Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  40 członków

Totem Klub
IGNORED

Klub Totema (oryginała, nie klona)

stempur
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

-> PMD

Nie przesadzajmy z tą zagwozdką, moje życie na szczęście nie składa się tylko z Hi-End, powiem nawet, że Hi-End nie łapie się w pierwszej 10tce (mówię o górnej części piramidy Maslowa ;-).

Niemniej system, który teraz gra u mnie, tj. Accu DP 700 -> C46 -> MC501 -> Totem Wind gra muzykę i w sumie w zupełności mi "wysraczy", jak to kiedyś sparafrazował Darek z AF - po prostu postawić w domu i słuchać muzyki.

-> BlueMax,

Grają nadal dobrze, choć gładkości Dynaudio IMO już nie osiągną. Fakt, że trochę się przyzwyczaiłem się do tego brzmienia.

-> PMD

Tak, dzisiaj zaserwowałem głośnikom granie non-stop od wczorajszego popołudnia (już ponad 30 godzin) i jest dobrze. Nie wiem czy jeszcze coś się zmieni. Tak sobie myślę, że zamieniłbym Kimber'a na Cardasa GC i jak sądzę mógłby to być już koniec poszukiwań.

Odnośnie Audio Show, kombinacja W-8 SimAudio i Wind chyba była nietrafiona i tyle, a myślę, że W-8 w odpowiednim towarzystwie również zabłyśnie. Z tego co jest dostępne w AudioForte, spróbowałbym Windów z W5.3 albo z second handowym Burmesterem 933, który tam sobie stoi.

Pozdr.

-> Larson

Pozdrowienia z Polski. Ja bym za to chętnie pojeździł po świecie zamiast zap... co rano do pracy i wieczorami słuchać muzyki z elektronicznego medium.

Totki pojechały dzisiaj z powrotem do Audio Forte. Podobały mi się, chociaż dzisiaj próba z Watersem wypadła słabo, ni chuchu nie chciał się dźwięk oderwać od głośników, nie wiem czemu. Niemniej po tych kilku dniach mogę powiedzieć krótko - bardzo dobre głosniki, z amplifikacją, która da im radę jest to na pewno wyczynowy głośnik.

-> Stempur

Spróbowaliśmy z Cardasem GC głośnikowym i chyba pojawiło się trochę ciepełka, którego Ci brakowało.

Pozdr.

witajcie

chcialem pozdrowic kolegow , podziekowac za mozliwosc uczestniczenia w pierwszym dniu odsluchu

totemow oraz za smaczny zurek , pierwsza klasa

rzadko uczestnicze w tego rodzaju odsluchach wiec sie nie za bardzo uzewnetrznialem

ale pomyslalem sobie ze totem wind mozna z powodzeniem zasilic silna i milusienka lampa

chyba ta droga bym podazyl myslac o zakupie tak zacnych glosnikow

pozdr najsilniej dzialajacy klub na audiostereo

-> Michał Stabro

Możesz mieć rację, ale ta lampa wg mnie musiałaby być pokroju MC 2301, Audio Research Ref 300 albo Jadis JA 500, a z całym szacunkiem do Vince'a Bruzeesse, ale na świecie są znacznie lepsze głosniki do takich lamp. Odsłuch u mnie pokazał, że te głośniki potrzebują bardzo dużo prądu, mam nawet wrażenie, że MC 501 to jeszcze nie koniec ich możliwości.

Jeszcze dziś zamieszczę swoją opinię o tych Totkach, słuchałem ich dość długo i w swoim systemie.

-> BlueMax

Czyli w styczniu jedziemy z k**wami na ostro?

Heh, tymczasem po wczorajszej małej tragedii (godzina jazgotu), moje Dynki po całym dniu grania znów grają fajnie i braki w stosunku do Totków rekompensują cudownie gładką i wyrafinowaną górą i uwodzicielską średnicą :-)

Podziękowania dla kolegów Totemiarzy za tolerowanie kukułczego jaja (mnie) i panów z AudioForte za poświęcony czas i cierpliwość (zarówno nam, jak i tej trudnej i nierównej marce).

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Kurcze, prawie jak na rozdaniu Oscarów ;-)

W ramach ciekawostki - bo Totemiarze to ludzie ciekawi świata - a wiecie Wy, że Totem nie tylko kolumny i kable, ale i wzmacniacz miał kiedyś w ofercie?

Wygląda, jakby chciał napędzić Windy ;)

post-8669-100009480 1228859176_thumb.jpg

-> Stempur

Na razie nie zmieniam głośnika - wczoraj byłem załamany jazgotem Dynek (zawsze tak mają jak "podrdzewieją" przez tydzień), a dzisiaj znów mi się podoba. Windy lepsze za wyjątkiem gładkości, góry i spójności.

Wind to świetny głosnik, ale raczej go nie kupię z dwóch powodów:

1. Finanse/odsprzedawalność

2. Wolę Thiel'a, po prostu z 3.7 da się więcej zrobić w moim pomieszczeniu - łatwiej kształtować jego brzmienie elektroniką.

