Skocz do zawartości
IGNORED

TECHNICS SL-BD20 Kilka pytań!

Rob Bandit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po raz pierwszy. Znalazłem się tutaj z powodu mojego niedawnego zakupu, czyli Technicsa SL-BD20. Jeśli chodzi o elektronikę - to jestem zielony jak te holenderskie zielone jabłuszka, więc w waszych fachowych komentarzach będę szukał ratunku. A wiec zacznijmy od początku.

Siadły mi w kolumnach głośniki wysoko i średniotonowe (głośniki JAMO). Dziwnym trafem w momencie odkąd zacząłem słuchać muzyki tylko z LP. A już kilka ładnych lat mi "chodziły" te głośniki, ale wtedy słuchałem muzy tylko z CD. Dopiero teraz skojarzyłem sobie kilka faktów:

1. za każdym razem, kiedy wkładałem i wyjmowałem płytę analogową z gramofonu, cała wieża dziwnie mi się wzbudzała. BYć moze tak być musi, być może nie... co wy na to?

2. Mój gramofon nie był i nie jest uziemniony ze wzmacniaczem. Kupiłem go używanego w stanie bardzo dobrym, ale niestety w komplecie nie było kabelka do uziemnienia. I teraz sie zastanawiam jak wazny w takim soprzęcie jest ten kabelek, jak ważne to uziemnienie i jeśli ważne, to gdzie mozna kupić taki kabelek. Szukałem i u mnie w sklepach elektronicznych jak i troszkę w necie i nie znalazłem nic konkretnego.

3. Jaki jest najprostszy sposób kalibracji i innych ustawień tego typu gramofonów?

Wiem, pytania moje pewnie są infantylne - ale moze znajdzie sie ktoś, kto kilka cennych uwag mi da??

Pozdrawiam wszystkich i pozwolę sobie na małą prywatę

życząc wszystkim

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU 2008 !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/38883-technics-sl-bd20-kilka-pyta%C5%84/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

>1. za każdym razem, kiedy wkładałem i wyjmowałem płytę analogową z gramofonu, cała wieża dziwnie mi

>się wzbudzała. BYć moze tak być musi, być może nie... co wy na to?

Tak być nie może.

>2. Mój gramofon nie był i nie jest uziemniony ze wzmacniaczem. Kupiłem go używanego w stanie bardzo

>dobrym, ale niestety w komplecie nie było kabelka do uziemnienia. I teraz sie zastanawiam jak wazny

>w takim soprzęcie jest ten kabelek, jak ważne to uziemnienie i jeśli ważne, to gdzie mozna kupić

>taki kabelek. Szukałem i u mnie w sklepach elektronicznych jak i troszkę w necie i nie znalazłem nic

>konkretnego.

Potrzebny jest specjalny przewód o nazwie UKD. Dostępny jest w kliku przekrojach/średnicach i ja bym polecił przewód o średnicy 0,5mm.

>3. Jaki jest najprostszy sposób kalibracji i innych ustawień tego typu gramofonów?

http://www.rcm.com.pl/hobby/phono/kalibracja/kalibracja.php

GM

P.S. UKD to... Uziemiający Kawałek Drutu. :-)

Z tym uziemieniem to faktycznie ciekawa sprawa. Czytałem tu parę wątków z których wynikało że ludzie posiadający spora wiedzę i jeszcze drozsze gramofony codziennie otrzymuja sporą dawkę szumów i trzasków właśnie z powodu złego połączenia. Ja zacząłem podłączanie swojego gramofonu od zakupu specjalnego IC z dodatkowym przewodem masy posrodku, który zakończony jest oczkiem do przykręcenia. Do tego oczywiście wspomniany specjalny przewód uziemiajacy. Mam absolutną ciszę a przy nowych płytach prawie zero trzasków.

Dzięki;-)

Tak mi się właśnie wydawało, że coś jest nie tak i prawdopodobnie to zbyt małe uziemienie (albo brak całkowity niego) psuje mi efekt słuchania płyt analogowych.

