Skocz do zawartości
IGNORED

Syczenie, buczenie - Harman Kardon

proz4c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wczoraj kupilem H/K PM655, wzmacniacz gra ogolnie bardzo fajnie, lecz jest jeden problem ktory wyszedl po chwili. Wzmacniacz nawet przy odpietym zrodle dzwieku lekko syczy, w czasie sluchania muzyki to nie przeszkadza (a przy podkrecaniu glosnosci syczenie sie nasila, przy podkrecaniu sopranow takze). Oprocz tego wzmacniacz leciutko buczy, na glosnikach to zupelnie nie przeszkadza, lecz na sluchawkach slychac gdy nic nie "leci". Zal mi go troche wyminiac (a mam taka mozliwosc) bo zdarzylem polubic juz ten wzmacniacz. Co moze byc tego powodem? Czy elektronik poradzilby sobie z ta wada?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/38937-syczenie-buczenie-harman-kardon/

takie syczenie i buczenie to NORMALNE we wszystkich harmanach tej serii. miałem 655, miałem kilka sztuk 645. wszystkie robiły tak samo. to jedna z tych rzeczy w stylu: TEN TYP TAK MA.

denon NIEPRAWDA!!! mam Harmana pm645 i nc nie syczy i nie brumi

proz4c mozliwe ze sa zimne luty,trzeba to i owo przeczyscic np styki,podsmarowac gały i bedzie wszystko ok

daj to komus do zrobienia kto sie na tym zna i tyle to prosta sprawa,gwarantuje ze bedzie CISZA

Mam w rodzinie elektronika, wiec mi to zrobi gdy bedzie miał czas. Ale jest to sprawa zwiazana najprawdopodobniej z ktorym elementem tego wzmaka? Chodzi o to zeby nie przeszukiwac calego wzmacniacza :)

hehe rewizja konieczna,to stary wzmak ale i prosty,osoba ktora sie na tym zna majac wszystkie narzedzia zrobi to w pol godzinki no moze godzinke,poprostu potrzeba zrobic przeglad tego wzamaka,odrazu najlepiej za jednym razem wszystko,i bedziesz mnial spokoj,daj to komus do zrobienia kto sie tym trudni,zaplacisz pare dych i bedziesz pewny ze wszystko jest ok

Rozmawialem z moim ojcem (jest elektronikiem) i cos nie chce mu sie wierzyc ze moga byc to zimne luty. Ogolnie to chyba ciezko stwierdzic, buczenia byc nie powinno, ale szumy wg. niego to wada wrodzona. Troche sie boje rozbierac, bo jest na nim promba, jesli ja zerwe to juz go nie oddam, a jeszcze gorzej jesli tego nie bedzie dalo sie naprawic. Wiec jest dylemat.

racja, z wcisnietym Bass Contour jest wieksze buczenie, ale to ten sam efekt co podkrecenie basow. Buczeniem to sie praktycznie nie przejmuje, bo jest ono znikome, nieslyszalne, tylko to syczenie jest denerwujace :(

Dlatego wlasnie mowie, ze jest to nieslyszalne i w niczym nie przeszkadza, nawet mogloby tak zostac :P Lecz syczenie moze denerwowac, bo jest troche glosne... Mam od siebie metr glosniki i slysze, z 2 metrow tez sie slyszy...

na avr130 nic nie syczy i nic nie buczy,dopiero przy pokretle głośności -25db i jak przystawie ucho do wysokotonowego to cos tam słychać, ale z 30-40 cm odległości juz tego nie słychać.

Może jakieś zakłócenia z sieci?

Ja miałem kiedyś wzmacniacz technicsa suv620 bodajze i przenosił zakłócenia od ściemniacza.Sprzedałem go i kupiłem onkyo a9210 i efekt zniknął.Poprostu ten model technicsa tak miał

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

W pokoju u rodziców mam AVR 335 i w nim syczeniem wogole sie nie interesuje bo praktycznie go nie ma. Ktos wyzej napisał, że w PM655 nie ma zadnych przydźwięków, więc wada wrodzona chyba odpada.

Kolejną rzecz sie dowiedzialem. Gdzie tutaj na forum doczytalem sie ze jesli szumy zaleza od glosnosci lub regulacji barwy to moze byc cos nie tak z 'przedwzmacniaczem przed potencjometrem głośności'. Czy jest to mozliwe w przypadku mojego Harmana? I jesli tak to czy wiaze sie to z jakas trudna lub kosztowna i bezsensowna naprawa?

• 1 miesiąc później...

Mam wzmacniacz H/K PM655 VXI i poza tym że słyszę cichy przydźwięk sieciowy z wzmacniacza to faktycznie kolumny leciutko szumią. Myślę że to zła separacja wejść - kiedy na grającym CD przełączę źródło i dam max głośność, to słyszę echo muzyki. A szumienie z kolumn - jeśli dam na 10tą, czyli w tym wypadku (duże podłogówki) głośność klasyfikującą się w bloku do walenia w ścianę, słyszę leciutki szum z 1m, a kiedy jest na 8-9, czyli odsłuch bezproblemowy, szumu niemal nie ma. U mnie przynajmniej nie sposób usłyszeć szumu słuchając czy to głośno czy to cicho, bo muzyka ten minimalny szum wygłusza. Może na słuchawkach?

• 3 tygodnie później...

Witajcie,

Ja właśnie kupiłem PM645 i oprócz tego, że w kolumnach mam lekki przydźwięk, który nie nasila się przy zmianie głośności ale zmienia tonację/siłę przy kręceniu basem i załączaniu "bass contour".

Ale oprócz tego mam jeszcze jeden objaw - pyknięcie w kolumnach kilka sekund po włączeniu. W samym wzmacniaczu nie ma żadnego cyknięcia czy innego dźwięku, który, z tego co wiem, oznaczałby działanie systemu opóźniającego załączenie głośników. Przy wyłączaniu też czasami "pyka".

Czy Wy też macie takie pyknięcie?

Pozdrawiam,

Maciej

PS. Szukam kogoś z Poznania, kto dokona mi przeglądu tego wzmacniacza. Oczywiście odpłatnie :)

• 5 tygodni później...
  • 6 miesięcy później...

Również posiadam PM645, przy włączonym Bass Contour cichutko sobie buczy (w nocy troche słychać) przy wyłączonym - kompletna cisza. Też zastanawiałem się czy coś się dzieje ze wzmakiem ale jak tak czytam to widzę, że dużo osób ma taki problem ale wydaje mi się, że te modele tak mają :)

Dodam też, że w moim PM645

- nie ma żadnego pyknięcia w kolumnach przy włączeniu czy wyłączeniu wzmaka.

- nic nie syczy przy podgłaśnianiu czy kręceniu innymi pokrętłami.

- jedyne co to buczy przy włączonym Bass Contour.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.