Skocz do zawartości
IGNORED

Wygłuszenie ściany za głośnikami

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam sie przy okazji wymiany TV na plaskacza na zrobieniem lekkiej modernizacji pokoju odsluchowego.

Podoba mi sie patent z dodatkowa ciemniejsza scianka za TV w ktorej mozna ukryc okablowanie do TV i przy okazji schowac jakies subtelne oswietlenie. Z checia bym jednak scianke taka przy okazji zrobil z czegos co dobrze pochłania fale dżwiekowe, gdyż cały pokój jest raczej dosyć jasny i niewiele poki co da sie z tym zrobic.

W jaki sposób można zrealizować taką sciankę ? Pokrycie jakimś miękkim materiałem wystarczy czy kierowac sie juz w kierunku jakis akustycznych tapet ? Jakieś inne pomysły ?

Generalnie robienie jakiejs wiekszej adaptacji akustycznej poiki coi nie ma sensu, gdyz lokalu tego nie traktuje jakio docelowy.

W załaczeniu zdjęcie z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chce wlasnie zrobic w pokoju cos podobnego

post-352-100005881 1198694740_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Barni - tanio i dobrze mozna zrobić coś takiego za pomocą Nidy Sonic (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), którą możesz pomalować na dowolny kolor a jeśli zamontujesz ja na szpilkach budowlanych (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to i oprawki z oświetleniem pod spód wejdą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Kilka uwag:

- warto ustalić jaki zakres częstotliwości chcesz wygłuszać i odpowiednio do tego wykonać konstrukcję. Z wykresów na stronie producenta wynika, że charakterystyka tłumienia ulega znaczącym zmianom w zależności od pozostawionej przestrzeni pomiędzy płytą a ścianą / sufitem oraz od tego czy za płytą da się warstwę wełny mineralnej czy nie.

- wydaje mi się że konstrukcja musi być szczelna, tzn. ścianka z płyty perforowanej musi zakrywać całą ścianę / sufit lub posiadać ścianki boczne zamykające komorę pochłaniającą.

- aby uzyskać słyszalny efekt ustrój musi posiadać odpowiednią powierzchnię w stosunku do powierzchni ściany na której jest zainstalowany

Dzieki za rady.

Chcialbym uzyskac jak najwieksze pochlanianie dziwieku w zakresie gornej srednicy, gdyz w tym zakresie w pokoju dzieje sie zbyt duzo ze wzgledu na niewytlumione pozostale sciany. Na tylnej scianie stoi już półka, teraz chciałbym w jakiś funkcjonalony i estetyczny sposob zagospodarowac scianke na ktorej bedzie TV.

Z tego co widze, ta nida gips ma nejwieksze pochlanianie w zakresie kilkuset herców czyli troche nie za nisko ?

>Chcialbym uzyskac jak najwieksze pochlanianie dziwieku w zakresie gornej srednicy

Sorry za tak tanią radę. Wiem, że to strasznie niedzisiejsze i wstyd tak komuś doradzać. Zawsze jednak to robiłem, bo sr... na nowobogackich i wiem co jest potrzebne w pokoju odsłuchowym.

Na ścianę za głośnikami polecam maksymalne tłumienie w całym paśmie. W praktyce nie da się tego rozciągnąć na pełne basy, ale 2,5 pierwszej oktawy (20-120Hz) można prawie całkowicie wytłumić płytą 5 cm twardej wełny 90-120 kg/m3. Łatwo to pokryć tanią wykładziną dywanową (najlepiej na filcu) Z przodu naprawdę więcej nie potrzeba.

Tak przygotowany pokój wymaga tylko pojedyńczych płyt rozpraszjących za plecami i ewentualnie po bokach w miejscach pierwszych odbić (lusterko na ścianie)

>Grzesz

- Nie sądzę aby niskie i średnie basy dały się wytłumić i to całkowicie 5-cioma cm wełny na jednej ścianie. W każdym razie pomiary temu przeczą. Tłumiąc jedną ścianę zostawiasz dwie pary pozostałych - co z ich modami?

- koncepcja jest sensowna ale dziwi mnie zostawianie "gołego" sufitu

P.S. Niechlujnie wykonany pokój odsłuchowy upstrzony ustrojami wygląda równie źle jak pokój nowobogackiego świecący złotymi dekorami.

Zbig - oczywiście masz rację co do "całkowitego" wytłumienia dwóch pierwszych oktaw. Pisałem to pospiesznie, w środku nocy i zmęczony świętami:) Owe 5 cm tak gęstej (twardej) wełny wytłumi jednak prawie całkowicie wszystko do średnich basów. Dając 10 cm takiej wełny na frontowej ścianie i wytłumiając naroża już poważnie osłabi dokuczliwe rezonanse wynikające z modów własnych pomieszczenia. To może wystarczyć, o ile pokój nie ma jakiś parszywych proporcji.

Jeśli głośniki i miejsce odsłuchu jest w jakiejś znośnej odległości od ścian, a pokój ma ponad 25 m2, to na reszcie ścian, według mnie, wystarczy kilka paneli rozpraszających - to samo na suficie. Przeszedłem etap nadmiernego wytłumiania i teraz szukam ustrojów rozpraszających. Można tu wpaść w pułapkę, np. wybierając panele XP naszego ABC. One faktycznie świetnie rozpraszają, ale zdecydowanie za bardzo pochłaniają - warto porównać z oryginałami RPG.

Przód z wełną pokrytą wykładziną wygląda normalnie (klamkę od środka warto jednak mieć dla usunięcia podejrzeń). Panele rozpraszające typu XP to faktycznie tylko dla hardcorowców. Cierpiącym na nadmiar gotówki jest łatwiej, bo można uzyskać świetną akustykę i zachować normalny wygląd pokoju, ale to są już rzeczywiście poważne pieniądze.

Pozdrawiam.

Czeka mnie podobny problem ( wygłuszenie pokoju ) i myślałem o czymś takim...

Tynk japoński

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muda44 - akustyka to tak nudny temat, że każdy wątek ma tu krótki żywot. Przy tego rodzaju tynku (zresztą ładnego) uzyskasz niewiele (poza estetycznymi doznaniami). Tak niewielkie nierówności powierzchni mogą rozproszyć tylko b. wysokie częstotliwości, które w sumie mają mały wpływ na odczuwalnie lepszą akustykę. Nawet typowy "baranek" tynku zewnętrznego wiele by nie zmienił. Potrzebne są kilkucentymetrowe nierówności powierzchni, by rozproszyć wyższy zakres tonów średnich. Jeśli taki pokój ma być i dla innych "normalnych" domowników, to lepiej udekorować ściany różnymi przestrzennymi ozdóbkami i obrazami (pod nimi np. 2 cm wełny lub miękkiej płyty). Do tego choćby w rogach za zasłonami moja ulubiona twarda wełna i oczywiście trochę miękkich mebli. No i dywan choćby na dużej części przed kolumnami. To wszystko podstawy, ale te dodatki z np. wełny po rogach mogą już zauważalnie zmniejszyć dokuczliwe rezonanse.

GL

>muda44, barni

Możecie sobie kupić piankę akustyczną (np. piramidkę lub zwykłą płaską) i obszyć jakimś materiałem lub włożyć do poszewek od poduszek. Ja taki patent zastosowałem (i kilka innych osób chyba też) - sprawdza się dobrze na małej powierzchni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.