Niestety, zwykły kabel nie pasuje, bo o ile we wzmacniaczu kabel ten się przykręca, to do gramofonu potrzebny jest kabel z odpowiednią końcówką. I takiego kabla nigdzie nie mogę znaleść.

Na jednej ze stron dla dj-ów znalazłem co prawda kabel uziemiający technicsa, ale goście nie potrafili albo nie chcieli mi powiedzieć, czy pasuje on do tego konkretnego modelu.

I dzięki za stronę... z opisaną kalibracją;-) Gdyby ktoś miał coś na ten temat odnośnie tego modelu byłbym wdzięczny podwójnie;-)

No i jak ktoś podpowie mi, gdzie taki kabelek kupić..... szczęście większe moje byłoby;-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ale kombinujesz. :-)

Do połączenia gramofonu z zaciskiem na tylnym panelu wzmacniacza, wystarczy odpowiednio długi odcinek zwykłego przewodu elektrycznego. O jaką "odpowiednią końcówkę" od strony gramofonu chodzi?

Do tej pory spotkałem dwa rozwiązania. Albo ten przewód stanowi część, jest zespolony, kabla sygnałowego, albo na tylnej ścianie gramofonu, jest zwykła śruba pod którą mocuje się odizolowany koniec przewodu.

Zielone strzałki na zdjęciach wskazują miejsce podłączenia przewodu.

Problem polega na tym, że w Twoim gramofonie takiego zacisku nie ma, ponieważ jego konstruktorzy uznali, że jest zbędny. A skoro tak, to wystarczy połączyć gramofon ze wzmacniaczem koncentrycznymi kablami cinch (RCA) i żadnych zakłóceń nie powinno być. Koncentrycznymi, to znaczy takimi, w których mamy do czynienia z żyłą w oplocie miedzianym.

Jakie kable obecnie stosujesz? Co oprócz gramofonu jest podłączone do wzmacniacza?

GM

post-3254-100005455 1199042120_thumb.jpg

post-3254-100005456 1199042120_thumb.jpg

post-3254-100005457 1199042120_thumb.jpg

Manual:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Znaczy, że się myliłem z tym brakiem zacisku uziemiającego. Nie rozjaśniłem tego zdjęcia i takie są efekty. :-)

Pięknie dziękuję za korektę.

--------------

Wystarczy teraz znaleźć jakiś wtyk pasujący to środkowego kołka w tym gnieździe i podlutować do niego przewód uziemiający. Myślę, że będzie pasowała metalowa część żeńskiego złącza molex, jakie jest używane w zasilaczach komputerowych, do zasilania twardych dysków i napędów optycznych.

Pozdrawiam i przepraszam za wcześniejszą, błędną, informację.

GM

post-3254-100005412 1199047870_thumb.jpg

post-3254-100005413 1199047870_thumb.jpg

Witajcie!!

Udało się;-) Zrobiłem tak jak mi tutaj pisaliście. Zwykły kabel i prawie pasująca końcówka złącza molex:-) I już nic się nie wzbudza i nic nie buczy jak wkładam i wyjmuję płytę.

Niestety, nadal mam problem z kalibracją;-) Podana strona jest napewno super dla znawców. Dla mnie laika, tamtejszy jeżyk jest niezjadliwy. Ma ktoś wersję ligth ??

Poza tym chętnie bym kupił oryginalny kabel uziemiający do tego Technicsa, gdyby ktoś coś wiedział.... proszę o szybkie info: gdzie i za ile.

Przy okazji podpytam się o kable łaczące gramofon ze wzmacniaczem. Jakie polecacie??

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Oryginalny przewód uziemiający, da ten sam efekt co obecnie zainstalowany. Regulacji gramofonu, dokonujesz zgodnie z instrukcją obsługi, do które link http://www.vinylengine.com/library/technics/sl-bd20d.shtml podał ahaja.