Pozdr.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

stempur, 9 Gru 2008, 23:02

>A gdzieś Ty to wynalazł, Blue? Niezłą sztuka.

>

A nazywa się to Totem Amber, konstrukcja dual mono, skromne 125W na kanał przy 8Ohm, fajne cielsko, nie ;)

-> qb_1

Widzę, że włączył się rozsądek, zawsze tak jest, a w audio dobrze czasem iść za głosem serca ;)

Ja w każdym razie tak zwykle miałem, że jak wybierałem "rozsądnie", to potem nie byłem zadowolony. Anyway, czekamy na review!

BTW przypomniała mi się review Totema by Mistrz Lacrimosa:

"Totem-ciezki bass,lomot, typowa kolumna dla mlodych audiofili bez doswiadczenia ktorzy jeszcze sluchaja rock n'roll :-)"

LOL

-> BlueMax

Napisałem już review.

Lacrimosa przesadził, ale na Audio Show to te Windy tak właśnie grały. U Ciebie tan bas jeszcze był błądzący, u mnie już nie było łomotu.

Ja zawsze najlepiej wychodziłem na rozsądku. Windy SĄ świetne, ale ja odpuszczę na podstawie, odpuszczę na zejściu w basie, chcę liniowości i zgodności Thiel CS 3.7 z wyrafinowaniem Dynaudio Confidence C2 albo Wilson Benesch A.C.T. Pewnie skończę z Utopią ;-) albo jak już kupię dom, postawię sobie w gabinecie Jadis JA80 + stare Guarnieri Homage i z Tobą nie będę rozmawiał na forum, tylko będę Cię zapraszał na kieliszek Caol Ila przepalany Cohiba Siglo II ;-)

Z Wind'em jest inny problem - poza bandą takich ludzi niespełna rozumu jak my, ta marka jest średnio rozpoznawalna, a ja jestem zbyt biedny, żeby kupić głośnik, który:

1. Musiałbym sprzedać po zmianie elektroniki - po odsłuchu u Ciebie już wiesz dlaczego

2. Odsprzedawałbym długo.

W naszej rozmowie powiedziałem, że zaświtała mi myśl o zakupie, ale powiedziałem też, że na pewno nie już.

Opis Lacrimosy to pasuje do tańszych Totków, którymi chyba zasugerował się konstruktor z AudioThlona i doprowadził już delikatne wynaturzenie do sztuki. Tak jak już powiedziałem, z tych oparów absurdu wyróżniłbym Forest, chyba Mani II i ostatnio Wind, reszta to totalnie nie moja bajka, chyba raczej Bajka Jurka ;-)

-> BlueMax

No i mnie się przypomina maksyma Gutka, tzn. można mieć głośniki, które będą rozciągnięte w górę i w dół, efekty specjalne na całego, tylko że jak nie zagra średnica i muzyka nie będzie płynąć, to i tak cały efekt będzie słaby. Nazwałbym ją roboczo "midrange first stupid" ;-)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Do Guarnieri i Jadis koniecznie Sondek CD12 :) W sumie też chyba kiedyś skończę podobnie, ale to już na emeryturze raczej. Na pewno z lampą, nie wiem tylko jakie wtedy będą produkowali. Wtedy się będziemy zapraszać do woli, o ile zdrowie pozwoli ;)

U mnie rzeczywiście dźwięk był taki zbity, skołtuniony w basie, myślę że duża przy tym była rola CEC-a. Choć z Opusem było tylko nieco lepiej, a on dół ma lekki. Ewidentnie zabrakło synergii, która prawie była jeszcze dzień wcześniej. A może nam się z Broyem wydawało tylko?

Thiel 3.7 to fajne paczki. Nie lubię tylko 2.4, nie da się tego słuchać na dłuższą metę. Ale z odsprzedawalnością i rozpoznawalnością Thiela jest u nas tylko nieco lepiej, to wciąż nie BW ;)

-> BlueMax

Review Mc 501 już wtłoczyłem na stronkę, tuż nad Windami jest.

CS 2.4 wymaga trafienia w amplifikację, jeśli nie trafisz, będziesz miał instrumenty wycięte z papieru, jeślu trafisz, pokochasz albo rzucisz. Jest już jubileuszowy CS 2.4 SE :-)

Posłuchaj kiedyś dłużej Wilson Benesch A.C.T. z mocną lampową amplifikacją (MC 2102 IMO za słaby) albo z MC 402 (chyba lepiej niż z Mc 501). Cles używa A.C.T. z SimAudio W-5 i chyba ma nirwanę, bo coś mało pisze :-)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

-> Broy

Stempur ma najlepiej pasujący kwadrat, wstępnie go już zmolestowałem na koncercie Paco, przyciśnijmy go jeszcze razem, to pęknie ;)

-> qb_1

Ja cały czas czekałem na review we wątku, nie przyszło mi do głowy zerknąć w Opinie. W takim razie już się biorę do czytania, co mnie ominęło.

Pozdr.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.