie grały z CD Pioneera PD 77 , to taki stary model, jeśli nie pomyliłem jego numeru. Był to chyba kiedyś pułap 4400 zł ( jesli przegiąłem poprawcie , pamięć bywa zawodna ) , czyli dośc wysoko, ale dla mnie jego wartości soniczne były paskudne.

Dobrze się sprawdzały z C.A. CD Trac1 + przetwornik C.A. Dacmagic1,

a jeszcze lepiej z Technicsem 770A.

=> Pitek zestaw masz gotowy jak na doni , tylko kompletować !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/3898-kolumny/#findComment-57716

U mnie to grało z :Hermanem Kartonem HK610 i cedekiem Cd 7732( chyba ten numer), potem był Marantz 66SE i Cd 67 OSE, Potem Primare serii 20- czyli jak napisałeś bardzo szeroki przedział cenowy. I co najlepsze z wszystkim Dalaki się lubiły i grały co najmniej poprawnie. Najlepsze w nich jest to, że nadają się do spokojnych, audiofilskich odsłuchów ale jak przyjdzie przyłożyć w ucho lub napędzić imprezkę to tylko repertuar inny i gała w prawo;-)Eeech.... jak tak sobie poczytam na tym forum i pomyślę jak się tu co poniektórzy z małym budżetem nakombinują z jakimiś dziwnymi wynalazkami to aż żal serducho gniecie. Żeby było śmieszniej to zainteresowanie współczesnymi Dalakami (dwa zera w numeracji) jest całkiem spore. Tylko, że po sprzedaży przez Lyngdorfa firmy tanim krawaciarzom to już nie ten sam świat. Ceny razy dwa (odpowiednik starej 505 to teraz 6006, która moim zdaniem i tak gra gorzej) no i ten jarmarczny wygląd. W pewnym sensie dotyczy to także moich Evidence 470, które są pod względem jakości wykonania krokiem w tył względem "czerwonych" 450-tek. Eeeeech.......szkoda firmy, szkoda t a m tyc h czasów.Tera to juz niepozostaje nic innego jak uparcie wklejac altusowcom ten wątek. Kto za, kto przeciw? Prosze podnieść rękęi nacisnąć przycisk.......

https://www.audiostereo.pl/topic/3898-kolumny/#findComment-57785

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.