Ponieważ w gramofonie jest zastosowana wkładka typu T4P, nie masz możliwości wykonania pewnych regulacji, opisanych na stronie RCM. Np. ustawienie prawidłowego azymutu prowadzenia wkładki.

GM

• 3 lata później...

Witam, tez jestem posiadaczem tego sprzetu...Wczoraj kupilem i dzisiaj siedze z zona i sluchamy muzy...bardzo dobry zakup. Chodzi bez zarzutu ale mysle ze przydalo by sie kupic nowa igle. Nie wiem jakie sa objawy zuzytej igly ale wydaje mi sie ze to jest tak jak z samochodem, kupiles to wymien rozrzad...itd. Krotko mowiac nie chce niszczyc plyt nie wiadomo z jakim przebiegiem igla. Zastanawiam sie odrazu nad wymiana wkladki na AUDIOTECHNICA AT 3482 P. 100zl wiecej a pewnie wzrosnie "jakosc". Moje pytanie do szanownych Panow jest takie: czy jak wymienie wkladke powinienem wyregulowac przeciwwage. Ale jak to zrobic skoro tam nie ma zadnych regulacji....jest w srodku odwaznika srubka ale....w ktora strone krecic itd...Na jakiej zasadzie to robic. Pozdrawiam

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Witam,

stalem sie niedawno posiadaczem Technicsa sl-BD20. Jestem z niego bardzo zadowolony, poniewaz to moja nijako pierwsza przygoda z LP. Mam jednak wrazenie ze jak sie kupuje cos uwzywanego to warto wymienic cos, co nazwe czescia eksplowatacyjna. Czyli igla idzie do wymiany. Nie wiem jakie sa objawy zuzytej igly ale podejrzewam ze konsekwencja jest zniszczona plyta.

Zastanawiam sie czy nie dorzucic 100zl i nie wymienic calej wkladki na AUDIOTECHNICA AT 3482 P. Niestety nie wiem jak to zniesie moj gramofon. Chodzi o to ze taka wkladka jest ciezsza od tej orginalnej. Jak wyregulowac przeciwwage skoro na niej nie ma zadnej regulacji.

Poradzcie mi prosze czy wymieniac wkladke, zostac przy tej co mam czy moze warto mi popatrzec na jakas inna.

Pozdrawiam Was.

Witaj!

Audio Technica AT 3482 P ma igłę sferyczną, jak juz wymieniac to lepiej na cos lepszego.

Wkładki TP4 mają znormalizowaną masę 6 G, dlatego gramofony nie maja regulacji siły nacisku. Nie wiem dlaczego ta AT jest cięższa?

masz na mysli t4p?

no dobra w takim razie co mozecie polecic? Znalazlem na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) No ale to juz sie robi wiecej pieniedzy niz jest wart moj G-fon

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Witam.

Widzę, że ostatnie posty i sam temat zostały napisane dawno temu. Mam nadzieję jednak, że nie przeszkodzi to w uzyskaniu rad od Was drodzy Państwo.

Posiadam tytułowy gramofon. Sprawę uziemienia załatwiłem poprzez UKD, jednak propozycja użycia fragmentu wtyczki zasilacza koputerowego zaproponowana przez jednego z forumowiczów bardzo mnie zainteresowała - sprawdzę:)

Do rzeczy jednak. Od jakiegoś czasu wystąpił u mnie pewien problem podczas odtwarzania muzyki na tym sprzęcie. Nagle słychać, że obroty zwalniają (charakterystyczny pitch down na kawałkach) i po kilku sekundach gramofon zaczyna piszczeć. Dźwięk wydobywa się ze środka sprzętu. Moje pytanie - czym spowodowana jest taka usterka? Podejrzewam ukłąd napędowy/silnik itp. Jestem również zielony niczym wspomniane na początku temtu jabłuszka dlatego proszę wyrozumiałość i radę.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.